Svenska Spel

Jonas Blogg Om HockeyAllsvenskan

Blogg om HockeyAllsvenskan. Åsikterna är skribentens egna och är inga centrala ståndpunkter för HockeyAllsvenskan.

2017-01-19 15:30:00 | Allmänt

"Pantern är säsongens knall"


Mattias Persson. Foto: Mats Javerud, Pic-Agency.

Västervik har pekats ut som den stora succésagan den här säsongen, men efter att nykomlingen dippat något mot slutet så växer Pantern alltmer fram som säsongens stora knall.

Precis som Asplöven gjorde i flera år så har Pantern slagit experterna på fingrarna flera gånger om.

Ingen trodde att de skulle gå upp i HockeyAllsvenskan.

Ingen trodde att de skulle klara sig kvar i HockeyAllsvenskan.

Ingen trodde att de skulle klara sig kvar i HockeyAllsvenskan - igen.

Men Pantern har gjort allt det där. Man gick från en usel säsong i HockeyEttan till att bli ett topplag och nå hela vägen upp, gjorde en solid säsong ifjol och säkrade tämligen enkelt nytt allsvenskt kontrakt, och i år är man ett absolut topplag och ligger i skrivande stund trea i tabellen. 

Snacka om askungesaga för Malmöklubben som lever i skugga av Malmö Redhawks och som brottas med att få mer uppmärksamhet och driva upp publiksiffrorna. 

Mycket av lagets framgång och resa har ärats Stephan "Lillis" Lundh som både kallats demontränare och gudfader. Han har - välförtjänt - fått enorm kredd för den resa som Pantern gjort. 

Det faktum att han lämnade i somras och skrev på för HV71 var en av grejerna i raden som gjorde att få trodde på Pantern inför den här säsongen. De andra? Ja, poängkungarna Pontus Netterberg och Erik Nyström valde att dra vidare, man satsade på två oprövade målvakter, "det tuffa andraåret" - det kändes som att få saker talade för Pantern.

Men - det har ju varit exakt samma sak de senaste åren. Ingen har trott på Pantern, men laget presterar ändå.

Som i år.

Att Pantern är ett lag med hög arbetsetik, ett gäng som aldrig ger sig, som har en förmåga att bita sig fast även i de tuffaste matcherna var ingen hemlighet, men inför säsongen restes frågetecken för målvakterna och vilka som skulle producera framåt. 

Bryter man ner siffrorna och jämför i år med ifjol så presterar laget ungefär detsamma - med en skillnad: 

Målsnitt (ifjol - i år): 2,3 --- 2,6
Insläppta mål, snitt: 2,25 --- 2,24
Målvaktsspel, insläppta per match: 2,22 --- 2,20
Effektivitet, skott i mål: 9,0 % --- 9,8 %
Powerplay: 11,25 % --- 14,7 %
Boxplay: 82,0 % --- 86,2 %

Just det, special teams är uppsnäppat i år och man har klättrat över den där 100 %-vallen, där effektiviteten i power- och boxplay tillsammans är 100,9 %, att jämföra med ifjol där samma summa var 93,25 %.

Alltså, Panterns siffror i powerplay skrämmer inte, men man har redan gjort 17 PP-mål i år att jämföra med 18 på hela säsongen ifjol och det är ändå ett ganska rejält lyft.

Sedan har ju lyftet i special teams inte påverkat de totala siffrorna nämnvärt. Man släpper in i princip exakt lika många mål som ifjol, och har bara höjt målskyttet marginellt. 

Så det ramlar ändå ner till plus-minus noll när det gäller den totala målkvoten. 

Varför är då poängsnittet 1,73 i år jämfört med 1,40 ifjol?

Ja, det blir ett luddigt begrepp - men en förklaringen är lagets jämnhet och konsekventa form. 

Pantern har spelat massor av tajta matcher. Man har spelat 37 matcher hittills, där tolv varit kryss efter full tid, vilket är mest i serien. Uöver det har man spelat elva matcher som slutat med ett uddamålsresultat. 23 av 37 matcher - 62 % av matcherna - har alltså slutat med uddamålet. I de 23 matcherna så har man tagit poäng 19 gånger - så man lyckas ofta antingen kryssa eller sno åt sig en trea när det blir jämna matcher som står och väger. Det är otroligt starkt. När det varit jämnt så har man alltså bara kammat noll poäng fyra gånger på 23 försök. 

Sedan har man ju inte varit extremt bra på att sno extrapoängen i kryssmatcher, det har man bara lyckats med fyra gånger på tolv försök, men ändå. 

Vid sidan om härdsmältan i Timrå, 1-7-förlust, så har Pantern aldrig förlorat med mer än tre mål. Däremot har man haft några riktigt fina segrar, bland annat fyra (!) 4-0-segrar, en 7-4-vinst mot MODO och en 5-0-vinst mot Löven senast att skryta med. 

Som sagt: jämnheten sticker ut för Pantern. 

Förutom 1-7-förlusten mot Timrå i säsongsinledningen så har man varit med i princip alla matcher - man blir aldrig ifrånåkta, men när man får träff framåt så kan man ta klara segrar. 

Den där jämnheten imponerar. 

Stephan "Lillis" Lundh var tydligen inte allt i Pantern. Det fungerar faktiskt ännu bättre med Håkan Åhlund.

Pantern - säsongens knall. 

 
Jonas Gustavsson
 

2017-01-12 14:00:00 | Allmänt

Fick tränarna rätt om genombrotten?

Inför säsongen så bad vi alla tränare i HockeyAllsvenskan att ta fram en spelare som kunde få sitt genombrott den här säsongen. 

Jag kände att det var dags att återvända till den där listan, för att se vad coacherna hade för känsla. Nedan har jag klippt in vad som sades inför säsongen - och kompletterat med en egen kommentar.

Noterbart: Niklas Eriksson, Almtuna, och Tommy Jonsson, Björklöven, är inte kvar som tränare för respektive lag. 

Roger Melin, AIK
– Jesper Bratt var bra redan ifjol men jag tror att han kan få sitt stora genombrott i år. Han kan göra en helt fantastisk säsong. 

Kommentar: Alltså, visst håller Jesper Bratt ett högre poängtempo än ifjol, men något genombrott tycker jag inte vi kan prata om. Han har inte exploderat som förväntat, bara gjort tre mål och faktiskt inte nätat sedan mitten av oktober. 18-åringen är ett tekniskt underbarn och kommer blomma ut, men det har inte skett i år. 

Niklas Eriksson, Almtuna
– Både Emil Larsson och Sebastian Hartmann kan ta nästa kliv men de var ju med i en av seriens bästa kedjor redan ifjol så jag säger Daniel Ljunggren som har väldigt fina egenskaper som center. Han är kanske ingen storvuxen spelare, men så länge han var hel ifjol så var han i toppen av vår poängliga. Han syns inte jättemycket, men är en spelare som tränare uppskattar och han är väldigt skicklig i det han gör. 

Kommentar: Daniel Ljunggren har absolut etablerat sig som allsvensk lirare, får bra med förtroende och är allroundkunnig, men han har inte riktigt tagit det där offensiva klivet som jag trodde han skulle göra. Lite som hela Almtuna så har det liksom inte lyft. Så nej, något genombrott kan vi inte snacka om. 

Tommy Jonsson, Björklöven
– Lukas Ekeståhl Jonsson om han får vara hel och frisk. Han är en offensiv back med otroligt fina egenskaper. Han har en stor uppsida om han tränar på bra. Han är ung, född 1996, och har en verktygslåda utöver det vanliga.

Kommentar: Lukas Ekeståhl Jonsson har absolut fått något av ett genombrott under säsongen, i alla fall som offensiv back där han visat att han kan lasta in pinnar på frekvent basis. 20-åringens defensiv svajar en del fortfarande, men han blir bättre och bättre. Får gott om istid. 

 Tobias Thermell, Karlskoga
– Theodor Lennström var på väg mot ett genombrott ifjol och kan ta ett kliv till i år. Han har tränat på jäkligt bra i sommar och kan vara redo för nästa steg i sin utveckling.

Kommentar: Theodor Lennström har absolut tagit kliv framåt den här säsongen och fått ett genombrott som prominent allsvensk lirare. Han får spela mycket, nära nog 20 minuter per match, och har fått igång offensiven där han dunkat in sju puckar. Ytterligare en av alla vilsna lirare som BIK förädlat till något riktigt bra. 

Andreas Johansson, MODO
– Jesper Lindgren har alla kvaliteter att bli en spelare åt Erik Karlsson- och John Klingberg-hållet. Han är född 1997 och utvecklas för varje dag som går. Om han tävlar så hårt han kan så är han en blivande NHL-stjärna. 

Kommentar: Det har inte varit någon enkel säsong för Jesper Lindgren, en ung lirare i ett ungt försvar som ansatts hårt, men visst har 19-åringen varit bra. Han har absolut etablerat sig och visat allsvensk klass, och det är ett genombrott i sig. Samtidigt så finns potential för en offensiv av absoluta spets - Andreas Johansson jämför honom med de allra bästa - och den har han inte mäktat ta fram ännu. 

Jeremy Colliton, Mora
– Det känns som att Alexander Hilmerson är med på den här listan varje år. Han har visat att han kan producera i den här ligan tidigare och han jobbar alltid hårt. Han är en spelare som du kan spela sista fem minuterna oavsett om du leder eller ligger under. Sista pusselbiten är produktionen. Vi vill att han tar ännu mer ansvar. Gör han det kan han slå igenom stort. 

Kommentar: Har Alexander Hilmerson fått sitt genombrott eller inte? Svårt. Han har gjort en bra säsong, en viktig kugge i succélaget Mora, men samtidigt inte visat att han är mogen SHL-uppgifter. Av det jag sett i alla fall. 26-åringen är en toppspelare på allsvensk nivå med sin rivighet, vilja och skicklighet - men det visste vi redan. Han har inte exploderat. I år heller.

Fredrik Söderström, Oskarshamn
– Vi hoppas att en sådan som Anton Karlsson kan få den tryggheten som han behöver. Karln har spelat JVM sedan tiden med Tumba och har en gåva, men har inte riktigt fått rätt ro eller förtroende. Vi hoppas kunna ge honom det, och då kan han få ett stort genombrott.

Kommentar: Det känns ju som att Anton Karlsson varit med i evigheter, men grabben är bara 20 år. Något genombrott har det inte heller blivit. Visst, forwarden jobbar stenhårt och är en rivig lagspelare som alltid gör sitt jobb, men det gnistrar inte och det ramlar inte in speciellt många poäng. En habil hockeyarbetare, absolut - men vi väntar alltjämt på ett offensivt genombrott.

Håkan Åhlund, Pantern
– Filip Windlert gör sin fjärde säsong i Pantern och han är en väldigt bra och lojal back med defensiven som sin främsta egenskap. Han är en tränardröm som mycket väl kan ta nästa kliv i år.

Kommentar: Filip Windlert gör sitt jobb, precis som ifjol. Varken mer eller mindre. Han är en viktig kugge i laget, kommer alltid till jobbet och sköter sina uppgifter med bravur - en stabil lagspelare som inte saknas förrän han är borta. Men genombrott i år? Nej. 

Mats Waltin, Södertälje
– Jag tror att en sådan som Fredric Weigel kan få ett genombrott. Han är spännande, spelskicklig och gör sin omgivning bättre. Han har även haft en jädra utveckling i försvarsspelet utan puck vilket gjort honom till en bättre spelare totalt sett.

