Forsberg: "Nu börjar vi om från noll"

11 september 2017 10:00

14 LAG PÅ 14 DAGAR. Västervik gjorde succé som nykomling ifjol. Nu står man med en ny tränare och försvunna poängsprutor – och alla frågar sig om det går att upprepa fjolåret.


Flera nykomlingar har, trots att de varit nederlagstippade från start, gjort strålande debutsäsonger i HockeyAllsvenskan de senaste åren.

Västervik ifjol var sannerligen inget undantag. Smålänningarna förlorade premiären men vann sedan nio raka matcher och höll i hela vintern där man till slut landade på en stark tredjeplats. Laget var sedan bara målskillnad från att vinna Slutspelsserien.

Då är den stora frågan: kan Västervik även bli ett topplag under ”det svåra andraåret”?

Den största förändringen till i år är att tränaren Mattias Karlin, som lett laget från division två till HockeyAllsvenskan och har fått ikonstatus i klubben, lämnat för SHL-uppdrag i Mora. Roger Forsberg, de tre senaste åren i Timrå, tar över i båset.

– Oavsett vem som hade tagit över Västervik hade fått leva i bakvattnet av Mattias Karlins framgångsrika arbete. Jag kan inte annat än glädjas åt klubbens framgångar och Mattias starka arbete, men nu är den tiden förbi och måste slängas i papperskorgen. Det är en ny säsong med nya möjligheter och förutsättningar, och jag ser fram emot att göra något bra, säger Roger Forsberg.

– Jag kan inte hålla på att se bakåt, nu börjar vi om från noll och jag tar mig an den här uppgiften med tillförsikt.

Någon spelare i Västervik sa ifjol att skillnaden mellan HockeyEttan och HockeyAllsvenskan var mindre än förväntat. Då är frågan om det finns någon risk att laget underskattar HockeyAllsvenskan i år, med tanke på framgångarna ifjol...

– Det tror jag absolut inte, säger Forsberg.

– Det är bara att titta på försäsongen där vi haft en del svaga insatser och även förlorat mot lag från HockeyEttan. Gör man det förstår man att det inte är någon enkel säsong som väntar. Är man inte på tå får man stryk.

Hur ska ni spela?
– Vi ska bygga vidare på den spelidé som finns här och som är snarlik den jag bär med mig från min tid i Timrå. Vi ska försöka bli ett skridskostarkt och jobbigt lag med bra fart, och till det addera ett bra försvarsspel. Vi vill spela med mycket tempo och vill vara offensiva,

Västervik har kvar veteranmålvakten Jonas Fransson och i princip hela backbesättningen från ifjol, men har däremot tappat flera offensiva nyckelspelare.

Fredric Andersson drog till SHL redan i februari, och i våras lämnade Conny Strömberg, Mats Fröshaug och framförallt Olle Liss – och det innebär att nummer två, tre, fyra och fem från den interna poängligan lämnat skeppet.

På nyförvärvslistan finns bland annat Christopher Fish (Västerås), Patrik Blomberg (Pantern) och Alexander Wiklund (Karlskrona).

– Vi har tappat en del tunga pjäser, framförallt offensivt, men vi har fyllt på med några etablerade och några unga spelare. Vi har några frågetecken som måste blomma ut för att vi ska bli lika hotfulla framåt som ifjol, men det är bara att jobba för att några killar ska kunna ta det klivet, säger Forsberg.

– Killar som Christopher Fish och Alexander Wiklund har haft defensiva roller i sina förra lag, nu gäller det att få dem att växla upp. Sedan gäller det att de yngre killarna, som Tony Pappila, Jacob Tenemyr och Mattias Elfström, verkligen vågar stoppa dit näbben och anta utmaningen som de står inför.

Det finns en stark kärna, vad betyder den?
– Det märks att det är ett hopsvetsat gäng och det finns ett gäng spelare som varit här ett gäng år och som burit det här laget framåt. Att ha dem är både bra och viktigt. De vet vad Västervik står för, de sätter ramen i omklädningsrummet och ser till att de unga spelarna kommer in i vårt sätt att agera.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi har inte satt någon långsiktig målsättning, För oss handlar det om att få ordning på spelet från början, sätta ett grundspel och jobba med kortsiktiga mål. Sedan har vi sagt att Västervik ska vara ett lag som slåss för en plats bland de åtta bästa, om det sedan innebär en lika hög placering som ifjol eller åttondeplatsen får vi se. Vi vill i alla fall spela ishockey i positiv riktning i vår.

TRUPPEN

Målvakter Viktor Östlund - NY från Nybro
Jonas Fransson - Nytt kontrakt

Backar
Emil Wahlberg - Nytt kontrakt
Andreas Frisk - Nytt kontrakt
Joakim Englund - Nytt kontrakt
Tobias Björklund - NY från Mariestad
Oskar Carlsson - NY från Tingsryd
Erik Gustafsson - Nytt kontrakt
Oscar Drugge - Nytt kontrakt

Forwards
Joacim Hedblad - Nytt kontrakt
Pierre Gustavsson - Nytt kontrakt
Emil Georgsson - Nytt kontrakt
Dan Pettersson - Nytt kontrakt
Viktor Lindell - Nytt kontrakt
Mattias Elfström - NY från Malmö J20
Christopher Fish - NY från Västerås
Jacob Tenemyr - Nytt kontrakt
Jörgen Karterud - Nytt kontrakt
Tony Pappila - NY från Malmö J20
Patrik Blomberg - NY från Pantern
Victor "26" Öhman - Nytt kontrakt
Alexander Wiklund - NY från Karlskrona
Oskar Svanlund - LÅN från Mora

Tränare
Roger Forsberg - NY från Timrå
Ragnar Karlsson - Nytt kontrakt

Förluster
Mattias Karlin, tr, Mora
Ludvig Engsund, mv, Oskarshamn
Victor Lindman, b, Vita Hästen
Jens Andersson, b, Östersund
Victor Öhman, f, MODO
Carl Åsell, f, Pantern
Olle Liss, f, Pantern
Conny Strömberg, f, Lörenskog
Mats Fröshaug, f, Tingsryd