3 nycklar: "Måste hantera backövertalet"
Publicerad: 2022-08-27
#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Björklöven i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.

HANTERA BACKÖVERTALET

Björklöven kliver in i säsongen med en ruggig backsida, en av de bästa vi sett i HockeyAllsvenskan. Den är inte bara riktigt vass, den är också riktigt bred med totalt tio (!) spelare under kontrakt (vilket i praktiken är nio eftersom Adam Plant och hans framtid är osäker på grund av skadeproblematik).

I veckan blev det klart att fjolårets toppback Jesper Lindgren bryter sitt avtal med finska JYP för att återvända till Löven, vilket skapar en galen konkurrens. Innan dess hade Löven lastat in Jacob Andersson, Kim Johansson och Linus Cronholm, och hade kvar Daniel Rahimi, Charles-David Beaudoin, Mattias Nörstebö, Veeti Vainio och jättetalangen Viljami Juusola.

En stor nyckel för Björklöven blir att hantera backövertalet och se till att hålla alla nöjda, trots att istiden inte kommer att tillfredsställa alla. Vi såg i fjol hur viktigt det är med bredd då just Löven hade en skadeskjuten backsida i slutspelet, men det kan också bli problematiskt att ha för många toppbackar som inte kan få roller som just toppbackar.

MÅLVAKTSBELASTNINGEN

Just nu har Björklöven bara fjolårets succémålvakt Joona Voutilainen i truppen, plus talangen Melker Thelin som är med och kör med A-laget. Löven lär värva en målvakt till, och det känns viktigt för målvaktsbelastningen.

Voutilainen är en bra målvakt, i toppskiktet i ligan, och vill säkert spela mycket, men han kommer behöva avlastning för att inte vara slutkörd till ett slutspel. Frågan är om 17-årige Melker Thelin är redo att ta femton, tjugo matcher i HockeyAllsvenskan. Det känns tveksamt.

Att Björklöven får in en målvakt till och se till att få en sund målvaktsbelastning, och inte kör sönder Voutilainen, känns som en viktig punkt.

POWERPLAY

Björklöven hade problem med sitt powerplay i fjol.

Det var svagt under hösten, och även om det växlade upp under våren, sista månaderna tillhörde man de bättre lagen i ligan, så hackade det därefter i slutspelet. 18,5 % i slutspelet är en för svag siffra, och i grundserien var Löven bara nia i den totala statistiken med 19,9 %.

Att få ordning på powerplay, en spelform som kan bli helt avgörande i ett tätt slutspel (kolla bara på HV71:s ruggiga powerplay i slutspelet och vilka fördelar det gav), är givetvis en stor nyckel för Löven.

Jonas Gustavsson