Panelen: "Det är ett riktigt styrkebesked"

1 juni 2021 11:00

Tre experter ger sin syn på Karlskogas silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Dennis Pavlovic, Karlskoga Tidning
Bengt Olsson, BIK-tyckare
Oliver Wåhlén, skribent svenskafans.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Dennis Pavlovic: Jag är personligen tveksam till om det var för BIK:s bästa att inte förlänga med trotjänaren Carl Berglund. Men imponerande ändå, helt klart. Budgeten har ökats med 20 procent och det märks redan.

Bengt Olsson: Den har varit bra! Man förstod ju att laget skulle brandskattas efter en bra säsong och det har varit förväntade tapp. Förvånande att man inte förnyar med trotjänare som Calle Berglund och Victor Berglind, men jag förstår det till viss del. Annars spännande nyförvärv och starka förlängningar! Ser fram emot vad en spelare som Viktor Lennartsson kan visa på den här nivån.

Oliver Wåhlén: Hittills ser det helt okej ut. BIK har förlängt med de spelarna som man hoppades på sen innan och har som vanligt tappat 3-4 spelare till andra klubbar som man velat ha kvar. Det är dock fortfarande många platser kvar att fylla.

Vad är styrkan i lagbygget?

Dennis Pavlovic: Skickligheten i laget känns riktigt hög efter nyförvärv som Henrik Larsson, William Pethrus, Viktor Lennartsson och Sebastian Collberg som jag tror kan bli en superbomb.

Bengt Olsson: Bredden! Vi bygger en bred trupp och uppenbart med intentionen att ha fyra femmor som kan leverera poäng. Vi har också långa kontrakt på ett par nyckelpjäser i form av Henrik Björklund och Henrik Larsson. Även att vi tar upp egna juniorer som får växa till sig är positivt och skapar kontinuitet i truppen. Vi har dessutom en stark centeruppsättning med Kalle Jellvert, Gustaf Franzen, David Lindqvist och David Lilja som mina förstaval, men även Edwin Lindström och Mikael Eriksson är tänkbara centrar.

Oliver Wåhlén: Hittills är styrkan absolut backarna. Johan Larsson, Wille Westlund, Arvid Aronsson och Alexander Leandersson har alla bevisat att de håller en bra nivå i denna serien och dessutom har man spetsat med William Pethrus från Kristianstad och inte minst med återvändaren Henrik Larsson. Att redan nu ha sex så pass bra backar på kontrakt är ett riktigt styrkebesked.

Vad är svagheten i lagbygget?

Dennis Pavlovic: Det känns som lite uppförsbacke på målvaktssidan. BIK har tomt där för tillfället och en av målvakterna som ska ersättas är Tim Juel, en av seriens bästa förra säsongen.

Bengt Olsson: Just nu vet vi ju inte hur målvaktssidan kommer att se ut men jag har fullt förtroende för att det löser sig på ett bra sätt. Laget ser i övrigt välbyggt ut och det verkar inte finnas några direkt svaga punkter. Möjligen skulle jag sakna en riktig polis på backsidan, en spelare som håller rent framför eget mål och som det gör ont att möta. Detta sagt med all respekt för de backar vi har som på papperet redan ser ut att bli en av de starkaste backuppsättningarna på länge.

Oliver Wåhlén: Två saker. Det finns fortfarande inga målvakter på plats. Det behövs ju såklart och sen saknas minst två rejäla toppforwards till de två första kedjorna. De forwards som plockats in hittills skrämmer ingen på förhand iallafall. Skönt för BIK att man iallafall kunde behålla Henrik Björklund för utan även honom på kontrakt hade forwardssidan sett svag ut.

Vad mer måste in?

Dennis Pavlovic: Det ser ut som att en back och en forward kan räcka bortsett målvaktssidan. Klubbchef Yngveson har skaffat sig ett ypperligt utgångsläge efter rivstarten, där han lugnt kan avvakta tills känslan är 100.

Bengt Olsson: Som sagt en bra rutinerad back till skulle jag gärna se, men det låter mera som att det kan bli ett säsonglån av någon ung och lovande. Två målvakter som nämnts ovan. En ytterforward. I min bild är det en spelare för toppkedjorna som ska in. Det skulle kunna vara en förlängning med Tor Immo som dock verkar mest inställd på spel utomlands och som inte haft någon dialog alls med BIK. Realistiskt sett spelar inte Tor i BIK nästa säsong så vi får nog se ytterligare ett nyförvärv.

Oliver Wåhlén: Två målvakter, förhoppningsvis en riktigt rutinerad och beprövad målvakt och en lite yngre talangfull och utvecklingsbar målvakt. Förutom detta behövs ytterligare nån duktig back som är en tvåvägsback. På den positionen hade jag gärna sett någon yngre back som man kan skriva ett längre kontrakt med. Dessutom behövs minst två stycken toppforwards men helst tre. Jag skulle säga att en av dessa behöver vara en rightare iallafall.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Dennis Pavlovic: Henrik ”Kingen” Larsson var nog den bästa värvningen BIK kunde göra, faktiskt. En högklassig Karlskogason att binda upp satsningen mot SHL på. Juliuz Persson vore en annan.

Bengt Olsson: Utifrån läget i truppen så tänker jag Johan Motin eller Simon Bertilsson. Båda skulle vara extremt bra rekryteringar att få "hem" men ingen av dem känns realistisk i dagsläget. Motin kanske ligger närmast i så fall. Annars, nej, jag får passa på den.

Oliver Wåhlén: Ofta när man tänker på sådana här frågar hamnar man ofta bland spelare som spelat i klubben förut. En sådan som Jacob Lundegård som förra säsongen spelade i Tingsryd hade varit en bra värvning till sista backplatsen samtidigt som forwardsplatserna skulle kunna fyllas med spelare som Johannes Nilsson i Väsby eller Ludvig Elvenes i Tingsryd som imponerat på mig de matcherna jag sett dem i.

» Transfercentralen 2021