Panelen: "Har otroligt mycket ishockey i sig"
Publicerad: 2018-09-06
#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Panterns lag och chanser den här säsongen.

Panelen:
Johan Svensson, journalist på Expressen och driver bloggen MrMadhawk
Ole Törner, frilansjournalist, bland annat på skånesport.se
Jesper Hallberg, journalist Barometern

Vad säger ni om Panterns silly season?

Johan Svensson: Det är långt ifrån de flashigaste namnen. Istället har man byggt mycket på karaktär, och spelare som sportchef Stråhle känner väl sedan tidigare, exempelvis från Malmös juniorlag. Enstaka kryddor finns, och de är hämtade från Malmö. Tänker främst på Lukas Haudum och Matias Lassen.

Ole Törner: Beror på om man ser det rent objektivt eller med tanke på förutsättningarna. Flera klubbar har fyllt på med betydligt bättre spelare och satsat mer. Men Pantern kommer från en mycket turbulent säsong, riskerade fram tilll årsmötet att rasa samman totalt ekonomiskt och kanske inte komma till start alls och bör ha haft en rätt tuff uppgift att fylla truppen på ett hyfsat sätt. Vilket man gjort. Tror den nya ledningen med Viktor Stråhle som huvudtränare och Jens Israelsson som klubbdirektör kommer att visa sig vara de viktigaste pusselbitarna. Spelartappen är rejäla jämfört med starten av förra säsongen, men de tyngsta namnen försvann faktiskt redan i slutskedet av den förra - pågående - säsongen.

Jesper Hallberg: Kommer från en stökig säsong, men har trots det fått ihop ett ganska spännande lag. Nytt och fräsch tränarnamn i Viktor Stråhle som närmast kommer från Malmö Redhawks J20. Nyförvärv som Lars Volden, Matias Lassen och Erik Nyström kommer bli viktiga.

Vad är Panterns styrka?

Johan Svensson: Målvakten Lars Volden tänker jag på främst, samt att man lär ha ett ganska fungerande kollektiv. Två coacher i Stråhle/Piva som känns spännande. Sedan borde det bli en styrka för laget med hemmamatcherna på Rosengårds ishall, dit bortalagen knappast längtar efter att få komma till.

{!A}

Ole Törner: I truppen: Att Joby Messiers återbud av medicinska skäl troligen innebar att man fick en för HockeyAllsvenskan bättre lämpad tränare i Viktor Stråhle. Mer generellt: Att många i Hockey-Sverige fortfarande inte riktigt tar klubben och laget på allvar. Det finns inga stora förväntningar eller krav utifrån. Men oftast en känsla av att nu ska vi visa dem. Idén att locka spelare till Pantern för att det är en bra språngbräda till större klubbar har också visat sig fungera ganska väl.

Jesper Hallberg: Att de ständigt slår ur underläge. De flesta räknar ut Pantern gång på gång, men trots det har de gjort väldigt bra säsonger i HockeyAllsvenskan så här långt.

Vad är Panterns svaghet?

Johan Svensson: Det är alldeles för trubbigt på många håll. Mycket orutin dessutom och det kan straffa sig. Man är inte i närheten av lika spetsiga som tidigare säsonger i HockeyAllsvenskan. Dessutom, hur påverkas truppen av att det fortfarande verkar vara någorlunda turbulent utanför, med en supporterklubb som vägrar gå på matcherna?

Ole Törner: Den här säsongen måste det största problemet vara att man inte spelar hemma hemma eftersom Malmö Isstadion byggs om. Det gäller året ut. Till dess är det huvudsakligen Rosengårds ishall som gäller och den är precis lika mycket bortahall för IK Pantern som alla lagen som kommer dit. Åtminstone i början eftersom man spelat träningsmatcherna i andra hallar och tränar i Kirsebergs ishall.

Jesper Hallberg: De besitter en relativt ung och oprövad backsida, där Matias Lassen kommer få dra ett stort lass.

Vem blir årets poängkung i Pantern?

Johan Svensson: Den är svår, men jag tror mycket på Lukas Haudum. Han har så otroligt mycket spel i sig. Jag hoppas på Haudum.

Ole Törner: Lukas Haudum. Känns som han kan ta stora kliv i år.

Jesper Hallberg: Erik Nyström.

Vem blir årets utropstecken i Pantern?

Johan Svensson: Väldigt svår, men någonstans vet jag att det finns mycket i en sådan spelare som William Pethrus. Han var en stor talang i Mora, tidigt, när han kom upp. Som lagets enda rightare av backarna, kommer han få speltid i powerplay, och borde därmed kunna trycka in ganska mycket poäng.

{!B}

Ole Törner: Målvakten Lars Volden. Kommer att ha mycket att göra och lär göra det bra.

Jesper Hallberg: Simon Ericsson. Spelade a-lagshockey tidigt, innan han i fjol flyttade till Malmö Redhawks J20-lag, där han dessutom fick göra SHL-debut. Spännande framtidsnamn!

Hur går det för Pantern i år?

Johan Svensson: Jag tror det blir extremt tufft. Tror till och med att laget kan komma att behöva kvala sig kvar i HockeyAllsvenskan. Men att slå ur underläge, det är nog precis vad det här laget vill.

Ole Törner: Nedre halvan, med marginal. Men Pantern klarar kontraktet. Huvudsakligen för att den här gången blir det inte samma spelarflykt inför de avgörande matcherna som förra säsongen. Pantern kom sexa, men det var tack vare alla poängen man tog tidigt med spelarna på plats. Mot slutet var man inte mycket bättre än nu när många dömer ut truppen. Snarare sämre. I år kommer det att ta längre tid att spela ihop laget och nå en hyfsad nivå, men man kommer att hålla längre. Jag tror på en placering 9-11.

Jesper Hallberg: Kommer från en stökig säsong, men har trots det fått ihop ett ganska spännande lag. Men jag tror Pantern får det tufft i år och missar topp åtta.

» #14lag14analyser

HockeyAllsvenskan