3 nycklar: "Han måste visa klass"

9 september 2021 09:30

#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Södertälje i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.


MÅLVAKTSSPELET

Södertälje hade väldigt bra målvaktsspel förra året. Målvakterna släppte in 2,58 mål per match samt hade en räddningsprocent på 91,3 %, och SSK var trea i statistiken i båda kategorierna. Det var dock ganska rörigt på målvaktssidan, där både Filip Gustavsson och Jussi Rynnäs kom in under säsongen, och där ursprungliga paret Alexander Sahlin och Fredrik Bergvik fick en hattig säsong med oregelbunden speltid.

Nu kliver Södertälje in med Fredrik Bergvik och Nikita Tolopilo som målvaktspar, och där finns det massor av potential men också en osäkerhetsfaktor. Bergvik har aldrig varit etta på nivån och Tolopilo har inte varit i svensk hockey tidigare.

Bergvik hade en räcka matcher med imponerande insatser förra säsongen och har sett fin ut under försäsongen. Han ser ut att kliva in i hösten som etta, och en nyckel för SSK är så klart att han visar att han kan leverera en hel säsong. Han måste visa klass, helt enkelt. En viktig faktor här känns som förtroende, något som Bergvik inte riktigt fått tidigare säsonger då han sidsteppats så fort en ny keeper värvats in.

OFFENSIVA CENTERSIDAN

Södertälje har en imponerande bredd på forwardssidan med femton forwards under kontrakt och där konkurrensen kommer bli knivskarp.

Det finns dock ett litet frågetecken för centersidan, där det just nu ser ut som att Tobias Lindberg, Felix Olsson, Simon Norberg och Emil Aronsson ska spela just centrar. Det är starkt, men också lite tunt, speciellt när det kommer till offensiva centrar. Norberg och Aronsson är utomordentliga defensiva pjäser, men det kan bli ett jobbigt hål i uppställningen om Lindberg (spelar inte just nu på grund av en bruten hand) eller Olsson går sönder. Visst, det finns andra spelare som kan kliva in i mitten, till exempel Colin Smith, men det är en nyckel för SSK att de offensiva centrarna håller sig skadefria.

UTNYTTJA TYNGDEN

Södertälje har det största och tyngsta laget i HockeyAllsvenskan.

Det är givetvis en nyckel att utnyttja den tyngden i spelet. SSK har ett gäng riviga forwards framåt, inte minst Emil Alba, Rasmus Kahilainen och Jacob Dahlström, som har bra fart på rören, fullföljer närkamperna och är vassa i forecheckingen. De måste smälla på i varje läge och trötta ut motståndarbackar, för att ge de mer offensiva spelarna fördelar. Målskyttar och poängspelare som Tobias Lindberg och Jonatan Harju är också jobbiga att möta med sin tyngd och kraft i det offensiva spelet.

Kan SSK nyttja tyngden på rätt sätt så blir laget otroligt jobbiga att möta.