Drömmarnas liga: "Jag var less på hockeyn"

2 januari 2017 16:00

HockeyAllsvenskan är drömmarnas liga - och en liga där många hockeyspelares drömmar har gått i uppfyllelse. I en ny intervjuserie över jul och nyår får spelare berätta om sin väg till att leva drömmen.


Emil Sandin i Pantern och hans ishockeykarriär började som många andras: han inspirerades av sin äldre bror, började spela och drevs sedan framåt av sin tränings- och tävlingsvilja.

Men det som sticker ut i den numera 28-åringens resa till HockeyAllsvenskan är att han för drygt tre år sedan valde att lägga av.

Eller ta en timeout, beroende på hur man ser det.

Han tappade glädjen helt enkelt.

– Jag la av. Så såg jag på det. Jag var less på hockeyn. Jag ville göra något annat. Ha ett vanligt jobb för första gången i mitt liv, säger han.

– Jag spelade lite med några grabbar i division två, men för mig var det ändå att lägga av. Att jag spelade på lägre nivå var mest en kul grej.

Som junior var han lovande och han fick också spela en hel del SHL-hockey med Brynäs. Men efter uppbrottet med klubben 2011 så hackade det en hel del.

2013 fick det alltså vara nog.

– Jag fick problem med motivationen efter tiden i Brynäs. Efter ett år med Almtuna så la jag av. Det där suget försvann. Jag brann inte för det längre. Det handlade för mycket om prestation och poäng. Kanske hade jag inte det mentala för att klara det, säger han.

Istället jobbade han som både telefonförsäljare och fastighetsskötare. Men hockeysuget kom tillbaka.

– Ja, suget kom tillbaka. Jag vet inte riktigt varför. Jag fick väl lite distans till hockeyn av att göra något helt annat, säger han.

– Innerst inne så har jag alltid älskat hockey. Det gjorde jag när jag la av också, men just då ville jag bara inte. Timeouten var bra för mig. Jag älskar att träna och tävla men var less, breaket gjorde att jag fick tillbaka gnistan.

Det känns modigt att ta ett break?
– Jo, många tyckte det var konstigt också, men så kände inte jag. Jag kände att jag var tvungen att göra det.

Emil Sandin. Foto: Mats Javerud, Pic-Agency.

Med suget tillbaka fick han chansen i Kristianstad i HockeyEttan och det gick så bra att han ifjol lockades över till Pantern som precis gått upp i HockeyAllsvenskan. Där har han spelat sedan dess.

Under tiden i Kristianstad jobbade han halvtid och vid sidan om ishockeyn i Pantern läser han kurser i ekonomi - och det är lite talande. Emil Sandin måste ha saker att göra.

Det visade sig tidigt.

– Jag minns när mina föräldrar skjutsade mig till hockeyskolan och jag tyckte det var jättetråkigt att bara åka runt utan puck. Jag tänkte att det här kan jag, det här vill jag inte göra. Jag har svårt att sitta still. Men det är kanske tur, spelar man hockey så behöver man träna mycket.

Vem var din idol som liten?
– Det var Peter Forsberg. När jag kom till Brynäs så började jag se upp till Nicklas Bäckström också.

Det har varit en brokig väg mot HockeyAllsvenskan.

Trots att Emil Sandin säger att han stortrivs i Pantern så menar han att han har lite svårt att njuta av att han lever sin dröm och spelar hockey professionellt.

– Jag är sällan nöjd med mig själv, jag är dåligt på att tänka på sådant. Men jag borde göra det mer, jag lever på det jag tycker är roligast att göra. Jag borde ge mer kredd till mig själv, säger han.

– Man har det jäkligt bra som hockeyspelare, man borde njuta fullt ut av det. Jag ska försöka göra det lite mer.