Beslut: Kristianstad beviljas inte licens för spel i HockeyAllsvenskan 2023/2024
Publicerad: 2023-06-21
Pressmeddelande från Svenska Ishockeyförbundet: Licensnämndens beslut angående Kristianstad IK:s deltagande i HockeyAllsvenskan säsongen 2023/24, fattat vid Licensnämndens möte den 21 juni 2023.

Licensnämnden har Svenska Ishockeyförbundets uppdrag att självständigt pröva om en förening som tävlingsmässigt kvalificerat sig för spel i HockeyAllsvenskan dessutom uppfyller de uppställda licensvillkoren.

Enligt de villkor som gäller för licens för spel i HockeyAllsvenskan under säsongen 2023/2024 krävs bland annat att föreningen har ett eget kapital som enligt undertecknad och reviderad årsredovis­ning per den 30 april 2023 är minst 5 % i relation till intäkterna enligt årsredovisningen.

Föregående år klarade Kristianstad inte det dåvarande uppställda kapitalkravet om 3 %. Trots det beviljades föreningen dispens för spel sedan den inkommit med en handlingsplan som skulle återställa det egna kapitalet.

Av Kristianstads årsredovisning per den 30 april 2023 framgår att föreningen, trots handlingsplanen, inte heller i år klarar det uppställda kapitalkravet. Till årsredovisningen fogade Kristianstad en handlingsplan avseende den kommande säsongen. Handlingsplanen var övergripande och till stora delar utformad på samma sätt som den avseende föregående år. Mot den bakgrunden och med beaktande av det utomordentligt besvärliga ekonomiska läge som Kristianstad befinner sig i, betraktade Licensnämnden inte den nya handlingsplanen som realistisk. Föreningen har därför två gånger förelagts att inkomma med kompletteringar. I det senaste föreläggandet angav Licensnämnden att Kristianstad måste inkomma med dels en eller flera kapitaltäckningsgarantier, utformade på ett sådant sätt att kapitalkravet uppfylls för säsongen 2023/2024 dels underlag som styrker att finansiärerna är solventa. 

Kristianstad har därefter inkommit med svar på föreläggandet.

Licensnämnden fattar följande beslut: 

– Kristianstad beviljas inte licens för spel i HockeyAllsvenskan säsongen 2023/2024.

– Kristianstad nedflyttas i seriesystemet.

Skäl för beslutet 

Kristianstads handlingsplan inkluderar numera ett antal kapitaltäckningsgarantier. Dessa är emellertid begränsade till vissa angivna belopp och inte på så sätt att kapitalet garanteras oavsett föreningens ekonomiska resultat. Garantierna uppgår totalt till 1 725 tkr vilket inte kommer i närheten av att täcka det kapital om ca 3 000 tkr som krävs om Kristianstad skulle öka omsättningen enligt handlingsplanen och samtidigt göra ett nollresultat säsongen 2023/2024.

Licensnämnden noterar dessutom att kapitalkravet för kommande säsong är 8 % i relation till intäkterna enligt årsredovisningen och inte 6 % som anges i de ingivna garantierna.

Eftersom handlingsplanen saknar tillräckliga kapitaltäckningsgarantier är den inte realistisk. Föreningen kan därför inte beviljas licens (se Licensreglerna, punkt 3.2, fjärde stycket). 

Till detta kommer följande.

Om det framgår att en förening inte har följt den egna handlingsplanen ska föreningen inte beviljas licens vid nästa års prövning (se Licensreglerna, punkt 3.2, femte stycket). Från den regeln finns inget undantag. 

Vid en närmare granskning av Kristianstads årsredovisningar avseende räkenskapsåren 2021/2022 och 2022/2023 konstaterar Licensnämnden att föreningen i flera avgörande avseenden inte har följt den tidigare handlingsplanen. Exempelvis har Kristianstad inte lyckats fullfölja en försäljning av namnrättigheterna till arenan.  Mer anmärkningsvärt är att föreningen, i strid med ingiven handlingsplan, har ökat personalkostnaderna med ca 2 900 tkr. 

Även den bristfälliga efterlevnaden av tidigare års handlingsplan utgör alltså grund för nedflyttning.  

Talan mot detta beslut får föras hos SIF:s Appellationsnämnd. Klagoskriften ska ha inkommit till SIF senast den 5 juli 2023.

HockeyAllsvenskan