Janolhs: "Vill ha lite lugn och ro"

Foto: Roger Hultgren, Pic-Agency

Intervjuserie - snack med ett nyförvärv varje dag. Idag: Martin Janolhs som efter några hoppiga säsonger letar efter lugn och ro i Almtuna.

Det har varit turbulenta säsonger för Martin Janolhs de senaste åren. 

Därför tvekade 22-åringen inte speciellt länge när Almtuna lastade upp ett tvåårskontrakt. 

- Jag vill ha lite lugn och ro i karriären nu. Lite kontinuitet. Veta var jag ska spela. Därför kändes det bra att skriva på för två år med Almtuna, säger Martin Janolhs. 

- Nu vet jag var jag ska vara de närmaste åren och kan fokusera fullt ut på det. Tidigare har jag blivit runtskickad lite här och där. Förhoppningsvis kan jag ta en större roll i Almtuna. Jag hoppas att jag får och tar chansen. 

Vi börjar från början: Janolhs är fostrad i Leksands juniororganisation. Under åren där gjorde han lånesejourer i Borlänge, Arboga, Kungälv och norska Stjernen. Spelet i a-laget var bra sporadiskt. 

- Åren i Leksand var verkligen upp och ner. Vissa perioder gick det hur bra som helst och jag fick spela mycket, men så fort det gick sämre för laget var det ofta jag som hamnade på sidan om, säger Martin. 

För två säsonger sedan inleddes säsongen i Leksand, men sedermera blev det en utlåning till Karlskrona. Ifjol så tränade forwarden med Leksand under hela sommaren i väntan på föreningens SHL-comeback, men under hösten valde Leksand att släppa honom och då blev det ett permanent kontrakt med KHK. 

- Jag kom ner till Karlskrona samma vecka som seriestarten. Jag körde med Leksand hela sommaren och övergången blev klar väldigt sent. Jag hade ju spelat kvalserien med Karlskrona säsongen innan så jag visste vad som väntade mig. De ville ha ner mig dit och jag ville dit, det var inget att tveka på, säger Janolhs som vräkte in poäng i början av den gångna säsongen, men sedan mattades produktionen av.

Totalt blev det tolv mål och 21 poäng på 51 matcher. 

- Det flöt på jäkligt bra i början, men så var det för hela laget. Jag är hyfsat nöjd med säsongen. Det gick bra i början, tyngre i mitten, men avslutningen var bra. Det var en okej säsong, säger Martin, som liksom alla andra var överraskade av Karlskronas femteplats i tabellen. 

- Det var en väldigt bra säsong för lagets del. Vi öppnade ruskigt bra. Vi visste att vi skulle vara bra, vi hade många talangfulla och offensiva spelare, men vi trodde nog inte heller att det skulle gå så bra. Vi spelade en rolig och offensiv ishockey och det var skoj att det räckte så långt. 

Men nu blir det alltså Almtuna. 

- De visade intresse tidigt och var angelägna om att jag skulle komma dit. Det kändes roligt att de ville satsa på mig. Sedan hjälper det ju att Niklas Eriksson är tränare, honom har jag haft tidigare i Leksand, säger Janolhs. 

Känner du igen Niklas strategi i Almtuna från tiden i Leksand?
- Jo, det känner jag igen. När vi tog guld med Leksands juniorer och han var tränare så hade vi inte de största stjärnorna, men vi var ett gäng som var otroligt jobbiga att möta och det lönade sig i slutändan. Man ser lite samma sak i Almtuna. 

Ni är ett gäng leksingar i Almtuna?
- Jag vet inte hur många som spelat i Leksand men vi är ett gäng som spelade juniorhockey ihop där uppe. Det blir skoj. Vi är ett gäng grabbar som haft mycket roligt tillsammans. 

Vad vet du om Almtuna?
- Jag har ganska bra koll på spelarna, jag har ju mött dem flera gånger. De hade en tuff start på den gångna säsongen, men de hade en ny ledarstab och många nya spelare och det tog ett tag innan de kom igång. De hade en riktigt stark andra halva av säsongen. 

Vad har du för förväntningar på nästa säsong?
- Jag vet att jag måste bli jämnare som spelare. Hålla en bättre nivå rakt över. Sedan vill jag bidra så mycket jag kan offensivt och göra poäng. 

Slutligen, hur många olika stavningar har du sett av ditt efternamn?
- Det är några stycken (haha). Men mitt h ska vara näst sist. 

SNACK MED NYFÖRVÄRV 
18/5: Jesper Olofsson, Karlskoga 
17/5: John Westin, Timrå 
16/5: Anders Grönlund, Mora 
15/5: Patrik Norén, Almtuna 
14/4: Joel Kellman, Karlskrona 
13/4: Johannes Tornberg, Asplöven 
12/4: Jonatan Bjurö, Västerås 

Jonas Gustavsson
2014-04-19 07:55