Bengtsson: "Jobbar på det hela tiden"

29 juni 2021 10:30

Christopher Bengtsson berättar om valet av Björklöven, uppbrottet med Södertälje, tunga SHL-året, farten, powerplay-positionen och förväntningarna.


Under en skadedrabbad säsong svarade Christopher Bengtsson för tretton mål och 23 poäng på 27 matcher den gångna vintern.

Ett fint poängsnitt.

Men det räckte inte för att få förnyat avtal i Södertälje.

Istället blir det spel i seriekonkurrenten Björklöven till hösten.

– Det var lite chockerande att inte få vara kvar i Södertälje. Jag blev förvånad när jag hörde det. Men så är det, inte så mycket jag kan göra något åt, säger Christopher Bengtsson.

– När det inte blev någon fortsättning i SSK så ville jag komma till ett lag som verkligen satsar på att gå upp. När jag snackat med Per Kenttä så var Björklöven det klart bästa alternativet för mig just nu. De spelar en hockey som passar mig.

Vad är det för hockey?
– De vill spela en offensiv ishockey med stort puckinnehav. De vill ha mycket puck och vill ha in spelare med mycket fart, och där passar jag in.

Just farten är Christopher Bengtssons stora spets som spelare.

Han jobbar med den hela tiden.

– Jag försöker alltid bli snabbare, säger han.

– Under sommaren tränar jag för att bli snabbare eftersom jag vet att det är min spelstil. Jag har fart i alla övningar och träningar jag genomför. Jag ska springa snabbt, lyfta snabbt. Det finns alltid en tanke bakom. Väl på isen så gäller det att nöta detaljer, frånvändningar, snabba starter... allt för att bli så vass som möjligt på skridskorna.

Just farten var grunden till Bengtssons bästa säsong i HockeyAllsvenskan hittills när han matade in 21 mål och svarade för 41 poäng på 49 matcher med Södertälje säsongen 2017/18. Den prestationen och noteringen öppnade upp SHL-dörren, men han det blev sparsamt med speltid i både Rögle och Färjestad innan han återvände till SSK för två år sedan.

Där har han gjort en resa för att komma tillbaka som absolut spetsspelare på allsvensk nivå.

Första säsongen sedan återkomsten var okej, 26 poäng på 40 matcher, men det lossnade rejält i vintras även om matchandet hackades upp av skadeproblematik.

– När jag väl spelade den gångna säsongen så gick det väldigt bra. Tyvärr hade jag otur med två olika skador som gjorde att det blev ryckigt, men så är det. Det mest positiva var att jag kom tillbaka starkare efter varje skadeperiod, det tar jag med mig. Annars är det lätt att vara ringrostig efter ett uppehåll.

Tiden i SHL är han inte nöjd med.

– Det var lärorikt men det gick inte som jag ville i den offensiva produktionen. Jag fick en lite mer tillbakadragen roll och fick spela mer i defensiva situationer. Samtidigt fick jag spela med bra spelare och fick bra träning där jag pushade mig själv, så jag utvecklades ändå även om det inte blev helt som jag ville.

Två nya år i HockeyAllsvenskan efter SHL-året, var det givet att stanna i HockeyAllsvenskan även till kommande säsong?
– Nej, det skulle jag inte säga. Jag blickade mot SHL och utlandet. Skulle jag vara kvar i HockeyAllsvenskan så ville jag vara i ett lag som har ambitionen att gå upp, en sådan resa är alltid intressant. Löven passar in i den beskrivningen och det känns bra.

Björklöven får in en offensiv spetsspelare med härligt driv i åkningen men som också är en vass målskytt.

Han trivs inte minst som direktskytt ovanför tekningscirkeln i powerplay.

– Den där positionen gillar jag. Jag brukar stå och nöta mitt skott just därifrån, och det är kul att det ger utdelning.

Skönt att ha hittat en position som funkar?
– Verkligen. På senare tid har lag läst det där och försökt plocka bort mig, men då ger det öppningar åt andra. Det är svårt att markera någon fullt ut i powerplay och det gäller att vara aktiv, bli duktig på att hitta luckor och att få igenom skotten. Det jobbar jag på hela tiden.

Du står gärna och matar in skott där i Löven också?
– Helt klart.

Det låter som du har höga förväntningar på dig själv?
– Jag är värvad till Björklöven för att leverera i offensiven. Det kommer finnas höga förväntningar på mig men den pressen har jag på mig själv också. Sedan handlar inte allt om mål och poäng, jag vill vara en spelare som bidrar med hårt jobb över hela banan och som är en bra lagkamrat. Jag vill vara med på en resa upp till SHL och det gäller det att komma samman som grupp och dra åt samma håll, och då måste alla bidra med sitt yttersta på alla sätt och vis.

Christopher Bengtsson ville till ett satsande lag.

Björklöven var en av förhandsfavoriterna ifjol där det blev förlust i HockeyAllsvenska Finalen mot Timrå. Kommande säsong lär Umeå-laget vara en av förhandsfavoriterna igen.

– Vi kommer ha ett riktigt bra lag på pappret, sedan gäller det att få ihop det också, säger 27-åringen.

– Ligan blir ett riktigt getingbo. HV71 satsar, Västerås satsar, Karlskoga satsar... det är kul när så många lag har stora ambitioner. Kommande säsong blir verkligen inspirerande.