Försäsongen 2023 - Tankar och åsikter
Publicerad: 2023-09-19
Vilket lag kommer in till seriestart i bäst form? Vi låter experterna utvärdera den frågan.

Nu tickar klockan fort och vi är endast 72 timmar iväg från årets säsongspremiär i HockeyAllsvenskan. Som vi längtar!

Vi har som sagt samlat ihop 13 olika experter för att utvärdera lagens försäsong. De har också fått sätta en slutplacering på lagen efter det att grundserien är slutspelad. Låt oss ta en titt!

AIK

Fredrik Klang - skribent svenskafans.com

"Jag tror att AIK hamnar på plats sju eller åtta. Kan bli varsomhelst på play-in-platserna. Egentligen ska truppen vara tillräckligt stark för att kunna knipa en sjätteplats. Men med tanke på hur försäsongen sett ut, så ser det likadant ut som vanligt. Mycket insläppta mål och svackor i matcherna. Sedan är det så att det stora problemet finns i båset. Anton Blomqvist verkar inte vara kapabel att föra AIK högre upp än Play-in. Oavsett spelartrupp.

AIK har släppt in 27 mål på sju försäsongsmatcher. Ett snitt på nästan 4 mål per match. Det spelar ingen roll att man gjort 29. Matcher vinns på att ha en bra defensiv. Jag tycker det är märkligt att man inte fått till defensiven överhuvudtaget på de här matcherna. En sak hade varit om det blev bättre match för match. Men nu är det samma sak hela tiden.

Jag har svårt för åsikter som "det är bara träningsmatch". För mig handlar det om att det är där man bygger en vinnarkänsla. Om man ska hålla på och förlora träningsmatcher så kan man lika gärna möta några SHL-lag istället för att bara möta lag från HockeyAllsvenskan.

Sammanfattningsvis: Offensiven ser ut att bli lika bra eller bättre än föregående säsong. Men defensiven ser lika vilsen ut. Och då blir det inte topp sex."

Johan Dali/Johanfotograf

ALMTUNA

Andreas Hanson - sportjournalist Länstidningen Södertälje, kommentator TV4 Play & Rego

"Det verkar vara svårt att få till någon hockeyfeber i Uppsala men Almtuna kämpar på bäst de kan. På papperet inte det mest meriterade laget men jag har stort förtroende för vad ledarkvartetten Mårtensson, Kimby, Anderström och Pettersson Wentzel gör.

Dessutom är ju detta säkerligen den "arena" motståndarlagen ser fram emot minst att åka till. Har slagit AIK två gånger samt topptippade Brynäs på försäsongen, och det är nog fjädrar i hatten som stärker självförtoendet i det unga laget. Valdemar Johansson, William Proos, Alexander Ljungkrantz och William Eriksson har spännande säsonger framför sig, liksom backarna Hugo Blixt och Kalle Eriksson som ser superintressanta ut. Målvakten Oliver Håkanson kan få ett genombrott.

Jag blir inte förvånad om fem-sex spelare i det här laget har kontrakt med en SHL-klubb nästa säsong. Tips? Tia."

Peter Bohlin / PEBO-Foto

BIK KARLSKOGA

Andreas Hanson - sportjournalist Länstidningen Södertälje, kommentator TV4 Play & Reg

"Mycket nytt här som ska sätta sig, och nya tränaren Dennis Hall erkänner att det kommer bli en längre startsträcka för honom och laget. Det är ett nytt projekt som tar sin början nu och det är svårt att placera BIK i förhandstipset även om jag har stort förtroende för sportchef Torsten Yngvesons arbete.

Har på försäsongen visat att man har lite att jobba med både vad gäller försvarsspelet (släppte exempelvis in tolv mål totalt i två matcher mot Brynäs där det inte såg särskilt bra ut) och anfallsspelet (bara tre mål på två matcher mot nykomlingen Nybro).

