Bozic: "Får se vem som tar klivet..."

17 september 2020 12:00

14lag14analyser: Södertälje avslutade säsongen starkt ifjol och hoppas kunna spinna vidare på det i år. Dennis Bozic berättar om förvandlingen förra året, delade ledarskapet, NHL-lånen, målvaktssidan och offensiven.


Svag start, stark avslutning.

Så kan förra säsongen summeras för Södertälje, som var ett bottenlag under första halvan av säsongen, men som var ett av ligans hetaste lag under andra halvan. Laget tog 29 poäng på de 26 första matcherna och var då tredje sist i tabellen. Andra halvan blev det 52 poäng på 26 matcher, tredje bäst i ligan, och det hela landade i en slutlig sjundeplats i tabellen.

Anledningen till förvandlingen?

Ett tränarbyte där Ulf Lundberg fick gå, och där assisterande tränarna Dennis Bozic och Nichlas Falk tog över i båset.

En renovering av backsidan, där Adam Wilsby, Andreas Hjelm och August Berg kom in och stabiliserade upp hela försvarsspelet, och även adderade en helt annan konstruktivitet i spelet med pucken från egen zon.

– Det var kul att vi fick igång spelet till slut. Gruppen tog verkligen tag i det, säger Dennis Bozic.

Grundtanken var att Dennis Bozic och Nichlas Falk skulle vara en temporär lösning som huvudtränare, men de fick vara kvar hela säsongen och får även förtroende i år.

– Det fungerade bra ifjol. Jag coachar backar medan Nichlas coachar forwards, sedan jobbar vi mycket tillsammans i det mesta. Vi har ett bra team runt laget, säger Bozic.

Vad säger du om att det är ett delat ledarskap?
– Det fungerade bra ifjol, så jag har inget emot det. Sedan att klubben väljer att ta den vägen är ju Mikael Samuelssons beslut, men det är kul att han tror på oss.

Tanken i år är att spinna vidare på avslutningen ifjol, och man har också fått behålla stora delar av truppen sedan dess.

Försäsongen har dock störts av skador hittills, vilket inte varit optimalt.

– Så är det ju, det är viktigt att ha ett skadefritt lag, säger Bozic.

– Vi har inte varit helt nöjda med spelet så här långt, men vi har också haft mycket frånvaro. Med ett skadefritt lag så ska vi kunna prestera en bättre hockey. Vi vill vara ett lag som arbetar hårt och som växer ihop under säsongen. Tanken är så klart att vi ska vara betydligt bättre när säsongen summeras än vad vi är nu, säger Bozic.

SSK har spetsat truppen med fyra NHL-lån: Axel Andersson, Evan Bouchard, Lukas Vejdemo och Samuel Fagemo.

– De kommer att bidra med bra saker. Spelare som Vejdemo och Fagemo ska ju vara klasspelare i vårt lag, sedan får vi se hur länge de stannar.

En nyckelposition är, som i alla lag, målvaktssidan. SSK har valt att satsa vidare på fjolårets duo: Alexander Sahlin och Fredrik Bergvik.

– Det var lite in och ut för dem ifjol, vi skulle verkligen behöva att någon av dem steppar fram och verkligen tar förstaspaden. Det är viktigaste positionen i laget. Vi får se vem som tar klivet, eller om båda gör det och kan växeldra under säsongen.

Något som stuckit ut i SSK de senaste åren är en sylvass förstakedja. Ifjol var Ludwig Blomstrand, Christopher Liljewall och Nick Olesen en av ligans hetaste kedjor under andra halvan av säsongen. Året innan var det Nicolai Meyer, Christopher Liljewall och Sebastian Dyk som var glödheta, och året innan dess sprutade Christopher Bengtsson, Fredric Weigel och Thomas Valkvä-Olsen in pinnar.

– Jag kan inte svara på varför det varit så. Ibland kanske man hellre vill ha fyra kedjor som spelar åt båda håll. Det finns för- och nackdelar, har man en toppkedja kan den vara enklare att plocka bort, men en rikigt bra förstakedja kan också vara avgörande i många lägen, säger Bozic.

– Det var viktigt för oss att få behålla spelare som Nick Olesen och Ludwig Blomstrand som producerade mycker för oss ifjol. Det är inget snack om att de ska producera för oss i år också.

Tanken är ju att Matt Bailey ska in i den kedjan, kan det bli en ny glödhet toppkedja?
– Vi får se, de ska ju hitta kemi, men visst ser det spännande ut på förhand.

» #14lag14analayser