Kommentar: Jodå, Fredric Weigel har absolut fått ett genombrott som produktiv spelare på allsvensk nivå. En finurlig och kreativ lirare med spetskompetens i passningsspelet och som har fin kemi med målmaskinen Anton Holm. 

Roger Forsberg, Timrå
– Jonathan Dahlén fick ju sitt geombrott ifjol och nu hoppas vi att Elias Pettersson kan få sitt i år. Han är en otroligt spelskicklig spelare som är stark med pucken och som har en förmåga att lösa situationer på ett sätt som vi andra inte ser. Han kan lirka upp ytor med sin spelförståelse. 

Kommentar: Ja, mitt i prick. Elias Pettersson, som fyllde 18 under hösten, har fått ett dundergenombrott. Spelat som värsta veteranen, vräkt in pinnar och varit med i toppen av poängligan. Sensationellt för en så ung lirare så klart. Kylan i avgörande lägen är magnifik. 

Magnus Sundquist, Tingsryd
– Adam Persson är en center som var bra ifjol, men jag förväntar mig att han tar ytterligare ett steg i år.

Kommentar: Magnus Sundquist lovprisade Adam Persson redan inför förra säsongen och han gjorde en stark säsong som viktig lagkugge och stabil och lojal center. Rollen och utförandet är ungefär detsamma i år, så något genombrott kan vi inte snacka om. 

Fredrik Eriksson, Vita Hästen
– Jag lyfter fram ett nyförvärv, August Gunnarsson från Färjestad, som jag tror mycket på. En högerfattad forward som är extremt skicklig med puck. Han är en lurig lirare med stor utvecklingspotential.

Kommentar: Nja, nu har förvisso hela Vita Hästen haft kräftgång i offensiven, men nog hade man önskat mer än fem mål från August Gunnarsson? Sedan ska man minnas att 20-åringen lirar första seniorsäsongen, så kraven ska vara modesta, men något genombrott är svårt att påtala.

Mattias Karlin, Västervik
– Jag skulle vilja säga Victor Lindell. Han hade inte sin bästa säsong ifjol men har börjat riktigt bra i år och är som en ny spelare. Han har tagit enorma kliv hittills faktiskt.

Kommentar: Victor Lindell öppnade säsongen väldigt bra, men har sedan fallit tillbaka en del, och produktionen har inte heller lossnat. Skyfflats runt en del i formationerna också. 

Christer Olsson, Västerås
– Anton Mylläri är talangfull och jag tror att poletten har trillat ner hos honom nu. Han ska bli oerhört spännande att följa och har SHL-potential i sig. Det gäller bara att få lite mer hårdhet i kroppen.

Kommentar: Anton Mylläri har haft ett tufft jobb i Västerås, laget har harvat i botten hela säsongen och han har överöst med istid. Han gör det helt okej, men genombrott? Nja, det kändes som han fick det ifjol - han har mer fortsatt på den banan i år, än att ta ytterligare ett kliv framåt skulle jag säga. 

***

Sedan tänkte jag, som sitter med facit i hand, peka på vilka jag tycker har fått det största genombrottet i respektive lag:

AIK: Fredrik Karlström, snacka om fantastiskt utveckling. Han som fick kontrakt först i augusti.

Almtuna: Gustav Lindström, ung back som visat att han redan håller fin allsvensk klass.

Björklöven: Lucas Ekeståhl Jonsson, effektiv och kreativ i offensiven även om defensiven måste slipas.

Karlskoga: Carl Persson, energispelare ifjol, poängmaskin i år. Osannolik utveckling.

MODO: Emil Molin som efter att ha hackat runt äntligen har fått det att lossna på seniornivå. 

Mora: Pierre Engvall som tagit vid där han slutade ifjol, och nu är en produktiv allsvensk lirare. 

Pantern: Tex Williamsson, målvakterna var ifrågasatta från start men Williamsson har visat absolut toppklass.

Oskarshamn: Manuel Ågren som adderat poängmakandet till sin fina energi och fart.

Södertälje: Alexander Sahlin, bara backup i Almtuna för några år sedan men nu visat att han är en fullfjädrad allsvensk keeper.

Timrå: Elias Pettersson så klart. Ett tekniskt underbarn och en riktigt kylig poängspelare. 

Tingsryd: Niklas Rubin som snott förstaspaden från rutinerade Tim Sandberg och spelar strålande. 

Vita Hästen: Rikard Palmberg som under sin första hela allsvenska säsong sprutar in mål i galen takt.

Västervik: Victor "26" Öhman som ratades i Pantern, men som gjort dundersuccé i sin återkomst i Västervik.

Västerås: Lukas Zetterberg, stortalangen som varvat upp under säsongen. Skarpskytten har fått målskyttet att lossna på sistone också.

Vi kan väl säga så här; det är lättare att sitta på facit i hand än att spekulera inför säsongen. 

 
Jonas Gustavsson
 

2017-01-08 16:15:00 | Allmänt

"Tingsryd har hittat sina poäng"


Niklas Rubin. Foto: Lars Nilsson, Pic-Agency.

Alla minns ju att Tingsryd som nykomling gjorde en sagolik säsong ifjol. Men det hade också sitt pris - under våren och sommaren plundrades succélaget på mer eller mindre all form av spets. 

Båda målvakterna, Johannes Jönsson och Wictor Ragnewall, som varit så bra, förstebacken Drew Paris, förstecentern Eric Castonguay och de två bästa poängforwardsen Markus Persson och Denny Kearny drog alla vidare. Plus finländarna Kari Sihvonen och Alexander Ruuttu som också levererade bra siffror. 

Totalt försvann 196 poäng av de 356 poäng - alltså 55 % - som producerades ifjol. 

Det ersätter man inte i en handvändning. 

Således trodde jag, och en hel del med mig, inte att Tingsryd skulle vara lika bra i år som ifjol, men det har man faktiskt varit. Man har blivit ett absolut topplag igen. 

Och man har bevisligen hittat de där poängen som försvann i somras. 

Ifjol gjorde TAIF 2,7 mål per match - i år har man mäktat med 2,8 mål per match. Alltså lika bra som ifjol (defensiven är också snarlik, 2,1 insläppta mål per match ifjol jämfört med 2,3 i år). 

Bryter man ner den individuella statistiken så har nyförvärven i Tingsryd svarat för 107 av 228 poäng. Det motsvarar 47 % av poängen. 

De siffrorna skvallrar om att det inte bara är nyförvärven som ersatt poängen från ifjol, utan att också spelare som blivit kvar har höjt sig i produktionen. Samtidigt så är det fyra nyförvärv i toppen av den interna poängligan. Hur som helst: man har samma målsnitt som ifjol och har alltså hittat poängen som man tappade under sommaren. Starkt. 

Senaste allsvenska sejouren så var det lite köphets i Tingsryd, man tappade identiteten, men den har man sannerligen vunnit tillbaka i HockeyEttan och byggt vidare på den här trippen i HockeyAllsvenskan. Nu har man blivit duktiga på att fynda spelare, istället för att köpa in dyra CV-spelare. Visst, man tog in lite etablerade namn ifjol - Johannes Jönsson, Markus Persson, Adam Åkesson - och i år - Tim Sandberg, Oskar Carlsson, Adam Schmidt - men det är fyndspelarna som sticker ut. 

Vem hade trott att Niklas Rubin, Johan Eriksson och Jacon Dahlström skulle leverera på sättet de gjort?

Inte jag i alla fall. 

Så måste jag bara återkoppla till det coachen Magnus Sundquist sa inför säsongen angående det att man tvingas renovera om så mycket i laget. Han menade att det var okej att spetsarna försvann så länge kärnspelarna, de som brinner för TAIF, är kvar. 

– Jag säger alltid så här: importer och spetsspelare som kommer och ska leverera kan man alltid hitta och ersätta, men att ersätta en stomme av egna spelare, i vårt fall sju, åtta killar, går inte. Kärnan låg bakom mycket av vår framgång ifjol, de hade en hög lägstanivå som gjorde att vi hela tiden kunde leverera. Det är de som är grunden i vårt lag och som skapar trygghet inför i år, sa han i september. 

Med facit i hand visste han vad han snackade om.  

På flera sätt är årets säsong mer imponerande än fjolårets, tycker jag.

Varför?

Jo: 

* Ifjol kom Tingsryd in som nykomling utan förväntningar och kunde slå ur underläge - och underskattades säkert en del i säsongsinledningen. Det, tillsammans med den egna förmågan så klart, gav en bra start och den kunde man rida vidare på. I år har ingen underskattat Tingsryd, men laget har presterat ändå.

* Ifjol var Tingsryd mer eller mindre helt skadefria hela säsongen. Man kunde spela med samma manskap hela tiden. I år har man haft större bekymmer. Toppbacken Niklas Enberg, identitetsbäraren Filip Owesson, viktige Hannes Johansson och strax innan säsongen-värvningen Christopher Bengtsson har haft långa frånvaroperioder - men TAIF har presterat ändå.

* Ifjol hade Tingsryd egentligen ingen dipp på hela säsongen och kunde rida på framgångvågen hela vägen. I år inledde man november med sex raka förluster - men visade att man kan resa sig, och har varit otroligt formstarka efter den svackan. 

Trots högre förväntningar, tuffare skadelista och en rejäl svacka så har Tingsryd visat klass i år. Som sagt, på flera sätt är årets säsong mer imponerande än fjolårets (hittills, vill säga...). 

 
Jonas Gustavsson
 

2017-01-02 19:00:00 | Okategoriserat

"2017 - läget i lagen inför våren"

2016 har tickat över i 2017 - och jag drar igenom, vilket jag brukar göra med jämna mellanrum, alla lag och läget inför det som komma skall. 

I tabellordning.

1 KARLSKOGA

Kommentar: Ja, det är bara att buga och bocka för den höst som Karlskoga levererat. Förväntningarna på värmlänningarna var ju nedskruvade i år med tanke på att man plundrades på allt vad spets hette förra våren, men man levererar ändå. Dyker man ner i statistiken så går det knappt hitta en enda skamfläck: man toppar tabellen, gör flest mål, släpper in minst mål, är effektivast, har bäst målvaktsspel, bäst i powerplay, näst bäst i boxplay. Det kan ta mig sjutton inte bli bättre. 

Omstart 2017: Daniel Wessner. Veteranen och profilen tuggar och smäller på som brukligt, men bensinen i den offensiva tanken har varit helt tom. 

Nyckel 2017: Att hålla i. Inte tumma på något. Tugga på. Karlskoga är en maskin just nu. 

Prognos: Karlskoga har fått stämpeln som höstlag tidigare. Av tradition brukar man dippa under våren - så det är nu BIK ska upp till bevis på allvar. Orkar man hålla i hela vägen i år? Jag är faktiskt inte helt säker. Kan bli allt från etta till fyra. 

2 MORA

Kommentar: Mora, laget som kan bli både fågel eller fisk, men som brukar landa någonstans däremellan. Det är typ så jag brukar omnämna dalalaget varje säsong, och gjorde också i höstas. Nu är det väldigt mycket fågel. Trots att två nyckelbackar - Nathan Deck, Patrik Eklund - är på skadelistan och trots en tunn backsida så har man fått ihop det. För att Mora ska lyckas krävs ofta två saker: utväxling på unga lirare och utväxling på importspetsarna. I år har man fått både och. Då blir det så här bra.

Omstart 2017: Nathan Deck. Jag har inte läst de senaste prognoserna för hans hjärnskakning, men snacka om att ha otur - han fick ju hjärnskakning senaste sejouren i Mora också.

Nyckel 2017: Fortsätta vara ett kollektiv. Det är inte de enskilda spetsarna som lyft Mora i höst, det är kollektivet. Bara kolla i offensiven - det är många som levererar. 

Prognos: Mora har fått en lucka på sex poäng ner till trean Tingsryd, men det är på intet sätt betryggande. Jag tror Mora blir kvar i toppen, men inte nödvändigtvis bland de två bästa. 

3 TINGSRYD

Kommentar: Jag erkänner, jag var ytterst skeptisk till att Tingsryd skulle orka upprepa fjolårets överraskande bra säsong. Anledningen var enkel: förlusterna kändes betydligt tyngre än nyförvärven. Det där har man ju fått käka upp. Småläningarna har ju haft två dundersuccéer i Niklas Rubin och Johan Eriksson, och även fått bra träff på sina importer, även om det finns mer att kräma ur en lirare som Adam Schmidt. Coachen Magnus Sundquist ska hyllas, han har lyckats lappa ihop ett nytt topplag trots stor omsättning på bärande spelare. 

Omstart 2017: Hannes Johansson. Han drabbades av körtelfeber tidigare i höstas men är nu på väg tillbaka. 

Nyckel 2017: Att få samma målvaktsspel av Niklas Rubin. Han har varit en sensation hittills - och en stor nyckel till lagets framgångar.

Prognos: Det finns inte speciellt mycket som tyder på att Tingsryd ska dippa. Jag tror istället att det finns alla chanser att knipa en topp två-placering innan säsongen är över. Så pass stabila är TAIF.

4 VÄSTERVIK

Kommentar: Alltså, vilken säsong Västervik gör. Laget fick ju en kanonstart men åkte sedan på fem torsk i rad och där någonstans så trodde man ju att hela bygget skulle rasa ihop, men istället lyckades man vända på trenden och har sedan varit oerhört stabila och plockat poäng i var och varannan match. Coach Tomas Karlin och labyggare Tomas Lind ska ha en rejäl skopa beröm för det välsvarvade och tunga lag som man satt ihop och som petat ut så gott som vaje expert på den yttersta spetsen av pottkanten.

Omstart 2017: Oscar Drugge. Lämnade Västervik för Vita Hästen, vantrivdes och återvände. Nu börjar den spelskicklige backen bli varm i kläderna i nygamla klubben. 

Nyckel 2017: Hålla fötterna på jorden. Inget kontrakt är säkrat och det kan gå snabbt i den här tabellen. 

Prognos: Västervik har visat att man kan hantera en rejäl förlustsvacka vilket skvallrar om att det finns en stabil grund i lagbygget. Jag tippar att smålänningarna landar kring sjätte-sjundeplatsen när vi summerar upp.

5 PANTERN

Kommentar: Alltså, hur sjukt imponerande är inte Panterns säsong hittills? Ifjol hyllades "demontränaren" Stephan "Lillis" Lundh till skyarna och tillskrevs ibland själv hela klubbens framgång. Han försvann inför i år - och många trodde, tillsammans med den på pappret något blyga truppen, att det skulle bli jobbigt i år. Bland de få som inte placerade Malmögänget på nedflyttningsplats så var de ändå på den undre halvan av tabellen. Men där har Håkan Åhlunds manskap aldrig varit, utan man har varit ett stabilt lag bland de åtta bästa. Otroligt starkt. Pantern har återigen visat att vilja slår klass. 

Omstart 2017: Martin Janohls. Kan så mycket bättre han han levererat under hösten. 

Nyckel 2017: Powerplay-spelet. Det har inte varit bra. Får Pantern igång det också så blir man ännu vassare. 

Prognos: Av det Pantern visat hittills så finns det inte mycket som tyder på att man ska dippa - men jag tror ändå att man halkar utanför de åtta bästa platserna till slut. Den offensiva spetsen borde vara för tunn för att få SHL-kvala. Men det får man väl äta upp det också. 

6 TIMRÅ

Kommentar: Säsongsstarten var fantastisk. Hela september, oktober och november. Klubben hyllades och uppmärksammades för sina fantastiska talanger. Elias Pettersson och Jonathan Dahlén satte fyr på serien. Men i december så var det blytungt, och det började redan innan spetsarna drog till Kanada för att lira JVM. Bara två segrar på åtta matcher och laget dalade som ett höstlöv i tabellen.

Omstart 2017: Johan Persson. Förväntad målspottare. Bara fem mål hittills. Där finns mer att hämta. 

Nyckel 2017: Hålla sig flytande tills Elias Pettesson, Jonathan Dahlén och Jens Lööke kommer hem från JVM. Sedan låta dem blomma i full prakt. 

Prognos: Jag tror på Timrå. Jag tror att vi såg mer av det rätta Timrå i början av säsongen än vi såg i december. Så jag tippar att laget lyfter. Kanske hela vägen till de två bästa placeringarna, men åtminstone till en tredje-fjärde-plats. 

7 OSKARSHAMN

Kommentar: Trea i serien ifjol och höjda förväntningar i år. Insatsen hittills? Nja, det går inte säga att det varken varit bra eller dåligt, utan allmänna känslan är... ojämnt. Stundtals har laget spelat bra och byggt segersviter, stundtals har man ramlat ner i källaren. Samma med truppen: Frölundalån har flängt in och ut, skadelistan har varit tung, leveransen från olika spelare skiftande. Kort sagt: Oskarshamn har inte riktigt hittat den där stabiliteten som behövs för att bli ett topplag på allvar. 

Omstart 2017: Björn Karlsson. Maken till skadehistorik de senaste åren får man leta efter. Fick en ny hjärnskakning i höstas men är förhoppningsvis på väg tillbaka. 

Nyckel 2017: Målvaktsspelet. Inte varit så bra som man hoppades på hittills. Någon av keeprarna måste stänga igen.

Prognos: Oskarshamn har potential att klättra. Om skadelistan lättar så har man ett riktigt bra lag. Det blir absolut en plats bland de åtta bästa, men jag tror det kan bli bättre än så. En fjärde-femte-plats.

8 MODO

Kommentar: Det var skiftande förväntningar på MODO inför säsongen, men klubbmärket förpliktigar, och de flesta trodde ändå att man skulle vara i den absoluta toppen. Så har det dock inte blivit. Istället har det varit en kamp i botten. Samtidigt behövs en startsträcka med ett helt nytt lag, en organisation i en ny serie, helt nya förutsättningar. En tunn trupp har också gjort att många unga killar har fått chansen - och kontinuiteten har varit svag. Har ändå fått ihop pusslet bättre och bättre på slutet. 

Omstart 2017: Drew Paris. Ute i kylan och har inte spelat på fem matcher. Tas han in i värmen igen? I form är han en kanonback i den här serien. 

Nyckel 2017: Att fortsätta bygga på laget man har och inte börja panikvärva när fönstret närmar sig stängning. 

Prognos: MODO är på uppgång. Det har varit en rörig höst med floppande importer, tunga långtidsskador och inskolning av unga lirare - men nu börjar saker och ting att sätta sig mer och mer. MODO kommer klättra. Landar trea, fyra, femma någonstans. 

9 VITA HÄSTEN

Kommentar: Med tanke på turbulensen inför säsongen med ett hastigt tränarbyte, med tanke på nye coachen Jonas Johnsons korta startsträcka och med tanke på den mediastorm som varit kring klubben under hösten så är det ändå starkt av Norrköpingslaget att hålla ihop det så bra - och inte vara inblandade i bottenstriden. Sedan keepern Pontus Sjögren kom in har man blivit stabilare, och man har några viktiga spetsar - Marcus Eriksson, Rikard Palmberg, Jesper Samuelsson - som bär laget. 

Omstart 2017: Kruise Reddick. Inte alls blivit en offensiva injektion som klubben hoppades på.

Nyckel 2017: Fortsatta mål från Rikard Palmberg. Vita Hästen som lag producerar inte speciellt många kassar, men Palmberg toppar skytteligan med sina 19 nätkänningar. Han måste fortsätta producera.

Prognos: Vita Hästen känns lite för tunna för att vara ett lag bland de åtta bästa när vi summerar. Går Marcus Eriksson eller Rikard Palmberg sönder så blir offensiven ödesdigert trubbig. Landar i ingenmansland. 

10 AIK

Kommentar: AIK vann HockeyAllsvenskan ifjol och var också storfavorit att ta hem serien i år. Det har inte alls gått som tänkt och man har harvat på undre halvan hela hösten. Det finns förklaringar. Skadorna är en, inte minst på backsidan där man varit rejält brandskattade. Att Jens Jakobs inte orkat fylla målskridskorna efter Robin Kovacs och Malte Strömwall är en annan. Målvaktsspelet är en tredje, där man inte alls har samma spets som ifjol då Gustav Lindvall slog igenom. För att summera: för många saker har fallerat.

Omstart 2017: Jens Jakobs. Skadad nu. Men har inte levererat i paritet med förväntningarna. 

Nyckel 2017: Att få tillbaka sina skadade backar. Jonathan Andersson, Simon Fernholm och Andreas Hjelm saknas mycket.

Prognos: Alltså, sett till grundkapacitet och spelarmaterial så ska ju AIK vara bland de åtta bästa. Minst, så klart. Jag tror ändå att man klamrar sig över strecket till slut, även om det inte blir några stora marginaler. Blir sjua eller åtta, typ.

11 BJÖRKLÖVEN

Kommentar: Hösten började katastrofalt men vände efter att Tommy Jonsson lämnat och Markus Åkerblom tagit över. I alla fall tillfälligt. Effekten höll i en dryg månad (nio segrar på tolv matcher) men sedan har Umeågänget dippat igen, och har bara vunnit fyra av de 14 senaste matcherna. Den ständiga undringen kring Löven: vad dricker de för vatten i Umeå? Laget har varit otroligt skadedrabbat i år igen. Jesper Thörnberg är senast i raden att missa matcher. Bristen på kontinuitet har varit ett stort problem för laget.

Omstart 2017: Axel Ottosson. Höga förväntningar inför säsongen, men har varit skadedrabbad under hösten, och pinnarna har inte heller rullat in.

Nyckel 2017: Hålla sig skadefria. Någon gång måste väl alla skadorna ta slut? 

Prognos: Nja, Björklöven är förvisso ett lag med potential och som visat att man kan leverera, men kontinuiteten i truppen är ett problem, och det dröjer innan man har alla pjäser tillbaka. Linus Fernström i kassen har inte blivit någon frälsare heller. I alla fall inte ännu. Doftar ingenmansland. 

12 ALMTUNA

Kommentar: Almtuna är helt klart en av höstens absolut största besvikelser. Ifjol var man tvärtom en av seriens sensationer när man med en på pappret ganska blek trupp blev sjua i tabellen. Den insatsen, den rejält förstärkta truppen och stark kontinuitet på ledarsidan borgade för något riktigt vass i år - men man har inte fått ihop det alls. Powerplay-spelet har varit svagt, den offensiva spetsen har varit trubbig och till slut fick också coachen Niklas Eriksson kicken. Formsvaga för tillfället också.

Omstart 2017: Victor Rollin-Carlsson. Kaptenen inledde säsongen på skadelistan men har varit igång länge nu - men har inte fått igång det offensiva spelet. 

Nyckel 2017: Powerplay-spelet. Överlägset sämst i serien. Måste igång om Almtuna ska lyfta.

