Haag: "Har bra teknik och gillar att utmana"
Publicerad: 2018-12-13
Villiam Haag har fått chansen i Panterns toppkedja på slutet och då har också poängproduktionen för forwarden skjutit fart på allvar.

Det tog nästan en och en halv säsong på svensk mark - men nu är Villiam Haag en spetsforward i HockeyAllsvenskan.

Den senaste månaden har forwarden lirat i Panterns toppenhet med Nick Olesen och Lukas Haudum. Då har också poängproduktionen lossnat på allvar.

25-åringen har gjort tre mål och totalt sju poäng i de åtta senaste matcherna, att jämföra med sju poäng på 16 matcher innan dess.

– Det har känts bra på slutet, speciellt senaste månaden. Jag och femman har gjort bra grejer och fått in lite mål, det är kul, säger Villiam Haag.

– Nu får jag spela med Nick och Lukas och det är två väldigt skickliga spelare. Nick är en riktig målskytt men han kan också göra de där extra grejerna och slå en bra passning. Haudum är en skicklig spelare, han har erfarenhet från SHL och är en lagspelare som ofta passar pucken. Vi tre har hittat en bra kemi.

Din produktion har skjutit fart senaste tiden, har det med spel i förstakedjan och en större roll att göra?
– Det spelar så klart in, det är inget att sticka under stol med. På slutet har jag fått kliva upp mer i offensiven och fått fler spelminuter. Jag vet vad jag kan och vad jag kan bidra med och i den här omgivningen får jag chansen att spela det spelet. Det bygger självförtroende också. Det är kul att få belöning i form av lite produktion.

Vet du varför du fick chansen i den kedjan?
– Nej, egentlligen inte. Tränare brukar ändra om för att hitta konstellationer som fungerar och det där går upp och ner. I mitt fall klickade det bra med Nick och Haudum. För oss handlar det om att fortsätta med grundjobbet och fortsätta leverera, det går inte att tumma på något.

{!B}

Ifjol producerade Villiam Haag 15 poäng på 38 matcher i Vita Hästen.

I höst har det redan blivit 14 poäng på 24 matcher.

– Det är kul med poäng, men sedan vet jag att det kan komma tuffare perioder också, säger han.

I somras när du bytte Vita Hästen mot Pantern så sa du att du ville ta nästa steg, känner du att du tagit nästa steg?
– Jag tycker att jag fått visa upp mer i Pantern och jag har fått en större roll, så visst, det är ett steg framåt. Samtidigt gäller det att ligga i och det finns mer att hämta. Jag trivs enormt bra i Pantern, med att bo i Malmö och med livet i allmänhet. Klubbytet har varit ett bra steg för mig.

Villiam Haag fick inleda säsongen vid sidan om eftersom han blev avstängd för en förseelse i sista matchen med Vita Hästen ifjol. Totalt missades fyra matcher. I femte omgången gjorde han säsongsdebut och blev målskytt direkt.

– Det var en skön grej att få i första matchen, vi gjorde en kanonmatch mot Björklöven borta då och att få krydda det med ett mål var perfekt, säger han.

I början av säsongen fick Haag dock spela en bit ner i hierarkin, ofta i tredjekedjan.

Sedan har han jobbat sig uppåt - och är nu alltså uppe i toppkedjan.

Villiam Haag känner att han vuxit in i laget.

– Vi har ett ungt lag och jag är en av de äldre, så jag har velat gå i bräschen för det hårda jobbet. Jag vill vara med och visa vägen. Jag har verkligen försökt ge allt med att vinna närkamper, backchecka och se till att vi gör alla små saker rätt. Samtidigt som jag gjort det så har jag vetat att jag har andra kvaliteter att bidra med, mer offensiva saker, och de har lossnat på slutet, säger han.

{!C}

Villiam Haag är juniorfostrad i Frölunda och har sedan spelat collegehockey i USA i fyra år. Han kom hem förra säsongen och gjorde sin första seniorsäsong på svensk mark i Vita Hästen som 24-åring.

Nu är han inne på blott andra seniorsäsongen på svensk mark.

Trots det så får han mer eller mindre betecknas som en "veteran" i unga Pantern.

Rollen att vara en av de äldre är ny… eller?

– Jo, lite kanske. Jag har bara lirat ett år som senior i Sverige innan, men samtidigt kom jag över till amerikanskt college som 20-åring och var något år äldre än de flesta andra som började samtidigt, säger han.

Hur är det att vara en av de äldre och därmed få lite mer ansvar?
– Jag tycker inte det är konstigt eller speciellt. Jag har alltid känt mig som en spelare som vill ta ansvar både på och utanför isen. Jag vill att vi ska hitta en bra känsla i gruppen och köra varje dag. Det är sådan jag är som människa.

Villiam Haag pratar som en lagspelare.

Samtidigt går det inte blunda för den offensiva kyla han visat flera gånger under säsongen - bland annat i ett par frilägen.

Nyligen så drog han också upp en motståndarback på läktaren med en fin fint innan han målade.

– Det är gött när man lyckas. Den där dragningen var riktigt kul, sådant ger en boost, säger han.

– De där dragningarna kommer automatiskt. Jag vet vad jag kan och när man väl får ett läge så gör jag gärna någon dragning. Jag försöker hålla det avslappnat. Ibland lyckas det, ibland inte.

Skulle du kalla dig finesslirare?
– Nja, finess är kanske fel ord, men jag tycker att jag har bra teknik. Jag försöker alltid jobba och kämpa, men jag när jag har läge så utmanar jag gärna. Jag gillar att komma en mot en och utmana. På det sättet är det väl viss finess, jag gillar att vara kreativ, sedan får man avväga i vilka lägen man ska göra vissa saker, när det är rätt eller fel. Det är hockey vi spelar och hockey ska vara kul, då får man göra vad man kan för att det ska vara roligt.

Du har skjutit drygt två skott på mål i snitt per match i höst, vad säger du om det?
– Det är positivt. Det visar att jag har chansen att göra mål. Det gäller att fortsätta skjuta. Jag tycker själv att skottet är en av mina styrkor.


Pantern som lag har blandat och gett under säsongen.

Mest anmärkningsvärt är skillnaden mellan hemma- och bortaspelet.

Pantern är fyra i bortatabellen (på samma poäng som ettan Oskarshamn), men är sist i hemmatabellen.

I Rosengårds Ishall har det bara blivit tre segrar på fjorton matcher i höst.

– Den som hade svaret på varför det blivit så här borde bli raketforskare. Jag tror det beror på ganska små saker. Vi har gjort bra hemmamatcher, men vi har framförallt inte fått igång målskyttet. Gör man inga mål så vinner man heller inga matcher. Jag vet inte om vi höjer koncentrationen på bortaplan. Nu kan det också handla om mentala grejer. Det är trist. Det är alltid kul att vara bra på sin hemmaplan, säger Haag.

Nu lämnar Pantern Rosengårds Ishall och återvänder till ordinarie hemmaarenan Malmö Isstadion som renoverats under hösten.

En nygammal hemmaarena - och en nystart på hemmaspelet, kanske?

– Ja, vi får se det så. Det är på Malmö Isstadion som Pantern ska spela sina matcher. Vi är taggade inför det. Vi får se det som ett avstamp på något nytt och bevisa att vi kan leverera på hemmaplan också.

En som redan bevisat att han kan producera är Villiam Haag.

– Det är kul, nu hoppas jag det håller i sig, säger han.

Jonas Gustavsson