Men BIK kan ju flyga under radarn bland alla satsande lag och jobba i lugn och ro. Har ett på papperet ganska bra lag och är ett givet slutspelslag trots allt. Och det är väl ingen som kräver mer än så?

Tips? Åtta."

Philip Ngo / Ngofoto

BJÖRKLÖVEN

Ludvig Gulliksson - journalist Västerbottens-Kuriren/Folkbladet

"Björklövens tränare Viktor Stråhle beskrev den sista träningsmatchen mot Östersund, som man vann med 3–2, vid en EKG-kurva – det svängde upp och ner. Lite så kan man väl säga att Björklövens försäsong har varit också. Det har funnit bra prestationer, som mot Modo och Skellefteå till exempel. Men det har även varit några matcher där knappt något alls fungerat, som mot Mora och hemmamatchen mot Vasa.

Så vad drar jag för slutsatser av detta? Inga större egentligen, försäsong är alltid försäsong – det behöver inte vara en spikrak kurva uppåt då. Med det sagt så behöver Björklöven knappast känna någon oro inför säsongen som kommer, de kommer med största sannolikhet vara med i toppen av tabellen när vi summerar grundserien.

Om jag ska gissa deras slutplacering så svarar jag tvåa, bakom Brynäs"

Erik Sandin / Barfotagraf

BRYNÄS

Erik Karlsson - Sportchef, Gefle Dagblad, Arbetarbladet

"Brynäs har, som de flesta lag, blandat och gett under försäsongen. Starka, foluserade insatser mot SSK och Karlskoga har blandats med svajigare prestationer på slutet mot Almtuna och Djurgården. På pluskontot verkar hela laget köpa in sig på Niklas Gällstedts tankar och dra åt samma håll. En som verkar ha fått ett lyft är Anders Lindbäck som blir en nyckel i år, särskilt som Damian Clara knappast byggt självförtroende under försäsongen med två rätt bleka insatser.

För Brynäs återstår mycket arbete för att lära sig bli ett vinnande lag igen, många spelare är märkta av flera år av mestadels förluster och det tvättas inte bort på två veckor i en ny serie. Jag tycker ändå bredden talar för Brynäs under en lång säsong, du hittar inte många tredjekedjor i hockeyallsvenskan som kan mönstra Greg Scott, Linus Ölund och Oliver Tärnström.

Tips? Tvåa i grundserien."

Peter Bohlin / PEBO-Foto

DJURGÅRDEN

Anton Högsander - skribent svenskafans.com

"Ser vi till helhetsbilden från Djurgårdens försäsong så är den övervägande positiv. Även om laget bara har tagit två vinster på sex matcher så har det rent spelmässigt sett lovande ut. Förra säsongens synder i uppspelsfaserna har slipats bort, istället har det varit rätt bra flyt i utgångarna. Och offensivt så har laget legat på bra i forecheckingen, vilket har skapat en del längre anfall mot bra motstånd. Glädjande nog har även stjärnspelare som Krüger, Liss, Brodin, Norman och Klasen klivit fram och levererat offensivt.

Till det negativa? Det finns en del att skruva på i egen zon, där motståndarna fått lite väl öppen gata mot mål. Och antalet turnovers måste ner. Det finns också frågetecken kring nyförvärv som Magwood och Gradin som varit rätt bleka hittills. Förhoppningsvis lyfter båda snart och börjar leverera framåt.

När grundserien summeras tror jag att Djurgården landar in på en tredjeplats. Allt annat än en toppstrid känns som ett misslyckande med tanke på den rutin och skicklighet som finns i truppen."

Jonas von Hofsten / Lidingöfoto

KALMAR

Mikael Mjörnberg - Hockeyettan-expert på hockeysverige.se

Försäsongen lämnar naturligtvis mer att önska. Det har blivit en hel del förluster, kvitton på att Kalmar fortfarande är en storlek mindre än de mer etablerade allsvenska lagen och frågetecken som kommer att behöva rätas ut. Men samtidigt ska man inte dra några större växlar av vare sig resultat eller uppträdande.

Kalmar har mött en hel del Hockeyettan-motstånd och befinner sig fortfarande i en process där laget håller på att byggas om för att möta den standard som krävs i Hockeyallsvenskan. Vi kan inte förvänta oss något annat än att det är ett arbete och ett sökande efter en identitet som kommer pågå även en bra bit in i serien. Kalmar ska växa in i den allsvenska kostymen över tid och försäsongen är bara en liten början av den resan.

Tips på slutplacering i tabellen? 13:e plats."

Ilkka Ranta/ IR-FOTO

MORA

John Wikberg - bloggare Dragskott på sportbloggare.com

"Försäsongen har varit ojämn för Daniel Hermanssons manskap. Laget har förlorat fem av åtta matcher, däribland till exempel mot norska Storhamar. Det ska dock påpekas att tre av förlusterna har kommit mot SHL-lag (två mot Leksand och en mot Modo). MIK har dessutom besegrat topprankade Björklöven, vilket inger respekt. Lägg därtill att det spelmässiga har sett ganska bra ut sett till helheten på försäsongen.

Flera spelare har gjort det bra rent individuellt och Mora har visat prov på kvaliteter i alla lagdelar. Man ska ju även ta i beaktning att det är fullt naturligt att vara ojämna som lag i försäsongssammanhang.

Jag tippar att Mora hamnar på sjunde plats i HockeyAllsvenskans grundserie. En placering mellan plats 5-9 känns trolig - förutsatt att det inte förstärks rejält. MIK är för bra för att hamna i bottenstriden, men inte nog vassa för att utmana de allra bästa lagen sett över 52 omgångar med nuvarande spelarmaterial. Det finns några oerhört starka lag i säsongens upplaga av HockeyAllsvenskan och konkurrensen är grymt tuff."

Alfred Björklund

NYBRO

Faton Pasho - frilansjournalist

"Under försäsongen har Nybro Vikings verkligen visat att de inte är någon vanlig nykomling i Hockeyallsvenskan inför den kommande säsongen. De inledde något trögt med två förluster mot Västervik, men sedan började det klarna för Nybro-supportrarna att Tommy Samuelsson och hans trupp har en klar vision. Laget har snabbt hittat harmoni på isen, och grunderna i Nybros spel har satt sig snabbt, trots många nya spelare och en ny spelfilosofi.

Nybros framfart på försäsongen har skickat ut tydliga signaler till motståndarna, att Nybro inte kommer att bli att leka med utan kommer vara ett lag som kommer vara svårslaget, inte minst i Liljas Arena. Samtidigt får vi inte glömma att Nybro fortfarande är en nykomling i Hockeyallsvenskan. Det primära målet bör vara att hålla sig kvar i serien och allt över det är bara bonus.

Mitt tabelltips blir att Nybro Vikings slutar på en tiondeplats i Hockeyallsvenskan 2023/24."

Maria Gardstig

SÖDERTÄLJE

Daniel Hansson - skribent svenskafans.com

"Träningsmatcherna är lite svårbedömda, högt och lågt. SSK hade en helg i Danmark där motståndet nog om vi ska vara ärliga inte hade varit toppkonkurrenter i Hockeyallsvenskan. Man höll stången bra mot både SHL-motstånd (IK Oskarshamn) och ett förmodat Hockeyallsvenskt topplag i Brynäs. I bägge matcherna blev det förlust men de avgjordes först i slutet av de 3:e perioderna.

Summerat, ojämnt där det blir hafsigt och lite naivt spel emellanåt, spel med små marginaler. En styrka ändå att laget hittat en väg att vinna fler matcher på försäsongen än de förlorat. Och faktiskt större delen av försäsongen utan de två största offensiva ”stjärnorna” Videll och Dyk. Det finns helt klart sparkapital.

