Transferveckan: "Kniv, röd tråd & målskytt"
Publicerad: 2020-05-25
Varje vecka i Transfercentralen så summerar vi den senaste veckans "silly season" i HockeyAllsvenskan - de hetaste noteringarna, intressanta detaljer, heta rykten och en sammanställning över veckans nyheter.

I BLICKFÅNGET

Hetaste noteringarna från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan.

TRENDEN FORTSÄTTER

Västervik-sportchefen Emil Georgsson har haft som tydlig röd tråd senaste säsongerna att spetsa laget med nordamerikaner, och det blir ingen skillnad till kommande säsong. Det står klart redan nu. Nordamerikan nummer tre att ansluta till lagbygget är kanadensiske centern Gerry Fitzgerald som beskrivs som en liten och rapp tvåvägscenter som fasats in i ett defensivt AHL-fack, men som har en offensiv verktygslåda redo att explodera under rätt förutsättningar. Västervik brukar plocka fram det bästa ur transatlanterna, så…

{!A}

SCHWEIZISKA ARMÉKNIVEN TILLBAKA

Nu var det i Österrike som Anton Karlsson tillbringade den senaste vintern, men han beskrivs bäst som en schweizisk armékniv tack vare sin breda palett av egenskaper. Karlsson, som kritat på för AIK, hanterar det mesta; han kan spela både center och forward, han kan agera städgumma och vägplog i en offensiv kedja eller vara ett defensiv strateg i en defensiv kedja. Han köper rollen oavsett var han placeras. Bara 23 år, men har massor av rutin (bland annat 178 allsvenska matcher). Inget snack om att Karlsson blir en viktig AIK-pusselbit, med andra ord.

TALANGSKOLANS NÄSTA EXPORT

Frölunda sprutar ut talanger från sin juniororganisation, och många av dem brukar landa i HockeyAllsvenskan. Vi såg bland annat Arvid Söderblom (Tingsryd) och Leon Lerebäck (Timrå) göra den resan ifjol. Nu är det dags för Isac Andersson. 18-åringen har redan levererat stort i J20 SuperElit i två år (trots ett juniorår kvar…) och svarade för 49 poäng på 41 matcher ifjol. I höst blir det spel i Mora, och nog känns den här forwardstalangen hur spännande som helst.

{!B}

FORTSÄTTER PRODUKTIONEN?

Johan Persson har haft massiva skadeproblem under sin karriär, men fick i år äntligen (!) vara skadefri och bevisa vilken produktiv spelare han kan vara på allsvensk nivå. 30-åringen pangade in 24 mål och 41 poäng på 51 matcher i ett offensivt trubbigt Mora, hans klart bästa notering i HockeyAllsvenskan. Nu har Persson förlängt med Mora - och ska bevisa att den gångna vintern, där han hittade finfin kemi med Daniel Ljunggren, inte var en engångsföreteelse.

**

VISSTE DU ATT…

… Karlskoga fortsätter vara en stor SHL-exportör? Klubben har slussat iväg tre spelare till SHL i vår. Först försvann Fredrik Forsberg och Jesper Kokkonen till HV71, och i veckan lämnade duktige tvåvägscentern Oliver Eklind för spel i Örebro. BIK brukar av tradition tappa ett knippe spelare till SHL varje vår och sommar, och i år är alltså inget undantag.

{!C}

… Vita Hästen bryter avtalet med Jens Hellgren? 31-åringen har spelat en viktig roll i klubben under flera år, men anses nu av tränaren Tony Zabel inte gå in på sex backar under kommande säsong, och därför går parterna skilda vägar. Hellgren, med 462 allsvenska matcher på sitt cv, har istället skrivit på för Hanhals.

**

RYKTENA

Hetaste ryktena i HockeyAllsvenskan.

» Tidigare rykten har gjort gällande att Jonathan Dahlén spelar i Timrå även kommande säsong. Nu uppger SportExpressen att det ska vara helt klart och att nyheten kommer att presenteras under veckan. "Jag kan varken bekräfta eller dementera de här uppgifterna", säger Jonathan Dahlén.

» Enligt uppgifter så är Marcus Karlberg klar för spel i Vita Hästen till kommande säsong, och det ska handla om en utlåning från Leksand. Den 20-årige forwarden kommer från en strulig säsong, där utlåningen till AIK avbröts i förtid, där det blev sparsamt med tid i SHL och där det mestadels blev en vardag i Leksands J20-lag.

» Anthony Peters och Brendan Mikkelson är klara. Nu är MODO på jakt efter ytterligare en nordamerikan, rapporterar MrMadhawk. Enligt uppgifter ska MODO ha långt gångna förhandlingar med backen Frank Corrado. 27-åringen har 76 NHL-matcher på sitt cv, men har framförallt en gedigen AHL-karriär att blicka tillbaka på. "Jag kommenterar inte något namn", säger MODO-sportchefen Fredrik Glader.

» Västerås är på jakt efter en förstacenter. Nu avslöjar vlt.se att två av spåren är Jacob Blomqvist och Marcus Weinstock, två rutinerade spelare som inte fick vara kvar i Brynäs respektive Örebro. "Jag har ingen kommentar till vilka jag pratar med specifikt. Jag pratar med många spelare", säger VIK-sportchefen Patrik Zetterberg om uppgifterna.

{!D}

» Marcus Fagerudd hamnade i Södertäljes frysbox under den gångna säsongen och lånades sedermera ut till Vita Hästen där han tog en prominent roll och levererade elva poäng på femton matcher. Avtalet med SSK är brutet, och nu uppger nt.se att den finländske backen bestämt sig för att fortsätta karriären i Vita Hästen. 27-åringen hävdar dock att det inte är klart. "Klart vill jag inte säga att det är. Men min agent har en dialog med klubben. Vi får se vad det blir. Det är ovisst i dessa tider", säger Fagerudd till nt.se.

**

VECKANS NYHETER

Alla spelarnyheter i HockeyAllsvenskan den gångna veckan.

» Anton Karlsson, f, från Villacher till AIK

» Johan Persson, f, nytt kontrakt med Mora

» André Nordstrand, f, från Karlskrona till Väsby

» Oliver Eklind, f, från Karlskoga till Örebro

» Isac Andersson, f, från Frölunda till Mora

» Gerry Fitzgerald, f, från Lehigh Valley Phantoms till Västervik

» Jens Hellgren, b, från Vita Hästen till Hanhals

TRANSFERCENTRALEN

Uppdateringar om silly season varje dag:

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson