Beslut: Filip Lennström stängs av tre matcher
Publicerad: 2020-02-21
Filip Lennström, Mora, stängs av tre matcher för en "kneeing" i matchen mot Tingsryd.

BESLUT

Efter match penalty i match mellan Tingsryds AIF och Mora IK, HockeyAllsvenskan, den 19 februari 2020, åläggs Filip Lennström, Mora IK, följande straff för knätackling (kneeing):

Avstängning fr.o.m. 20 februari 2020 t.o.m. 28 februari 2020. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

Böter om 1 875 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara tre matcher inklusive den automatiska avstängningen som följer av ett match penalty.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan och ett yttrande från Filip Lennström.

Anmälan: I samband med att pucken befinner sig i mittzon åker Lennström längs blålinjen där han möter Filip Owesson, dock ej i samma åkbana. Strax innan de möts byter Lennström åkriktning och skickar ut sitt knä mot Owesson, som inte är tacklingsbar och som träffas över vänstra knät.

Filip Lennström har uppgett följande. Åker uppåt i banan och byter åkriktning för att svänga till båset då närmsta dörren är snett till vänster om mig. Ser inte spelaren förrän i sista sekunden och då försöker undvika kollision men hinner inte svänga undan. Tror inte Owesson ser mig heller och tyvärr slår våra knä ihop.

Disciplinnämnden gör följande bedömning. I bestraffningsärenden under RF:s regelverk ska som utgångspunkt, om inte särskilda omständigheter föreligger, tilltro fästas till de uppgifter som en domare lämnat, som funnit anledning att anmäla en inträffad händelse till bestraffning. Nämnden finner det utrett att Filip Lennström gjort sig skyldig till en medveten knätackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher inklusive den automatiska avstängningen som följer av ett match penalty. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

– Det är fråga om en medveten bentackling
– Stor skaderisk

HockeyAllsvenskan