Mitell: "Ska vara med och tampas i toppen"

10 september 2017 10:00

14 LAG PÅ 14 DAGAR. AIK har landat två riktiga spetsförvärv i Anton Holm och Éric Castonguay – två prestigevärvningar som sänder signaler. AIK hymlar inte heller med att man vill vara med i toppen.


AIK vann HockeyAllsvenskan för två år sedan och målades upp som favorit ifjol, men kämpade under stora delar av förra vintern långt ner i tabellen innan man hittade en fantastisk formtopp i slutdelen.

Spurten gav en femteplats i tabellen – och sedan vann man också Slutspelsserien innan det tog stopp mot Karlskoga i Playoff.

I år är laget inte lika favoritstämplat som ifjol, men tippas tillhöra toppen.

Den största nyheten inför säsongen har skett i båset där veteranen Roger Melin ersatts av rookien Tomas Mitell som efter att ha varit assisterande tränare i Mora nu blir huvudtränare för första gången.

– Det är klart att det är lite annorlunda att vara huvudtränare, men jobbet jag gör är ändå snarlikt det jobb jag gjort i Mora och Västerås innan. Förändringen handlar väl mer om att jag får göra fler intervjuer med media, jobbet i den dagliga verksamheten är ungefär samma, säger Tomas Mitell.

Vad säger du om ditt lag?
– Jag tycker att vi ser väldigt intressanta ut och vi har förhoppningar om att vara med och slåss i toppen av tabellen precis som de två senaste åren. Sedan är serien svårvärderad, det är bara att se på tabellen ifjol. Inget kommer gå av sig självt bara för att vi har AIK-loggan på bröstet, det kommer bli mycket jobb.

De två senaste åren har AIK lyckats formtoppa i slutet av säsongen, något som är imponerande.

– Jo, det kan man säga, men det var två olika år ändå. Ifjol kan man ju vända på det och se det som att man verkligen var tvungna att gå på tänderna under en lång tid vilket kanske ändå straffade sig till slut. I min värld så vill jag nog att vi siktar på att vara så bra som möjligt hela tiden för att sätta oss i en så bra sits som möjligt.

Vad blir nycklarna för er?
– Framförallt måste vi få utveckling på ett gäng spelare. Så många som möjligt måste gå från att vara medelmässiga allsvenska spelare till att bli medelmässiga SHL-spelare, det är det som det handlar om. Löneklyftan upp till SHL blir större och inget lag i vår serie kan matcha ett SHL-lag kvalitetsmässigt just nu, men det hinner hända mycket på vägen. Lag i vår serie kommer att utvecklas, en del lag i SHL kommer få det jobbigt. För oss handlar det om att ta de där kliven och växa som lag.

Ser man i spelartruppen så är AIK riktigt vassa offensivt, trots att man tappat fjolårets poängsprutor Michael Lindqvist och Daniel Olsson-Trkulja.

Klubben har nämligen gjort klart med två spetsförvärv: Anton Holm från Södertälje som vann allsvenska skytteligan ifjol samt Éric Castonguay från Leksand som gjorde en solid SHL-säsong ifjol och som året innan dominerade i allsvenska Tingsryd.

Två värvningar som ger signaler om att AIK satsar.

Men om offensiven är spetsklass så är defensiven ett litet frågetecken efter stor omsättning i försvarsleden. Sex av åtta backar är nya.

– Jag tycker det ser bra ut. Vi är fartfyllda och skickliga och kommer att göra mål så det räcker, det är jag övertygad om. Men till det måste vi också hitta det hårda jobbet, slita för varandra och sätta defensiven för att det inte ska svaja, säger Mitell.

– Vi ska inte vara något defensivt eller destruktivt lag, men vi måste kunna hantera defensiven och spelet utan puck om vi ska bli framgångsrika.

Har ni bredden?
– Vi har kanske inte så stor numerär bredd, men däremot har vi nog bättre kvalitet sett över åtta backar och tretton forwards än många andra lag. Sedan får vi se vad som händer med truppen, lagbygget är en process.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi har sagt att vi vill vara med och tampas i toppen. Ge oss själva chansen i februari och mars. Sedan får vi se var det tar vägen, det är en tuff serie och det är omöjligt att tippa tabellen.

TRUPPEN

Målvakter
Linus Lundin - Nytt kontrakt
Erik Källgren - NY från Linköping

Backar
Simon Fernholm
Andreas Hjelm - Nytt kontrakt
Eric Norin - NY från Almtuna
Filip Windlert - NY från Pantern
Erik Ullman - NY från Södertälje
Ludvig Claesson - NY från Rögle
Robin Axbom - NY från Stjernen
Albin Johansson - NY från Arboga

Forwards
Jonas Almtorp
Victor Ekarv
Nils Höglander
Jens Jakobs
Christian Sandberg
Max Lindholm - Nytt kontrakt
Henrik Marklund - NY från Asplöven
Jesper Frödén - Nytt kontrakt
Emil Lundberg - Nytt kontrakt
Joakim Thelin - Nytt kontrakt
Anton Holm - NY från Södertälje
Albin Ivarsson Hamberg - NY från Gripen (tryout)
Eric Castonguay - NY från Leksand

Tränare
Tomas Mitell - NY från Mora
David Engblom

Förluster
Roger Melin, tr, Brynäs
Gasper Kroselj, mv, Zagreb
Robin Rahm, mv, Odense
Jonathan Andersson, b, Örebro
Stefan Johansson, b, Södertälje
Jacob Spångberg, b, Södertälje
Mads Larsen, b, Fredrikshavn
Filip Hedberg, b, Wings
Jens Hellgren, b, Vita Hästen
Nicklas Sjölund, b, Väsby
Michael Lindqvist, f, Färjestad
Fredrik Karlström, f, Linköping
Jesper Bratt, f, New Jersey Devils
Nicklas Heinerö, f, Södertälje
Daniel Olsson Trkulja, f, Linköping
Anders Eriksson, f, Lausitzer