"Challe Berglunds Järnkaminer och..."

Foto: Johan Andersson, Pic-Agency.

... lockoutlistan. Och... en ungdomshelg.

Efter en helg där box play-teamet Jens Holmström och Christofer Schumacher nätade och Anze Kopitar gick poänglös från Moras segermatch mot Karlskrona. 18-årige Alexander Wennberg gjorde hattrick och Gabriel Landeskog klev av och Patric Hörnqvist inte kom med i poängprotokollet i Djurgårdens 6-2-seger mot Leksand. Tonåringarna Gustav Björklund, Jesper Frodén och Emil Lundberg stod för hälften av målen i  Södertäljes hemmavinst mot Asplöven, medan det jag kommer att komma ihåg av Matt Read från den matchen är när en mikrofon snappade upp hur han frågade hårfagre Martin Hellgren om han "ville gå".


Ja, efter en sådan helg, vad kunde passa sämre än en planerad lista med fokus på lockoutspelarna?

Men först lite om matcherna som spelats. Det har ju varit ett schysst fredag-lördag-söndag-paket.

***

Tydligen är det så att det är mot Troja-Ljungby det händer för Daniel Åhsberg. Ett mål, mot just Troja, innan fredagens Kronobergsderby. Ett mål och två assist i Kronobergsderbyt och stor matchhjälte tillsammans med Michal Zajkowski i målet.

Självklart har Åhsberg potential att göra poäng på permanent basis, och lär också få det att hända mot fler lag än Troja. Petter och Rolf Nilsson har givetvis bäst koll, men nog vore spännande att se honom i laguppställningen i samma kedja som Conny Strömberg.

***

HockeyAllsvenskans bästa backpar någonsin, som Johan Strömwall uttryckte det till lt.se - Cam Fowler och Nicklas Grossman alltså, debuterade och assisterade i Axa Sports Center i lördags. Fowler visade att han är lika vass på rören som rapporterna skvallrat om och har ett bra förstapass. Grossman är stabil defensivt, men det visste vi ju redan.

Asplöven torskade stort på bortaplan igen mot en så kallad större klubb och det lär också hända fler gånger den här säsongen. Samtidigt är det lika säkert att de kommer att slå de så kallade större klubbarna ett gäng gånger i Arena Polarica, där den där typen av raggarhockey som en hemmapublik älskar fungerar mycket bättre.

***

Söndagen bjöd på ett nytt mål från Mattias Persson och bästa tänkbara start på huvudtränare Tony Zabel i vad som verkade vara en fantastisk afton på Hovet.

Men visst är det som Douglas Murray säger till difhockey.se:

- Vi ska inte lura oss själva. Vi har inte tagit igen alla poäng som vi har förlorat tidigare och den här matchen betyder ingenting om vi förlorar nästa match. 

Har jag läst spelschemat rätt dröjer det dessutom fyra matcher innan Djurgården spelar på Hovet igen. Så det är nya prövningar direkt.

***

Douglas Murray igen med ett par ord om Challe Berglund:

- Självklart vill alla snacka om tränarbytet just nu, men först och främst vill jag bara säga att så som klacken agerade idag och tog hand om Challe, som är en viktig person i djurgårdsfamiljen, det är riktigt stort av fansen. Jag tror ingen är mer besviken på inledningen än vad Challe har varit. Många är envisa och vill göra det rätt för att de vet att de kan få det rätt. Det är stort av Challe att kliva av och riktigt stort av fansen. Det är en bra djurgårdsfamilj. 

Fint, och det var sången också: Challe Berglunds och Tony Zabels Järnkaminer. 

***

Då och då droppar det in mejl som vill att man ska tycka till om lockouten och att det tas in lockoutspelare i HockeyAllsvenskan.

För all del, min personliga åsikt kan jag ge, men den är också väldigt grund:

Jag tycker att det är fantastiskt kul att se en spelare som Anze Kopitar i HockeyAllsvenskan och är riktigt sugen på att strunta i mina arbetsuppgifter på torsdag, sätta mig i bilen, åka de cirka 30 milen från mitt hem till Haparanda och se honom spela.

Samtidigt kommer jag att vara riktigt sned om jag inte får vända ut och in på dygnet i maj för att se så mycket som möjligt av Stanley Cup-slutspelet.

Den neutrala hockeykillens egoistiska perspektiv alltså.

***

De som dragit nytta av lockouten är så klart lagen med lockoutspelare (det trodde ni inte, va?). Vilka lag som dragit m e s t nytta av sina lockoutspelare enligt min mening så här långt var vad ursprungsplanen var för det här inlägget.

Här ni den:

1. Södertälje
När Matt Read och Carl Hagelin anlände till Södertälje låg de sist i tabellen. Nu är de fyra. Hagelin var innan skadan ett hot hela tiden genom att helt enkelt bara åka skridskor. Read är den spelare som imponerat mest på mig i höst - nyttig och smart över hela banan. Dessutom har Jonathan Ericsson varit inne och gett försvaret ett upplyft. Nu ska Cam Fowler och Nicklas Grossman göra samma sak.

2. Västerås
Efter en liten startsträcka har Mikael Backlund och Patrik Berglund börjat avgöra match på match på match. Som någon sa: med dem i laget är Västerås en skrällutmanare till avancemang. Brendan Mikkelson: bra på rören, bra spelsinne, bra spelare.

3. Mora
Anze Kopitar har till skillnad från Backlund och Berglund ingen NHL-mässig lekkamrat, men är den bäste spelaren i HockeyAllsvenskan och gör vad han vill när han vill.

4. Djurgården
Även med lockoutspelare har Djurgården gått tungt. Men när det väl händer något (fram till Leksandsmatchen då) är det runt Gabriel Landeskog det gör det. Vare sig det handlar om att ta in pucken på mål eller att vara frustrerad efter förluster.

5. Tingsryd
Mike Santorelli... nä. Men Viktor Fasth lämnade Tingsryd med bäst räddningsprocent i HockeyAllsvenskan. 

6. Karlskoga
Marcus Johansson och Karlskogas spelstil passar ihop. Han är en klasspelare och dessutom åker han skridskor jättesnyggt. Grejen med sistaplatsen på den här listan är att Karlskoga redan gick väldigt bra innan Johansson kom in och spetsade till laget.

Almtuna (Jhonas Enroth) och Calle Gunnarsson (Örebro) får vara med på nästa lista.

För en gångs skulle kan man skriva det och faktiskt mena det: alla är duktiga. Om nu någon hade trott något annat.

Nils-Petter Dufva
2012-11-18 21:03