Svenska Spel

2017-03-16 09:30:00 | Allmänt

"Lag som har fått vittring brukar lyckas"

Ikväll drar Playoff igång. 

Karlskoga mot AIK i bäst av tre där en plats i Direktkvalet till SHL mot Rögle ligger i potten.

AIK har ett gyllene läge.

Ja, så är det faktiskt om man blickar tillbaka på de två tidigare åren som vi haft Slutspelsserien (även om upplägget skiljde sig något första året...). Det kanske inte går att dra några vida slutsatser från två säsonger, men å andra sidan så har systemet bara spelats i två säsonger så det säger ändå en del.

Det jag vill komma fram till: 

Lag som överlevt galna draman i Slutspelsserien har lyckats otroligt bra i slutändan. 

Första året med Slutspelsserien och Direktkval till SHL var speciellt eftersom SHL då utökades från tolv till fjorton lag, vilket gjorde att tre av sex lag i dåvarande Slutspelsserien gick vidare till Direktkval mot SHL. Malmö var i brygga inför den sista omgången av Slutspelsserien där man inte hade sitt öde i egna händer, men tack vare en 2-1-vinst mot Mora samtidigt som Björklöven föll mot redan klara Rögle så lyckades skåningarna med nöd och näppe ta sig vidare - och väl i Direktkvalet till SHL så slog man ut Leksand i en otroligt underhållande matchserie över sju matcher. 

Ifjol var Leksand sist i HockeyAllsvenskan efter halva serien, men hittade sedan en formtopp och tog sig till Slutspelsserien. Inför sista omgången var man tvungna att vinna med minst fyra mål mot ärkerivalen Mora för att gå vidare - och vann då med otroliga 6-0. Sedan vann man mot Tingsryd i Playoff av bara farten och lyckades via en av de mest otroliga matchserierna i svensk hockey slå ut MODO i Direktkvalet till SHL, en serie som avgjordes först i sudden i den sjunde och avgörande fajten.

AIK har haltat den här säsongen, var mer eller mindre hela hösten utanför de åtta bästa lagen och det såg ett tag ut som att man inte skulle ta sig till Slutspelsserien. Men sedan, i grevens tid, så hittade man formen. Playoff-platsen säkrades i den sista omgången av Slutspelsserien efter ett målskillnadsdrama med Västervik.

Ni ser den röda tråden: 

Malmö, Leksand och AIK tog sig alla vidare från Slutspelsserien efter ett galet drama i den sista omgången.

För Malmö och Leksand slutade det med SHL-avancemang.

Vad slutar det för AIK?

Det får vi se, men precis som Malmö och Leksand så har AIK fått vittring. Motgångar stärker lag och grupper, och när man sedan får lite flyt, lite studsar med sig, så skapas en stor tro på det man gör. Att klara ett drama gjuter in ett grundmurat självförtroende som sitter kvar länge. 

Karlskoga, då?

Ja, jag trodde på laget i HockeyAllsvenska Finalen men man blev översköljda av Mora. Hade inte en chans. 

Jag tror man brinner av revanschlusta nu. Man har en strålande målvakt i Andrew Engelage, HockeyAllsvenskans kanske bästa offensiva lirare i Victor Ejdsell, och ett lag som jobbar stenhårt.

Men trots det tror jag inte det räcker mot AIK.

Men jag tippade å andra sidan att Karlskoga skulle skrälla mot Mora och att Pantern skulle plocka hem Slutspelsserien, så jag vet antagligen inte vad jag pratar om. 

Eller...

Tredje gången gillt? 

 
 
Jonas Gustavsson
 

Copyright © 2015-2017 HockeyAllsvenskan

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB