Panelen: "Det är skarpt som grundstomme"

10 september 2019 09:00

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Vita Hästens lag och chanser den här säsongen.


Panelen:
Kenny Wiis, journalist Norrköpings Tidningar
Johan Adamsson, journalist hockeynews.se
Andreas Höglund, bloggare After Ice på sportbloggare.com

Vad säger ni om Vita Hästens silly season?

Kenny Wiis: De fick ihop ett mer spännande lagbygge än vad jag hade räknat med. Det var rätt ljummet (nåväl, Jens Holmström kommer att göra stor nytta) - fram till att Patrick Blomberg basunerades ut som Hästen-spelare. Där har vi en kalasvärvning. Efter den gode Blomberg kom intressanta pjäser som Jacob Spångberg, Simon Fernholm och Istvan Bartalis in. Jag ger VG till firma Tony Zabel/Niklas Czarnecki för hur de har formerat denna upplaga. På förlustsidan är Amil Krupic, Henrik Rommel och August Gunnarsson (om han är hel, vilket i och för sig har varit sällsynt i Vita Hästen) i mina ögon tunga tapp. I övrigt är det hanterbart. Wilhelm Westlund och Mattias Kalin mår nog bra av en ny omgivning.

Johan Adamsson: Mycket bra, med Vita Hästen-mått mätt. Jag kan till och med sträcka mig så långt och påstå att det är klubbens bästa silly season sedan man tog steget upp 2014. Att man lyckades landa både István Bartalis och Patrick Blomberg är kanske det som imponerar mest, men överlag har Hästen värvat både topp och bredd.

Andreas Höglund: Med tanke på det ekonomiska läget i klubben så får man väl ändå säga att man gjort det ganska bra. Fått in en spännande spelare i Patrick Blomberg och fått behålla spelare som Christopher Fish och Linus Andersson. En helt klart godkänd silly season med andra ord.

Vad är Vita Hästens styrka?

Kenny Wiis: Power play-spelet (hur många år i rad har det varit det?) är svårt att bortse från. Det blir så med Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson bakom spakarna. Jag säger dock: Centersidan. Nämnde Samuelsson, Patrick Blomberg, Istvan Bartalis och Anton Johansson är skarpt som grundstomme. Dessutom kan spelare som Jens Holmström och Erik Borg lira center, så på den punkten har laget byggt klokt, där ska Hästen inte falla.

Johan Adamsson: Jag tjatar antagligen hål i huvudet på folk, men både Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson är fortfarande ryggraden och lagets klart viktigaste spelare. Ur ett bredare perspektiv ser centersidan väldigt spännande ut, med en bra mix av olika spelartyper.

Andreas Höglund: Offensiven känns spännande denna säsong och det får väl ses som lagets styrka såhär på förhand, även fast man tappat Henrik Rommel till AIK. Marcus Eriksson och Jesper Samulesson är alltid farliga och delaktiga framåt, inte minst i powerplay. Men sedan har man också väldigt många unga spelare som väntas utveckla under säsongens gång, vilket kan bli en styrka längre fram.

Vad är Vita Hästens svaghet?

Kenny Wiis: Jag gillar utvecklingen jag ser i Viktor Kokman. Men det finns inga garantier hos varken honom eller kollegan Oscar Masiello som säger att de ska hålla en jämn, hög nivå från september till när våren börjar göra sig till känna. Det finns ett frågetecken för målvaktsparet. För Vita Hästens del vore det otroligt viktigt om en av Kokman och Masiello mynnar ut i ett långvarigt utropstecken.

Johan Adamsson: Jag kan på något sätt tycka att det finns en del frågetecken på backsidan, även om den är uppgraderad jämfört med i fjol. Inte heller målvaktssidan kan väl rankas som bäst i serien, men Viktor Kokman växte med uppgiften förra säsongen och jag tror att han kommer göra en ännu bättre säsong nu.

Andreas Höglund: På det berömda pappret är det backsidan som är Vita Hästens svaghet, men om det blir så när den riktiga säsongen drar igång återstår att se. Förhoppningsvis kan man få den lagdelen att gå bra, och det är också något som krävs om vi ska få se laget på den övre halvan. Men den lagdelen kommer få jobba hårt.

Vem blir årets poängkung i Vita Hästen?

Kenny Wiis: Patrick Blomberg. Det blir första gången sedan 2012/2013 som Marcus Eriksson eller Jesper Samuelsson inte vinner den interna poängligan (då vann Jimmy Andersson). Det behövs. Om Blomberg bara får vara skadefri, så kommer han att skina ordentligt i "Himpan". Och det är inte bara poängproduktion - det ingår även hårt och vägvinnande jobb över hela isen i Blomberg-paketet.

Johan Adamsson: Marcus Eriksson. Han börjar bli lite till åren nu, men hans spelförståelse håller fortfarande toppklass.

Andreas Höglund: Marcus Eriksson känns alltid som en het kandidat till årets poängkung i Vita Hästen och förra året gick det priset till Jesper Samuelsson. En viss revanschlust bör finnas hos ”Macke”, att återta den platsen? Jag tror han gör en stark säsong och tar hem det denna säsong.

Vem blir årets utropstecken i Vita Hästen?

Kenny Wiis: Simon Krekula. Han visade stor potential redan i fjol. Det kommer att rulla på ännu mer 2019/2020.

Johan Adamsson: Anton Johansson. En center som jag tycker gjorde det fantastiskt bra i Oskarshamn förra säsongen. En anledning till att han flög lite under radarn då är att det var så många andra i IKO som gjorde sina livs säsonger.

Andreas Höglund: Jag tycker Linus Anderssons utveckling ska bli intressant att följa. Bara 20 år och gjorde det bra redan förra säsongen. Spännande spelare som jag förväntar mig ta stora kliv den kommande säsongen.

Hur går det för Vita Hästen i år?

Kenny Wiis: Så här: Jag blir jätteöverraskad om Vita Hästen kommer topp 4 eller spelar en negativ kvalserie igen. Men där emellan, plats 5-12, är det toköppet och Vita Hästen ingår i det klustret av lag. Ju mer jag stöter och blöter, desto tydligare når jag samma slutsats. Det blir slutspelsserien för Vita Hästen som slutar åtta. Inte en säsong för tidigt för hockeypubliken i Peking.

Johan Adamsson: På papperet är Vita Hästen definitivt tillräckligt bra för att utmana om en plats i Slutspelsserien och någon bottenstrid tror jag inte att man behöver oroa sig för. En placering någonstans mellan 6-10 känns rimligt.

Andreas Höglund: Magkänslan inför säsongen är bra och ett nytt kontrakt ska man kunna klara av. Sedan kan det antingen bli allt mellan en sjunde- och tolfteplats, det är min känsla. Men om jag måste bestämma mig för en placering? Då säger jag niondeplats.

» #14lag14analyser