Prognos: Lurigt läge. Almtuna har ett spelarmaterial som är bättre än tabellplaceringen skvallrar om, men har fått ut väldigt lite av många pjäser hittills. Jag börjar tvivla på att laget lyfter. Speciellt efter att Niklas Eriksson fick gå. Kan möjligen, möjligen nosa på åttondeplatsen, men tror på ingenmansland.

13 SÖDERTÄLJE

Kommentar: Jag trodde på Södertälje inför säsongen. Visst, i truppen fanns egentligen bara Jonas Westerling som levererat på allsvensk nivå innan, men man valde att behålla fjolårets succélag i HockeyEttan, valde kontinuitet och laganda, och det är svårt att klandra dem. Dessvärre, för SSK:s del, så har det inte hållit. Laget har ett par spetsspelare - Alexander Sahlin, Anton Holm, Fredric Weigel - men de är alldeles för få, och breddspelarna har inte orkat hålla uppe spelet. Att det medieältats en del om sprickor mellan tränare och spelare har inte underlättat för laget heller.

Omstart 2017: Felix Maegaard-Scheel. Inte haft någon lyckad höst. Kan betydligt mer. 

Nyckel 2017: Defensiven. Måste börja släppa in mindre mål. Det är nummer ett. 

Prognos: Just nu skiljer fem poäng upp till kvalstrecket. Det är inte omöjligt att äta ikapp. Samtidigt: vilket lag ska man passera? Jag hittar inget. Södertälje har för smal spets och för svag bredd för att hävda sig på sikt i serien - och några pengar för att handla in spelare som gör skillnad finns inte heller. Det doftar kval.

14 VÄSTERÅS

Kommentar: Västerås var ett topplag förra hösten - men sedan rasade allt. Laget ledde serien då, sedan tappade men formen totalt, rasade som en sten i tabellen och brände SHL-kval. Därefter uppdagades en ekonomisk kris och klubben genomgick ett stålbad. Trots det så ställde man ändå ett okej lag på benen i år tycker jag, men man har misslyckats kapitalt. Skador är en liten ursäkt, men inte hela orsaken. Västerås har varit för svaga, helt enkelt.

Omstart 2017: Niklas Lihagen. Började lovande, men har sedan dalat. Måste kliva fram som en härförare. 

Nyckel 2017: Inse att det blir kval. För det lär det bli. För en klubb som haft SHL-ambitioner i flera år är det en stor mental omställning. Det gäller att inse allvaret redan nu - och vara förberedd på det som kommer.

Prognos: Kan Västerås verkligen lyfta? Jag tror inte det. Det finns inte mycket som talar för att några av de underpresterande lirarna helt plötsligt vaknar till liv och spelar sin livs hockey. Det kommer bli kval. 

Notera: bloggen är skribentens personliga åsikter och tankar och är ingen central åsikt för HockeyAllsvenskan.

 
Jonas Gustavsson
 

2016-12-25 15:00:00 | Allmänt

Höstens...

Julledighet - och då passar det bra att kolla över vad som hänt under hösten. Det blir en blandad kompott, men här listar jag lite av det jag minns från säsongen hittills. Missat en massa saker så klart, men blir det som etsat sig fast (och som brukligt är det mina egna åsikter).

Här är höstens... 

... överraskning
I konkurrens med Karlskoga och i viss mån Pantern, så måste det ändå bli nykomlingen Västervik som var bottentippade av de flesta - men som firar jullov som sensationell serietvåa. 

... besvikelse
MODO och Almtuna som tippades i toppen så klart, men framförallt AIK som vann serien ifjol och som pekades ut som stor favorit i år, men som halvvägs in i säsongen ligger på en blygsam tiondeplats.

... poängkung
Victor Ejdsell. Visst, det flaggades för att han skulle kunna få sitt genombrott i år, men att han skulle vara så här bra och toppa poängligan vid jul? Nej, det trodde nog inte många. Har varit en av seriens absolut bästa spelare den här säsongen. 

... målkung
Rickard Palmberg, Vita Hästen, som under sin första hela säsong i HockeyAllsvenskan matat in puckar på löpande band. Lite trögt inledningsvis, men från november och framåt så har det rasslat rejält.

... raketstart
Jo, Västervik föll ju i premiären mot AIK, men radade sedan upp galna nio (!) raka vinster. 

... galnaste match
Måste vara den mellan AIK och Almtuna, där AIK gick upp till 5-0, men där Almtuna lyckades komma tillbaka till 5-5. Almtuna vann till slut med 6-5 efter övertid.


Victor Ejdsell. Foto: Tobias Eriksson, Pic-Agency.

... genombrott
Det vimlar som vanligt av genombrottsmän i serien - men det får ändå bli Victor Ejdsell som haft en makalös utveckling. Tuff konkurrens från killar som Carl Persson, Fredrik Karlström, Niklas Rubin, Tex Williamsson, Manuel Ågren, Johan Eriksson och några till, så klart. 

... vad hände? 
Panterns back Johan Björk hamnade i ett galet målstim i slutet av oktober och början av november och gjorde sex mål på sex matcher. Under säsongens övriga 23 matcher har han gjort ett mål... 

... måltorka
28:e omgången och i hans 19:e match - så länge dröjde det innan Karlskogas Daniel Wessner bröt höstens måltorka, samma lirare som dunkade in hela 17 mål ifjol. Anmärkningsvärt. 

... talang
Elias Pettersson, Timrå, har var gnistrande bra under hösten trots att han bara var 17 år när hösten inleddes. Då saknar han inte konkurrens - killar som Jonathan Dahlén, Timrå, och Fredrik Karlström, AIK, har varit riktigt bra - men Pettersson sticker ut. 

... komet
Här sätter vi Fredrik Karlström, AIK, istället. Fick kontrakt först under försäsongen, målade i allsvenska premiären och har varit en av lagets bästa i höst. Snacka om kometresa.


Lukas Wernblom. Foto: Andreas Planck, Pic-Agency.

... historieskrivare
Talangen Lukas Wernblom i MODO som blev förste spelare född på 2000-talet att spela i de två högsta serierna i Sverige. Gjorde dessutom mål redan i sin andra match, blott 16 år gammal. 

... 100 %
Marcus Sylvegård, 17 år, har spelat två matcher med Pantern i höst. Och gjort mål i båda.

... underskattade
Troligen SSK-keepern Alexander Sahlin. Han är en bit ner i målvaktsstatistiken vilket gör att han sällan nämns bland ligans toppmålvakter, men han har långa stunder burit Södertälje på sina axlar.

... skademörker
I konkurrens med Björklöven så får AIK den stämpeln i år. Haft otroligt mycket skador, inte minst på backsidan (Jonathan Andersson, Andreas Hjelm och Simon Fernholm har knappt lirat), men även framåt, där Nicklas Heinerö missat nästan hela hösten. 

... mest otursförfäljde
Björn Karlsson, Oskarshamn. Han var borta ett och ett halvt år på grund av en hjärnskakning och hade sedan ljumskproblem hela fjolåret. I år inledde han med en skadad hand och väl tillbaka hann han bara spela sex matcher innan han fick en ny smäll mot huvudet. Nu måste väl skiten vara slut?

... mest komiska
Tobias Ericsson lämnade AIK - och ett skäl uppgavs vara att han ville spela back och inte center. Han hamnade i MODO. Positionen? Center...

... förvirring
Att det spelar två Victor Öhman i Västervik. 

... mest väntade värvning
Per-Åge Skröder till MODO. Det känns bara som en tidsfråga innan han skulle komma tillbaka till Övik.


Nikolai Meyer. Foto: Lars Nilsson, Pic-Agency.

... succébyte 1
Nikolai Meyer fick kicken av Västervik och dagen efter gjorde han klart med Tingsryd - och han debuterade samma dag, mot Västervik så klart. Och givetvis så klev han fram som matchvinnare och avgjorde på övertid. Snacka om att visa att Västervik gjorde fel.

... succébyte 2
Austin Farley sköt två mål på 19 matcher i MODO innan han fick lämna. Istället blev det ett kortidskontrakt med Björklöven. Facit där? Fem mål på sju matcher. Hittills...

... comeback
Kim Karlsson, Björklöven, som fick den där hemska smällen mot huvudet mot Leksand i januari, och som missade stora delar av hösten men som nu gjort comeback. Skönt att se snidaren på isen igen.

... äntligen! 
Emil Molin, MODO, var en stortalang som ung, men sedan har det liksom aldrig lossnat på seniornivå. Efter tid i Nordamerika kom han hem till Sverige i somras och nu verkar äntligen pusselbitarna ha fallit på plats. Lastat in överraskande många pinnar. 

... transatlant
Alex Lavoie som varit ett fynd i Karlskoga. Startade sådär, både poäng- och spelmässigt, och bänkades också i någon match - men har sedan varvat upp något otroligt och går på julvila med en poängsvit på hela sju matcher.

... transatlant - not
Kruise Reddick, Vita Hästen, som inte alls blivit en offensiva injektion som Norrköpingslaget hoppades på. Två mål och sju poäng på 27 matcher.

... tränare
Mattias Karlin. Fortsätter att göra underverk med Västervik.

... envisaste
Conny Strömberg. Vägrar ge upp sin karriär. Fortsätter dessutom att leverera poäng. 

... effekt
"Åkerblom"-effekten i Björklöven. Laget tog en poäng på fem matcher i inledningen då Tommy Jonsson hade huvudansvaret, efter att Åkerblom tog över så blev det nio segrar på de efterföljande tolv matcherna. 

... nolla
Johan Mattsson, Timrå, som höll nollan i tre raka matcher i början av säsongen.

... uppätna hatt
Okej, vi sitter inte på facit ännu, men C More-profilen Mike Helber tippade Kalskoga näst sist och Västervik sist i serien i år - samma lag som ligger etta och tvåa just nu.

... namn
Hercules Ölander Horn i Västerås. Utan tvekan. 

... oväntade 1
Simon Karlssons uppbrott från Södertälje. Gick över en natt från en av lagets bästa backar till ej önskvärd. Lirar nu i Västerås.

... oväntade 2
Niklas Erikssons sorti från Almtuna. Visst, Uppsalalaget har inte levererat, men klubben har haft tålamod tidigare och byggt upp en kontinuitet. Men nu fick Eriksson, efter drygt tre år som headcoach, alltså gå.


Andrew Engelage. Foto: Tobias Eriksson, Pic-Agency.

... målvakt
Många har varit bra, men Andrew Engelage i Karlskoga får titeln. Karlskoga har alltså för tredje gången lyckats fynda en tranatlantisk keeper i italienska ligan. Imponerande. 

... back
Varför inte Jens Westin? Kugge i Timrå länge, loggar massor av istid och gör ett enormt jobb i det tysta. 

... center 
Victor Ejdsell. Inledde som forward men har sedan varit center. Haft en raketartad utveckling, så väl spel- som poängmässigt.

... forward
Elias Pettersson. Jo, han har ju lirat en hel del center också, men jag ville absolut trycka in honom här. Alltså vilken talang det här är. Bara för Timrå att njuta, nästa säsong lär han vara borta. 

... kedja
Carl Persson, Juliuz Persson, Axel Lindström. Kanske inte den hetaste kedjan av alla, men varit en av seriens absolut bästa - och är framförallt en gigantisk överraskning. 

 
Jonas Gustavsson
 

2016-12-20 19:00:00 | Allmänt

"Vita Hästen-forward mot unik skara?"

Vita Hästens Marcus Eriksson har varit en notorisk poängplockare under de tre senaste säsongerna. 

Jag läste idag att han och Vita Hästen nu diskuterar ett nytt kontrakt, och det är jätteintressant i ett historiskt allsvenskt perspektiv.

Det går att älta och grotta i statistik hur mycket som helst - och Marcus Eriksson kan den här säsongen brotta sig in i en exklusiv skara spelare som varit topp tio i HockeyAllsvenskans poängliga tre gånger. 

Det är bara tre spelare som lyckats med det tidigare: Carl Söderberg, Johan Wiklander och Conny Strömberg. 

Det är förvisso inte så konstigt, kommer man bland de tio första i poängligan så tilldrar man sig stort intresse från ligor högre upp, och då drar man vidare. Carl Söderberg valde att stanna i Malmö trots andra locktoner, Johan Wiklander lyckades inte högre upp och gjorde flera allsvenska sejourer medan Conny Strömberg hela tiden ansågs för gammal och långsam för att lyckas högre upp. Därför har den trion lyckats göra flera bra säsonger i HockeyAllsvenskan.


Marcus Eriksson. Foto: Göran Johansson, Pic-Agency.

Nu kan alltså Marcus Eriksson slå sig in i den där klubben. Han har varit topp tio i poängligan de två senaste åren (nia för två år sedan, åtta ifjol) och ligger just nu tia i sammandraget. 

Det känns inte alls orealistiskt, utan till och med troligt, att han plockar en plats bland de tio bästa i år också.

Syr Vita Hästen sedan ihop ett nytt avtal med 31-åringen, så kan han kanske bli ensam om att bli topp tio fyra gånger. 

Men det är långt kvar dit. Först ska han lyckas med det tre gånger. Oavsett, Marcus Erikssons kontinuitet är imponerande. 

Det finns en uppsjö av spelare som lyckats bli topp tio i poängligan två gånger, jag tror jag fått med alla här: 

Marcus "Lilliz" Nilsson
Jeremy Williams
Marcus Eriksson
Stefan Öhman
Alexander Bergström
Johan Ryno
Marcus Weinstock
Linus Klasen
Henrik Löwdahl
Jens Bergenström
Pelle Prestberg
Christian Sandberg
Mikael Karlberg
Jacob Johansson
Patrik Berglund
Christian Jacobsson

Japp, spelare som Stefan Öhman och Christian Sandberg har också chansen att ta sin tredje topp tio-placering i år, men ligger just nu en bra bit ifrån en sådan placering - båda har dessutom missat en hel del matcher under hösten. 

 

 
Jonas Gustavsson
 

2016-12-15 15:30:00 | Allmänt

"Offensiven fortsätter i BIK - trots allt"

Jag intervjuade alla tränare inför säsongen, bland annat Tobias Thermell i Karlskoga. Vi pratade framförallt allt om att värmlänningarna tappat mycket av sin spets jämfört med ifjol då man var det lag som gjorde näst flest mål i hela HockeyAllsvenskan. 

Han var ganska tydlig i sina tankar med laget och vad som skulle bli Karlskogas framgångsfaktor i år. 

– Vi blir kanske lite mer av ett blåställ-lag i år. Vi kan inte förlita oss på "Lilliz" (Marcus Nilsson) som ifjol, han gick in och höll i pucken som han ville, utan nu handlar det om att bygga en stark defensiv och sedan ta lägena som dyker upp, sa han och fortsatte: 

– Vi har blivit av med våra poängstarka spelare och har pratat mer om att defensiven blir viktig i år. Vi kan inte räkna in eller kalkylera med att vi ska göra lika många mål som förra året och då får vi släppa in färre istället. Svårare är det inte. Vi som grupp måste knyta näven och försvara oss med näbbar och klor.

Kontentan: Karlskoga skulle vara tätare, tajtare och tuffare i år, till skillnad från den mer offensiva ishockeyn ifjol. 


Tobias Thermell. Foto: Pic-Agency. 

Vad har Karlskoga då blivit?

Jo: tajtare defensivt, precis som Thermell ville, men man har dessutom hållit uppe samma offensiv som ifjol.

Ifjol släppte laget in tre mål per match, i år är samma siffra 1,9 mål per match. En markant sänkning, så klart. Keepern Andrew Engelage - och även Emil Kruse, så klart - har stor del i det, men även försvarsspelet i stort.

Ifjol gjorde laget 3,3 mål per match, i år har man gjort 3,2 mål per match. Ifjol var man effektivast i serien med att förvalta skott i mål med 11 %, i år har man höjt den siffran till 13 %, samtidigt som man skruvat upp effektiviteten i powerplay från 20,5 % till 25,0 %. 

Det trots att ett gäng offensiva stjärnor alltså lämnade, bland annat både ettan och tvåan i HockeyAllsvenskans poängliga, Marcus "Lilliz" Nilsson (56 poöng) och Erik Thorell (50 poäng), skytteligasjuan Henrik Björklund (19 mål), 18-målsskytten Gustaf Thorell som var seriens fjärde effektivaste spelare, och rutinerade stjärnan Christian Berglund (tolv mål, 20 poäng ifjol). 

Eller för att snacka rena siffror: spelarna som försvann gjorde 104 av lagets 171 mål ifjol. 


Victor Ejdsell. Foto: Tobias Eriksson, Pic-Agency.

Hur har man ändå kunnat bibehålla sin offensiv?

Jo, andra har helt enkelt klivit fram.

Just nu är ettan, tvåan och trean i HockeyAllsvenskans poängliga från Karlskoga. De spelarna heter Carl Persson, Victor Ejdsell och Alex Lavioe. Tre helt olika projekt: en spelare som man tog in i fjol och har förädlat, ett nyförvärv som man gett det utrymme som han inte fått innan, och en transatlant som faktiskt var bänkad någon gång i höstas men som sannerligen varvat upp med tiden.

Alla tre typiska för BIK: spelare som man verkligen gett förtroende att växa. 

Speciellt Lavioe. Det är lätt att kicka en transatlant som inte levererar tidigt, men BIK har haft tålamod med honom - och det har bevisligen också gett utdelning. 

Det var ingen, inklusive BIK själva, som trodde att man skulle kunna hålla samma offensiva takt i år - men klubben har sin vana trogen lyckats fynda spelare och förädlat spännande talanger. 

Sedan får vi se om offensiven håller i sig. Karlskoga har ju de senaste säsongerna haft en tendens att få soppatorsk efter nyår. 

Men succén kommer kosta, precis som vanligt. Går inte BIK upp i SHL så kommer SHL-klubbar stå i kö för att knyta upp lirare. Andrew Engelage, Victor Ejdsell och Carl Persson lär ju vara högvilt, inte minst. 

Hade klubbar fått betalt för spelare på samma sätt som i fotbollen, så hade Karlskoga varit stenrika nu. Deras historik av att slussa spelare till SHL, och andra högre ligor, är nämligen anmärkningsvärd. 

Kolla bara de fyra senaste åren: 

2016
Marcus Nilsson, Färjestad
Erik Thorell, TPS Åbo (Finland)
Gustaf Thorell, Brynäs

2015
Linus Fröberg, Växjö
Jesper Olofsson, Karlskrona

2014
Justin Pogge, Färjestad
Alexander Deilert, Djurgården
David Rundqvist, Djurgården
Pathrik Westerholm, Brynäs
Ponthus Westerholm, Brynäs

2013
Joel Gistedt, Leksand
Niklas Arell, Färjestad
Eddie Larsson, Växjö
Nick Plastino, Örebro
Ken Andre Olimb, Düsseldorf (Tyskland)

Många klubbar i HockeyAllsvenskan är välkända plantskolor, men Karlskoga är främst i ledet. Utan tvekan. 

 
Jonas Gustavsson
 

2016-12-08 16:00:00 | Statistik

"Här är Björklöven bäst i klassen"

Hur många mål gör backarna i HockeyAllsvenskan egentligen?

Jag blev nyfiken och räknade helt enkelt ut hur många backmål som varje lag tillverkat. 

Så här ser backproduktionen ut per lag - och hur många olika backar per lag som har gjort mål i höst: 

Björklöven: 15 mål (7 backar)
Pantern: 14 mål (5 backar)
Karlskoga: 13 mål (5 backar)
Oskarshamn: 12 mål (6 backar)
AIK: 11 mål (4 backar)
MODO: 9 mål (6 backar)*
Tingsryd: 8 mål (4 backar)
Västervik: 8 mål (4 backar)
Timrå: 7 mål (5 backar)
Mora: 6 mål (3 backar)
Västerås: 6 mål (5 backar)
Almtuna: 5 mål (3 backar)
Södertälje: 5 mål (5 backar)
Vita Hästen: 4 mål (2 backar)

Fotnot: Det finns vissa spelare som lirat både back och forward i år, här räknas enbart målen för de spelare som är listade som back i förbundets statistik. 

* Tim Wahlgren, MODO, står listad som back, men är forward och därför är hans mål bortplockat från den här statistiken.

Flest hade Björklöven med 15 gjorda mål, följt av Pantern på 14 och Karlskoga på 13. Dock så verkar inte backproduktionen i sig ha något med tabellen att göra, då det bland de sex bäst backproducernade lagen fanns tre lag från övre halvan och tre lag från undre halvan. Samtidigt så finns båda bottenlagen Västerås och Södertälje i botten, men de lagen har också producerat minst mål totalt sett, och i botten finns även mittenlagen Vita Hästen och Almtuna. 

Björklöven är alltså bäst i klassen när det gäller att göra mål från backposition. Dessutom är man det lag som haft bredast produktion, då hela sju backar skrivit in sig i målprotokollet hittills. Lucas Ekeståhl Jonsson har gjort fyra mål, sedan är det spridda skurar. 

Pantern är näst bäst, och där sticker ju så klart Johan Björk ut som ensam gjort hälften av backmålen, sju av 14. En kontrast mot bredden i Björklöven, alltså även om fem backar målat för Malmögänget.

I Karlskoga sticker två backar ut: Henrik Larsson, fem mål, och Theodor Lennström, fyra mål. 

Noterbart kring Björklöven och Pantern är ju att båda lagen harvar i botten när det gäller powerplay-statistiken, en spelform där man annars kan anta att en hel del backproduktion kommer. Men lagen har bara gjort tre powerplay-mål var, resten är tillverkat i fem mot fem. Karlskoga toppar powerplay-statistiken, men också där är "bara" tre mål i powerplay. Trots vitt skild powerplay-effektivitet, så är backproduktionen alltså konstant bland de här tre lagen. 

Så stor del av lagets målproduktion utgör backmålen: 

Pantern: 23,3 %
Björklöven: 22,4 %
Oskarshamn: 20,3 %
Karlskoga: 16,3 %
AIK: 15,3 %
MODO: 13,2 %
Västerås: 12,0 %
Tingsryd: 11,9 %
Mora: 11,8 %
Västervik: 11,0 %
Timrå: 10,4 %
Södertälje: 9,8 %
Almtuna: 8,1 %
Vita Hästen: 7,5 %

Snittet i ligan: 13,7 %

Samma här: topplag i serien och bottenlag i serien är blandade när det gäller hur stor del av målen som kommer från backar, så det går inte dra några direkta slutsatser. 

Vi noterar dock att tre av de fyra topplagen som ryckt lite - Mora, Västervik och Timrå - inte får speciellt stor del av sina mål från backar. Karlskoga är undantaget. 

Vi noterar också att tre av de fem lag som gjort minst mål i serien generellt - Almtuna, Vita Hästen och Södertälje - också får procentuellt få mål från sina backar. För Oskarshamn är det tvärtom, de gör få mål men får väldigt många av sina mål från just backar. Västerås, som också är bland de målsnålaste lagen i ligan, ligger mitt i smeten.

