Svenska Spel

Jonas Blogg Om HockeyAllsvenskan

Blogg om HockeyAllsvenskan. Åsikterna är skribentens egna och är inga centrala ståndpunkter för HockeyAllsvenskan.

2017-04-01 21:15:00 | Allmänt

"Mora sköt tvivlen i sank"

Hur många gånger har vi inte fått höra att det inte går att gå upp i SHL (eller dårvarande Elitserien)?

Diskussionen fanns redan på Kvalseriens tid, men eskalerade i och med ändringen av upplägget för tre säsonger sedan där istället Direktkvalet till SHL infördes.

Istället för sex lag i en serie så möts nu ett SHL-lag och ett HockeyAllsvenskt lag i en matchserie på sju matcher där vinnaren får spela i SHL.

Ändringen har hittills inte förändrat något alls.

HockeyAllsvenskan har funnits i tolv år. 

Under elva av de åren har lag från HockeyAllsvenskan lyckats gå upp. 

Våren 2015, när SHL expanderade, så lyckades tre lag gå upp, men då var det givet från start att två lag skulle gå upp. Ett lag gick upp efter att ha tagit ett annat SHL-lags plats - så för att få den statistik jag ska ta upp nu korrekt så räknar vi att ett lag gick upp den säsongen.

Således, sett över tolv år i HockeyAllsvenskan:

En gång har noll lag gått upp.

Två gånger har två lag gått upp.

Nio gånger har ett lag gått upp.

Det är absolut vanligast att ett lag lyckas gå upp - och den här säsongen blev alltså inget undantag.

Rögle lyckades behålla sin SHL-status efter att ha slagit tillbaka Karlskoga i fyra raka matcher. Kvalspecialisterna från Ängelholm lyckades alltså med det som alla trodde, men det var tajtare än 4-0 indikerade, och ingen hade ju protesterat om Karlskoga lyckats få med sig en eller kanske till och med två matcher, men det var inget snack om att Rögle var snäppet vassare. 

Leksand åkte ur efter att ha förlorat med 4-2 i matcher mot stora rivalen Mora, ett Mora som därmed fick revansch för den bittra förlusten i sista rundan av Slutspelsserien ifjol, där man bara skulle slå i spiken i kistan och ta sig vidare, men där Leksand snodde åt sig allt. 

Mora sköt sannerligen tvivlen om att det inte går att gå upp i SHL i sank.

Dalalaget är inte den största eller rikaste klubben i HockeyAllsvenskan. Långt därifrån. Man är defintivt inte klubben som lägger mest kräm av alla på spelarbudgeten heller. 

Ekonomi är faktiskt inte, även om det låter så ibland, det viktigaste i idrott.

Oavsett hur mycket pengar du har eller inte har så får du ställa upp med lika många spelare på isen och det står noll-noll på resultattavlan när pucken släpps.

Det är vad du gör med dina pengar som spelar roll.

Mora har lyckats perfekt (ja, perfekt eftersom man gick upp i SHL) med att få ut max av sina pengar. 

Man har satsat på en "up and coming"-tränare i Jeremy Colliton som är ämnad för större uppgifter i framtiden, handplockat unga spelare som man förädlat och låtit växa med ansvar, plockat in ett knippe spetsspelare som blivit jackpott.

Det finns inget recept på hur man lyckas. Man kan minimiera risker och göra ett bra grundarbete, men någonstans rinner allt ändå ner till kemi, tlllfälligheter och lite tur - något som är omöjligt att förutse, och något som inte kan köpas för pengar. 

Poängen är:

Det går att bygga något riktigt bra utan den största pengapåsen.

Mora har visat att det går.

Man har visat att det går att göra så bra att det går att slå ett lag från SHL. 

Ifjol talade många om tillfälligheter och ren jävla tur att Leksand till slut lyckades vinna sjumatchersserien mot MODO, men i år går det inte snacka i samma termer. 

Mora var bättre än Leksand.

Punkt slut.

Det sas att det skulle vara omöjligt för lagen i HockeyAllsvenskan att gå upp i SHL när Direktkvalet infördes. Dels på grund av de ekonomiska skillnaderna, dels på grund av att lagen från HockeyAllsvenskan ska spela kval på kval på kval innan de ställs mot SHL-motstånd. 

Direktkvalet har körts tre år - och varje år har ett lag från HockeyAllsvenskan lyckats vinna mot ett SHL-lag. Först Malmö mot Leksand, sedan Leksand mot MODO, och nu Mora mot Leksand.

Det sägs att det blir omöjligt för lagen i HockeyAllsvenskan att gå upp i SHL när SHL:s nya teveavtal träder i kraft.

Tror ni på allvar att det blir så?

Jag upprepar mig:

* Oavsett hur mycket pengar du har eller inte har så får du ställa upp med lika många spelare på isen och det står noll-noll på resultattavlan när pucken släpps.

* Det är vad du gör med dina pengar som spelar roll.

* Man kan minimiera risker och göra ett bra grundarbete, men någonstans rinner allt ändå ner till kemi, tlllfälligheter och lite tur - något som är omöjligt att förutse, och något som inte kan köpas för pengar. 

Mora lyckades skapa ett fantastiskt hockeylag med begränsade medel.

Det har de inte varit först med - och de kommer inte att vara sist med det heller. 

Notera: bloggen är skribentens personliga åsikter och tankar och är ingen central åsikt för HockeyAllsvenskan.

 
Jonas Gustavsson
 

2017-03-23 09:00:00 | Allmänt

"Två lag med en tydlig identitet"

Direktkvalet mellan Leksand och Mora stjäl, av förklarliga skäl, det mesta av rampljuset just nu - men kampen mellan Rögle och Karlskoga är också intressant. 

Jag skulle vilja hävda att det här är två av klubbarna som har starkast identitet bland elitklubbarna i Sverige.

Rögle är småstadsklubben med en fantastisk ungdomsverksamhet, en klubb som är skickliga på att skola spelare och släppa fram juniorer som tillåts misslyckas på vägen mot att blomma ut.

Att man gett chansen till talanger och egna produkter har skapat ett enormt hjärta för klubben, spelare som sliter och kämpar för klubbmärket i alla väder, som med stolthet spelar inför den hängivna publiken i Ängelholm.

Rögles identitet är tydlig: man är den fantastiska plantskolan som sprutar ut talanger som blir storspelare. 

Karlskoga är småstadsklubben med en fantastisk förmåga att få spelare att växa. Man har gjort till sitt signum att värva icke utblommade talanger och spelare som kört fast i andra klubbar och ger dem förtroende och en miljö där de kan vara sig själva. 

Omsättningen i Karlskoga har varit stor genom åren eftersom man förädlar spelare så bra att de direkt sugs upp av klubbar i högre serier, men man har också länge haft en stark kärna och stomme av spelare som skapat en grund i hur man agerar och representerar Karlskoga. 

Karlskogas identitet är tydlig: man är den fantastiska förädlaren som får spelare att blomma ut. 

Ser man till den här säsongen så känner jag dock att Rögle tappat lite av sin idenitet, medan Karlskoga stärkt sin. 

Jag har inte följt Rögle sedan urminnes tider, men de två senaste sejourerna i SHL så tycker jag att man tappat lite av det där hjärtat. Det kanske kommer naturligt när man tvingas spetsa truppen med transatlanter och andra tilltänkta stjärnor, men samtidigt så förflyttas ledarskapet i gruppen från de lokala kärnspelarna till de nya stjärnorna, och därmed tror jag också att man mister lite av Rögle-känslan, den där "vi mot dem"-mentaliteten. I år har man haft enorma skadeproblem vilket gjort att många egna produkter ändå fått chansen - kolla bara Simon Ryfors, för att ta ett lysande exempel - men ändå, den där starka unga och lokala prägeln som man alltid lyckas skapa på allsvensk nivå har man inte lyckats förvalta till SHL-nivå.

Karlskoga däremot har visat sin förmåga att skola spelare igen. Kolla bara på Victor Ejdsell som blommat ut i sin fulla prakt, talangen som pendlade mellan Färjestad och Timrå ifjol, men som nu fått en trygg miljö och som inte bara vann poängligan, utan som spelmässigt var en av HockeyAllsvenskans bästa spelare. Vilka klubbar ryckte i Carl Persson och Axel Lindström inför säsongen? Jag är inte säker på att det var någon, men i Karlskoga har de blivit toppspelare. Se på Theodor Lennström som körde fast i AIK, men som nu blivit en toppback. Ja till och med Simon Mattsson som varit runt i så många klubbar att han själv säkert tappat räkningen har börjat leverera offensiva siffror som är bra. 

Identitet är viktigt.

Karlskogas är ramstark. 

Men hur stark är Rögles identitet just nu?

Att kaptenen Christopher Liljewall, den här generationens Mr Rögle, är tillbaka på isen efter skadetrubbel tror jag betyder enormt för skåningarna. Det är han som måste gå i bräschen för Rögle, som måste se till att alla svettas för klubbmärket. Han är den stora identitetsbäraren. 

Hur går det här då?

Favoritskapet är tydligt - de flesta tror att Rögle grejar det här.

Ser man till spelartruppen så stärks favoritstämpeln ytterligare. Man har en rutinerad målvakt i Anders Lindbäck, en härförare i Liljewall och en sylvass målskytt i Bryan Lerg. Spetsen är betydligt skarpare än hos Karlskoga.

Samtidigt så gillar Karlskoga att slå ur underläge, har ett lag med stark identitet och många killar som kommer slita kopiöst, oavsett om man leder med 3-0 eller ligger under med 0-3. 

Jag tror Rögle grejar det här.

Men Karlskoga kommer ge dem en match.

 
Jonas Gustavsson
 

2017-03-22 09:00:00 | Allmänt

"Blir det häftigaste serien någonsin?"

Derbyna mellan Leksand och Mora är något av det hetaste vi har i hockey-Sverige.

Så sent som ifjol fick vi se lagen i ett avgörande möte i sista rundan av Slutspelsserien. Då hade Mora grepp om en plats i Playoff och kunde förlora med tre mål mot Leksand och ändå gå vidare. Då vann Leksand lika galet som osannolikt med 6-0 - och seglade hela vägen upp till SHL.

En förlust som gnagt Mora sedan dess.

Men nu får man sin chans till revansch.

Leksand mot Mora i bäst av sju matcher med en SHL-plats i potten. En matchserie som osar av prestige, rivalitet och känslor, där resultatet är som natt och dag, en matchserie som avgör serietillhörigheten till nästa säsong.

Blir det bättre än så här?

