Listan: "Snacka om MAXimal utdelning"
Publicerad: 2020-12-23
Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!

1 Max Lindholm

Många är heta i formstarka AIK, men hetast av dem alla - och hetast i hela ligan - är Max Lindholm. Forwarden, som är inlånad från Örebro, har gjort mål i fem raka matcher. Efter att ha inlett årets AIK-sejour med ett mål på åtta matcher, så har det blivit hela tio mål och totalt tolv poäng på de åtta senaste kamperna.

2 AIK

AIK är heta. Efter en trevande höst med upphackat schema och uteblivna resultat så har laget nu vunnit fem raka matcher, där man både dragit längsta strået i tajta matcher och visat riktigt vass klass i andra kamper. Claes Endre har levererat lika bra målvaktsspel som hela hösten, men understödet har varit betydligt skarpare. Eric Norin har lyft försvarsspelet och laget har hittat en "leading line" i Max Lindholm, Johan Johnsson och Nicklas Heinerö.

3 Västerås

Västerås är nästan lika heta som AIK just nu med fem raka vinster, och det trots en tuff skadelista där bland annat Joakim Hillding, Isac Skedung och Viktor Hertzberg finns. Ja, det har varit centerkris ett tag - även Daniel Öhrn har missat matcher - men VIK har löst det ändå, och nyförvärvet Steven Iacobellis hamnade i poängprotokollet redan i debuten. Västmanlänningarna har varit upp och ner under hösten, men kanske hittat en stabilare nivå nu?

4 Claes Endres räddning mot Löven

Claes Endre svarade för veckans räddning när AIK slog tillbaka Björklöven med 4-3 på bortaplan. Daniel Rahimi bröt en passning och sidledspassade till Justin Crandall som fick ett kalasläge - men Endre hann på något mirakulöst sätt över och räddade. Endre var för övrigt lysande i hela matchen och svarade för hela 45 (!) räddningar.

5 Mike Helbers juklappsutdelning

C More-experten Mike Helber firade tidig julafton och delade ut julklappar till spelare och lag i HockeyAllsvenskan i fredags. Han gav bland annat Lars Lindbergs frisyr till Västerås-backen Jimmie Jansson, ett par glasögon till Björklöven-centern Fredric Andersson så att han ska hitta målet igen samt en ny klubba till Mora-backen Viktor Amnér som slog sönder den gamla mot Timrå.

6 Emil Kruse

Emil Kruse var med på listan förra veckan också - men blir kvar efter att ha fortsatt leverera grymt målvaktsspel. I de fem senaste matcherna, där VIK vunnit samtliga, så har Kruse bara släppt in sju mål (1,39 mål per match). Över de matcherna så har han en räddningsprocent på imponerande 95,3 %. Kort sagt: Kruse ger VIK chansen att vinna varje match just nu.

7 Oskar Asplunds kanon

Förra veckan svarade Gabriel Kangas för en häftig debut i Västerås när han gjorde mål i sitt första byte, och den gångna veckan skapade en annan 17-åring rubriker. Almtuna-backen Oskar Asplund fick för första gången i år - i sin åttonde match - chansen i powerplay mot Vita Hästen och tackade för förtroendet genom att bomba in 1-0. Skottet var en riktig kanon!

8 Fredrik Johanssons mål 100

I fredags nådde Fredrik Johansson milstolpen 100 mål i HockeyAllsvenskan. Kassen var dessutom viktig. 36-åringen dundrade in 2-1 i tredje perioden mot Kristianstad vilket ledde till tre viktiga VIK-poäng. Det var andra milstolpen som Johansson nådde i år då han tidigare noterat sin 150:e assist i ligan. Nu jagar han tredje milstolpen: 500 matcher (står på 490 matcher…).

9 Johan Johnssons poängsvit

Johan Johnsson - spelmotorn i AIK:s heta toppkedja med Max Lindholm och Nicklas Heinerö - har en fin poängsvit som just nu är uppe i åtta raka matcher. Johnsson svarade för fem poäng på säsongens tio första matcher innan han missade tre matcher. Poängsviten startade i comebacken, och i de åtta matcherna så har han totalt gjort tolv poäng (ett mål, elva assist).

10 Johan Harjus start

Johan Harju skrev på ett kortidskontrakt med MODO fram till nyår, men sportchefen Fredrik Glader har inte gjort någon hemlighet av att han hoppas att veteranforwarden stannar resten av säsongen. Med tanke på hans fina start är det inte konstigt. 34-åringen har gjort ett mål och tre assist på sina tre första matcher i klubben.

Jonas Gustavsson