Vita Hästen tar avstånd från våld mot kvinnor
Publicerad: 2018-11-24
Vita Hästen tar ställning mot våld mot kvinnor och kommer att spela söndagens match mot Karlskrona i orange för att uppmärksamma Orange Day.

Var tredje kvinna i världen har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid.

Den 25 november är det Orange Day och Den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.

Fastigheter världen över lyser i Orange och människor bär något i orange för att visa sitt stöd för ett samhälle fritt från våld mot kvinnor och flickor.

Vita Hästen visar för andra året i följd sitt stöd för Orange Day och kommer att spela i ett orange matchställ i hemmamatchen mot Karlskrona under söndagen.

Efter matchen auktioneras tröjorna ut till förmån för UN Women nationell kommitté Sverige och deras arbete mot våldet.

– För oss är det viktigt att vi som klubb och starkt varumärke tar ställning i en så viktig samhällsfråga, säger Yvonne Anglesjö, klubbchef och ordförande i Vita Hästen.

Vita Hästen visar inte bara sitt stöd genom att spela i orange, men har också engagerat sig i frågan i klubben och bland annat haft utbildning för spelare.

Engamenanget och stödet hyllas av spelarna i klubben.

– Det känns som en självklarhet, säger lagkaptenen Jesper Samuelsson.

– Alla har vi någon kvinna i vår närhet, en mamma, syster eller dotter, och det känns naturligt att ta avstånd från våld mot kvinnor. Våldet drabbar inte bara kvinnor utan också barn som växer upp i en sådan miljö.

Jesper Samuelsson sätter också hela ställningstagandet i ett vidare perspektiv, och menar att det inte bara handlar om respekt för kvinnor utan för alla människor:

– Vita Hästen ska vara förebilder. Vi ska ha en bra värdegrund. Det känns bra att kunna skicka ett sådant här budskap för att uppmärksamma och ta avstånd mot våld mot kvinnor, men vi vill också trycka på bemötandet av alla människor, oavsett vilekt kön man har, vem man är eller vem man tycker om.

Ishockeyn har fortfarande kvar en machostämpel, är det extra viktigt att just ishockeyn visar det här ställningstagandet?
– Det behövs definitivt. Det finns ungdomar som slutar på grund av vissa omständigheter som har med värdegrund att göra, sådant har suttit inristade i väggarna alldeles för länge. Det är viktigt att visa att vi är en idrott för alla.

HockeyAllsvenskan