Blir det den häftigaste matchserien någonsin?

Alltså, det är lätt att segla iväg när man tänker på vad som väntar, men frågan är om vi någonsin haft en serie med sådan underhållningspotential som den här. 

Vi har sett många heta rivalmöten i SHL-slutspel, men här finns så mycket mer att förlora än att åka ur ett slutspel.

Vi har sett heta möten i Kvalserien förr om åren med lika höga insatser, men då har det ofta varit en enstaka match, eller kanske två, inte en hel matchserie mellan två lag. 

Vi har sett ett par riktigt heta matchserier i Direktkvalet de senaste åren, både Leksand mot Malmö för två år sedan och MODO mot Leksand ifjol utvecklade sig till riktiga draman över sju matcher, men även om de serierna också var heta på förhand så går det inte att jämföra med hettan inför den här stundande daladansen. 

När man bygger upp gigantiska förväntningar på något så brukar man bli besviken för det är sällan verkligheten når upp till drömmen, men jag tror detta blir ett undantag.

Det blir lika hett och underhållande som vi hoppas. 

För det här blir ju inte bara en kamp på isen, det blir också ett slag mellan två lag med hängivna supportrar som hatälskar rivaliteten mellan varandra. Det kommer blir drag runtomkring serien, det är det inget snack om. 

Vilka tar det här då?

Ja, det är helt omöjligt att säga. 

Leksand har ett meriterat lag som spelat sådana här kval förut, men har förlorat mycket under säsongen.

Mora har vunnit mycket under säsongen, men har ett ungt och orutinerat lag som inte spelat någon bäst av sju-serie förut.

Det är SHL:s sämsta lag mot HockeyAllsvenskans bästa lag, och att bedöma eller värdera skillnaden mellan serierna, mellan lagen som är nummer 14 och 15 i svensk hockey, är mer eller mindre omöjligt.

I just derbyn brukar man ju dessutom prata om att namnen på pappret är av sekundär betydelse, här är det så många andra värden som spelar in. Känslan är att den här serien kommer handla mer om hjärta, inställning och mod snarare än renodlade skills. Mora åker lika snabbt och skjuter lika hårt som spelarna i Leksand trots att det skiljer en serie mellan lagen, så jag vet inte om det går att tala om fördelar eller nackdelar av att sitta på lite fler skills. Här handlar det om att vilja käka puck för klubbmärket, offra kroppen för lagets bästa, ha hjärta för en hel bygd. 

Jag har ingen aning om hur det går, men underhållande kommer det att bli.

Detta kan bli den häftigaste serien någonsin.

 
Jonas Gustavsson
 

2017-03-21 08:00:00 | Allmänt

"Symboliskt att han fick avgöra"

En sak är säker:

Det har inte gått att klaga på dramatiken i Meca Hockey Race så här långt.

Ja, med undantag för HockeyAllsvenska Finalen då, där Mora sköljde över Karlskoga. Men upplösningen på Slutspelsserien var galen - och upplösningen på Playoff blev, otroligt nog, ännu mer rafflande.

Efter två matcher där lagen fått varsin kanonstart som bäddat för varsin 4-1-seger, så såg Karlskoga ut att hyfsat komfortabelt kamma hem den tredje matchen då man hade en 2-0-ledning med bara minuten kvar att spela.

Men AIK lyckades kvittera två gånger om i slutskedet, 2-2-pucken satt med bara sju sekunder kvar.

Fullständigt galet.

I det läget så kom de där Leksands-vibbarna (sorry att jag tjatar om dem) från ifjol tillbaka. Leksand som var uträknat hur många som helst, men som hela tiden hittade vägar att krångla sig vidare. AIK har ju lyckats krångla sig vidare flera gånger redan, trots att man varit uträknade, så det vore väl inte konstigt om man lyckades ta sig ur ett strypgrepp till...?

AIK har ju skapat en grundmurad tro på det man gör.

Men nu räckte det inte hela vägen.

Karlskoga vann med 3-2 till slut efter att Calle Berglund avgjort knappt sju minuter in i den femte perioden.

En stark seger. 

En stark seger i matchserien. 

Speciellt med tanke på att man haft årets succémålvakt Andrew Engelage skadad. Nu stod Emil Kruse istället på huvudet och var strålande. Med facit i hand kanske det inte var fel med 22-åringen mellan stolparna - BIK är ett "vi mot världen"-lag, och det är klart att man vrider upp viljan ännu mer (om det nu är möjligt) när man inte har sin ordinarie keeper i kassen. 

Det är bara att lyfta på hatten för värmlänningarna.

Man har varit ett topplag i HockeyAllsvenskan många år men efter varje succésäsong dränerats på toppspelare. Inför den här säsongen var det samma visa, kankse till och med en värre dränering av toppspelare än vanligt, och därmed så var förväntningarna också rejält nedskruvade. En del tippade till och med laget i botten av tabellen. 

Men lag som Karlskoga är ofta som bäst när de får slå ur underläge, när ingen tror på dem, och det har de bevisat den här säsongen.

Någonstans kändes det också rättvist (inget bra ordval, men jag hittar inget bättre) att en spelare som Calle Berglund fick kliva in och stänka in den avgörande pucken.

Det var i alla fall symboliskt.

Berglund är en av flera geunina "boforsare" i BIK, en lirare som spelat i klubben sedan urminnes tider, en av spelarna som gestaltar den så berömda BIK-andan, en av spelarna som numera tillhör den starka kärnan som formar Karlskoga.

I en hockeyverklighet där trotjänare är mer sällsynta, där hockeyhjärta bytts ut mot pengar, så är Karlskoga en klubb som verkligen lyckats behålla rötterna i hockeymyllan.

Det vimlar av värmlänningar i truppen, man har ett knippe trotjänare, i båset står Tobias Thermell och Kristofer Näslund, två andra ur-boforsare. 

Visst, några av de här har inte BIK som moderklubb, en del (som Näslund) är inte ens värmlänningar, men de har formats av BIK och blivit kvar i klubben under lång, lång, lång tid och varit med och skapat den identitet som är så starkt förknippad med klubben. Att få spelare att stanna så länge är ganska unikt i dagens hockey-Sverige. 

Karlskoga handlar inte om glamour, finlir eller exklusiva loger, det handlar om ståplats, jävlar anamma och hjärta.

Det är kul när sådana klubbar lyckas.

Nu är Karlskoga i Direktkval till SHL mot Rögle.

Precis som Mora.

De som hade tippat att de två allsvenska lagen skulle nå dit kan ju räcka upp en hand! 

Jag själv vet inte om jag ska tippa Direktkvalet ens. Jag som tippade att Karlskoga skulle ta hem HockeyAllsvenska Finalen, att Pantern skulle ta Slutspelsserien och att AIK skulle segla hem Playoff.

Men jag gillar å andra sidan att bli överraskad.

Det har jag blivit hela säsongen.

 
Jonas Gustavsson
 

2017-03-16 09:30:00 | Allmänt

"Lag som har fått vittring brukar lyckas"

Ikväll drar Playoff igång. 

Karlskoga mot AIK i bäst av tre där en plats i Direktkvalet till SHL mot Rögle ligger i potten.

AIK har ett gyllene läge.

Ja, så är det faktiskt om man blickar tillbaka på de två tidigare åren som vi haft Slutspelsserien (även om upplägget skiljde sig något första året...). Det kanske inte går att dra några vida slutsatser från två säsonger, men å andra sidan så har systemet bara spelats i två säsonger så det säger ändå en del.

Det jag vill komma fram till: 

Lag som överlevt galna draman i Slutspelsserien har lyckats otroligt bra i slutändan. 

Första året med Slutspelsserien och Direktkval till SHL var speciellt eftersom SHL då utökades från tolv till fjorton lag, vilket gjorde att tre av sex lag i dåvarande Slutspelsserien gick vidare till Direktkval mot SHL. Malmö var i brygga inför den sista omgången av Slutspelsserien där man inte hade sitt öde i egna händer, men tack vare en 2-1-vinst mot Mora samtidigt som Björklöven föll mot redan klara Rögle så lyckades skåningarna med nöd och näppe ta sig vidare - och väl i Direktkvalet till SHL så slog man ut Leksand i en otroligt underhållande matchserie över sju matcher. 

Ifjol var Leksand sist i HockeyAllsvenskan efter halva serien, men hittade sedan en formtopp och tog sig till Slutspelsserien. Inför sista omgången var man tvungna att vinna med minst fyra mål mot ärkerivalen Mora för att gå vidare - och vann då med otroliga 6-0. Sedan vann man mot Tingsryd i Playoff av bara farten och lyckades via en av de mest otroliga matchserierna i svensk hockey slå ut MODO i Direktkvalet till SHL, en serie som avgjordes först i sudden i den sjunde och avgörande fajten.

AIK har haltat den här säsongen, var mer eller mindre hela hösten utanför de åtta bästa lagen och det såg ett tag ut som att man inte skulle ta sig till Slutspelsserien. Men sedan, i grevens tid, så hittade man formen. Playoff-platsen säkrades i den sista omgången av Slutspelsserien efter ett målskillnadsdrama med Västervik.

Ni ser den röda tråden: 

Malmö, Leksand och AIK tog sig alla vidare från Slutspelsserien efter ett galet drama i den sista omgången.

För Malmö och Leksand slutade det med SHL-avancemang.

Vad slutar det för AIK?

Det får vi se, men precis som Malmö och Leksand så har AIK fått vittring. Motgångar stärker lag och grupper, och när man sedan får lite flyt, lite studsar med sig, så skapas en stor tro på det man gör. Att klara ett drama gjuter in ett grundmurat självförtroende som sitter kvar länge. 

Karlskoga, då?

Ja, jag trodde på laget i HockeyAllsvenska Finalen men man blev översköljda av Mora. Hade inte en chans. 

Jag tror man brinner av revanschlusta nu. Man har en strålande målvakt i Andrew Engelage, HockeyAllsvenskans kanske bästa offensiva lirare i Victor Ejdsell, och ett lag som jobbar stenhårt.

Men trots det tror jag inte det räcker mot AIK.

Men jag tippade å andra sidan att Karlskoga skulle skrälla mot Mora och att Pantern skulle plocka hem Slutspelsserien, så jag vet antagligen inte vad jag pratar om. 

Eller...

Tredje gången gillt? 

 
Jonas Gustavsson
 

2017-03-14 22:00:00 | Allmänt

"Upprepas samma resa igen?"

Wow, vilket drama det blev i den sista omgången av Slutspelsserien - och till slut blev det alltså AIK som avancerade till Playoff med ett ynka plusmåls skillnad gentemot Västervik.