Södertäljes powerplay har varit statiskt och lättläst, dåligt pucktempo. I genrepet mot BIK Karlskoga sågs lite bättring i spelformen. Men då var också Linus Videll tillbaka efter flera matchers sjukfrånvaro och han är otroligt skicklig att på ett kontrollerat sätt föra in pucken i offensiv så laget kan få ett samlat och uppställt PP-spel.

Målvaktsspelet har varit stabilt, både Endre och Sholl har gjort bra ifrån sig.

Kanske en naiv iakttagelse av mig, men det känn som att laget precis har gjort det som behövts för att bekämpa motståndet på för säsongen. Tror vi kommer få ett betydligt mer fokuserat lag när pucken släpps i Mora den 22:a september. Tabelltips? 4:e plats."

Oscar Larsson / FotoOscar

TINGSRYD

Måns Karlsson - chefredaktör hockeysverige.se

"Bara Södertälje tog fler poäng under försäsongen än Tingsryd, och ser vi till poängprocent var bara Södertälje och Västervik bättre. Det är naturligtvis lovande - och det är aldrig fel att gå in i säsongen med en positiv känsla. Samtidigt har man inte mött speciellt starkt motstånd, och förlorat mot såväl Kalmar som Nybro, vilket gör försäsongen svårbedömd.

Ser vi till spelartruppen har jag svårt att se något annat scenario än att TAIF blir ett lag som kommer husera bland de fyra, fem sista lagen. I bästa fall kan de ta den sista åttondelsfinalplatsen, men det får vara nöjda så länge de slipper kval. Nyckeln blir att Felix Olsson och Maksims Semjonovs får rejäl fart på mål- och poängproduktionen.

Men jag tror Tingsryd slutar näst sist"

Alex Roos / ARM AB

VÄSTERVIK

Jonathan Åhman - journalist Västerviks-Tidningen

"Västervik vann visserligen de flesta matcherna under försäsongen men varken motstånd eller eget spel imponerade nämnvärt. Visst finns några positiva bitar att ta med, såsom de unga Alex Ciernik och Theo Jacobssons prestationer, men laget har mycket jobb kvar att göra beträffande det egna spelet.

Jag tror att laget slutar på en 12:e plats."

Alex Roos / ARM AB

VÄSTERÅS

Mikael Norén - driver bloggen vikfancentral.se

"Jag tippar på en 5:e plats.

Försäsongen har visat att många nyförvärv har potential. Överlag är VIK bättre nu med flera skickliga spelare, vilket även lyft kvarvarande spelare. Exempelvis har Marcus Bergman troligen gjort sin bästa försäsong någonsin bredvid Nick Hutchison och Eric Engstrand. Och Konstantin Komareks blotta närvaro gör att motståndare nog behöver fokusera på honom, vilket öppnar för andra.Backsidan är skickligare än på länge med Loponen, Krupic och Flood. Niilo Halonen har gjort det bra i sina framträdanden i kassen.

Ingen har således floppat ut, utan frågan är istället hur hög högstnivån är i detta VIK, som trots allt är ett nästan helt nytt lag. Detta gör VIK svårbedömt i denna tuffa övre HA-halvan. Därav min försiktiga gissning."

Oliver Szabo

ÖSTERSUND

Mathias Andersson - frilansjournalist, kommenterar HockeyAllsvenskan

"En försäsong som varit väldigt upp och ned. Vunnit fyra, förlorat fyra, mot SHL-, HA och Hockeyettan-motstånd. Man ska inte dra för stora växlar av resultat innan allvaret ens har börjat, men det ger väl någon slags indikation på hur det kommer att se ut för Östersund.

Så länge de får igång stjärnorna, med Mismash i spetsen, så tror jag absolut att laget kan slå sig in bland topp tio. Det finns många andra lag som lär hamna där under.

Men det kommer krävas att flera av spelarna får ut sin maxprestation, för det är rätt tunt på både back- och forwardssidan. Men jag säger att de slutar på en 10:e placering."

Peter Hedman

HockeyAllsvenskan