Fredagsmenyn: "Toppmöte, sviter och nolla"

27 januari 2023 11:00

Vad är en fredag utan en riktigt fyllig fredagsmeny? HockeyAllsvenskan bjuder alltid på underhållning på just fredagar!


Fredagmenyn 27 januari:

SPÄNNANDE TOPPMÖTE I MORA

Toppmöte väntar i Smidjegrav Arena i kväll när serietrean Mora tar emot serieettan MoDo. Mora är ett av ligans hetaste lag och har tagit poäng i tolv (!) raka matcher och visade klass senast när AIK slogs tillbaka med 7-3. MoDo vann med 2-1 efter straffar mot Vita Hästen i onsdags och ångermanlänningarna har tre segrar i de fyra senaste matcherna. Detta är tredje mötet mellan lagen i år där MoDo vunnit de två tidigare bataljerna.

JOHAN PERSSONS POÄNGSVIT

Johan Persson är stekhet. Mora-skarpskytten, som toppar HockeyAllsvenskans skytteliga med sina 24 baljor, har gjort poäng i fjorton raka matcher. Bara tolv spelare har genom åren noterat så långa poängsviter. Bara fem spelare - Jared Aulin, Niklas Olausson, Linus Persson, Conny Strömberg, Morten Green - har lyckats göra poäng i femton eller fler matcher i rad. Blir Persson medlem nummer sex i den klubben?

ALEXANDER ANDERBERGS POÄNGSVIT

Alexander Anderberg noterade en assist i onsdags och Östersund-backen gjorde därmed poäng för nionde matchen i rad. Bara tolv backar genom åren har noterat en så lång poängsvit. Bara sju andra backar har lyckats göra poäng i tio raka matcher (Johan Åkerman har gjort det två gånger) och Anderberg kan alltså bli nummer åtta. Rekordet är tolv raka poängmatcher och delas mellan Johan Åkerman, Jan Huokko och Chad Billins.

DANIEL LJUNGGRENS ASSISTSVIT

Passningsgeniet och toppcentern Daniel Ljunggren svarade för fyra (!) assist i onsdags och 28-åringen har därmed noterat assist i nio raka matcher. Bara fyra spelare, bland dem Ljunggren själv 2020/21, har noterat assist i tio raka matcher. Lyckas Mora-kaptenen notera en assistsvit på tio raka matcher för andra gången i kväll?

NICK SCHILKEY KAN UTÖKA MÅLSVIT

Poängkungen Nick Schilkey, som toppar HockeyAllsvenskans poängliga i stor stil, har gjort mål i fyra raka matcher och poäng i sju raka matcher. I kväll har Björklöven-forwarden således chansen att göra mål för femte (!) matchen i rad när Umeå-gänget ställs mot Östersund på hemmaplan. Ett gäng spelare i ligan har gjort mål i tre raka matcher: Albin Eriksson, Karlskoga; David Lilja, Karlskoga; Fabian Ilestedt, Vita Hästen; Anton Gradin, Tingsryd, samt Emil Alba, Södertälje.

GÖR LINUS VIDELL POÄNG IGEN?

Linus Videll är en av HockeyAllsvenskans hetaste spelare. Han sköt det matchvinnande målet mot Kristianstad i onsdags och gjorde därmed poäng för nionde (!) matchen i rad. Ser vi över de tio senaste omgångarna i ligan så är Videll poängbäst - tillsammans med Johan Persson i Mora - med totalt 18 poäng. I kväll går Södertälje för sjunde raka segern när man ställs mot Västerås på bortaplan, gör Videll poäng för tionde matchen i rad då?

KAN KRISTIANSTAD SPRÄCKA NOLLAN?

I kväll möts AIK och Kristianstad på Hovet. Det är en viktigt match sett i tabellen där det är tajt på den undre halvan. Noterbart från de två tidigare mötena är att AIK vunnit med 5-0 och 3-0, vilket betyder att Solna-laget alltså inte släppt in ett enda mål mot skåningarna under säsongen. Kan Kristianstad spräcka AIK-målnollan i dag...?