Panelen: "Kan knappt vänta..."
Publicerad: 2022-04-07
4 lag, 2 semifinaler, 2 vinnare. Panelen får ger sin syn på lagens kvartsfinaler, motståndet i semifinalen och vad som blir nycklarna i den kommande matchserien.

HV71

Svarar: Carl Ljungquist, Jönköpings-Posten

Vad säger du om lagets insats i kvartsfinalen?
– Bortsett från den andra perioden i den fjärde matchen i Västervik hade HV71 god kontroll på sin kvartsfinal. Laget öste in mål, spelade över lag stabilt och var helt enkelt bättre än Västervik när man tryckte på gasen. Förutom den där nyss nämnda andraperioden – där laget plötsligt rasade ihop, något som till slut resulterade i en förlust den gången – finns det inte mycket att klaga på vad gäller HV:s insats i kvartsfinalen.

Hur passar det HV71 att möta Karlskoga?
– Hittills under säsongen har det uppenbarligen passat bra för HV, som har tre segrar och en förlust i de fyra grundseriemötena med Karlskoga. Men nu är det som bekant slutspelshockey det handlar om och jag är övertygad om att det här kommer att bli en riktigt tuff batalj mellan två bra lag. Det tror jag att samtliga i HV-truppen är väl förberedda på också.

Vad blir HV71:s nycklar i semifinalen?
– Att inte slå av på takten, för när HV71 gör det kan motståndarlagen lätt få snurr och gott om tid i anfallszonen. Powerplay-spelet har varit vasst så här långt i slutspelet och det behöver så klart stämma också mot Karlskoga. Som alltid är också målvaktsspelet en nyckel när det kommer till slutspel och så kommer förmodligen en hel del att handla om hur HV kommer att möta upp Karlskogas fysiska spel.

Karlskoga

Svarar: Dennis Pavlovic, Karlskoga Tidning

Vad säger du om lagets insats i kvartsfinalen?
– Jag är imponerad. BIK hade en förmåga att gå segrande ur jämna matcher redan i grundserien och fortsatte i kvartsfinalserien. Jag tror inte det här är en slump, utan att det säger mycket om säsongens BIK.

Hur passar det Karlskoga att möta HV71?
– Säsongens BIK är en defensiv maskin som jag, i teorin, tror passar HV rätt illa. BIK var värt mer än tre av tolv poäng mot HV i grundserien. Men jag tror inte det räcker ändå – jag tror HV är alldeles för bra helt enkelt.

Vad blir Karlskogas nycklar i semifinalen?
– Målvaktsspelet och ”special teams” måste överträffa förväntningarna, och mer därtill, om BIK ska göra match av semifinalserien. Ett tråkigt svar, men det är min känsla.

{!A}

MoDo

Svarar: Mattias Persson, Örnsköldsviks Allehanda

Vad säger du om lagets insats i kvartsfinalen?
– Kristianstad störde Modo rejält och man kom aldrig riktigt upp i toppnivå, bortsett match fyra då man krossade Kristianstad från start till slut. Ingen skugga ska falla över Kristianstad, Mikael Gath och hans gäng gjorde verkligen allt för att försöka få Modo ur balans, precis som det ska vara i ett slutspel. I slutändan lyckades man dock ta sig vidare och det var huvudmålet, så överlag ger jag det godkänt.

Hur passar det MoDo att möta Björklöven?
– Jag tror definitivt att Björklöven passar Modo bättre än vad Kristianstad gjorde rent spelmässigt, men med det sagt, det kommer inte bli någon lätt resa. Viktor Stråhle har kommit in och stabiliserat upp defensiven och Björklöven har släppt inte väldigt lite mål så här långt, även om man stötte på ett offensivt skickligt Västerås i kvartsfinalen. Både Modo och Björklöven har massor av spets och i slutändan blir det nog individuella prestationer som kommer att avgöra.

Vad blir MoDos nycklar i semifinalen?
– Nyckeln blir att hålla känslorna innanför västen. Kristianstad kröp in lite under skinnet på Modo och det påverkade spelet, så det blir definitivt viktigt. Dessutom tror jag att det är viktigt att förstakedjan verkligen presterar som en förstakedja, som de kanske inte gjorde i kvartsfinalserien. Modo är dessutom beroende av att Tex Williamsson hittar sin topp, till skillnad från Löven som har två riktigt bra målvakter.

{!B}

Björklöven

Svarar: Andreas Hanson, kommentator C More och Rego

Vad säger du om lagets insats i kvartsfinalen?
– Jag är imponerad. Hade definitivt trott att den kvartsfinalserien skulle gå till fler matcher, särskilt efter att Västerås tog match två. Men Löven löste det snyggt, givetvis med segern i förlängning i match fyra som den stora nyckeln. Man visade bland annat att lagets bredd verkligen är en stor tillgång och att det defensiva uppsvinget i slutet av grundserien även höll i slutspelet. Dessutom riktigt bra powerplay och boxplay, så på det stora hela är det mycket som bådar gott här.

Hur passar det Björklöven att möta MoDo?
– Det är nästan omöjligt att hitta något som talar för det ena eller det andra laget, och när man väl hittar några faktorer så tar de ändå ut varandra. Som exempelvis att lagen har vunnit sina hemmamatcher inbördes hittills den här säsongen (MoDo har ju fler hemmamatcher i den här serien), eller att jag tycker att Björklöven har lite mer fysik och rivighet i sin trupp samt en lite större bredd än MoDo – särskilt på centersidan, som kan bli avgörande. Samtidigt som jag tycker att det är fördel MoDo och Mattias Karlin i den taktiska kampen, men inte med mycket mot en smart Viktor Stråhle som uppenbart kommit in helt perfekt i Löven. Det känns som att det är så oerhört lite som skiljer lagen åt i skicklighet – jag kan knappt vänta tills det börjar.

Vad blir Björklövens nycklar i semifinalen?
– Försvarsspelet, centersidan och fysiken.
Björklöven har sett väldigt bra ut defensivt under Stråhle, samtidigt är man sköra på backsidan numerärt. Centersidan är den enda faktorn som jag tycker väger tydligt till Lövens fördel. Det måste märkas i matcherna. Löven har spets och bredd på den positionen i större utsträckning än MoDo. Och så det fysiska, riviga spelet – klarar MoDo det? Mot Kristianstad hanterade man det bra, men det här blir nog en nivå till. Matchar Löven rätt mot MoDos suveräna kedja Woods-Vigneault-Sveningsson så är väldigt mycket vunnet.
Men jag måste också nämna två uppenbara faktorer – målvaktsmatchen och special teams. Jag är så oerhört laddad på att få se vem av Joona Voutilainen och Tex Williamsson som presterar bäst här – och vilket av lagen som lyckas få stopp bäst på respektive motståndares powerplay, båda lagen känns så oerhört jämnstarka i både powerplay och boxplay.
Slutligen, en liten spaning: hur mycket spelar det in att Björklöven har nio spelare, och MoDo bara en, som var med om det inställda slutspelet 2020? Och att 14 spelare i Löven var i truppen (tolv av dem spelade) som förlorade finalserien ifjol, medan MoDo redan på sätt och vis nått för en stor framgång och kanske överträffat förväntningarna i och med att man återtagit sin position som ett topplag?

Jonas Gustavsson