Där kan vi snacka om minimala marginaler.

Den resa som AIK är ute på får ju mig direkt att tänka på den resa som Leksand gjorde ifjol. 

Leksand var hajpade ifjol men låg sist i HockeyAllsvenskan efter halva serien. Sedan fick dalalaget en formtopp på slutet och tog sig till Slutspelsserien som man sedermera vann efter ett extremt drama i sista omgången.

AIK var hajpade i år men har i princip hela säsongen legat utanför topp åtta innan man fick en formtopp på slutet - som man alltjämt är inne i - vilket gjorde att tog sig till Slutspelsserien som man nu alltså vann efter ett extremt drama i den sista omgången.

Leksand var bäst när det gällde som mest ifjol.

AIK har varit bäst (hittills) när det gäller som mest i år.

Leksands resa tog dem hela vägen till SHL, var AIK:s resa tar dem vet vi inte ännu. 

AIK har verkligen hittat formen.

En del i det är att man fått tillbaka spelare från den tidigare så digra skadelistan.

En annan del i det är att kedjan med Christian Sandberg, Michael Lindqvist och Daniel Olsson-Trkulja varit glödhet och lett laget med sitt spel, sina poäng och sin pondus.

17 raka matcher med poäng nu.

Imponerande.

Men imponerande är också Västerviks säsong, även om man nu inte tar sig vidare från Playoff. Det var en mer eller mindre enig expertkår som inför säsongen tippade nykomlingen som ett av två lag som skulle tvingas kvala sig kvar i HockeyAllsvenskan, men istället har man varit ett topplag hela vägen in i kaklet, och blev alltså trea i serien till slut. Det är inget annat än en helt magnifik prestation.

Även om vi sett många nykomlingar - som Vita Hästen och Tingsryd - de senaste åren göra fantastiska debutsäsonger i HockeyAllsvenskan så blir man ändå lika förvånad varje gång.

För två år sedan nådde Vita Hästen SHL-kval mot MODO.

Ifjol blev Tingsryd tvåa i HockeyAllsvenskan.

I år blev Västervik trea i HockeyAllsvenskan - och var bara ett par mål från att nå Playoff. Eller ja, elva sekunder kan man säga - för hade man inte släppt in 2-2-pucken mot AIK i fjärde omgången så hade man med största sannolikhet tagit sig till Playoff.

Vem vågar underskatta en nykomling nästa säsong?

Det är bara att buga och tacka för underhållningen, Västervik. 

För AIK fortsätter showen.

Ett lag som varit stukat, som haltat, som tvingats ändra sin målsättning, som varit ifrågasatt - men som lyckats vända på allt och få vittring på något man trodde var borta är alltid en livsfarlig motståndare. 

AIK är ett sådant lag.

Karlskoga är härmed varnade. 

 
Jonas Gustavsson
 

2017-03-10 08:00:00 | Allmänt

"Den blev en ensidig historia"

Ifjol var det en rafflande HockeyAllsvensk Final mellan AIK och Tingsryd som egentligen kunde ha gått hur som helst. 

I år var det ingen rafflande HockeyAllsvensk Final mellan Mora och Karlskoga som kunde ha gått hur som helst.

Mora var överlägsna och sköljde över Karlskoga som faktiskt, ärligt talat, inte hade en suck.

Det är bara att imponeras av Mora som visade att man bevisligen lyckats med sin uppladdning inför finalen. Istället för kamp om varje millimeter, en enskild aktion som kunde avgjort en hel match eller sekunddramatik på slutet blev underhållningsvärdet i den här serien Moras fantastiska överlägsenhet. 


Foto: Lars Sjörs, Pic-Agency.

Jag hade ju annars en känsla av att det här skulle kunna bli Karlskogas matchserie, lutat mot tre kategorier där det kändes som man hade ett övertag: målvaktsspelet, försvarsspelet och special teams.

Men Mora var överlägsna i samtliga kategorier. 

Christian Engstrand överglänste Andrew Engelage, även om det inte var målvaktskampen som avgjorde den här matchserien. 

Mora lyckades skjuta 14 (!) mål på tre matcher, otroligt bra så klart. Karlskoga lyckades inte alls få till det försvarsspel som under långa stunder varit så bra under säsongen, utan Mora lyckades skjuta hål på muren gång på gång med sin högintensiva hockey.

Specialteams... ja, det var klasskillnad. Bara kolla statistiken. Mora hade 31,6 % i powerplay jämfört med Karlskogas 14,3 %. Mora hade 85,7 % i boxplay jämfört med Karlskogas 68,4 %.

Det är inte så mycket att analysera eller älta:

Mora var en (kanske till och med två...) klass(er) bättre.

Nu väntar ju också en galen kamp mot ärkerivalen Leksand över en serie på sju matcher med en SHL-plats i potten. Det kan bli något alldeles, alldeles extra.

Karlskoga får en ny chans att nå ett direktkval till SHL via Playoff mot vinnaren av Slutspelsserien.

Där tippade jag sensationslaget Pantern som vinnare.

Samma Pantern som efter två rundor ligger sist, trots att man klev in med dubbla bonuspoäng.

Det ser ut som lika usel tippning som att Karlskoga skulle ha en chans mot Mora. 

Men samtidigt idrottens tjusning.

Det blir sällan som man tror - tack och lov. 

 
Jonas Gustavsson
 

2017-03-06 12:00:00 | Allmänt

"Min favorit i Slutspelsserien är..."

... faktiskt Pantern.

Hade någon sagt inför säsongen att jag skulle skriva det nu, så hade jag nog bett den personen köra mig till närmaste mentalsjukhus. 

Visst, i idrott kan (nästan) allt hända, men att Pantern skulle göra en sådan supersäsong som man gjort, och bli fyra i hela HockeyAllsvenskan, kunde jag inte i min vildaste fantasi föreställa mig.

Andraåret brukar ju vara tuffare. 

Man hade dessutom tappat "demontränaren" Stephan "Lillis" Lundh.

Men Håkan Åhlund har fört arvet vidare på ett fantastiskt bra sätt, Pantern har varit ännu bättre än ifjol. 

Trots det är det inte många som tippar Pantern som vinnare av Slutspelsserien - och det passar Malmölaget perfekt. Man har nämligen visat att man är strålande på att slå ur underläge. Nu kliver man återigen in i en serie utan press på sig.

Pantern har ett perfekt spel för kvalhockey. Ett lag som gnuggar, kämpar, sliter - och man har en strålande målvakt i Tex Williamsson. 

Motståndarna kommer dock inte underskatta Pantern. Malmölaget toppar ju den interna tabellen mellan lagen i Slutspelsserien... men jag tror ändå att Pantern tar det här. Faktiskt.

Främsta utmanaren?

AIK.

Många tror ju på just AIK efter lagets mäktiga slutspurt på HockeyAllsvenskan med elva vinster på tolv matcher, och det har också en stor grund i min tro på laget, men framförallt hur bra laget faktiskt är.

Man vann HockeyAllsvenskan ifjol och var tippade att göra detsamma i år, men hade en riktigt tuff höst. Ja, egentligen har hela säsongen varit otroligt tuff, förutom slutspurten då, där man varit riktigt bra. Inte spelmässigt vassa i alla matcher, men man har hittat recept för att vinna matcher.

Från att ha haft en favoritstämpel och mycket press på sig inför säsongen så tror jag att man har vänt det där till en "allt att vinna"-mentalitet. 

Det kommer ta laget en bra bit på vägen.


Blir det Filip Windlerts Pantern som tar sig till Playoff? Foto: Lars Nilsson, Pic-Agency.

Här listar jag tre saker som talar för varje lag i serien: 

VÄSTERVIK

* Allt att vinna. Succénykomlingen har redan överträffat alla förväntningar och kan nu bara släppa på handbromsen och köra.

* Kvalrutinen. Västervik kvalade upp till HockeyAllsvenskan ifjol och många av lirarna som var med då är kvar i laget. Att ha sådan rutin med sig blir värdefullt.

* Utgångsläget. I kraft av tredjeplatsen i HockeyAllsvenskan så kliver Västervik in i Slutspelsserien med tre bonuspoäng. Det ger så klart en fördel.

PANTERN

* Målvaktsspelet. Tex Williamsson har varit strålande under säsongen och har man en keeper som står på huvudet så kan det räcka för att vinna matcher.

* Övertaget mot de andra lagen. Pantern toppar den interna tabellen mellan lagen i Slutspelsserien. Det ger ett mentalt grepp om motståndarna.

* Boxplay. Pantern har bäst boxplay-spel av lagen i Slutspelsserien. 

AIK

* Formen. AIK har bäst form av alla lagen i Slutspelsserien och avslutade HockeyAllsvenskan med elva segrar på tolv matcher. Kan man hålla i det spelet så blir man livsfarliga i kvalet. 

* Kapaciteten. Visst, det har bytts ut en del spelare jämfört med ifjol då man vann hela HockeyAllsvenskan, men det finns en kapacitet i laget som man inte fått ut under säsongen. En kapacitet som börjat visa sig mot slutet.

* Känslan mot de andra lagen. AIK har inte gått minus mot något lag i Slutspelsserien under säsongen. Man tog lika många poäng som Tingsryd i inbördes möten (sex) och har gått plus mot alla andra lag.

TIMRÅ

* Obryddheten. Timrå har haft en säsong som varit upp och ner, men man har också ett ungt lag där de största stjärnona är juniorer - och juniorer brukar inte bry sig om ok på axlarna, utan de bara kör. Det talar för Timrå.

* Jonathan Dahlén. Ja, faktiskt. Talangen har varit stekhet efter JVM och vräkt in mål. Ni minns Slutspelsserien ifjol va? Då gjorde Dahlén sex mål på fem matcher. Det här en matchvinnare som verkar höja sig i avgörande lägen.

* Disciplinen. Timrå drar på sig få utvisningar generellt, och i princip aldrig matchstraff eller liknande. Förmågan att hålla huvudet kallt är en styrka.

TINGSRYD

* Niklas Rubin. Succékeepern var HockeyAllsvenkans statistiskt bästa målvakt och en het målvakt kan ta lag långt i ett kval.

* Tingsryd drog på sig minst tvåminutesutvisningar i HockeyAllsvenskan av lagen i Slutspelsserien. Att göra samma sak i Slutspelsserien kommer så klart skapa fördelar. 

* Kvalrutinen. Tingsryd spelade HockeyAllsvenska Finalen ifjol och har många spelare från det laget kvar. 

ALMTUNA

* Underdog-stämpeln. Klev in som sista lag i Slutspelsserien och har dessutom stjärnan Emil Larsson skadad. Få tror på Almtuna - så man kan slå ur underläge och det brukar sällan vara fel.

* Målskyttet. Almtuna är det lag i Slutspelsserien som gjorde flest mål i HockeyAllsvenskan. Nu är förvisso målspottaren Emil Larsson borta, men det här är ett lag som kan göra mål. 

* Tekningarna. Almtuna vann flest tekningar i HockeyAllsvenskan av lagen i Slutspelsserien. 

Notera: bloggen är skribentens personliga åsikter och tankar och är ingen central åsikt för HockeyAllsvenskan.

 
Jonas Gustavsson
 

2017-03-05 10:30:00 | Allmänt

"Jämnt - men överhängande känslan säger..."

Det är dags för den HockeyAllsvenska Finalen att dra igång - och precis som ifjol när AIK och Tingsryd drabbade samman så är känslan oviss och jag tippar att det blir en jämn historia. 

Det är två olika typer av satsningar som mynnat ut i det här finalspelet.

Mora inledde en resa för några säsonger sedan när hyllade Jeremy Colliton klev in som tränare i klubben. Under hans tid vid rodret har gamlingar och veteraner sållats ut och man har valt att satsa på ett gäng unga spelare som man låtit växa och utvecklas, en resa som började bära frukt redan ifjol, men som slagit ut i full blom den här säsongen. Killar som Emil Aronsson, Pierre Engvall och inte minst Jacob Nilsson - för att ta tre exempel - har tillåtits växa med ansvar, och är numera toppspelare i HockeyAllsvenskan. De där unga spelarnas driv och hunger är fundamentet i Mora, och när årets tilltänkta spetsspelare också varit just spetsspelare så har man blivit ett absolut topplag.

Karlskoga har å andra sidan ett sätt att arbeta som man inte vikit från på flera år, där man plockar in oslipade diamanter och stukade lirare och ger dem trygghet vilket gör att de blommar ut. Den där förädlingsprocessen lyckas man med på något vis varje år - det är bara att kolla på spelare som Victor Ejdsell och Carl Persson som blivit stjärnor i år, men även bakom dem där helt okända lirare som Axel Lindström och Jacob Lundegård blivit habila allsvenska lirare. Ja, till och med evige talangen Simon Mattsson har sett spetsig ut. Karlskoga är dessutom det enda HockeyAllsvenska laget som inte gjort en enda ändring i laget under säsongen - ingen spelare ut eller in - och den kontinuiteten är imponerande. 

Hur går den här finalserien då?

Väldigt svårt, men... 

... jag har en överhängande känsla av att det här kan bli Karlskogas finalserie. 

Det handlar inte om att Karlskoga vunnit tre av fyra möten under säsongen, för det som har hänt tidigare tror jag är oväsentligt nu. Att det är så har vi sett bevis för många gånger, där man inför kval- eller slutspelsplatser talat om mardrömsmotstånd eftersom man torskat x antal matcher mot laget man möter, men där man ändå går vinnande ur striden.

Kval- och slutspelsmatcher är något annat än grundserie.

Men det finns några saker som man brukar peka ut som avgörande i avgörande matcher - och Karlskoga är starka på alla punkter: 

Målvaktsspelet.

Karlskoga har, i mitt tycke, HockeyAllsvenskans bästa målvakt i Andrew Engelage. Han har varit suverän under säsongen - och har dessutom gott om rutin och vet hur man vinner avgörande matcher, vilket han inte minst visade i italienska ligan ifjol då han blev mästare. 

Försvarsspelet.

Karlskoga kommer från ett par år med ganska svagt försvarsspel där man istället levt på sin offensiv. Så är det inte den här säsongen - nu är det istället defensiven som stått ut. BIK släppte in minst mål i hela HockeyAllsvenskan, har ett tajt och strikt försvarsspel, och är rappa på att vända spelet. 

Special teams.

Karlskoga var seriebäst i både powerplay och boxplay i HockeyAllsvenskan. Man har en fin mix av offensivt och defensivt skickliga spelare i truppen, men framförallt en stor offervilja, en lojalitet mot systemet. Special teams brukar avgöra tajta matcher, som man kan misstänka att det blir en del av i det här kvalspelet. 

Alltså, Mora har också bra målvaktsspel (i både Christian Engstrand och Mattias Pettersson), starkt försvarsspel (släppte in näst minst mål i HockeyAllsvenskan) och är bra i specialteams (sjua i powerplay, fyra i boxplay), men det går inte att blunda för att Karlskoga har ett övertag i tre saker som brukar lyftas fram som framgångsnycklar i kval och slutspel. 

Trots det kliver Mora in som favorit i kraft av seriesegern i HockeyAllsvenskan och hemmaplansfördelen i finalen. 

Min känsla säger Karlskoga, men det kan gå hur som helst.

Första matchen blir så klart en nyckel.

På grund av Vasaloppet så spelas första matchen i Nobelhallen, fast den egentligen skulle ha spelats i Smidjegrav Arena. Det sätter så klart press på Karlskoga som måste vinna första kampen för att inte hamna i tuff sits där man måste sno en av två raka matcher uppe i Dalarna. 

Kampen kan börja!

Notera: bloggen är skribentens personliga åsikter och tankar och är ingen central åsikt för HockeyAllsvenskan.

 
Jonas Gustavsson
 

2017-02-26 15:00:00 | Allmänt

"Så såg oddsen ut inför seriestart"

Vi kan väl säga så här: det är inte mycket som har blivit som många trodde i HockeyAllsvenskan den här säsongen. 

Men det är förvisso inget nytt - det är så det brukar vara vilket också är en av de stora tjusningarna med serien. 

Med tre omgångar kvar är det fortfarande ovisst i tabellen, det är kamp kring alla strecken.

Jag kunde inte låta bli att plocka fram Svenska Spels odds från 12 september, samma dag som HockeyAllsvenskan hade sin upptaktsträff.

Oddsen gällde vilka som vinner HockeyAllsvenskan och såg ut så här:

1 AIK 2,60
2 MODO 5,90
3 Almtuna 6,50
4 Timrå 7,00
5 Oskarshamn 9,00
6 Västerås 18,00
7 Björklöven 20,00
8 Vita Hästen 25,00
9 Karlskoga 25,00
10 Tingsryd 25,00
11 Södertälje 30,00
12 Mora 30,00
13 Pantern 50,00
14 Västervik 60,00

Visst, alla hade inte samma bild av säsongen som Svenska Spel, men mycket speglade ändå de allmänna åsikterna i höstas.

Vi kan väl lätt konstatera att inte mycket har blivit som många trodde inför säsongen. 

Om vi översätter oddsen för att vinna serien till en tabell så kan vi konstatera detta: 

* De tre sista lagen i oddsen - Mora, Pantern och Västervik - ligger alla bland de fyra bästa i tabellen just nu.

* De tre första lagen i oddsen har inte alls motsvarat förväntningarna. AIK har tack vare en fin spurt säkrat spel i Slutspelsserien men har under stora delar av säsongen varit på undre halvan, Almtuna innehar den sista kvalplatsen med knapp marginal just nu och MODO är bara elva och har inte en kvalplats i egna händer längre. 

* Södertälje, som är sist i tabellen och är klara för spel i Kvalserien till HockeyAllsvenskan, hade alltså samma odds som suveräna serieettan Mora att vinna serien. 

* Karlskoga har säkrat en plats i minst Slutspelsserien, har andraplatsen i egna händer, och Tingsryd är bara en seger från att säkra spel i Slutspelsserien - två lag som hängt med på övre halvan hela säsongen. I oddsen var de bara nia och tia. 

* Västerås och Björklöven, sexa respektive sjua i oddsen, är bottenlag och ett av lagen kommer att få spela Kvalserien till HockeyAllsvenskan (om inget mirakel sker...). 

Alltså, ingen skugga över Svenska Spel. Att sätta odds inför säsongen är svårt och det händer enormt mycket under en säsong, inte minst i spelartrupperna när det gäller skador och värvningar, så förutsättningarna är ju ett levande dokument. Det jag ville påtala var att den här säsongen inte blivit som många hade trott.

För så är det ju.

Det mest sensationella är ju att Västervik och Pantern - majoritetens förslag som årets två bottenlag - slåss i den absoluta toppen av tabellen.

Ett bevis för hur oförutsägbar HockeyAllsvenskan är. 

Jag skippade föresten att tippa HockeyAllsvenskan inför den här säsongen. Det var kanske lika bra - för annars hade jag garanterat stått här med en skämskudde idag. 

Till sist: 

De som spelade på Mora som seriesegrare till 30 gånger pengarna gjorde en bra affär. Helt klart. 

 
Jonas Gustavsson
 

2017-02-15 13:00:00 | Allmänt

"Fönstret är stängt - så agerade klubbarna"

Transferfönstret stängde igår, 15 februari, och den senaste veckan har det varit en hel del aktivitet i HockeyAllsvenskan.

Här kommer, i tabellordning, en sammanställning över övergångarna den gångna veckan och kommentarer om agerandet.

1 MORA

In:
Christoffer Björklund, b, Sheffield Steelers
Matt Bailey, f, Stockton Heat 

Ut:
Erik Flood, b, Almtuna
Marcus Sirén, f, Kristianstad (lån)
Henrik Eriksson, f, Östersund (lån)

Kommentar:
Mora har gjort en kanonsäsong och har ett väl fungerande lag och valde att framförallt bredda truppen inför slutspurten. På backsidan så lämnar Erik Flood och in kommer Christoffer Bjöklund, ett byte som känns ungefär jämnt upp även om Flood inte spelat mycket på slutet. Björklund har varit i klubben innan och man vet vad man får. Matt Bailey är ett oskrivet kort, men är i första hand inplockad som breddspelare med mer rutin än unga killar som Marcus Sirén och Henrik Eriksson, och det skapar bättre djup i forwardsuppställningen.

2 KARLSKOGA

In: 
-

Ut: 
-

Kommentar: 
Karlskoga har suttit lugna i båten hela säsongen, har varken värvat eller släppt spelare, och fortsätter att köra på med sin sammansvetsade grupp. 

3 PANTERN

In:
-

Ut:
Lars Bryggman, f, Malmö

Kommentar: 
Pantern gjorde som väntat inga justeringar i truppen. Lars Bryggman stannar i Malmö, men honom har man å andra sidan fått klara sig mycket utan eftersom han lirat SHL-hockey permanent sedan slutet av november. 

4 TIMRÅ

In: 
Calle Själin, b, Östersund
Wilhelm Westlund, b, Almtuna
Lucas Elvenes, f, Rögle (lån)
JT Barnett, f, Amur Khabarovsk

Ut:
-

Kommentar:
Timrå har brottats med en hel del skador den senaste tiden (John Westin långtidsskadad), framförallt framåt, och därför kändes värvningen av JT Barnett logisk. Man behövde få in mer kraft i offensiven, helt enkelt. Under onsdagen registrerade man även Rögles Lucas Elvenes, 17, som därmed finns tillgänglig - men hur upplägget ser ut där är i skrivande stund inte officiellt, och det därmed oklart om han ska spela med klubben framöver eller är en skadereserv. I övrigt plockades Wilhelm Westlund in på backsidan där man varit tunna hela säsongen, och han bidrar med viktigt djup. Calle Själin finns tillgänglig först efter att Östersunds säsong är slut, och är i första hand en breddvärvning inför kvalspelet. 


Mitch Wahl har lämnat Västervik för att göra comeback i fjolårsklubben Oskarshamn. Foto: Lars Nilsson, Pic-Agency.

5 VÄSTERVIK

In:
Calle Åsell, f, Väsby
Jacob Tenemyr, f, Kiruna
Albin Storm, f, Växjö (lån)

Ut:
Jörgen Karterud, f, Linköping
Mitch Wahl, f, Oskarshamn

Kommentar:
Västervik har blivit ganska brandskattade under februari, då man först tappade Fredric Andersson till Örebro, och sedan även Jörgen Karterud till samarbetsklubben Linköping. Plus Mitch Wahl då, även om han knappast gjort någon succé i klubben. Ersättarna är mindre erfarna - Calle Åsell och Jacob Tenemyr kommer från HockeyEttan-spel medan Albin Storm ansluter på lån från Växjö resten av säsongen - så Västervik har blivit försvagade under februari, även om det finns många starka pjäser kvar. Men visst kommer Andersson och Karterud att saknas.

6 TINGSRYD

In: 

Ut: 

Kommentar:
Enda draget under sista transferdagen var att succémålvakten Niklas Rubin registrerades som tredjemålvakt i HV71. 21-åringen kommer dock spela klart säsongen för TAIF. Smålänningarna har gjort justeringar tidigare under säsongen och har en bred trupp, därför var det väntat att man skulle hålla sig lugna igår. 


AIK har gjort klart med Victor Ekarv, senast i Almtuna. Foto: Lars Hellerin, Pic-Agency.

7 AIK

In:
Linus Nässén, b, Luleå (lån)
Victor Ekarv, f, Almtuna

Ut: 
Robin Dahlström, f, Herning Blue Fox

Kommentar:
AIK har rumsterat om friskt i truppen under säsongen och agerade också under sista transferdagen, där man såg till att låna in backen Linus Nässén från Luleå samt värva "hem" Victor Ekarv från Almtuna. Två på pappret bra värvningar för laget som sent om sider hittat formen. Norrmannen Robin Dahlström blev aldrig någon succé och kommer inte saknas.

8 VITA HÄSTEN

In:
Kim Tallberg, f, Nybro

Ut: 

Kommentar:
Vita Hästen har agerat under säsongen, tagit in keepern Pontus Sjögren och backen Rikard Olsén, och var nöjda med truppen innan man åkte på några skador bland forwards. Just framåt har man varit tunna numerärt länge eftersom det inte blivit så mycket av Örebro-lånen som man var tänkta att ha. Därför kändes det logiskt att plocka in en forward - och Norrköpingskillen Kim Tallberg, som lastat in bra med poäng i Nybro, känns som ett solitt tillskott som kommer tillföra energi. 

9 ALMTUNA

In: 
Erik Flood, b, Mora
Lubomir Fetkovic, f, Väsby 

Ut: 
Wilhelm Westlund, b, Timrå
Victor Ekarv, f, AIK

Kommentar:
Hyfsat stora övergångar i Almtuna ändå, där man släpper både Wilhelm Westlund och Victor Ekarv, den sistnämnde som man hade så stora förväntningar på i år men som inte alls lyckats komma upp i förväntad klass. Erik Flood, som körde fast i Mora, känns som ett spännande tillskott med uppsida som kan blomma ut med förtroende. Slovaken Lubomir Fetkovic är sajnad som skadereserv och kommer i första hand att lira kvar i Väsby. Sedan tidigare har ju klubben också värvat Marcus Fornell från Kiruna. 

10 OSKARSHAMN

In:
Mitch Wahl, f, Västervik

Ut:
-

Kommentar:
Oskarshamn har råkat ut för en radda tunga skador den här säsongen. Inte minst offensiven lider där Victor Svensson, Anders Poulsen och nu senast Nic Deschamps alla gått sönder. Det, i kombination med lagets problem att göra mål just nu, gjorde att man var tvungna att agera - och att då få in just Mitch Wahl, som vräkte in puckar ifjol, är så klart jackpott. Bara för att det gick bra ifjol behöver det inte göra det i år, men IKO får en kille som känner staden, föreningen och laget - och det gör uppstartssträckan minimal.

11 MODO

In:
-

Ut:
-

Kommentar:
Oväntat eller väntat att MODO inte agerade igår? Det var ändå, tabelläget till trots, ganska väntat eftersom man redan rumsterat om så mycket i truppen och där man redan hunnit plocka in massor av spelare med tunga CV:n under resans gång: Erik Hanses, Jan Brejcak, Tobias Ericsson, Jonathan Smotherman, Oscar Steen, Per-Åge Skröder. Är det något MODO behöver just nu så är det snarare lugn och ro än fler förändringar.

12 VÄSTERÅS

In:
-

Ut:

Kommentar:
Västerås har äntligen börjat få igång sitt lagbygge så det var väl ändå ganska väntat att man inte agerade när fönstret stängde. Dessutom så hade man ju redan plockat in Chris Langkow på centerplats i januari. 

13 BJÖRKLÖVEN

In:
Alexander Sundström, f, Herlev
David Lindgren, mv, Teg
Adam Berglin, b, Teg

Ut:
-

Kommentar:
Björklöven har agerat under säsongen, bland annat med att ta in Austin Farley, Zack Hamill och Mikko Pukka, så det fanns nog inte så många kronor att röra sig med - men att då ändå landa Alexander Sundström är starkt. Den förre stortalangen är ingen frälsare, men en gedigen spelare med Löven-hjärta som kommer bredda laget och ge bättre djup. Att han dessutom kan lira både back, center och forward är så klart ett stort plus. David Lindgren och Adam Berglin registrerades igår och är i första hand skadereserver.

14 SÖDERTÄLJE

In:
-

Ut:
-

Kommentar:
Södertälje valde att inte göra något inför slutspurten och den förväntade Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Något underligt kan tyckas - men å andra sidan så har träffsäkerheten kring nya spelare både inför och under den här säsongen varit svag, med undantag för Victor Andersson. Michael Schumacher, Marcus Lissäng, Simon Karlsson och Axel Blomqvist har alla lämnat, till exempel. 

 
Jonas Gustavsson
 

2017-02-07 13:30:00 | Allmänt

"Blir Mora bäst genom alla tider...?"


Foto: Lars Sjörs, Pic-Agency.

Mora dominerar i HockeyAllsvenskan. 

Det är bara att blicka på tabellen. Dalalaget har förvisso spelat en match mer än konkurrenterna i toppen, men leder med hela tio poäng före tvåan Karlskoga och 18 poäng före trean Timrå. 

Då återstår bara tio matcher (nio för Mora) och 30 poäng att spela om - så det ska ju till en total kollaps för att Mora inte ska spela i HockeyAllsvenska Finalen.

Dalalagets poängsnitt imponerar också.

90 poäng på 43 matcher ger ett snitt på 2,1 poäng per match och håller man snittet resten av säsongen så blir det 108,8 poäng. Det är rekordtakt.

Sedan HockeyAllsvenskan började spelas med 52 omgångar med start 2009/10 så har Leksand hittills lyckats notera den bästa poängskörden någonsin i serien då man plockade 109 pinnar 2012/13. Precis den siffra som Moras snitt pekar på om man är snäll och avrundar de sista tiondelarna uppåt.

Att vinna serien med en eller tjugo poäng spelar så klart ingen roll, det är bara av akademiskt intresse, men att Mora är på väg mot en så pass hög totalpoäng skvallrar om vilken kanonsäsong laget från Dalarna gör. 

Dessutom: att ha chansen snuva rivalen Leksand på en toppnotering i HockeyAllsvenskan är kanske något som Mora kan ha som tändvätska för att orka hålla upp takten ända in i kaklet...? 

Det är en bit kvar - men når Mora 110 poäng, vilket är möjligt, så blir man bäst genom alla tider i HockeyAllsvenskan. 

Här är alla serievinnare: 

VINNARE HOCKEYALLSVENSKAN 2010-2016
(serien spelades över 52 omgångar)

2009/10: Leksand, 107 poäng (snitt 2,06)
2010/11: Växjö, 107 poäng (2,06)
2011/12: Örebro, 102 poäng (1,96)
2012/13: Leksand, 109 poäng (2,10)
2013/14: Malmö, 105 poäng (2,02)
2014/15: Västerås, 98 poäng (1,88)
2015/16: AIK, 105 poäng (2,02)

VINNARE HOCKEYALLSVENSKAN 2007-2009
(serien spelades över 45 omgångar)

2006/07: Södertälje, 109 poäng (2,42)
2007/08: Leksand, 108 poäng (2,40)
2008/09: Leksand, 101 poäng (2,24)

VINNARE HOCKEYALLSVENSKAN 2006
(serien spelades över 42 omgångar)

2005/06: Malmö, 104 poäng (2,48)

Som synes så har Mora dock en bra bit upp till de bästa poängsnitten i HockeyAllsvenskan. Malmö snittade nästan 2,5 poäng (2,48) första säsongen som HockeyAllsvenskan spelades (som riksserie). Ett otroligt vasst snitt, så klart. 

 
Jonas Gustavsson
 

2017-01-31 13:00:00 | Statistik

"Så många spelare har klubbarna använt"

Vi närmar oss slutspurten på HockeyAllsvenskan och jag tänkte bara gå igenom hur många spelare som varje lag i serien har använt. Jag kommenterar också varje lag - och ger en bild av varför siffrorna ser ut som de gör, som jag har uppfattat det.

Jag har delat in lagen i tre skikt: första skiktet med lag som använt få spelare, 30-32, sedan de gänget som använt 36-38 spelare, och sedan lagen som använt över 40 spelare. 

36 spelare verkar föresten vara "medel". Hela fem av fjorton lag har använt precis det antalet. 

Noterbart är att antal spelare och tabellplacering inte har någon direkt koppling. 

Fotnot: under "Lån" så anges spelare som lånats in under säsongen, inte lånespelare som var med från säsongsstart. 

***


Juliuz Persson har missat några matcher på grund av skada, annars har Karlskoga varit befriade från allvarligare skador i år. Foto: Tobias Eriksson, Pic-Agency.

KARLSKOGA

Använda spelare: 30

Varav målvakter: 3 (två har fått speltid)

Värvade spelare under säsongen: Ingen

Spelare som lämnat under säsongen: Ingen

Lån: Ingen

Tabellplacering: 2

Kommentar: Att Karlskoga använt så få spelare har flera anledningar. Man är ett av få lag som inte värvat eller SHL-lånat under säsongen. Till det så har man varit skapligt förskonade från skador, och när man väl haft frånvaro så har man gett samma ersättare chansen i stor utsträckning, vilket gjort att antalet spelare inte dragit iväg. 


Axel Blomqvist har både hunnit värvas till Södertälje och lämna klubben under säsongen, men trots en del in och ut i klubben så har man använt få spelare i år. Foto: Per Eliasson, Pic-Agency.

SÖDERTÄLJE

Använda spelare: 30

Varav målvakter: 4 (tre har fått speltid)

Värvade spelare under säsongen: Victor Andersson, Axel Blomqvist, Erik Ullman

Spelare som lämnat under säsongen: Marcus Lissäng, Simon Karlsson, Axel Blomqvist, Michael Schumacher

Lån: Ingen

Tabellplacering: 14

Kommentar: Södertälje har haft en del ruljans i truppen under säsongen där både Simon Karlsson, Marcus Lissäng och Michael Schumacher lämnat sedan starten, där Axel Blomqvist både hunnit komma och lämna, men trots det så har man hållit ner antalet spelare - dels för att man varit förskonade från skador, dels för att man valt att spela med lite kort om folk stundtals istället för att fylla upp med juniorer. 


Mitch Wahl är ett av tre nyförvärv under säsongen i Västervik, men laget har ändå använt få spelare. Foto: Lars Nilsson, Pic-Agency.

VÄSTERVIK

Använda spelare: 30

Varav målvakter: 2 (två har fått speltid)

Värvade spelare under säsongen: Oscar Drugge, Victor "26" Öhman, Mitch Wahl

Spelare som lämnat under säsongen: Oscar Karlsson, Alexander Pettersson, Nikolai Meyer

Lån: Petter Hansson (Linköping), Kevin Stenlund (HV71), Albin Storm (Växjö), Jonatan Rodensjö (Linköping)

Tabellplacering: 5

Kommentar: Västervik har liksom Södertälje haft en del rulanjs i truppen där Oscar Karlsson, Nikolai Meyer och Alexander Pettersson lämnat sedan starten, där man värvat både Oscar Drugge, Victor "26" Öhman och Mitch Wahl samt haft ett antal SHL-lån inne. Utöver det har det dock varit lugnt - och skademässigt har man haft spelare borta i olika perioder, inte så många samtidigt, vilket gjort att man kunnat hålla numerären på spelare nere. 


Precis som ifjol så har Tingsryd låg omsättning i truppen, trots värvningen av Nikolai Meyer från konkurrenten Västervik. Foto: Mats Javerud, Pic-Agency.

TINGSRYD

Använda spelare: 31

Varav målvakter: 3 (två har fått speltid)

Värvade spelare under säsongen: Nicolai Bryhnisveen, Nikolai Meyer

Spelare som lämnat under säsongen: Ingen

Lån: Viktor Bohlin (Nybro), Kim Tallberg (Nybro)

Tabellplacering: 4

Kommentar: Ifjol var Tingsryd otroligt förskonade från skador mer eller mindre hela säsongen. I år har det varit mer, men för den delen inte mycket, utan det har mer handlat om långtidsfrånvaro - Niklas Enberg, Hannes Johansson, Filip Owesson, Christopher Bengtsson - och det har man täckt upp  ett par division ett-lån, någon junior samt två värvningar (Nicolai Bryhnisveen, Nikolai Meyer). Ingen större ruljans alltså. 


Pontus Sjögren har anslutit till Vita Hästens trupp under säsongen, men spelaromsättningen har relativt sett varit låg. Foto: Michael Lundström, Pic-Agency.

VITA HÄSTEN

Använda spelare: 32

Varav målvakter: 5 (tre har fått speltid)

Värvade spelare under säsongen: Pontus Sjögren, Rikard Olsén

Spelare som lämnat under säsongen: Daniel Marmenlind (lån från Örebro som skulle stannat hela säsongen), Oscar Drugge

Lån: Gustav Backström (Örebro), Gustaf Franzén (Örebro)

Tabellplacering: 9

Kommentar: Vid sidan om isen har det varit en ganska rörig säsong för Vita Hästen med tränarbyte inför säsongen och allt, men sett till spelarna på isen så har det ändå, jämfört med många konkurrenter, varit skapligt lugnt. Lite skador på backsidan, annars få skador överlag. Det har inte flängt spelare fram och tillbaka från Örebro heller. Numerären dras upp av ett par spelarrockader, där Daniel Marmenlind och Oscar Drugge lämnat sedan starten, och ersatts av Pontus Sjögren och Rikard Olsén. 

***


Oscar Milton har haft en skadeperiod, men annars har det varit ganska lugnt i Almtunas trupp vars numerär dras upp av att man haft många olika ersättare vid frånvaro. Foto: Peter Bohlin, Pic-Agency.

ALMTUNA

Använda spelare: 36

Varav målvakter: 3 (två har fått speltid)

Värvade spelare under säsongen: Ingen

Spelare som lämnat under säsongen: Ingen

Lån: Wilhelm Westlund (Djurgården), Fredrik Forsberg (Väsby)

Tabellplacering: 7

Kommentar: Almtuna har inte haft överdrivet mycket skador, men det som driver upp numrären i Uppsalalaget är att man använt många olika ersättare när man väl haft frånvaro. Det har inte varit samma juniorer eller ersättare som hoppat in varje gång, utan olika spelare. Det gäller både back- och forwardssidan. Annars har det varit tämligen lugnt i truppen, där den enda permanenta ändringen är att SHL-lånet Wilhelm Westlund kommit in för att ersätta långtidsskade Albin Carlson.


Autin Farley är en av spelarna som anslutit till Björklövens trupp under säsongen. Foto: Andreas Planck, Pic-Agency.

BJÖRKLÖVEN

Använda spelare: 36

Varav målvakter: 3 (tre har fått speltid)

Värvade spelare under säsongen: Linus Fernström, Austin Farley, Zach Hamill, Linus Boström (korttidskontrakt)

Spelare som lämnat under säsongen: Linus Boström, Simon Fredriksson

Lån: Pontus Själin (Luleå), Anton Toolanen (Luleå)

Tabellplacering: 13

Kommentar: Spontant så kändes det som att Björklöven hade använt många fler spelare i år - men man ligger alltså i ligans mellanskikt när det gäller antal spelare. Så blir det mycket för att backsidan varit väldigt intakt i år, bara en rejäl skada - Jonas Emmerdahl - och få ersättare. Värre framåt, där man använt hela 23 spelare på grund av många skador och olika lösningar som ersättare (olika juniorer har fått chansen, Linus Boström har varit inne på korttidskontrakt, Anton Toolanen har lånats in) plus att man värvat in Zach Hamill och Austin Farley under resans gång. 


Oskarshamn har haft en del backskador, bland annat på Björn Karlsson. Foto: Lars Hellerin, Pic-Agency.

OSKARSHAMN

Använda spelare: 36

Varav målvakter: 5 (fyra har fått speltid)

Värvade spelare under säsongen: Jakob Karlsson

Spelare som lämnat under säsongen: Ingen

Lån: Hampus Alexandersson (Tranås), Johannes Johannesen (Frölunda), Gustav Ahnelöv (Karlskrona), Fredrik Forsberg (Leksand), Daniel Ljungkvist (Boro/Vetlanda)

Tabellplacering: 8

Kommentar: Om forwardssidan dragit upp antalet spelare hos Björklöven så är det backsidan som gjort detsamma i Oskarshamn. Laget har använt tolv backar under säsongen där man haft tunga skador (Björn Karlsson, Linus Morin) samt in och ut-flyttning från Frölunda (vilket också gäller forwardssidan, för övrigt), lånat Gustav Ahnelöv och hävt Daniel Ljungkvists pensionering. Fem målvakter drar också upp snittet. 


Victor Björkung värvade Pantern under säsongen och det är på just backplats man haft en del omsättning. Foto: Andreas Planck, Pic-Agency. 

PANTERN

Använda spelare: 36

Varav målvakter: 5 (tre har fått speltid)

Värvade spelare under säsongen: Victor Björkung

Spelare som lämnat under säsongen: Mads Larsen, Jakob Karlsson, Thom Flodqvist, Victor Öhman, Kalle Östman

Lån: Anton Malmborg (Malmö), Tim Hultstrand (Malmö), Jesper Mångs (Malmö), Jacob Cederholm (HV71), Lukas Haudum (Malmö), Marcus Sylvegård (Malmö), Kim Rosdahl (Malmö)

Tabellplacering: 3

Kommentar: Pantern har möblerat om en del på backplats under säsongen, något som drar upp antalet spelare med tre, fyra namn - annars har man haft bra kontinuitet. På backsidan har Anton Blomqvist varit borta länge, man fick inte behålla succén Carl-Johan Lerby, lånen Jesper Mångs och Jacob Cederholm har varit in och ut, Victor Björkung har värvats, Mads Larsen lämnat. Framåt har man varit hyfsat intakta, de som drar upp antalet där lite är några SHL-lån från Malmö. 


Det var när Jonathan Dahlén och två spelare till var på JVM som numerären i Timrå ökade med några spelare. Foto: Andreas Planck, Pic-Agency.

TIMRÅ

Använda spelare: 36

Varav målvakter: 4 (två har fått speltid)

Värvade spelare under säsongen: Robin Persson

Spelare som lämnat under säsongen: William Garpenlöv

Lån: Timothy Liljegren (Rögle), Jesper Boqvist (Brynäs)

Tabellplacering: 6

Kommentar: Ska vi vara krassa så var det JVM som drog upp antalet spelare i Timrå. Då var Jonathan Dahlén, Elias Pettersson och Jens Lööke iväg, och under deras frånvaro fick fyra juniorer spela sina första matcher för säsongen, och två av dem har inte spelat efter att JVM-spelarna kom hem igen. Annars är det backsidan som drar upp antalet, där tre olika juniorer luftats i omgångar och där Röglebacken Timothy Liljegren lånades in i ett par matcher. 


