Beslut: David Åslin stängs av fem matcher
Publicerad: 2020-02-28
David Åslin, Vita Hästen, stängs av fem matcher för en "checking to the head" i matchen mot MODO.

BESLUT

Efter match mellan HC Vita Hästen och MODO Hockey, HockeyAllsvenskan, den 26 februari 2020 åläggs David Åslin, HC Vita Hästen, följande straff för huvudtackling (checking to the head):

Avstängning fr.o.m. den 27 februari 2020 t.o.m. den 13 mars 2020. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

Böter om 13 513 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara fem matcher.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från David Åslin samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: Vita hästen har etablerat spel i Modos försvarszon. David Åslin #24 i Vita hästen driver mot mål och i samband med att #24 Åslin passerar Modos målvakt #35 Patrik Bartosak träffar Åslins axel huvudet på #35 Bartosak. Utvisning 2+10 min för checking to the head utdömdes på isen. #35 Bartosak lämnar matchen.

David Åslin har uppgett följande. Jag driver mot mål och har blicken mot våran back som ska ta ett skott mot mål. Försöker ta mig till en position där jag kan styra pucken eller komma åt ev. retur. Uppfattar sent att Bartosak har den positon som han har och gör allt jag kan för att undvika en pååkning, jag har en back på utsidan av mig som gör det svårt att ändra åkriktning bort från situationen som uppstår. Jag hoppas på ett snabbt tillfrisknande och att Bartosak är tillbaks i spel snabbast möjligen

Disciplinnämnden gör följande bedömning Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att David Åslin gjort sig skyldig till en huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fem matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

Tacklingen sker på målvakten när dennes skridskor befinner sig i målområdet och således inte är tacklingsbar,
Tacklingen, som sker från blind side, är vårdslös Stor skaderisk

SITUATIONEN

HockeyAllsvenskan