"Nästan Sundsvalls-vibbar"

Foto: Johan Bernström, Pic-Agency

Snacka om att det var en rafflande upplösning mellan Örebro och Mora idag.

Det är nästan så att jag får lite Sundsvalls-vibbar.

Ni vet, Sundsvall som säsong efter säsong lyckades gneta sig kvar i HockeyAllsvenskan, trots lite publik och i sammanhanget små ekonomiska muskler. Men laget gjorde sig känt för sin kämparanda och sin vilja - och sin förmåga att alltid köra hela vägen in i kaklet. Sundsvall gav aldrig upp och det var massor av gånger som laget kom tillbaka i tredje perioden och vände hopplösa underlägen. Till slut blev man liksom inte överraskad längre. 

Nu är väl inte Örebro kända för samma sak, men dagens kvittering mot Örebro fick mig omedelbart att tänka på Sundsvall.

Mora gjorde 3-2 efter på pricken 59 minuter och alla trodde nog att matchen var avgjord. En minut kvar och med ett färskt ledningsmål i ryggen kanske skapade en falsk trygghet hos Mora. 

Hur som helst så kvitterade Marcus Weinstock 37 sekunder senare. Med bara 23 sekunder kvar att spela. 

Osannolikt - men också ett bevis för hur underbar idrotten är.

Man ska aldrig ge upp, hur hopplöst underläget än känns. Det är lite Sundsvall-style, och den använde sig Örebro av idag. 

***

Robin Olsson avgjorde för Örebro på övertiden. Backen har missat fyra av de nio senaste matcherna - men har på de fem matcherna han lirat gjort tre mål. Imponerande bra med tanke på att han "bara" gjorde två mål på de tolv första matcherna. 

23-åringen gjorde förresten bara två mål på hela säsongen ifjol - och nu fem mål hittills i år. Olsson är ingen välkänd back i de bredare hockeykretsarna, men en allroundkunnig kille som tar kliv framåt. 

***

Marcus Weinstock ja, han har gjort poäng i fem raka matcher.

***

Södertälje har massor av skador, men plockade ändå sjätte raka segern mot Karlskrona (som också har massor av skador) på bortaplan. 

När SSK bestämde sig för att ta in NHL-killar bloggade jag om att de hade allt att vinna på det. I det läget vann man inget, fick inte igång spelet och låg ett tag sist i tabellen. Ett par etablerade stjärnor, om de så spelade en match eller hela säsongen, var bara positivt - SSK hade absolut inget att förlora, utan var tvungna att göra något. NHL-lockouten fanns som ett brev på posten. 

Med Matt Read och Carl Hagelin i laget så vände SSK trenden. Laget har vandrat från botten till den absoluta toppen. Och visst har NHL-killarna del i vändningen.

Därmed inte sagt att SSK kommer falla ihop om NHL kommer igång. I takt med framgångarna så har självförtroendet vuxit hos många spelare och numera kan SSK leverera utan sina stjärnor. Både Read och Hagelin saknades senast till exempel, och Södertälje vann ändå. Idag var Read men inte Hagelin med - SSK vann ändå. 

NHL-killarna har gett precis den effekt som SSK ville: spelarna har höjt sig, laget har börjat vinna och självförtroendet har ökat.

Undrar vad Nicklas Grossmann och Cam Fowler kan ge för ytterligare effekt?

***

Karlskrona har det enormt jobbigt. Dåligt självförtroende, inga poäng, sist i serien och en drös med skador. Inget lätt läge att vända på.

Jonas Gustavsson
2012-11-15 23:02