 
Jonas Gustavsson
 

2016-12-01 16:30:00 | Allmänt

"Olika lag - men samma läge"

Med nykomlingen Västervik härjandes i toppen och med SHL-degraderade MODO simmandes i botten av tabellen så kunde jag inte låta bli att få lite flashbacks kring Tingsryd och Leksand förra säsongen - så jag skakade fram tabellen efter 23 spelade omgångar ifjol.

Den såg ut så här: 

1 Tingsryd
2 Västerås
3 AIK
4 Karlskoga
5 Oskarshamn
6 Almtuna
7 Pantern
8 Björklöven 
9 Vita Hästen
10 Mora
11 Asplöven
12 Timrå
13 Leksand
14 Sundsvall

Parallellerna mellan Tingsryd och Leksand respektive Västervik och MODO är ganska påtagliga. 

Ifjol var Tingsryd succénykomling och toppade alltså serien efter nästan halva säsongen. I år är Västervik succénykomling och ligger trea i tabellen efter 23 omgångar, med bara målskillnad till andraplatsen och två pinnar upp till förstaplatsen. 

Ifjol var Leksand nyligen degraderade från SHL och låg näst sist, en placering som sedan blev en sistaplats efter 24 omgångar. MODO, som spelade i SHL ifjol, har exakt samma läge nu med en nästjumboplats.

Jämförelsen haltar lite - Tingsryd var ju högre tippade ifjol än vad Västervik var i år, till exempel - men ändå. 

Sedan betyder det ju mindre för sluttabellen. Så här slutade ju tabellen ifjol:

1 AIK
2 Tingsryd
3 Oskarshamn
4 Leksand
5 Karlskoga
6 Almtuna
7 Mora
8 Timrå
9 Västerås
10 Pantern
11 Vita Hästen
12 Björklöven
13 Asplöven
14 Sundsvall

Tingsryd höll sig kvar i toppen - medan Leksand avancerade hela vägen till fjärdeplatsen och gick ju sedermera upp i SHL. Tingsryd visade att en nykomling kan stå pall hela vägen och Leksand visade att loppet inte är kört bara för att man harvar i botten efter halva serien. Sett till det så finns ju alla chanser i världen för Västervik att stanna i toppen och MODO att börja klättra i tabellen. 

På tal om tabellen.

Fjolåret var ytterligare ett bevis på det vi sett i HockeyAllsvenskan under så många år: tabellen har en tendens att INTE sätta sig. I en serie där alla slår alla räcker det långt att få en formtopp i januari och februari där man vinner fem, sex, sju matcher för att avancera rejält i tabellen - och motsatt gäller att om du torskar fem, sex, sju matcher så kan du rasa totalt. 

Leksand var ju ett bevis ifjol att det går att klättra rejält - samtidigt som Västerås var ett bevis för att det går att rasa snabbt. 

Så här ser tabellen ut just nu:

1 Timrå
2 Karlskoga
3 Västervik
4 Mora
5 Pantern
6 Tingsryd
7 Björklöven
8 Almtuna
9 AIK
10 Oskarshamn
11 Vita Hästen
12 Västerås
13 MODO
14 Södertälje

Varför skrev jag upp den? Jo, för att ni ska veta hur tabellen INTE ser ut efter 52 omgångar.

 
Jonas Gustavsson
 

2016-11-24 15:00:00 | Allmänt

"HockeyAllsvenskans JVM-lag"

Jag brukar göra det varje år - nämligen ta ut HockeyAllsvenskans egna JVM-lag. Kriterierna är enkla: spelarna ska vara juniorer och ska ha gjort minst en match i HockeyAllsvenskan under säsongen. 

Vi kör!

***


Adam Werner. Foto: Tobias Eriksson, Pic-Agency.

Målvakter
Adam Werner
Daniel Marmenlind

Inget snack om att Adam Werner, som tagit över spaden helt i Björklöven, ska vara förstemålvakt. Han har varit riktigt bra och har haft stor del i Umeålagets lyft i tabellen. Daniel Marmelind - som i början av säsongen var i Vita Hästen på lån från Örebro - backar upp. 


William Pethrus. Foto: Andreas Planck, Pic-Agency.

Backpar
Jacob Cederholm - Carl-Johan Lerby
Alexander Younan - Jesper Lindgren
William Pethrus - Kristoffer Gunnarsson 
Gustav Lindström  

Carl-Johan Lerby har varit ett stort utropstecken i höst och spelar mer eller mindre ordinarie SHL-hockey med Malmö nu - och har varit riktigt bra när han matchat med Pantern. En snabb och smart back. Jacob Cederholm, som Pantern lånat från HV71, bidrar med muskler - och det känns som ett solitt par.

Jesper Lindgren är det bästa offensiva kortet och han har fått gott om förtroende i MODO under hösten och är högaktuell för den riktiga JVM-truppen. Att para ihop honom med stabile tvåvägsbacken Alexander Younan, Vita Hästen, känns spännande. Ett spelskickligt och puckstarkt backpar.

William Pethrus hade ju ett skadehelvete i backplantskolan Mora ifjol, men är en kille på frammarsch som sett stabil ut under hösten. Han får med sig Oskarshamns Frölundalån Kristoffer Gunnarsson, en liten och fysisk back som är duktig på att ta för sig i närkamperna. Ett slitstarkt backpar, känns det som.

Det finns flera alternativ som extraback - Jesper Sellgren, Nicklas Sjölund, Filip Hedberg till exempel - men jag väljer Gustav Lindström som fått en hel del speltid i Almtuna under hösten och som gjort det bra. 


Jonathan Dahlén. Foto: Andreas Planck, Pic-Agency.

Kedjor
Jonathan Dahlén - Elias Pettersson - Jesper Boqvist
Jesper Bratt - Fredrik Karlström - Lukas Wernblom
Jens Lööke - Tim Wahlgren - Oskar Ståhl-Lyrenäs
Lukas Zetterberg - Linus Ölund - William Wikman
Max Lindholm  

Att bygga grunden i de två toppkedjorna är enkelt. Timrås Jonathan Dahlén och Elias Pettersson är så klart givna, liksom AIK:s Jesper Bratt och Fredrik Karlström. Dessutom spelare som känner varandra väl i sina klubbar, där de spelat en del tillsammans. 

Jesper Boqvist, som Timrå lånat från Brynäs, får chansen med Dahlén och Pettersson i en ren Timrå-kedja. Boqvist är en exceptionell talang, och den där trion sprudlar av offensivt kunnande. 

Lukas Wernblom är bara 16 år, men det är ändå kittlande att ge MODO-forwarden en plats i kedjan med Karlström och Bratt. Han har ett fint målsinne, har satt några fina kassar i HockeyAllsvenskan i höst och borde passa fint i den där omgivningen. 

Det tunnas ut lite i tredje- och fjärdekedjan, men det är ändå kompetenta lirare. JVM-inventariet Jens Lööke, Timrå, gör alltid ett bra jobb, och han är placerad i en MODO-konstellation med Tim Wahlgren och Oskar Stål Lyrenäs i en spelskicklig kedja. 

Brynäs-talangen Linus Ölund har lirat ett par matcher med AIK i höst och får chansen som fjärdecenter mellan Västerås-duon Lukas Zetterberg och William Wikman (inlånad från Leksand). Där finns en hel del skicklighet, och bra poängsinne i Zetterberg. 

Som extraspelare har jag valt dymaniske Max Lindholm, AIK, som kan gå in som både center och forward. 

***

Någon som missats? Någon annan som borde fått chansen? 

 
Jonas Gustavsson
 

2016-11-15 11:30:00 | Statistik

"Får vi se en rekordung poängvinnare?"

Just nu toppar Patrik Karlkvist, MODO, poängligan - och om han skulle vinna den så gör han det som knapp 25-åring. Inget anmärkningsvärt egentligen.

Men bakom honom skuggar en ung trio:

2. Elias Pettersson, Timrå, 18 år
3. Carl Persson, Karlskoga, 21 år
4. Victor Ejdsell, Karlskoga, 21 år


Elias Pettersson, Timrå. Foto: Andreas Planck, Pic-Agency.

Skulle någon av dem stå som poängligavinnare när vi summerar säsongen så skulle de vara den yngste vinnaren någonsin i HockeyAllsvenskan. Dessutom med marginal. Broc Little är den yngste spelaren som vunnit poängligan hittills, han var 23 år och 344 dagar när den sista omgången spelades 2012.

Varken Carl Persson eller Victor Ejdsell hinner fylla 22 år innan HockeyAllsvenskan är slutspelad den här säsongen. De skulle alltså slå rekordet med marginal.

Elias Pettersson skulle, om han vinner, fullständigt krossa konkurrensen. Han är 18 år och 111 dagar när HockeyAllsvenskan avslutas - och skulle alltså vara över fem år yngre än Little var när han vann.

Nu hinner det hända enormt mycket innan vi summerar årets säsong, det kommer säkerligen att hända många saker i poängtoppen, men chansen att vi får en rekordung poängligavinnare i år är i alla fall inte helt orealistisk.

Så här gamla har spelarna som vunnit poängligan i HockeyAllsvenskan varit (baserat på det datum som HockeyAllsvenskan avslutas respektive säsong): 


Marcus "Lilliz" Nilsson, Karlskoga. Foto: Oliver Szabo, Pic-Agency.

2015/16
Marcus Nilsson, Karlskoga, 56 poäng (19+37)
24 år och 286 dagar

2014/15
Jacob Lagacé, Asplöven, 57 poäng (20+37)
25 år och 50 dagar

2013/14
Joey Tenute, Malmö, 50 poäng (16+34)
30 år och 336 dagar

2012/13
Evan McGrath, Oskarshamn, 50 poäng (22+28)
27 år och 47 dagar

2011/12
Broc Little, Västerås, 66 poäng (35+31)
23 år och 344 dagar

2010/11
Conny Strömberg, Örebro, 58 poäng (12+46)
35 år och 112 dagar

2009/10
Conny Strömberg, Örebro, 64 poäng (18+46)
34 år och 117 dagar

2008/09
Pär Arlbrandt, Västerås, 77 poäng (28+49)
26 år och 97 dagar

2007/08
Jens Bergenström, Leksand, 58 poäng (29+29)
27 år och 175 dagar

2006/07
Pär Arlbrandt, Västerås, 72 poäng (25+47)
24 år och 93 dagar

2005/06
Johan Åkerman, Skellefteå, 61 poäng (15+46)
33 år och 99 dagar 

Yngst: 
Broc Little, 2011/12, 23 år och 344 dagar

Äldst:
Conny Strömberg, 2010/11, 35 år och 112 dagar

 
Jonas Gustavsson
 

2016-11-06 10:00:00 | Laggenomgång

"Miniuppehåll - och koll på undre halvan"

Miniuppehåll, inga matcher i helgen, och då passar jag på att göra en liten laggenomgång och kommentera alla lag. Igår gick jag igenom övre halvan - idag är det dags för undre halvan.

I tabellordning: 

8 BJÖRKLÖVEN

Kommentar: Snacka om att tränarbytet gav effekt. Löven tog en poäng på de fem första matcherna, sedan fick Tommy Jonsson gå och assisterande tränaren Markus Åkerblom tog över. Efter det har Umeålaget vunnit åtta av elva matcher och lämnat bottenträsket för en kvalplats. Allt har blivit bättre, men framförallt defensiven har lyft. Noterbart: Löven har haft enorma skadeproblem i år igen - något som varit ett tema i flera år. Något fel på vattnet i Umeå...?

Utropstecken: Skicklige centern David Lindquist. Ett fynd som sportchefen Daniel Johansson hittat i Piteå. 

Frågetecken: När får vi se Kim Karlsson i spel? Snidaren fick en hjärnskakning i våras, lirade lite under försäsongen men har inte spelat på hela säsongen. Uppgavs vara på väg in i laget mot AIK i fredags, men kom aldrig till spel.

Joker: Det finns många som kan mycket mer och speedige Joakim Högberg borde kunna lasta in fler kassar än de två fullträffar han mäktat med hittills.


Nic Deschamps, Oskarshamn. Foto: Peter Holm, Pic-Agency.

9 OSKARSHAMN

Kommentar: Oskarshamn öppnade säsongen starkt men hade sedan en rejäl dipp. Efter fem raka nederlag så har smålänningarna nu vunnit två av de tre senaste matcherna, och kanske är på uppgång igen. Det har varit turbulent i truppen med skada på målskytten Joakim Hagelin och mycket in och ut när det gäller lånen från Frölunda, så IKO har inte riktigt fått någon lugn och ro hittills. Det finns betydligt mer inneboende potential än den niondeplats man just nu bestitter, det är helt klart.

Utropstecken: Det har inte blixtrat i poängprotokollet, men Frölundalånet Anton Karlsson, som kanske äntligen är på väg mot sitt seniorgenombrott, har varit riktigt vass som effektiv gnuggare i säsongsinledningen.

Frågetecken: Målspottaren Joakim Hagelin ådrog sig en hjärnskakning redan i första matchen och är borta på obestämd tid. När kommer fjolårets 20-målsskytt tillbaka?

Joker: Många, men inte minst Nic Deschamps som öppnade säsongen med att göra fyra mål på sju matcher, men som sedan haft rejäl torka. Här finns en uppsida för betydligt mer.

10 AIK

Kommentar: Serievinnare ifjol och haussad seriefavorit i år, men har inte alls fått ihop spelet hittills. Framförallt har det hackat betänkligt på bortaplan, men inte heller hemmaspelet har varit lika vasst som ifjol. Klubben har gjort några justeringar på sistone: Patrik Klüft har klivit av som assisterande tränare, Gasper Kroselj har plockats in som ny målvakt och norske Robin Dahlström har värvats för addera fysik - är det ändringar som får AIK att lyfta?

Utropstecken: Talangen Fredrik Karlström som spelade till sig ett kontrakt under försäsongen och som var glödhet i säsongsinledningen med sju pinnar på de sex första matcherna. 

Frågetecken: Lagets produktion från backsidan har varit minst sagt tunn, trots lirare som Jonathan Andersson, Andreas Hjelm och Stefan Johansson. Behövs en ny powerplay-back?

Joker: Jens Jakobs. Veteranen har enorm poängpotential, men har bara gjort två mål (båda i samma match dessutom) i höst. 


Austin Farley, MODO. Foto: Jesper Zerman, Pic-Agency.

11 MODO

Kommentar: Det är ingen hemlighet att lag från SHL brukar få ett brutalt uppvaknande i HockeyAllsvenskan och snabbt kommer till insikt med att det inte är någon raksträcka tillbaka till högsta serien. Samtidigt så behöver ofta dessa lag en startsträcka, dels för att man i och med en degradering behöver bygga ett i stort sett nytt lag, dels för att det blir en hel del nytt med nya motståndare, mindre strukturerad hockey och en serie där arbetsetik ofta övervinner skicklighet. MODO har underpresterat hittills, men lär lyfta med tiden.

Utropstecken: Vid sidan av några av ungtupparna, som Lukas Wernblom, så skulle jag peka på Emil Molin, gnuggaren som haft förtvivlat svårt att leverera hittills men som nu gjort tio poäng på 15 matcher. Det är siffror han inte varit i närheten av i svensk seniorhockey tidigare.

Frågetecken: Finns det mer poäng och offensiv att hämta i miniliraren Austin Farley som varit blygsamt förekommande i poängprotokollet hittills? Gjort två mål - och det var i samma match.

Joker: Drew Paris är inte alls den där dominanta skottkanonen som han var ifjol i Tingsyd. Här finns enormt mycket mer att plocka ut.

12 VÄSTERÅS

Kommentar: Åsikterna kring Västeås var vitt spridda inför säsongen efter det ekonomiska stålbad klubben genomgick i våras, där man tvingades renovera en hel del av truppen och satsa yngre än vanligt. Starten var usel, sex raka förluster, men efter det har Christer Olsson och Tony Zabel lyckats reparera och bygga upp försvarsspelet som varit den stora nyckeln till att laget spelat in en hel del poäng på sistone. Offensivt finns det fortfarande mycket att plocka ut dock. 

Utropstecken: Marcus Bergman. Tryout-lirare som verkligen tagit för sig och som numera också spottar in en hel del poäng. Stor överraskning.

Frågetecken: Hur är det med Niklas Lihagen egentligen? Den store centern, som ju opererat hjärtat tidigare, har känt sig hängig på sistone och det har gjorts ett antal prover på honom där resultaten inväntas. 

Joker: Markus Persson, nyförvärvet från Tingsryd, blev målskytt i säsongens två första matcher men har sedan haft måltorka och även varit skadad. Det finns mycket mer offensivt att hämta från "Pajen".

13 VITA HÄSTEN

Kommentar: Det har minsann inte varit någon lätt höst för Vita Hästen. Veckan innan premiären försvann tränarna, nye coachen Jonas Johnson kom in först en bit in i serien och för ett tag sedan valde offensive backen Oscar Drugge att lämna på grund av vantrivsel. På det så har laget skjutit, skjutit och skjutit utan att få in trissan i mål speciellt ofta - och den där måltorkan har ältats ivrigt av både media och supportrar. I fredags så sköt man dock helt plötsligt sex mål (fyra i powerplay) - något som kanske får det att lossna?

Utropstecken: Rickard Palmberg var överraskande bra när han kom in under säsongen ifjol och har följt upp det med att vara en få som visar kyla i mållägena i år. 

Frågetecken: Finns det mer att hämta hos Kruise Reddick som haft förtvivlat svårt att leverera hittills? 

Joker: Vid sidan om Marcus Eriksson och Rickard Palmberg så är det ingen som producerat i paritet med förväntningarna i offensiven - och inte minst veteranen Jesper Samuelsson, noll mål hittills, kan ju mycket mer. En riktig joker som Norrköpingslaget behöver ha igång. 


Fredric Weigel, Södertälje. Foto: Michael Lundström, Pic-Agency.

14 SÖDERTÄLJE

Kommentar: Säsongen började med två vinster, men sedan har det bara blivit två trepoängare på tretton matcher och SSK har fallit som en sten i tabellen där man nu parkerar som jumbo. Att det var tunt offensivt på förhand var känt, men den senaste tiden har det varit otroligt trubbigt och trion Henrik Nyberg, Fredric Weigel och Anton Holm (dock ej spelat ihop hela tiden) som inledde med 16 poäng på de sex första matcherna har bara kombinerat in fem poäng på de tio senaste matcherna. Både defensiven och offensiven behöver lyfta. 

Utropstecken: Det får bli Måns Lindbäck. En lirare som fick avtal först efter en tryout och som varit viktig som energispelare i fjärdekedjan. 

Frågetecken: Tunt på backsidan med två skador och ett avhopp plus att veterancentern Jonas Westerling blir borta ett tag på grund av skada - hur länge dröjer det innan SSK presenterar ett nyförvärv?

Joker: Det vimlar inte av spelare som har dokumenterat poäng-CV på allsvensk nivå, men känslan är att det finns ännu mer potential i Fredric Weigel som började så bra, men som fallit tillbaka en del på slutet.

 
Jonas Gustavsson
 

2016-11-05 10:00:00 | Laggenomgång

"Miniuppehåll - och koll på övre halvan"

Miniuppehåll, inga matcher i helgen, och då passar jag på att göra en liten laggenomgång och kommentera alla lag. Vi börjar med de sju bästa lagen i tabellen - så kommer övriga sju lag imorgon. 

I tabellordning: 

1 KARLSKOGA

Kommentar: Karlskoga har hittat en identitet och en tanke som gör att man alltid håller till på den övre halvan numera, oavsett hur sönderköpta man blir varje sommar. Värmlänningarna är en av seriens främsta exportörer av SHL-spelare, men lyckas alltid förädla nya talanger och nya lirare som kört huvudet i väggen i någon annan klubb. Den här säsongen är inget undantag, som det sett ut hittills. Har fått stark utväxling på sina nyförvärv, inte minst Andrew Engelage och Victor Ejdsell.

Utropstecken: Carl Persson, yrvädret och energispelaren som nu också börjat pytsa in poäng, och som fått BIK-publiken att glömma flera av fjolårets finneslirare. 

Frågetecken: Kommer Simon Mattsson bli en producerade allsvensk spelare? Har en "make it or break it"-säsong, men har mest fått nöta bänk även om det small till med ett par mål nyligen. 

Joker: Daniel Wessner och Fredrik Höggren. Första poängen för båda i senaste omgången. Där finns enormt sparkapital.

2 TIMRÅ

Kommentar: Timrå var ett lag som låg på alla läppar inför säsongen, men att man skulle vara delad etta (ja, bara målskillnad skiljer till BIK) efter en dryg fjärdedel är nog ändå en överraskning för de flesta. Lagets hajpade talanger - Jonathan Dahlén och Elias Pettersson - har sannerligen visat stjärnstatus direkt, och deras leverans i kombination med strålande målvaktsspel från Johan Mattsson och starkt spel i hemmaborgen NHK Arena har varit grundstenar i framgången. 

Utropstecken: Det är svårt att inte nämna stortalangen Elias Pettersson, 17. Han visade glimtar av sitt kunnande ifjol, men har redan i år vuxit ut till en färdig toppspelare i HockeyAllsvenskan. 

Frågetecken: Kommer Anton Wedin någonsin blomma ut till den där högproducerande spelaren han har kapacitet att vara? Sjunkit i hierarkin i år.

Joker: Ludvig Nilsson. Det har börjat röra på sig i poängkolumnen på sistone, men här finns ett par poängväxlar till att dra i. 


Niklas Rubin, Tingsryd. Foto: Lars Nilsson, Pic-Agency.

3 TINGSRYD

Kommentar: Fjolårets sensationslag plundrades på spetsspelare i våras och somras, och hade någon slängt in förlusterna och nyförvärven i en vågskål inför säsongen så hade förlustskålen slagit i backen. Men trots det har småläninngarna tagit vid där de slutade ifjol och fortsätter att vinna matcher på löpande band. Imponerande, minst sagt.

Utropstecken: Det är lockande att säga poängligaledaren Johan Eriksson, men samtidigt oundvikligt att inte plocka keepern Niklas Rubin som fått oväntat många starter och som spelat överraskande bra.

Frågetecken: Kommer Kevin Ekman Larsson att få islossning i det offensiva spelet snart? 

Joker: Filip Owesson. Kärnspelare, rivjärn och ivirig skottäckare, men har mer poäng i kroppen än han orkat pytsa in hittills.

4 VÄSTERVIK

Kommentar: Wow, vilken start Västervik fick på serien. Efter premiärförlusten radade nykomlingen upp nio raka vinster. De poängen kan bli värdefulla. Efter segersviten kom nämligen en baksmälla med fem raka förluster samt turbulens efter en alkoholskandal. Det är nu utmaningen börjar på allvar, nu går det inte glida under radarn längre. Det är inget snack om att laget byggt en vass poänggrund att stå på, men orkar smålänningarna hela vägen?

