Svensson: "Rimligt att vara bland de åtta bästa"

9 september 2017 10:00

14 LAG PÅ 14 DAGAR. Troja-Ljungby är tillbaka i HockeyAllsvenskan efter tre år i HockeyEttan. Rutin, kontinuitet och hårt jobb är ledorden i comebacken.


Tre år i HockeyEttan – men nu är Troja-Ljungby tillbaka i HockeyAllsvenskan igen.

– Jag tycker att det är välförtjänt. Vi har strävat efter det här några säsonger och det märks på många i lilla Ljungby att det är på den här nivån vi ska vara, säger tränaren Pelle Svensson.

Klubben har hållit sig hyfsat lugna på transfermarknaden inför comebacken och har valt att behålla kärnan från ifjol.

Men det är inget orutinerat gäng, flera av spelarna var med senast klubben var uppe på allsvensk nivå och det finns ett knippe riktiga trotjänare att luta sig mot. Som till exempel Daniel ”Trucken” Karlsson, Mattias Nilsson och Mattias Åkesson.

– Vi har tagit in sex nya spelare, i övrigt är det samma manskap som ifjol. Vi har en trupp som vi har kunnat fila på i några år och vi hoppas att många av våra spelare ska vara mogna att ta nästa kliv, säger Svensson.

– Sedan har vi de senaste åren medvetet byggt en stomme med spelare från Ljungby eller som fått sin hockeyfostran i Troja. De är viktiga för oss. De står för arbetsetik och moral, det de står för karakteriserar gruppen vi har.

Får ni en trygghet av att behålla så många spelare?
– Ja, det tror jag. Saker sitter så mycket snabbare och vi kan bygga vidare på det vi haft istället för att börja om.

Bland spelarna som tillkommit så finns etablerade allsvenska lirare som David Rundqvist (MODO), Jonathan Johnson (Tingsryd) och Jesper Thörnberg (Björklöven).

– Vi ville trycka till lite på centersidan. Vi ville ha in ett par rutinerade men inte gamla spelare som spelat en hel del allsvenska matcher och det har vi fått i Rundqvist och Johnson. Vi har inte chansat eller skjutit från höften med några värvningar, det känns som vi har ganska bra grepp om dem som kommit in, säger Svensson.

– Precis som alla andra klubbar så är man slav under budgeten, vi kan inte sväva iväg och har ganska små medel. Vi kan inte plocka färdiga importer eller så, vi får leta unga spelare som har sina främsta matcher framför sig och försöka erbjuda dem en utvecklande miljö.

Hur ska ni spela?
– Vi har en filosofi där vi ska försöka minimera ytorna för motståndana, precis som de flesta lag. Sedan är vi ett åkstarkt lag. Vi får se lite hur det blir i år, under de tre senaste åren har vi mött lag med skiftande kvalitet, nu blir det en annan lunk med tuffa matcher hela tiden.

Har ni pratat om den här lunken som en utmaning?
– Ja, det är klart. Vi vet att det blir en anstormning. Vi har vunnit ganska mycket de senaste åren men kommer förmodligen inte att göra det nu, och det är något som vi måste lära oss hantera. Vi ska inte vänja oss vid att förlora, men vi måste klara av det och lära oss av det.

Vad måste klaffa?
– Vi är ett lag som lever på hårt jobb och vår bredd. Vi måste göra det här tillsammans. För oss handlar det om att inte hamna i för långa svackor, kan vi undvika det så kan det här bli bra.

Många nykomlingar har imponerat i HockeyAllsvenskan de senaste åren. Ifjol kom Västervik trea och i förfjol kom Tingsryd tvåa.

Men Troja sneglar inte på de klubbarnas resor, även om det går att se likheter i satsningarna på trupperna inför HockeyAllsvenskan.

– Gemensamt för de lagen som nämns är att de varit ganska unga med många svenska spelare och att de haft en stark stomme. Lite som vi nu. Men det är inte så att vi kopierat dem, det är snarare så man jobbar idag och jag gillar det tänket. Jag tror du har lättare att lyckas om du behåller en kärna som du bygger vidare på, istället för att hela tiden bygga nytt, och sedan kryddar den truppen med spelare som varit med ett tag.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi vill ha något att spela för och den roligaste hockeyn är när man är på väg uppåt, så vi har sagt att det är rimligt för oss att vara bland de åtta bästa när serien är slutspelad.

TRUPPEN

Målvakter
Robin Johansson - Nytt kontrakt
Johan Nielsen - Nytt kontrakt
Jesper Eliasson - NY från Troja-Ljungby J20

Backar
Alexander Edström
Daniel Karlsson
Jonatan Nielsen
Anton Johansson
Max Lindroth - Nytt kontrakt
William Wennström - Nytt kontrakt
Carl Ernstig - NY från Växjö J20
Simon Fredriksson - NY från Sparta

Forwards
Alexander Lindqvist-Hansen
Sebastian Benker
Elias Edström
Alfred Anderssson
Mattias Åkesson - Nytt kontrakt
Jonathan Johnson - NY från Tingsryd
Tor Immo - Nytt kontrakt
Jens Holmström - Nytt kontrakt
Mattias Nilsson - Nytt kontrakt
Johan Andersson - Nytt kontrakt
Jesper Thörnberg - NY från Björlöven
Tobias Törnqvist - Nytt kontrakt
Nicolai Meyer - NY från Tingsryd
David Rundqvist - NY från MODO

Tränare
Pelle Svensson
Daniel Håkansson
Johan Benker - NY från Frölunda J20

Förluster
Jesper Eriksen, b, Huddinge
Rasmus Johansson, b, Nybro
Stefan Söder, f, Pantern
David Laudius, f, klubb ej klar
Niclas Lehmann, f, Västerås
Mikael Roslund, f, HA74
Mikael Johansson, f, Kristianstad