Beslut: Daniel Sylwander stängs av två matcher

20 november 2021 20:20

Daniel Sylwander i MoDo stängs av två matcher för en "slewfooting" i matchen mot Vita Hästen.


BESLUT

Efter match mellan MoDo Hockey och HC Vita Hästen, HockeyAllsvenskan, den 19 november 2021 åläggs Daniel Sylwander, MoDo Hockey, följande straff för slewfooting:

1 Avstängning fr.o.m. den 20 november 2021 t.o.m. 24 november 2021. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

2 Böter om 5 250 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara två matcher.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Daniel Sylwander samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: Daniel Sylwander anmäls för sleewfooting alternativt tripping. Med 1.27 kvar av tredje perioden får nr 23 i Modo Daniel Sylwander en passning från försvarszon som han tar emot i mittzon men inte riktigt får kontroll på. I närkamp med försvarande spelare från Vita Hästen väljer Sylwander att gå på utsidan mot sargen utan direkt kontroll av pucken. I närkampen fäller han försvarande spelare med sitt vänstra ben bakifrån.

Daniel Sylwander har uppgett följande. Jag och Vita hästens spelare hamnar i en kamp om pucken där vita hästen-spelaren lyckas hamna framför mig, när han får tag i pucken före mig så försöker jag lyfta på hans klubba. I samma skede börjar jag tappa balansen och gör allt för at hålla mig på fötter i den kampsituationen. Hade själv inte ens en aning om att det var en sparkrörelse förrän igår kväll när jag fick från sportchefen att jag hade blivit anmäld. Vi leder med 4-3 med 1.35 kvar av matchen och vill givetvis inte försätta laget i en svårare sits för att vinna matchen.

Disciplinnämnden gör följande bedömning Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Daniel Sylwander gjort sig skyldig till slewfooting. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara två matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

– Såväl ben som arm används för att fälla motståndaren till isen
– Förseelsen är vårdslös
– Skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 52