Truppen: "Otroligt bred backsida"
Publicerad: 2022-08-26
#14lag14analyser: Björklöven och sportchefen Per Kenttä har återigen satt ihop ett starkt lag. Här är Björklövens trupp.

Noterbart om Björklövens trupp:

– Björklöven har 25 spelare i truppen där nio av spelarna är nya till i år. Två tredjedelar av truppen är alltså kvar sedan i fjol.

– Bland spelarna som lämnar sticker Axel Ottosson och Olle Liss ut, två spelare som haft stor betydelse för Löven-offensiven de senaste åren.

– Viktor Stråhle klev in som ny huvudtränare under våren efter att Hans Wallson klivit av och han kritade då under ett avtal som gällde resten av säsongen samt den här säsongen. Redan i maj blev det dock klart med en kontraktsförlängning och Stråhle har nu ett avtal som sträcker sig till våren 2026.

– Fystränaren Stefan Öhman klev in i båset under gångna säsongen för att stärka upp ledarstaben. I år blir han ett permanent inslag i båset som assisterande tränare, där han kommer jobba med huvudtränaren Viktor Stråhle och assisterande tränaren Robert Lahti.

– Björklöven har byggt en otroligt bred backsida. Nyligen blev det klart att Jesper Lindgren river sitt avtal med JYP och återvänder till klubben, och han är den tionde backen som klubben har under kontrakt (men då är hockeyframtiden osäker för skadade Adam Plant). Nio friska backar, alla med tunga meriter, finns således att tillgå. Huvudtränaren Viktor Stråhle har sagt att det är öppen konkurrens och att backarna själva får göra upp om istiden.

{!A}

– Just nu har Björklöven bara en målvakt i truppen i form av fjolårssuccén Joona Voutilainen. Junioren Melker Thelin är uppe och kör med A-laget och har fått beröm för sina insatser så här långt.

– Björklöven startade en insamling i våras och drog snabbt in en miljon kronor. Sportchefen Per Kenttä presenterade därefter tre nordamerikanska forwards på ett bräde: Scott Pooley, Maxime Fortier och Nick Schilkey.

– Skicklige centern Fredric Weigel är tillbaka i Björklöven. 30-åringen var i klubben 2019/20 och svarade för 27 poäng på 36 matcher. De två senaste åren har spelgeniet lirat i AIK där han levererade 29 poäng på 47 matcher gångna vintern.

– Alex Hutchings blev förra säsongen den främste utländske målskytten i HockeyAllsvenskans historia när han gjorde sitt 96:e mål och passerade tidigare ettan Dustin Johner som stannade på 95 mål. Kanadensaren är också den nordamerikan som gjort flest poäng i ligan med 211 pinnar. Han är tvåa bland alla utländska spelare, men har förstaplatsen inom räckhåll då han är 39 poäng efter ettan Morten Green som stannade på 250 poäng.

– Lagkaptenen Fredric Andersson var HockeyAllsvenskans bästa poängmakare i boxplay förra säsongen då han svarade för totalt fem poäng (två mål, tre assist).

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Joona Voutilainen

BACKAR
Mattias Nörstebö
Adam Plant
Veeti Vainio
Charles-David Beaudoin - Nytt kontrakt
Jacob Andersson - NY från Ässät
Linus Cronholm - NY från Linköping
Kim Johansson - NY från Luleå
Viljami Juusola - NY från Luleå
Daniel Rahimi - Nytt kontrakt
Jesper Lindgren - Nytt kontrakt

FORWARDS
Fredric Andersson
Christopher Bengtsson
Elliot Ekefjärd
Gerry Fitzgerald
Carl Holmner Härgestam
Jacob Olofsson
Gustav Possler
Alexander Wiklund
Alex Hutchings - Nytt kontrakt
Fredric Weigel - NY från AIK
Scott Pooley - NY från Lukko
Nick Schilkey - NY från Iserlohn
Maxime Fortier - NY från Ajoie
Joel Mustonen - NY från Örebro

TRÄNARE
Viktor Stråhle
Robert Lahti - Nytt kontrakt
Stefan Öhman - Nytt kontrakt

FÖRLUSTER
Claes Endre, mv, AIK
Karl Johansson, b, Östersund
Alexander Popovic, b, Hudiksvall
Axel Ottosson, f, KooKoo
William Eriksson, f, AIK
Ryan Gropp, f, Zvolen
Olle Liss, f, Djurgården
Felix Girard, f, Frisk Asker
Francis Perron, f, Sierre
Sebastian Selin, f, Sparta Sarpsborg

Jonas Gustavsson