Utropstecken: Oj, här finns många att välja mellan, men Victor Öhman "26" sticker ändå ut. Lämnade Västervik i somras, ratades i Pantern och kom tillbaka - och har gjort poängsuccé.

Frågetecken: Hittar Vita Hästen-flyktade backen Oscar Drugge glädjen igen nu när han är tillbaka i Västervik? I så fall blir han ett riktigt vasst tillskott.

Joker: Jörgen Karterud, som lirade med Linköping en period av hösten och som ännu inte hunnit växa in i lagets spel. 

5 MORA

Kommentar: Mora, det där laget som man aldrig vet var man ska tippa i tabellen eftersom det på förhand känns som det kan bli både fågel eller fisk, men som på något sätt brukar få ihop allt till slut ändå. Det verkar bli så i år också. Trots en hel del skadeproblematik så har dalalaget varit oväntat jämna i prestationerna och poängplockandet - och tar man poäng på kontinuerlig basis i en serie där alla slår alla så är man ett lag för toppen. 

Utropstecken: Pierre Engvall, talangen som tog ett stort kliv under fjolåret, och som fortsatt på den inslagna vägen i år. 

Frågetecken: Nathan Deck. Senast han var i Mora i blev det bara fem matcher innan han fick en hjärnskaning och lämnade klubben. Den här gången hann han spela tre matcher innan han åkte på en ny hjärnskakning. Kommer kanadensaren tillbaka...? 

Joker: Alexander Hilmerson. Har mycket, mycket mer poäng i kroppen. 


Johan Björk, Pantern. Foto: Mats Javerud, Pic-Agency.

6 PANTERN

Kommentar: Ingen trodde på Pantern i ettan i förfjol. Ingen trodde på Pantern i HockeyAllsvenskan ifjol. Ingen trodde på Pantern i år. Men Malmölaget skiter i vad folk tycker, kör sitt race och gör det förbannat bra. Trots att man tappat lirare sedan ifjol, trots att man lanserade seriens mest orutinerade målvaktsduo och trots att det såg ganska blekt ut på pappret, så har Pantern levererat samma fina defensiv som ifjol, och det har varit grunden i lagets starka poängplockande. 

Utropstecken: Vem hade trott att Johan Björk skulle bomba in så många mål för Pantern? Nä, inte många. Backen har varit sensationellt produktiv hittills.

Frågetecken: Emil Sandin har ju så mycket hockey i sig, varför lossnar inte offensiven egentligen? Killen har hunnit bli 28 år nu.

Joker: Martin Janolhs. Blandar och ger en del men kan mycket väl poängexplodera snart, det brukar han göra någon gång per säsong.

7 ALMTUNA

Kommentar: Almtuna var hajpade inför säsongen, både av andra och sig själva, vilket inte var konstigt. Klubben har jobbat in en fin kontinuitet i ledarstaben, hade stommen från ifjol kvar och kryddat det hela med ett knippe etablerade spelare. Starten har varit okej, men absolut inte mer än så. Defensivt har det varit solitt, men det har inte sprakat lika mycket offensivt som man förväntat sig med den arsenal av poängspelare som det faktiskt finns i truppen. 

Utropstecken: Ludwig Blomstrand så klart. HockeyAllsvenskans skyttekung gjorde bland annat mål i sex (!) raka matcher. Härligt osvenk powerforward-typ.

Frågetecken: Lossnar det för tilltänkta spetsvärningen Matthias Trettenes? Det har varit skralt med pinnar hittills.

Joker: Det vimlar av sparkapital i offensiven, inte minst i form av William Quist som bara dunkat in ett enda mål hittills.

 
Jonas Gustavsson
 

2016-10-24 15:00:00 | Allmänt

"10 tidiga överraskningar"

En ny säsong innebär alltid nya bekantskaper och nya spelare som slår igenom.

Jag har sett långt ifrån alla matcher i höst men snappat upp en del, och här är tio spelare, utan inbördes ordning, som överraskat på mig sett till förväntningarna. 


Fredrik Karlström, AIK. Foto: Jesper Zerman, Pic-Agency.

Fredrik Karlström, AIK
Furiös poängstart men har mattats på slutet, men det är inte så konstigt. Killen gör första seniorsäsongen, fick AIK-avtal först under försäsongen och kan inte flyta på molnen hur länge som helst. Men här finns verkligen råmaterial att bli en riktigt bra lirare. 

David Lindquist, Björklöven
Med Kim Karlsson borta så fanns ett tomrum på centersidan i Löven, men det har Linduist fyllt på ett föredömligt sätt. Hade noll koll på honom innan, men har sett gedigen ut totalt sett och sitter också på en härlig kreativitet och ett fint spelsinne. 

Carl Persson, Karlskoga 
Gnuggare och energispelare som värvades ifjol och som skulle stå på tillväxt i Kristianstad, men som lirade mycket allsvenskt ändå. Tagit ett skär till i år, ser ännu rappare ut - men framförallt sprudlar det av mer självförtroende. Gjort sensationellt mycket poäng.

Axel Lindström, Karlskoga
Ung kille värvad från Karlskrona som kändes som en billig lösning som extraforward, men som på sistone hittat fin kemi med Carl Persson och Juliuz Persson vilket varit en av BIK:s hetaste kedjor. Av det jag sett en ganska okomplicerad och rak spelare som bara kör.

Dennis Svensson, Pantern 
Såg honom i Kristianstad för något år sedan men stack inte ut nämnvärt, men har snabbt tagit en prominent roll i Pantern och levererat ett solitt spel blandat med överraskande många poäng. 

Tex Williamsson, Pantern 
Det kändes väl mer eller mindre givet på förhand att någon av Panterns målvakter skulle bli en överraskning - två okända keeprar bakom ett bra försvar, liksom. Williamsson har, förutom raset mot Timrå, gjort det förbaskat bra hittills, framförallt på hemmaplan. 

Johan Eriksson, Tingsryd
Vilka skulle göra poängen i Tingsryd, tyckte jag var en av de stora frågorna inför säsongen. Johan Eriksson har blivit ett av svaren. Jag har sett honom lite för lite för att göra någon djupare analys, men sex mål på tolv fajter imponerar. Ett fynd av TAIF, helt klart.

Niklas Rubin, Tingsryd
Det kändes mer eller mindre givet att Tim Sandberg skulle äga TAIF-spaden i år, men så har det inte blivit. Rubin har spelat lika mycket och har dessutom vunnit fem av sex starter (alla vinster på hemmaplan). Just nu känns det som att 20-åringen håller på att ta över förstaspaden.


Olle Liss. Foto: Pic-Agency.

Olle Liss, Västervik
Harvande i HockeyEttan och ett produktivt år i Danmark är inte lika med succé i HockeyAllsvenskan precis, men Liss - med sitt fladdrande hår - har varit grym hittills. Underhållande och skottvillig lirare som fått ordentlig utdelning. 

Victor "26" Öhman, Västervik
Alltså, jag trodde han skulle bli en viktig pjäs i Pantern i år, men han fick inte plats, kontraktet bröts och han återvände till Västervik där han smackade in tre mål och sju poäng på sina tre första matcher. Galet scenario - som Västervik tackar för så klart. 

 
Jonas Gustavsson
 

2016-10-17 15:00:00 | Allmänt

"Många överraskningar i poängtoppen"

Satt och kollade i poängligan. Vi har bara spelat tio av 52 omgångar, alltså en femtedel, och det kommer hända en hel del, men bland de tio hetaste poängspelarna hittills så vimlar det av överraskningar.

Tycker jag. 

Där finns igen Jens Jakobs, Henrik Björklund, Joakim Hagelin, Adam Schmidt, Byron Ritchie, Jonathan Dahlén eller Sebastian Lauritzen. För att nämna några som man hade förväntat sig i toppen.

Patrik Karlkvist toppar, det är ingen sensation, men jag letar fram sex jätteöverraskning och tre som förvånar. 

Kolla bara: 

1 Patrik Karlkvist, MODO, 12 poäng
Det mest väntade namnet i toppen, utan tvekan. Har trimmat till kroppen rejält de senaste åren, visade klass ifjol och har tagit ytterligare ett kliv framåt den här säsongen. 

2 Fredric Andersson, Västervik, 11 poäng
Provspelade i AIK först men fick inget kontrakt. Plockades in i Västervik som en korttidslösning medan Dan Pettersson var borta - men har gjort dundersuccé och blir nu kvar resten av vintern.


Olle Liss. Foto: Pic-Agency.

3 Olle Liss, Västervik, 10 poäng
Harvat i HockeyEttan i tre år innan han lastade in poäng i Danmark ifjol. Har visat klass omgående och vräkt in poäng, ofta i samarbete med parhästen Nicolai Meyer som han lirade med även ifjol. Superfynd av Västervik.

4 Victor Öhman, Västervik, 10 poäng
Lirade i Västervik ifjol men lämnade för Pantern i somras - men där tog han ingen plats, avtalet bröts och han återvände nyss till Västervik. Där har han öst in poäng och är alltså fyra poängligan trots att han bara lirat sex matcher. 

5 Conny Strömberg, Västervik, 10 poäng
Ingen överraskning - om det varit för fem år sedan. Att veteranen har ett vasst poängsinne visste vi, men att han fortfarande, 40 år gammal, kan göra poäng i den här takten är sannerligen anmärkningsvärt.

Kevin Goumas. Foto: Andreas Planck, Pic-Agency.

6 Kevin Goumas, Mora, 10 poäng
Transatlanter är alltid en chansning, speciellt om de gör sin första säsong i Europa vilket är fallet för Goumas. Men han har varit en jackpott hittills i poängmakandet.

7 Johan Eriksson, Tingsryd, 9 poäng
Tagit stora kliv i HockeyEttan de senaste åren och sågs som ett potentiellt fynd - Magnus Sundquist hyllade honom innan seriestart - men att han skulle göra poäng i den här takten kunde nog ingen föreställa sig.

8 Carl Persson, Karlskoga, 9 poäng
Kontrakterades av BIK ifjol och placerades inledningsvis i Kristianstad för att få rejält med speltid, men plockades ganska snabbt tillbaka eftersom han redan då var tillräckligt bra för allsvensk matchning. Tagit ett överraskande stort kliv i år och BIK:s fjärdekedja har varit glödhet.

9 Pierre Engvall, Mora, 9 poäng
Stortalang som tog stora kliv framåt under andra halvan av säsongen ifjol och som byggt vidare på det i år och går mot sitt stora seniorgenombrott.

10 Mats Fröshaug, Västervik, 9 poäng
Tillbaka i svensk hockey igen - framförallt för att bidra med rutin, fart och hårt jobb i Västervik. Poängen känns som en enorm bonus men har ramlat in i strid ström så här långt. 

Således: Patrik Karlkvist är ett väntat namn i toppen, men sedan är det - i alla fall för mig - idel överraskningar.

Speciellt Fredric Andersson, Olle Liss, Victor Öhman, Johan Eriksson, Carl Persson och Mats Fröshaug. Sex riktiga dunderskrällar i toppen, faktiskt.

Övriga är mer förvånande - att Conny Strömberg håller ännu, att Kevin Goumas så snabbt börjat leverera och att Pierre Engvall redan nu ser ut att blomma ut i full prakt. 

Men kul med uppstickare. 

Hoppas flera av dem klamrar sig kvar ett bra tag. 

 
Jonas Gustavsson
 

 

Copyright © 2015-2017 HockeyAllsvenskan

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB