Stora finaltipset - så går det mellan MoDo och Djurgården!
Publicerad: 2023-04-15
Under söndagen startar finalen mellan MoDo och Djurgården! Hur går det? Vi har låtit över 50 profiler tippa matchserien!

En bit över 50 personer - en salig blandning av journalister, hockeytyckare, bloggare, skribenter, spelare, tränare och andra - har tippat finsalserien mellan MoDo och Djurgården:

4–2 till MoDo.
Årets mest ovissa serie? Ett MoDo som tuggat i gång så sakteliga mot ett Djurgården som hittat toppformen under vårkanten. Det känns hugget som stucket. Någonstans känner jag att ovissheten kring Djurgårdens målvaktssida gör att vågskålen välter över i MoDos favör. De känns också över lag lite friskare och fräschare än sina motståndare.
Uffe Bodin, hockeyorakel (kort och gott…)

Modo-Djurgården 2-4.
Det kommer säkerligen att bli jämt och tight. Men frågan är om MoDo har förmågan att hitta sitt snudd på sexstjärniga spel från tidigare under säsongen.
Djurgården har hittat något riktigt vasst i slutspelet. De unga spelarna driver, de rutinerade spelarna levererar, backarna har slutat fastna i egen zon och Jesper Myrenberg har kommit in med stabila insatser.
Men…. Det kommer att bli jämt. Det tror jag.
Lars Lindberg, omtyckt C More-ankare med nallebjörns-aura

4-2 till Djurgården.
Det känns som det går Djurgårdens väg, till slut. Bredden och hur man förberett sig för just detta, blir avgörande.
Johan "MrMadhawk" Svensson, bloggare, poddare och journalist som vet om övergångar innan spelarna själva vet om det

Jag tror mig veta att Djurgården går upp i SHL.
Anledning: De har ett vapen i PP som inte Modo har i Linus Klasen.
De har en balans mellan ung talang, Öhgren, Lekkerimäki, Östlund, Lindbom (skadad) och Odelius. Och rutinerade pjäser som Krüger, Brodin,Norman, Danielsson och Arnesson för att nämna några.
De har en kärna i truppen av klasspelare som är Djurgårdare i hjärta och själ.
Modos bästa spelare är också Djurgardare i grunden. David Bernhardt. Som dessutom har ett säkrat kontrakt i SHL nästa säsong oavsett hur det går. Jag vill inte vara tråkig men det här vinner Djurgården med 4-1 i matcher.
Enda som talar för Modo är Mattias Karlin.
Dusan Umicevic, SVT-ankare och Sveriges lääängsta hockeyprofil

Modo - Djurgården 4-3.
Fascinerande när man mer ser fram mot finalen i HockeyAllsvenskan än SM-finalen! Två klassiska lag där SHL-status betyder allt. Det här är den mest ovissa serien någonsin. Övertygad om sju matcher, där sista avgörs i sudden. Slumpen avgör till hemmalagets fördel - och Foppa bjuder hela Övik på pizzor från Mamma Mia.
Niklas Jihde, före detta innebandystjärna och HA-ankare som numera briljerar på Viaplay

Modo vinner med 4-3.
Otroligt svårtippat måste jag säga och mycket hänger på om Carl Lindbom kan spela. Det är lätt att dras med i euforin runt matchserien mellan Björklöven–Djurgården och det motsatta i Modo–Mora. Men varje matchserie lever sitt eget liv och Modo vann trots allt grundserien och har fått en väldigt smidig väg fram till finalen.
Hans Abrahamsson, hockeyinitierad journalist på Aftonbladet

MoDo - Djurgården 4-2.
ror ändå det är Modos tur nu, känns som hela Ö-vik är med på det. Ändå lite tråkigt att inte ha ett Stockholmslag i SHL för det behövs.
Fredric Jaensson, legendarisk poängspruta i Oskarshamn

1-1 efter matcherna i Övik.
Djurgården tar bägge på Hovet till 3-1.
MoDovinst i match 5.
4-2 Djurgården.
Första laget som vinner på bortplan går segrande. Tror Djurgården snor en tidigt.
Erik Melakari, statistikexpert hos Statnet som kan trolla fram vilka sviter eller rekord som helst

Resultat: 4-2 i matcher till Djurgården.
Motivering: Djurgården har bara växt och växt och kommer boostat efter sin tuffa matchserie mot Björklöven. Känslan är att de med sitt rutinerade garde i spetsen kommer klara av finalpressen bättre än Modo.
Mikael Mjörnberg, Hockeyettan-orakel

Tips: Djurgården vinner med 4–2 i matcher.
Kommentar: Formen i slutspelet talar för Djurgården. Väldigt många spelare har nått en formtopp både defensivt och offensivt. Enda frågetecknet är på målvaktssidan på grund av skadan på Carl Lindbom, men Jesper Myrenberg har gjort ett lugnt och stabilt jobb som ersättare. Modo behöver en bredare leverans nu än tidigare i slutspelet. Då finns det en chans.
Mattias Ek, hockeynews.se-ankare med vass penna

Djurgården vinner i match 6. För annars blir denna sommar lika tråkig som den i fjol…
Håkan Södergren, Viaplay-expert med vissa sympatier för ena finallaget

4-2. Modo varit bättre över hela säsongen.
Mats Näslund, NHL-legendar, Stanley Cup-vinnare och pålitlig poängspottare

Jag sa MoDo innan säsongen, men för att vara ärlig med vad jag tror nu… Djurgården har helt enkelt en högre klass i sig. 4-2 i matcher och Djurgården direkt tillbaka i SHL.
Dennis Pavlovic, journalist som bland annat bevakar BIK för KT-Kuriren

Tips: Modo 2.
Djurgården 4.
Motivering:
Till Modos fördel talar den smidiga vägen till final. Friska, fräscha och utvilade.
Djurgården har haft en svårare väg (jösses vilken serie det var mot Björklöven!) men är i maximalt matchtempo. Trots utmaningar i skadekolumnen kommer Djurgårdens lagmässiga lyft avgöra. Den kollektiva samhandlingen.
Lasse Granqvist, C More-ankare som etsat sig fast i historieböckerna tack vare fantastiska radioreferat

4–2 i matcher till Modo.
Just vilan och hemmafördelen har visat sig vara viktig historisk för både Timrå och HV71 när de tagit klivet upp. Modo har nu fått åtta dagars matchledigt, fått vila upp kropparna och även fått tillbaka lite spelare. Med det sagt så kommer Djurgården att bli en tuff nöt, men med spelare i absoluta toppform på flera håll tror jag till slut att Modo löser det här.
Mattias Persson, initierad journalist på Örnsköldsviks Allehanda

4-2 till Djurgården.
Djurgården ser stora och starka ut just nu och publiken har slutit upp.
Albin Lundin, Timrå-center som själv varit med och vunnit HockeyAllsvenskans slutspel

Jag tror att Djurgården vinner med 4-3 i matcher.
Efter grundserien hade jag svårt att se DIF gå längre än kvarten. När först Carl Lindbom och sedan även Matt Galajda gick sönder kändes det att nu tar det stopp.
Men DIF har istället växt av motgångarna och visat att man på riktigt kommit ihop som ett lag. Den glöd som spelare som Daniel Brodin och Marcus Krüger lett laget med blir bara hetare för varje dag. Det krävs för att slå ett skickligt Modo där Gudlevskivs varit magnifik i målet. Jesper Myrenberg kan låta som en orosfaktor i och med sin orutin men verkar inte vara ett dugg brydd. Har klivit fram på ett makalöst sätt och där erfarenheter brister skotttäcker spelare som Edvin Hammar på riktigt allt. Det blir tajt, hett men DIF tar det.
Marie Hallman, hockeyreporter/frilans för bland andra TT Nyhetsbyrån och SVT Sport

Inför slutspelet tippade jag faktiskt att Djurgården skulle gå upp. Men då hade man ju också Carl Lindbom i laget. Utan honom kommer man få det tuffare, även om Jesper Myrenberg kommit in och gjort det bra. Han känns i alla fall stabilare än Matthew Galajda. Det känns nästan som 50/50. Det som talar för MoDo är att de haft en lättare resa till final, men det som talar för Djurgården är att deras rutinerade rävar spelat sin bästa hockey för säsongen på senare tid. Eftersom jag tippade Djurgården inför slutspelet får jag stå fast vid det. De vinner med 4-2 i matcher.
Måns Karlsson, hockeysverige.se-chef som får nära till en allsvenska arena till hösten

Djurgården vinner med 4-2 tack vare större tyngd och rutin.
Janne Rindstig, len radiopratare i Sveriges Radio

Jag tror att Djurgårdens självförtroende som vuxit efter jul blir avgörande.
Plus att de invärvade stjärnorna är på plats för just de här matcherna. Det är nu de ska, och kommer vara som bäst.
Djurgården vinner med 4-2 i matcher.
Linus Eklund, C More-kommentator som kommenterat HockeyAllsvenska matcher sedan urminnes tider (nåja…)

Resultat i matchserien. 4-2 Djurgården.
Klasens magi och Djurgårdens mix med gammalt och ungt avgör. Rykten går att Klasen köpt hus i Karlskoga!
Martin Thelander, BIK-legendar med glimten i ögat

Djurgården vinnare 4-1.
Djurgården är efter den tuffa serien mot löven helt igång med att spela slutspelshockey och att vinna till varje pris, samtidigt som Modo haft en lite för bekväm resa så här långt. Olle Liss blir stor hjälte med hattrick i både match fyra och fem.
Martin Janohls, en av HockeyAllsvenkans mesta spelare någonsin

4-2 i matcher till Djurgården.
Djurgården har fler spelare med det lilla extra som besitter förmågan att kliva fram när det gäller som mest.
John Wikberg, månsidig hockeybloggare på sportbloggare.com

Hjärtat säger förstås Modo Hockey, men svensk hockey mår troligen/tyvärr bättre av att ett Stockholmslag finns i den högsta serien. Det finns ju annars en risk att hockeyn i storstäderna dör ut och blir en landsortsföreteelse – och vad skulle skymningspressen skapa klick på i så fall?
Djurgården har visat att de också kan grisa sig genom en serie – som mot Björklöven i semin. 4–2 till Djurgården – och Johan Garpenlövs ultimata revansch efter fiaskot med Tre Kronor.
Johan Rylander, krönikör och hockeyreporter på Göteborgs-Posten

4-2 i matcher till Djurgården.
Djurgården har visat upp fler lager av skicklighet än Modo under slutspelet. Det kommer bli tajt och jämnt givetvis, men DIF känns hetare just nu och har tvingats hitta nya nivåer i sitt spel, jämfört med Modo som fått en relativt bekväm resa. Dessutom är Krüger och Klasen i högform, det avgör saken för mig. Modo har inga spelare på deras nivå.
Andreas Hanson, journalist på Länstidningen och nördigt insatt i HockeyAllsvenskan

4-2 Djurgården.
Vägen har varit lite krokig med Djurgården verkar ha fått alla bitar på plats under den viktigaste delen av säsongen. Kommer stärkta efter en häftig semifinal-serie.
Jesper Samuelsson, Vita Hästen-ikon

Jag säger 4-2 i matcher till MoDo. Jag tycker att MoDo har ett bättre lag och är lite bättre i alla lagdelar. De har lite mer skicklighet och lite mer spets i truppen. Sedan tror jag att MoDo lär vara bättre förberedda för finalen med tanke på att de har fått vila längre än Djurgården. Det kommer bli en jämn och tuff serie men till slut kommer MoDo dra det längsta strået.
Robin Olausson, hockeysverige.se-skribent som har extra fokus på HockeyAllsvenskan

Modo vinner med 4-2 i matcher.
Det känns inte som att det finns en klar favorit, men Modo har varit bättre sett över längre tid, vilket brukar ge en bättre grund. Tänker även att Modo har vassare vapen i power play och inte lika rörig målvaktssituation.
Jimmy Hamrin, Timrå-supporter med extremt gott hockey-öga

4-2 i matcher till Djurgården. Ett skickligt MoDo kommer garanterat att ge Stockholmslaget en rejäl match, men jag tror inte att det kommer att räcka hela vägen. Djurgårdsmaskinen har börjat varva upp på allvar, man har en vass trupp och en skön mix av tungt erfarna ”gubbar” och framfusiga jättetalanger. Det kan säkert bli en oerhört rafflande finalserie, men när allt är sagt och gjort tror jag att Djurgården tar klivet upp till SHL.
Carl Ljungqvist, journalist på Jönköpings-Posten och Jnytt

4-2 i matcher till Modo.
Modo har vilat upp sig och har fräscha buggar. Djurgården har stångats mot Björklöven i sex kamper. Mattias Karlin för upp Modo till finrummet igen och blir ikonisk i hela bygden.
Kenny Wiis, journalist Norrköpings Tidningar

Modo vinner med 4–3 i matcher.
Modo fick en oväntat lätt resa genom semifinalen men det känns samtidigt som att man har några extra växlar att lägga i. Djurgården har efter en knackig grundserie kommit igång på riktigt i slutspelet och kommer bli riktigt farliga. Jag tror finalen blir mycket jämn, men att Modo avgör i match sju.
Ludvig Gulliksson, sportjournalist på Västerbottens-Kuriren/Folkbladet

4-2 i matcher till MoDo!
Max Strömberg Melin, Västerås-analytiker och djuplodad hockeynörd

Djurgården vinner med 4-3 i matcher.
Blir stenhårt. Marcus Krüger får matchserien att tippa över till Djurgårdens fördel.
Richard Hermansson, C More-kommentator

Tipset: 4-3 till Modo.
Jättesvårt att tippa, det känns som att det är två närapå kompletta lag som gör upp. Modos just nu något vassare målvaktssida gör att jag tror de kniper det till slut.
Jonathan Åhman, journalist Västerviks-Tidningen

Djurgården-Modo 3-4.
Ö-vikslaget bryter sin match sju-förbannelse och löser SHL-kontraktet på hemmaplan. Djurgården är favoriter i mångas ögon efter ett starkt slutspel och det kan nog passa Modo bra att slå ur underläge. Lätt att glömma bort att Modo också haft en stark trend senaste två månaderna och fått tillbaka nyckelspelare som Josh Dickinson samtidigt som Kristers Gudlevskis spikat igen. Mattias Karlins taktiska öga och förmåga att förändra matchbilder blir också en tung faktor. En stor nyckel blir hur lagen hanterar det enorma trycket på Hovet. Det är på förhand ett stort plus för Djurgården.
Adam Johansson, intensiv poddare samt initierad hockeyjournalist på Expressen

Resultat i matchserien blir seger med 4-1 för Djurgården Efter en lång startsträcka i HockeyAllsvenskans grundserie har Djurgården växlat upp och tycks ha toppat formen precis lagom till finalen. Till skillnad från finalmotståndarna MoDo så har Djurgården matchtempot i kroppen och behöver knappast någon startsträcka.
MoDo blev ju klara relativt tidigt för final och behöver komma väl förberedda till finalserien för att kunna matcha Djurgården, förmodligen behöver man en lite startsträcka för att hitta tempot. Jag tror dock att Djurgårdens bredd och spets kommer att fälla avgörandet och man gör precis som HV71 förra säsongen, tar sig tillbaka till SHL direkt.
Peter Bohlin, Almtuna-fotograf

4–2 Djurgården.
Om målvakterna bakom skadade Carl Lindbom håller ihop grejerna så tror jag DIF tar det här.
Henrik Sjöberg, hockeynews.se-journalist

Jag tror DIF tar det med 4-2 i matcher.
Tycker Stockholmarna sett lite mer rejäla ut på sistone och kommer bli tunga att brotta ner nu i finalserien. Men blir en häftig duell som väntar nu.
Björn Oldéen, C More-ankare som bevakat HockeyAllsvenskan mycket tidigare

Modo har vilat sig i form och tar det här med 4-2 i matcher efter en övertidsvinst i avgörande matchen. Får Modo fortsätta spela sitt spel med högt tempo och stabilt målvaktsspel blir laget svårt att slå.
RoadLaker, pensionerad Twitter-profil

Jag tippar lite med hjärtat och säger att MoDo vinner serien med 4-2. Avgöra borta brukar vara vår grej, vilket tyvärr sällan varit fallet med sjunde och avgörande på hemmaplan.
Jag baserar mitt tips på att laget är inne i bra form, man har visat sig kunna vinna matcher med flera olika sorters matchbild, och nu har man pga svepandet av Mora fått vila och kurera en del slitna nyckelspelare.
Dessutom har Josh Dickinson precis kommit tillbaka efter en långtidsskada och kan ge förstakedjan en välbehövlig boost. Utöver detta har MoDo spridit ut poängproduktionen på flera kedjor och fått ordning på sitt försvarsspel (och målvaktsspelet) i semifinalen, därför vågar jag också ha laget som favorit i finalen.
Peter Kempe, MoDo-poddare

En SHL-plats står till förfogande till vinnaren i årets final, wow! Vilket lag hittar flowet? Jag har själv varit i sån final och det är så häftigt. Oerhört svårtippat såklart, klassiskt är ju att säga att special teams blir viktigt, att målvakten står på huvet, att målskyttarna får till det, och det är ju helt sant. Men vilket lag har vinnar-karaktärerna i sitt lag? Det lag som klarar av den mentala matchen i matchen blir avgörande i en sådan här final serie. Båda lagen har enormt bra och skickliga spelare som kan göra skillnad i matcherna.Jag tror det går till 7 matcher och där tror jag Modo hittar rätt med sitt spelsätt och vinner på hemmaplan. Modo-DIF 4-3.
Pelle Hånberg, klubblös coach som tidigare fört upp Karlskrona i SHL

4–2 Djurgården.
Jag tycker DIF bara blivit bättre och bättre. Haft otroligt mycket skador under säsongen och är relativt fria från det nu. De imponerade på mig mot Löven där de helt enkelt var tyngre och bättre än ett väldigt bra Björklöven. Tror Modo för oerhört svårt att stå emot Djurgården över sju matcher.
Jonas Westerling, passningsgeni

Jag tror på en gastkramande final. Tidigare på säsongen såg MoDo mycket starka ut, men laget förefaller ha tappa lite efter nyår. DIF å sin sida verkar ha behövt tid på sig för att växa in den allsvenska kostymen. Kanske fäller detta avgörandet? 4-2 till DIF.
Tobias Stark, hockeyprofessor

4-2 Modo.
De har vart bäst hela säsongen och har fått igång sina toppar bra.
Mikael Rosell, agent

4-3 till MoDo.
Mycket svårtippat men jag tror att i en lång, tuff och i, även varje match, jämn matchserie kommer MoDos lite "enklare" slutspelsväg fram till finalen till slut visa sig vara vinnande. Båda lagens nyckelspelare har klivit fram i slutspelet men i inte minst Gudlevskis, Bernhardt, Vela och Halloran finns det där lilla och mer utvilade finalextra. Men DIF har Krüger, jag tror dock att han i längden inte orkar prestera som mot Björklöven.
Thomas Melin, KIK-supporter som inte vet hur man skriver kort men som ändå skrev skapligt kort motivering den här gången

Djurgården vinner med 4-2.
Modo är ett grundserielag, Djurgården ett slutspelslag. Lite överdrivet och hårdvinklat. Men det är min absoluta känsla. Därtill saknar jag Djurgården i SHL, klubben alla älskar att hata, så lite för den sakens skull också.
Christian Gustafsson , krönikör Barometern/Oskarshamns-Tidningen med en synnerligen vass penna som mestadels skriver om IKO

Djurgården vinner med 4–2 i matcher.
Djurgården har prickat in exakt den formkurva som jag tror Johan Garpenlöv ville se när han tog över efter Joakim Fagervall. Vändningen från 1–2 till 4–2 i matcher mot Björklöven var inget annat än en styrkedemonstration. Djurgården har dessutom den perfekta mixen i laget med nyttig och välbehövlig rutin samt gnistrande och högklassig talang. Frågetecken sätts för målvaktsskadorna på Lindbom och Galajda.
Marcus Nilsson, initierad sportjournalist i Kristianstadsbladet

Djurgården 4–2.
Henrik Leman, rakapuckar.com

Modo-Djurgården 4-3.
Jag tror Djurgården kommer rivstarta finalserien, fortfarande uppe i varv efter semin mot Löven. Men Modo kommer tillbaka och finalen går till sju matcher – hemmaplan avgör i sista fajten.
Tobias Carlsson, snabbsnackande C More-kommentator

4-3 till MoDo.
Extremt svårtippat. Tror MoDo har lite mer skills, framförallt på backsidan, vilket gör det svårt för Djurgården i längden att försvara sig över hela isen.
Mikael Norén, driver eminenta och initierade Västerås-inriktade bloggen vikfancentral.se

Modo-Djurgården 2-4.
Jag väljer mellan två olika scenarion för vad som kan komma att hända med den här finalserien. Och den idé jag landar i att vara lojal med är att Djurgårdens tunga pjäser har hittat den nivå som krävs för att lyfta laget tillbaka till SHL. När de visar upp den ishockey de gjort i slutspelet är de en bit före Modo. Jag säger 4-2 för Djurgården!
Andreas Åberg, C More-kommentator

4–2 till Modo.
Vad baserar jag det på? Tja, hemmaplansfördelen, vilan och målvaktssidan där Kristers Gudlevskis har storspelat för Modo samtidigt som Djurgården dras med dubbla skador. Marcus Krüger i all ära, men David Bernhardt blir slutspelets MVP.
Jonathan Nilsson, journalist på Aftonbladet med magiska användarnamnen @kanonathan på Twitter

Jonas Gustavsson