Beslut: Anmälan mot Raphaël Lavoie lämnas utan bifall

23 mars 2021 14:30

Raphaël Lavoie i Väsby anmäldes för en "slewfoot" efter matchen mot Kristianstad men anmälan lämnas utan bifall.


BESLUT

Efter match mellan Kristianstad IK och Väsby IK HK, Play Out HockeyAllsvenskan, 2021-03-21, beslutas följande avseende en anmälan gentemot Raphael Lavoie avseende slewfoot:

Anmälan lämnas utan bifall. Därmed hävs den avstängning som gällt under utredningen.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit en anmälan, en filmsekvens samt ett yttrande från Raphael Lavoie.

Anmälan: Efter 31:48 tacklar Väsbys nr13 Raphael Lavoie en Kristianstadspelare mot sargen efter att denne spelat ifrån sig pucken. KIK-spelaren faller bakåt och slår huvudet i isen. Interference utdöms, mindre straffet. Vid matchgenomgång efter matchen kan vi dock se på video att Lavoie använder sin skridsko för att fälla sin motståndare i samband med tacklingen, varför nu efteranmälan görs för slew foot. Se bifogad video.

Raphael Lavoie: Jag och Kristianstadspelaren har en åkduell där jag i första skedet ligger steget efter men jag hinner upp i samband med att motståndaren spelar ifrån sig pucken. I det läget har jag för avsikt att fullfölja kampen om puck och sätter in en tackling axel mot axel i samma höjd som spelaren, absolut inte bakifrån som är en förutsättning för att utdöma straffet slewfoot. Som ni kan se i videon träffar jag spelaren med kropp, axel mot axel (syns tydligt på att motståndaren trycks upp mot sargen i skedet innan våra fötter kolliderar) innan min fot fullt naturligt kommer med. I och med att spelaren får stopp i sargen, och även jag, är det för mig oundvikligt att inte hamna i den uppkomna situationen. Jag har absolut ingen som helst sparkrörelse alternativt sparkrörelse i kombination med att jag drar ned spelaren som är definitionen av en slewfoot. Mitt uppsåt har heller självfallet inte varit att skada någon, det tror jag alla som sysslat med hockey och ser situationen kan hålla med om. Spelaren i fråga spelade vidare i matchen också vilket är skönt för mig att se. I realtid står två domare ca 5 meter åt vardera håll med fri sikt och ser situationen. De bedömer det som en interference vilket känns rimligare än det jag är anmäld för.

Disciplinnämnden: Det går av filmsekvensen inte säkert att se hur händelsen har gått till. Mot denna bakgrund lämnas anmälan utan bifall.