Särkijärvi: "Måste inse att det inte är en 'quick fix'"

13 september 2017 10:00

14 LAG PÅ 14 DAGAR. Debutsäsongen i HockeyAllsvenskan blev inte alls som tänkt för MODO. Nu gör man en omstart – och siktar återigen mot toppen.


Många lag som ramlat ur SHL har fått ett bryskt uppvaknande i vardagen i HockeyAllsvenskan.

MODO ifjol var inget undantag. Laget från Örnsköldsvik siktade på att gå upp i SHL direkt, men efter en svajig vinter med både tränarbyte och ständig omsättning i truppen så blev man till slut bara tolva (tredje sist) och missade SHL-kvalet.

Nu gör man en ny satsning mot SHL och rutinerade Hans Särkijärvi har anlitats som ny huvudtränare.

– Det här är en kul utmaning som lockar mig. Jag tycker att det ska bli kul att jobba med Michael Sundlöv (sportchef) och tycker att vi har ett spännande lag, säger Hans Särkijärvi.

– MODO är ett klubb under utveckling. Föreningen har haft några tuffa stålbad de senaste åren där man haft det tufft i SHL och sedan åkte ur, nu görs en omstart och en ny resa och den känns utmanande.

Hans Särkijärvi, som ifjol hade tränaruppehåll och arbetade som domarcoach i SHL, vet vad som krävs för att nå SHL eftersom han var med och förde upp Djurgården i högsta serien för några år sedan.

– Jag är mycket medveten om att det här är en tuff serie och ingen lekstuga, du måste förbereda dig och vara noggrann, säger han.

– Det viktigaste är noggrannheten och att du har en plan. Sedan måste spelarna lära sig att följa den planen till punkt och pricka för att man ska lyckas. Vi måste komma överens och jobba hårt tillsammans. Det kan vara det tuffa. Många spelare vill sticka ut och synas, men vi måste vara ett lag.

Ifjol ändrades det väldigt mycket i MODO:s trupp under säsongen - men tretton spelare som slutförde säsongen med klubben är kvar.

Nyförvärvslistan imponerar och innehåller mer eller mindre idel etablerade spelare. På backsidan ansluter Emil Carnestad (Pantern) och Marcus Oskarsson (Almtuna), och framåt tillkommer Magnus Häggström (Malmö), Johan Eriksson (Tingsryd), Martin Röymark (Tappara), Sam Marklund (Skellefteå) och Victor Öhman (Västervik).

– Jag är nöjd med truppen. Vi har fått in bra spelare, säger Särkijärvi.

– Vi har fått in rörliga backar också. Det är bra. Jag vill att backarna ska vara aktiva i anfallsspelet, men ändå klara av sitt ansvar i egen zon. Ju rörligare du är, desto mer av det där klarar du av.

Precis som ifjol så finns det också många unga och lovande spelare i truppen. Spelare som Jesper Sellgren (19 år), Oskar Stål Lyrenäs (19 år), Tim Wahlgren (19 år), Lukas Wernblom (17 år) och Emil Alba (20 år) samlade erfarenhet förra säsongen och klubben hoppas de ska vara redo att ta för sig ännu mer i år.

– Det är unga och hungriga spelare som jagar på. De bidrar med härlig energi och flera är på gränsen att få spela JVM i vinter. De ska ha som målsättning att kliva förbi någon gubbe i uppställningen, det är spelare som utvecklas. Ska vi bli riktigt bra är det ett måste att de unga spelarna tar några kliv framåt, säger Särkijärvi.

– För oss i ledarstaben handlar det om att hitta ett bra sätt att matcha de här unga spelarna. Det kan vara tufft för unga spelare att spela och resa så mycketsom vi gör, men vi har många som slåss om istiden och kan säkert växla lite grand.

Hur ska ni spela?
– Jag hoppas att vi ska vara ett spelskickligt lag med mycket tid i anfallszon. Men även ha ett bra försvarsspel. MODO har genom tiderna haft åkstarka lag, det ska vi föra fram och även plocka fram det hårda jobbet. Man får inget gratis i dagens hockey.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi inom gruppen pratar bara om utveckling. Föreningen har som dröm och vision att gå upp i SHL, sedan får vi se när det blir. Man måste inse att det här inte är någon ”quick fix”, utan det krävs hårt jobb för att det ska bli bra till slut.

TRUPPEN

Målvakter
Erik Hanses
Isak Wallin - LÅN från Mora

Backar
Tobias Ericsson
Oscar Hedman
Jesper Sellgren
Tommy Enström - Nytt kontrakt
Emil Carnestad - NY från Pantern
Marcus Oskarssson - NY från Almtuna
David Deutsch - NY från MODO J20

Forwards Henrik Björklund
Patrik Karlkvist
Emil Molin
Oskar Stål Lyrenäs
Tim Wahlgren
Lukas Wernblom
Emil Alba
Oscar Öhman - Nytt kontrakt
Johan Eriksson - NY från Tingsryd
Victor "11" Öhman - NY från Västervik
Magnus Häggström - NY från Malmö
Sam Marklund - NY från Skellefteå
Martin Röymark - NY från Tappara

Tränare
Hans Särkijärvi - NY
Pär Styf

Förluster
Jonatan Bjurö, mv, Pantern
Jesper Lindgren, b, HPK
Axel Eidstedt, b, klubb ej klar
Jan Brejcak, b, klubb ej klar
Jonathan Léman, b, Almtuna
Byron Ritchie, f, slutar
Jordan Smotherman, f, Manchester Monarchs
David Rundqvist, f, Troja-Ljungby
Kristian Jakobsson, f, Mora
Per-Åge Skröder, f, slutar
Oscar Steen, f, klubb ej klar
Pär Edblom, f, slutar