Sundquist: "En styrka att vi inte är nöjda"

12 september 2017 10:00

14 LAG PÅ 14 DAGAR. Tvåa i förfjol och sjua ifjol. Men Tingsryd var inte alls nöjda med avslutningen förra säsongen och det gör att man känner en stor revanschlusta inför den här vintern.


Tingsryds comeback i HockeyAllsvenskan har minst sagt varit imponerande. För två år sedan blev smålänningarna sensationellt tvåa i tabellen som nykomlingar, och ifjol landade man på en sjundeplats.

– Men vi var inte nöjda med avslutningen ifjol. Även om vi gjorde en bra säsong så känner vi revanschlusta. Jag tycker det är en jäkla styrka att inte vara nöjda trots att vi gjorde en bra säsong, säger tränaren Magnus Sundquist.

Mycket av klubbens framgångar tillskrivs just Magnus Sundquist.

Efter en lång karriär i Danmark och Norge så var han ett okänt namn för många innan han hamnade i Tingsryd, men nu omnämns han ofta som en av seriens bästa tränare. Det har tilldragit sig intresse från större klubbar, men så sent som i februari skrev han på ett nytt tvåårskontrakt. Ett glädjebesked för Taif, så klart.

– Det är ingen hemlighet att jag haft intresseförfrågningar både efter första och andra året i Tingsryd men samtidigt har jag sagt att jobbet jag gör tar mig dig jag kommer en dag. Jag känner ingen stress alls, trivs väldigt bra där jag är och känner att jag har saker ogjorda i Taif. Jag trivs med den här vardagen, vi har ett otroligt fokus och målinriktning med de små medel vi har.

Men det är inte bara Sundquist som blir kvar. Även om Tingsryd haft en del spelaromsättning och värvat elva nya spelare så är stommen från ifjol kvar och det vimlar av spelare som har hjärtat i klubben. En kärna som Magnus Sundquist varje år pekar ut som viktig.

– Det är en styrka att vi får ha kvar dem. Vi har en av ligans minsta spelarbudgetar och det är otroligt viktigt att vi värnar om de egna. Några av dem har fått anbud från andra allsvenska klubbar men har valt att stanna, och det är vi otroligt glada över.

Tingsryd har ambitionen att vara högt upp i tabellen den här säsongen också, gärna högre än ifjol. För att lyckas med det har man adresserat en svaghet från ifjol: tyngden.

Bland flera av de som anslutit så sticker de fysiska måtten ut. Som hos Simon Karlsson (190 cm, 88 kg), Adrian Saxrud Danielsen (190cm, 90 kg), Mikael Frycklund (188 cm, 94 kg) och Mats Fröshaug (189 cm, 97 kg).

– Ifjol kände vi att vi saknade storlek. Till i år ville vi ha in mer tyngd och karaktär och det har vi fått. Vi hade ett bra spelande lag ifjol, men saknade det rejäla spelet, säger Sundquist.

– Med det sagt så vill vi ändå behålla vår speed. De som kommit in tillför tyngd men är också bra på skridskorna.

Just farten är något som Sundquist trycker på.

– Vi har fart i laget. Vi är bättre skridskoåkare än vi var ifjol. Sedan så handlar det inte bara om det. Jag är trött på snacket att alla vill spela en fartfylld och underhållande ishockey, den hockey som spelas 2017 kräver fart och driv, men man måste också kunna hantera alla delar av spelet, som försvarsspelet. Allt hänger ihop. Det pratas mycket om att vi spelar försvarsinriktad hockey men man kan inte spela utan ett tryggt försvarsspel. Då har man inget på den här nivån att göra, säger han.

Förutom att få in tyngd, är det något annat ni vill ändra på jämfört med ifjol?
– Vi känner att vi vill bli jämnare överlag. Vi hade inte samma trygghet förra säsongen som vi hade året innan. Nu vill vi ha fyra kedjor där alla ska kunna bidra, det ska inte spela någon roll vilka som är på isen. Det var en spelare som sa till mig: "fy fan vad skönt det är med fyra förstafemmor", och det är dit någonstans vi vill nå.

Hur ser målsättningen ut?
– Jag är emot att prata om placeringar för det är tretton andra lag med som har visioner, planer och sportsliga ledningar som vill mycket. Det är svårt att säga att vi ska vara där eller där, men vi har varit med i toppen i två år nu och var bland de fyra bästa i februari ifjol innan vi dalade mot slutet. Vi kan säga att vi vill vara bättre än ifjol och att vi absolut vill göra en bättre avslutning än vi gjorde då.

TRUPPEN

Målvakter
Niklas Rubin
Andreas Ljunggren - NY från Hanhals

Backar
Niklas Enberg
Måns Hermansson
Daniel Norbe
Robin Olsson
Adrian Saxrud Danielsen - NY från Stjernen
Adam Åkesson - Nytt kontrakt
Simon Karlsson - NY från Västerås

Forwards
Hannes Johansson
Patrik Nilsson
Jacob Dahlström - Nytt kontrakt
Oscar Holst - Nytt kontrakt
Kim Tallberg - NY från Vita Hästen
Mathieu Tousignant - NY från Ravensburg
Daniel Öhrn - NY från Sparta Sarpsborg
Filip Owesson - Nytt kontrakt
William Romfors - NY från HV71 J20
Hampus Melén - NY från Mörrum (tryout)
Mikael Frycklund - NY från Västerås
Mats Fröshaug - NY från Västervik
Emil Forslund - Nytt kontrakt
Victor Laz - NY från Rögle

Tränare
Magnus Sundquist
Larry Pilut

Förluster
Tim Sandberg, mv, klubb ej klar
Kevin Ekman Larsson, b, Tucson Roadrunners
Nicolai Bryhnisveen, b, Dukla Jihlava
Oskar Carlsson, b, Västervik
Johan Eriksson, f, MODO
Lukas Hansson, f, Hanhals
Jonathan Johnson, f, Troja-Ljungby
Christopher Bengtsson, f, Södertälje
Adam Persson, f, timeout
Zack Phillips, f, Nottingham
Adam Schmidt, f, Reading Royals
Nicolai Meyer, f, Troja-Ljungby
Niklas Johansson, f, Oskarshamn