Christian Engstrand anslöt till Moras trupp i höstas. Foto: Lars Sjörs, Pic-Agency.

MORA

Använda spelare: 37

Varav målvakter: 5 (tre har fått speltid)

Värvade spelare under säsongen: Christian Engstrand, Viktor Amnér

Spelare som lämnat under säsongen: Timo Niemi

Lån: Albin Johansson (Arboga)

Tabellplacering: 1

Kommentar: I början av 2017 hade Mora använt 33 spelare, efter det har man på grund av en del sjukdomar och skador tvingats lufta lite fler juniorer. På forwardssidan har man haft riktigt bra kontinuitet och få skadeavbräck, men på backsidan har hela tretton spelare fått lira - det beror på att Patrik Eklund varit borta länge, att Nathan Deck var borta länge, att Viktor Amnér värvats in, att olika unga spelare luftats i omgångar. Fem olika målvakter drar också upp antalet spelare, där man värvade Christian Engstrand i höstas.


Simon Karlsson har anslutit till Västerås under säsongen. Foto: Jakke Röntynen, Pic-Agency.

VÄSTERÅS

Använda spelare: 38

Varav målvakter: 4 (två har fått speltid)

Värvade spelare under säsongen: Simon Karlsson, Albin Johansson

Spelare som lämnat under säsongen: Ingen

Lån: Albin Johansson (Arboga), Anton Öhman (Skellefteå), Gustav Ahnelöv (Karlskrona), Kalle Jellvert (Örebro), William Wikman (Leksand), Daniel Bernhardt (Djurgården)

Tabellplacering: 12

Kommentar: Det är hyfsat enkelt att svara på vad som drivit upp antalet spelare i Västerås: skador och SHL-lån. Fem spelare har anslutit på SHL-lån under säsongen - mycket på grund av skador som man drabbats av, inte minst på Johan Jonsson, Markus Persson och Jonte Berg. Frånvaron har också gjort att man värvat Simon Karlsson - samt luftat ett gäng olika juniorer, inte minst på backsidan där man använt hela 15 spelare. 

***


Oscar Steen är en av flera spelare som värvats till MODO under säsongen. Foto: Lasse Näsström, Pic-Agency.

MODO

Använda spelare: 43

Varav målvakter: 5 (tre har fått speltid)

Värvade spelare under säsongen: Erik Hanses, Jonatan Ilahti, Tobias Ericsson, Jan Brejcak, Per-Åge Skröder, Oscar Steen, Jordan Smotherman, 
Spelare som lämnat under säsongen: Jonatan Ilahti, Drew Paris, Mikko Louma, Autin Farley, Andreas Heier, Jesper Persson

Lån: Oskar Steen (Färjestad)

Tabellplacering: 11

Kommentar: MODO har haft en stor omsättning i truppen och det beror i huvudsak på en stor spelaromsättning som grundar sig i sportsliga orsaker. Erik Hanses, Tobias Ericsson, Jan Brejcak, Per-Åge Skröder, Oscar Steen och Jordan Smotherman alla anslutit under resans gång, plus att Jonatan Ilahti var inne på en kort tryout. Samtidigt har spelare som Drew Paris, Austin Farley, Jesper Persson och Mikko Louma (som bara spelade på tryout dock) lämnat. Till det har man haft en del skador och framförallt luftat många juniorer. 


AIK har haft stor spelaromsättning i år, en av spelarna som kommit in är Robin Dahlström. Foto: Jesper Zerman, Pic-Agency.

AIK

Använda spelare: 44

Varav målvakter: 6 (tre har fått speltid)

Värvade spelare under säsongen: Gasper Kroselj, Mads Larsen, Filip Hedberg, Anders Eriksson, Robin Dahlström

Spelare som lämnat under säsongen: Robin Rahm, Tobias Ericsson, Oscar Steen

Lån: Anton Cederholm (Vancouver Canucks), Linus Ölund (Brynäs)

Tabellplacering: 10

Kommentar: Skador och värvningar - det är de främsta anledningarna till att AIK använt flest spelare i år. På backsidan har Jonathan Andersson, Simon Fernholm och Andreas Hjelm alla varit borta mycket, och man har fått pussla ihop ersättare. Framåt så har det varit skador här och där hela tiden, vilket gjort att flera olika juniorer fått chansen. Sedan har det också varit hög spelaromsättning, där man plockat in Gasper Kroselj, lånet Anton Cederholm, Mads Larsen, Filip Hedberg, Anders Eriksson och Robin Dahlström under säsongen. Sex (!) ombytta målvakter driver upp antalet ytterligare. 

 
Jonas Gustavsson
 

2017-01-19 15:30:00 | Allmänt

"Pantern är säsongens knall"


Mattias Persson. Foto: Mats Javerud, Pic-Agency.

Västervik har pekats ut som den stora succésagan den här säsongen, men efter att nykomlingen dippat något mot slutet så växer Pantern alltmer fram som säsongens stora knall.

Precis som Asplöven gjorde i flera år så har Pantern slagit experterna på fingrarna flera gånger om.

Ingen trodde att de skulle gå upp i HockeyAllsvenskan.

Ingen trodde att de skulle klara sig kvar i HockeyAllsvenskan.

Ingen trodde att de skulle klara sig kvar i HockeyAllsvenskan - igen.

Men Pantern har gjort allt det där. Man gick från en usel säsong i HockeyEttan till att bli ett topplag och nå hela vägen upp, gjorde en solid säsong ifjol och säkrade tämligen enkelt nytt allsvenskt kontrakt, och i år är man ett absolut topplag och ligger i skrivande stund trea i tabellen. 

Snacka om askungesaga för Malmöklubben som lever i skugga av Malmö Redhawks och som brottas med att få mer uppmärksamhet och driva upp publiksiffrorna. 

Mycket av lagets framgång och resa har ärats Stephan "Lillis" Lundh som både kallats demontränare och gudfader. Han har - välförtjänt - fått enorm kredd för den resa som Pantern gjort. 

Det faktum att han lämnade i somras och skrev på för HV71 var en av grejerna i raden som gjorde att få trodde på Pantern inför den här säsongen. De andra? Ja, poängkungarna Pontus Netterberg och Erik Nyström valde att dra vidare, man satsade på två oprövade målvakter, "det tuffa andraåret" - det kändes som att få saker talade för Pantern.

Men - det har ju varit exakt samma sak de senaste åren. Ingen har trott på Pantern, men laget presterar ändå.

Som i år.

Att Pantern är ett lag med hög arbetsetik, ett gäng som aldrig ger sig, som har en förmåga att bita sig fast även i de tuffaste matcherna var ingen hemlighet, men inför säsongen restes frågetecken för målvakterna och vilka som skulle producera framåt. 

Bryter man ner siffrorna och jämför i år med ifjol så presterar laget ungefär detsamma - med en skillnad: 

Målsnitt (ifjol - i år): 2,3 --- 2,6
Insläppta mål, snitt: 2,25 --- 2,24
Målvaktsspel, insläppta per match: 2,22 --- 2,20
Effektivitet, skott i mål: 9,0 % --- 9,8 %
Powerplay: 11,25 % --- 14,7 %
Boxplay: 82,0 % --- 86,2 %

Just det, special teams är uppsnäppat i år och man har klättrat över den där 100 %-vallen, där effektiviteten i power- och boxplay tillsammans är 100,9 %, att jämföra med ifjol där samma summa var 93,25 %.

Alltså, Panterns siffror i powerplay skrämmer inte, men man har redan gjort 17 PP-mål i år att jämföra med 18 på hela säsongen ifjol och det är ändå ett ganska rejält lyft.

Sedan har ju lyftet i special teams inte påverkat de totala siffrorna nämnvärt. Man släpper in i princip exakt lika många mål som ifjol, och har bara höjt målskyttet marginellt. 

Så det ramlar ändå ner till plus-minus noll när det gäller den totala målkvoten. 

Varför är då poängsnittet 1,73 i år jämfört med 1,40 ifjol?

Ja, det blir ett luddigt begrepp - men en förklaringen är lagets jämnhet och konsekventa form. 

Pantern har spelat massor av tajta matcher. Man har spelat 37 matcher hittills, där tolv varit kryss efter full tid, vilket är mest i serien. Uöver det har man spelat elva matcher som slutat med ett uddamålsresultat. 23 av 37 matcher - 62 % av matcherna - har alltså slutat med uddamålet. I de 23 matcherna så har man tagit poäng 19 gånger - så man lyckas ofta antingen kryssa eller sno åt sig en trea när det blir jämna matcher som står och väger. Det är otroligt starkt. När det varit jämnt så har man alltså bara kammat noll poäng fyra gånger på 23 försök. 

Sedan har man ju inte varit extremt bra på att sno extrapoängen i kryssmatcher, det har man bara lyckats med fyra gånger på tolv försök, men ändå. 

Vid sidan om härdsmältan i Timrå, 1-7-förlust, så har Pantern aldrig förlorat med mer än tre mål. Däremot har man haft några riktigt fina segrar, bland annat fyra (!) 4-0-segrar, en 7-4-vinst mot MODO och en 5-0-vinst mot Löven senast att skryta med. 

Som sagt: jämnheten sticker ut för Pantern. 

Förutom 1-7-förlusten mot Timrå i säsongsinledningen så har man varit med i princip alla matcher - man blir aldrig ifrånåkta, men när man får träff framåt så kan man ta klara segrar. 

Den där jämnheten imponerar. 

Stephan "Lillis" Lundh var tydligen inte allt i Pantern. Det fungerar faktiskt ännu bättre med Håkan Åhlund.

Pantern - säsongens knall. 

 
Jonas Gustavsson
 

2017-01-12 14:00:00 | Allmänt

Fick tränarna rätt om genombrotten?

Inför säsongen så bad vi alla tränare i HockeyAllsvenskan att ta fram en spelare som kunde få sitt genombrott den här säsongen. 

Jag kände att det var dags att återvända till den där listan, för att se vad coacherna hade för känsla. Nedan har jag klippt in vad som sades inför säsongen - och kompletterat med en egen kommentar.

Noterbart: Niklas Eriksson, Almtuna, och Tommy Jonsson, Björklöven, är inte kvar som tränare för respektive lag. 

