Waltin: "Vill inte hamna i samma situation igen"

8 september 2017 10:00

14 LAG PÅ 14 DAGAR. Fjolåret var blytungt. Nu har Södertälje byggt om stora delar av truppen, rutin har strömmat in och målsättningen i år är att parkera betydligt högre upp i tabellen.


Efter ett år i HockeyEttan så var Södertälje tillbaka i HockeyAllsvenskan ifjol, men comebacken blev jobbig. Laget sladdade tidigt, förlorade tio (!) raka matcher i januari och februari och landade på tabellens sistaplats.

Via kval förnyades den allsvenska statusen.

– Den första tanken inför i år är att vi vill ta en betydligt bättre placering i tabellen, säger tränaren Mats Waltin.

– Vi har fått in mer skicklighet i laget och har därmed en större slagstyrka, och vår förhoppning är att slippa bottenträsket den här säsongen. Vi vill inte hamna i samma situation igen.

Tror du att ni stärkts av fjolåret?
– Jo, men det tror jag faktiskt. Jag tror mycket på att om man klarar av olika typer av stålbad så växer man. Det ger styrka, både mentalt och fysiskt. Det som hände ifjol är inget som glömts bort. Det gör också att jag känner optimism inför i år.

Vad har ni för målsättning?
– Vi har satt upp målsättningen att vara bland de åtta bästa. Vi känner att vi har ett lag med den kapaciteten i år. Den målsättningen talar sitt tydliga språk om att vi vill bli bättre.

Förra säsongen valde SSK att satsa på truppen som tog laget upp från HockeyEttan men till år har många av kvalhjältarna försvunnit. Hela 15 nya spelare har anslutit.

– Så här i efterhand så räckte inte vårt material till ifjol. Jag hade förhoppningar om att spelarna som var med oss i HockeyEttan skulle ta nästa steg, men det blev inte så. Jag ska inte fördjupa mig i det nu, men det var en missbedömning. Därför har det blivit en hel del förändringar till i år, vi har försökt värva mer etablerat för att därmed få upp slagstyrkan.

Försvarsspelet var den största akilleshälen ifjol och där har SSK gjort om helt. Bara en back (Marcus Bohman) från ifjol finns kvar.

– Försvarsspelet satte lite prägeln på säsongen ifjol, vi var inte tillräckligt bra där. Nu sitter mycket av erfarenheten i just försvaret, vi har fått in några rävar som varit med ett tag, som har rutin men som ändå har drivet kvar att bli bättre. Allt börjar med försvarsspelet så det är klart att det är viktigt att vi får ordning på det. Det känns som vi har en bättre balans i försvaret i år, både på back- och forwardssidan, säger Waltin.

Målkungen Anton Holm har försvunnit, men forwardssidan känns också spetsigare än ifjol med nya namn som Thomas Valkvä-Olsen, Markus Persson och Christopher Bengtsson.

– Absolut är vi bättre framåt också. Sedan tycker jag det fanns bra grejer offensivt redan ifjol och en del killar är kvar, och med ett bättre försvar blir också offensiven bättre.

Det är tydligt att SSK satsat på mer rutin i år. NHL-meriterade hemvändaren Nicklas Grossmann sticker ut, men även killar som Stefan Johansson, Jonas Liwing, Stefan Gråhns, Markus Persson och Thomas Valkvä-Olsen kommer in mer mycket erfarenhet.

– Sedan kommer man inte så långt med bara rutin, men de vi har fått in har både rutin och ett eget driv att komma framåt, säger Waltin och menar att just Nicklas Grossmann blir en enorm tillgång:

– Han står för många bra saker med sin personlighet. Han är noggrann och har goda vanor, sådan sätter en prägel på saker och ting. Han är rejäl i allt det han gör.

Lite det som SSK vill stå för?
– Ja, när det gäller Nicklas är det är inget fjuttande, det är ordning och reda och rejäla tag rakt igenom.

Vad kommer SSK spela för ishockey i år?
– Vår förhoppning är att vara ett lag som jobbar hårt för att vinna puck. Det är där allt börjar för oss. Sedan hoppas vi få upp ett bra passningsspel och vi ska se till att vara rädda om pucken. Det är inga konstiga saker, de flesta tänker liknande. Någonstans rinner allt ner i att vinna de enskilda kampsituationerna på isen.

TRUPPEN

Målvakter
Alexander Sahlin
George Sörensen - NY från Almtuna
Robin Christoffersson - NY från Södertälje J20
Lukas Klarström - NY från Södertälje J20

Backar
Marcus Bohman
Stefan Johansson - NY från AIK
Jacob Spångberg - NY från AIK
Jonas Liwing - NY från Oskarshamn
Sebastian Owuya - NY från Sundsvall
Petter Hansson - NY från Linköping
Nicklas Grossmann - NY från Örebro

Forwards
Henrik Nyberg
Lucas Carlsson
Sebastian Höglund
Måns Lindbäck - Nytt kontrakt
Victor Andersson - Nytt kontrakt
Stefan Gråhns - NY från Västerås
Markus Persson - NY från Västerås
Christopher Bengtsson - NY från Tingsryd
Thom Flodqvist - NY från Kristianstad
Fredric Weigel - Nytt kontrakt
Hampus Olsson - NY från KRIF
Nicklas Heinerö - NY från AIK
Thomas Valkvä-Olsen - NY från Karlskoga

Tränare
Mats Waltin
Nichlas Falk

Förluster
Mathias Dahlström, mv, slutar
Erik Ullman, b, AIK
Petter Lindberg, b, Val Vanoise
Jonas Vidlund, b, klubb ej klar
Olov Lundqvist, b, Asplöven
Wiliam Kaijser, b, Arboga
Robin Nilsson, b, Västerås
Adam Hansen, b, Huddinge
Jonas Westerling, f, Sheffield
Johan Skinnars, f, Kristianstad
Patrik Kallmert, f, Huddinge
Karl Olofsson, f, KRIF
Felix Maegaard-Scheel, f, Esbjerg
Henrik Thegel, f, Skövde
Anton Holm, f, AIK