Roger Melin, AIK
– Jesper Bratt var bra redan ifjol men jag tror att han kan få sitt stora genombrott i år. Han kan göra en helt fantastisk säsong. 

Kommentar: Alltså, visst håller Jesper Bratt ett högre poängtempo än ifjol, men något genombrott tycker jag inte vi kan prata om. Han har inte exploderat som förväntat, bara gjort tre mål och faktiskt inte nätat sedan mitten av oktober. 18-åringen är ett tekniskt underbarn och kommer blomma ut, men det har inte skett i år. 

Niklas Eriksson, Almtuna
– Både Emil Larsson och Sebastian Hartmann kan ta nästa kliv men de var ju med i en av seriens bästa kedjor redan ifjol så jag säger Daniel Ljunggren som har väldigt fina egenskaper som center. Han är kanske ingen storvuxen spelare, men så länge han var hel ifjol så var han i toppen av vår poängliga. Han syns inte jättemycket, men är en spelare som tränare uppskattar och han är väldigt skicklig i det han gör. 

Kommentar: Daniel Ljunggren har absolut etablerat sig som allsvensk lirare, får bra med förtroende och är allroundkunnig, men han har inte riktigt tagit det där offensiva klivet som jag trodde han skulle göra. Lite som hela Almtuna så har det liksom inte lyft. Så nej, något genombrott kan vi inte snacka om. 

Tommy Jonsson, Björklöven
– Lukas Ekeståhl Jonsson om han får vara hel och frisk. Han är en offensiv back med otroligt fina egenskaper. Han har en stor uppsida om han tränar på bra. Han är ung, född 1996, och har en verktygslåda utöver det vanliga.

Kommentar: Lukas Ekeståhl Jonsson har absolut fått något av ett genombrott under säsongen, i alla fall som offensiv back där han visat att han kan lasta in pinnar på frekvent basis. 20-åringens defensiv svajar en del fortfarande, men han blir bättre och bättre. Får gott om istid. 

 Tobias Thermell, Karlskoga
– Theodor Lennström var på väg mot ett genombrott ifjol och kan ta ett kliv till i år. Han har tränat på jäkligt bra i sommar och kan vara redo för nästa steg i sin utveckling.

Kommentar: Theodor Lennström har absolut tagit kliv framåt den här säsongen och fått ett genombrott som prominent allsvensk lirare. Han får spela mycket, nära nog 20 minuter per match, och har fått igång offensiven där han dunkat in sju puckar. Ytterligare en av alla vilsna lirare som BIK förädlat till något riktigt bra. 

Andreas Johansson, MODO
– Jesper Lindgren har alla kvaliteter att bli en spelare åt Erik Karlsson- och John Klingberg-hållet. Han är född 1997 och utvecklas för varje dag som går. Om han tävlar så hårt han kan så är han en blivande NHL-stjärna. 

Kommentar: Det har inte varit någon enkel säsong för Jesper Lindgren, en ung lirare i ett ungt försvar som ansatts hårt, men visst har 19-åringen varit bra. Han har absolut etablerat sig och visat allsvensk klass, och det är ett genombrott i sig. Samtidigt så finns potential för en offensiv av absoluta spets - Andreas Johansson jämför honom med de allra bästa - och den har han inte mäktat ta fram ännu. 

Jeremy Colliton, Mora
– Det känns som att Alexander Hilmerson är med på den här listan varje år. Han har visat att han kan producera i den här ligan tidigare och han jobbar alltid hårt. Han är en spelare som du kan spela sista fem minuterna oavsett om du leder eller ligger under. Sista pusselbiten är produktionen. Vi vill att han tar ännu mer ansvar. Gör han det kan han slå igenom stort. 

Kommentar: Har Alexander Hilmerson fått sitt genombrott eller inte? Svårt. Han har gjort en bra säsong, en viktig kugge i succélaget Mora, men samtidigt inte visat att han är mogen SHL-uppgifter. Av det jag sett i alla fall. 26-åringen är en toppspelare på allsvensk nivå med sin rivighet, vilja och skicklighet - men det visste vi redan. Han har inte exploderat. I år heller.

Fredrik Söderström, Oskarshamn
– Vi hoppas att en sådan som Anton Karlsson kan få den tryggheten som han behöver. Karln har spelat JVM sedan tiden med Tumba och har en gåva, men har inte riktigt fått rätt ro eller förtroende. Vi hoppas kunna ge honom det, och då kan han få ett stort genombrott.

Kommentar: Det känns ju som att Anton Karlsson varit med i evigheter, men grabben är bara 20 år. Något genombrott har det inte heller blivit. Visst, forwarden jobbar stenhårt och är en rivig lagspelare som alltid gör sitt jobb, men det gnistrar inte och det ramlar inte in speciellt många poäng. En habil hockeyarbetare, absolut - men vi väntar alltjämt på ett offensivt genombrott.

Håkan Åhlund, Pantern
– Filip Windlert gör sin fjärde säsong i Pantern och han är en väldigt bra och lojal back med defensiven som sin främsta egenskap. Han är en tränardröm som mycket väl kan ta nästa kliv i år.

Kommentar: Filip Windlert gör sitt jobb, precis som ifjol. Varken mer eller mindre. Han är en viktig kugge i laget, kommer alltid till jobbet och sköter sina uppgifter med bravur - en stabil lagspelare som inte saknas förrän han är borta. Men genombrott i år? Nej. 

Mats Waltin, Södertälje
– Jag tror att en sådan som Fredric Weigel kan få ett genombrott. Han är spännande, spelskicklig och gör sin omgivning bättre. Han har även haft en jädra utveckling i försvarsspelet utan puck vilket gjort honom till en bättre spelare totalt sett.

Kommentar: Jodå, Fredric Weigel har absolut fått ett genombrott som produktiv spelare på allsvensk nivå. En finurlig och kreativ lirare med spetskompetens i passningsspelet och som har fin kemi med målmaskinen Anton Holm. 

Roger Forsberg, Timrå
– Jonathan Dahlén fick ju sitt geombrott ifjol och nu hoppas vi att Elias Pettersson kan få sitt i år. Han är en otroligt spelskicklig spelare som är stark med pucken och som har en förmåga att lösa situationer på ett sätt som vi andra inte ser. Han kan lirka upp ytor med sin spelförståelse. 

Kommentar: Ja, mitt i prick. Elias Pettersson, som fyllde 18 under hösten, har fått ett dundergenombrott. Spelat som värsta veteranen, vräkt in pinnar och varit med i toppen av poängligan. Sensationellt för en så ung lirare så klart. Kylan i avgörande lägen är magnifik. 

Magnus Sundquist, Tingsryd
– Adam Persson är en center som var bra ifjol, men jag förväntar mig att han tar ytterligare ett steg i år.

Kommentar: Magnus Sundquist lovprisade Adam Persson redan inför förra säsongen och han gjorde en stark säsong som viktig lagkugge och stabil och lojal center. Rollen och utförandet är ungefär detsamma i år, så något genombrott kan vi inte snacka om. 

Fredrik Eriksson, Vita Hästen
– Jag lyfter fram ett nyförvärv, August Gunnarsson från Färjestad, som jag tror mycket på. En högerfattad forward som är extremt skicklig med puck. Han är en lurig lirare med stor utvecklingspotential.

Kommentar: Nja, nu har förvisso hela Vita Hästen haft kräftgång i offensiven, men nog hade man önskat mer än fem mål från August Gunnarsson? Sedan ska man minnas att 20-åringen lirar första seniorsäsongen, så kraven ska vara modesta, men något genombrott är svårt att påtala.

Mattias Karlin, Västervik
– Jag skulle vilja säga Victor Lindell. Han hade inte sin bästa säsong ifjol men har börjat riktigt bra i år och är som en ny spelare. Han har tagit enorma kliv hittills faktiskt.

Kommentar: Victor Lindell öppnade säsongen väldigt bra, men har sedan fallit tillbaka en del, och produktionen har inte heller lossnat. Skyfflats runt en del i formationerna också. 

Christer Olsson, Västerås
– Anton Mylläri är talangfull och jag tror att poletten har trillat ner hos honom nu. Han ska bli oerhört spännande att följa och har SHL-potential i sig. Det gäller bara att få lite mer hårdhet i kroppen.

Kommentar: Anton Mylläri har haft ett tufft jobb i Västerås, laget har harvat i botten hela säsongen och han har överöst med istid. Han gör det helt okej, men genombrott? Nja, det kändes som han fick det ifjol - han har mer fortsatt på den banan i år, än att ta ytterligare ett kliv framåt skulle jag säga. 

***

Sedan tänkte jag, som sitter med facit i hand, peka på vilka jag tycker har fått det största genombrottet i respektive lag:

AIK: Fredrik Karlström, snacka om fantastiskt utveckling. Han som fick kontrakt först i augusti.

Almtuna: Gustav Lindström, ung back som visat att han redan håller fin allsvensk klass.

Björklöven: Lucas Ekeståhl Jonsson, effektiv och kreativ i offensiven även om defensiven måste slipas.

Karlskoga: Carl Persson, energispelare ifjol, poängmaskin i år. Osannolik utveckling.

MODO: Emil Molin som efter att ha hackat runt äntligen har fått det att lossna på seniornivå. 

Mora: Pierre Engvall som tagit vid där han slutade ifjol, och nu är en produktiv allsvensk lirare. 

Pantern: Tex Williamsson, målvakterna var ifrågasatta från start men Williamsson har visat absolut toppklass.

Oskarshamn: Manuel Ågren som adderat poängmakandet till sin fina energi och fart.

Södertälje: Alexander Sahlin, bara backup i Almtuna för några år sedan men nu visat att han är en fullfjädrad allsvensk keeper.

Timrå: Elias Pettersson så klart. Ett tekniskt underbarn och en riktigt kylig poängspelare. 

Tingsryd: Niklas Rubin som snott förstaspaden från rutinerade Tim Sandberg och spelar strålande. 

Vita Hästen: Rikard Palmberg som under sin första hela allsvenska säsong sprutar in mål i galen takt.

Västervik: Victor "26" Öhman som ratades i Pantern, men som gjort dundersuccé i sin återkomst i Västervik.

Västerås: Lukas Zetterberg, stortalangen som varvat upp under säsongen. Skarpskytten har fått målskyttet att lossna på sistone också.

Vi kan väl säga så här; det är lättare att sitta på facit i hand än att spekulera inför säsongen. 

 
Jonas Gustavsson
 

 

Copyright © 2015-2017 HockeyAllsvenskan

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB