Tornberg: "Väntade på chansen, men..."

15 augusti 2020 13:30

August Tornberg har bytt Björklöven mot Västerås och nu berättar backen om klubbytet, defensiva rollen ifjol, +27, brutna nacken och förhoppningen i vinter.


Det blev en hel del snack och rubriker kring August Tornberg den gångna vintern.

Anledningen?

Han berättade i en C More-sändning att han spelat med bruten nacke i femton (!) år.

– Fast så mycket snack blev det inte, de i min närmaste omgivning visste ändå om det så det var inget nytt för dem. Några i laget kom fram och frågade om det som hänt, men så mycket mer var det inte. Det är ju ingen drömskada, men jag har levt som vanligt, säger August Tornberg.

Det har ändå påverkat hans hockeykarriär.

– Jag bröt nacken när jag var i femårsåldern men det upptäcktes inte förrän långt senare, och jag fick det åtgärdat 2012. Det tog väl två år för mig att komma tillbaka i samma hockeyform igen, jag blev lite försiktig av mig, så visst har det fördröjt min karriär lite.

Fördröjt var ordet.

August Tornberg spelade åtta år i HockeyEttan innan han fick ett allsvenskt avtal med Björklöven för två år sedan och han gjorde debut i HockeyAllsvenskan som 26-åring.

– Jag har väl alltid känt att jag har kapacitet att spela i HockeyAllsvenskan, men de fysiska delarna, bland annat kopplat till nacken, fördröjde att jag fick chansen, säger han.

Just fysiken var också en akilleshäl under debutsäsongen i ligan. Han fick spela en del inledningsvis, men föll sedan tillbaka.

– Det var stor skillnad att komma från ettan där man jobbar åtta timmar per dag, och utöver det tränar och spelar matcher. Det blir inte samma kvalitet. Jag fick bygga upp mig under första året och lära mig leva som en professionell hockeyspelare. Det var en viktig säsong för mig.

Ifjol kunde August Tornberg skörda frukten av det arbete han la ner för två år sedan. 28-åringen var en stabil back i HockeyAllsvenskans bästa lag och hans +27 i plusminus-statistiken var bäst i hela ligan.

– Det var en grym säsong både för mig och hela laget. Jag är väldigt nöjd med det jag presterade. Jag kom mer och mer under säsongen, och blev bättre och bättre. Jag hade en mer defensiv roll och tycker att jag axlade den på ett bra sätt.

Ja, du är ju en offensiv back egentligen?
– Jo, eller i alla fall en tvåvägsback. Jag hade en mer offensiv roll under mina år i HockeyEttan, och den defensiva rollen växte fram först ifjol. Jag fick spela lite i powerplay under försäsongen men inget när serien startade. Jag väntade lite på chansen i powerplay, men den kom inte och det blev tydligt att min roll var att ta hand om defensiven i första hand. När jag förstod hur det låg till så anammade jag den defensiva rollen, och efter det så gick det bara bättre och bättre.

+27 var till och med bäst i ligan?
– Ja, det är kul att jag hade så bra siffror. Det är sådan statistik man får titta på som defensiv back. Även min corsi, som vi mätte inom laget, var bra. Det är jag nöjd med. Samtidigt får man vara ödmjuk och säga att det var hela lagets förtjänst att siffrorna blev så bra. Jag spelade med skickliga spelare som levererade framåt, samtidigt som vi hade bra målvakter som stod på huvudet många gånger. Med det sagt så är jag ändå nöjd med det jag själv presterade.

Nu skiftar August Tornberg miljö.

I höst spelar han med Västerås.

– Det kändes som mitt bästa alternativ. Den plan och det upplägg som presenterades för mig kändes helt rätt, säger Tornberg.

Planen under kommande säsong är att få igång offensiven även på allsvensk nivå. Ifjol utvecklade Pajala-sonen sin defensiv, nu ska offensiven få lite mer utrymme.

– Så är tanken, och det har jag och Västerås pratat om. Tanken är att behålla den starka och stabila defensiven från ifjol, men att bli mer av en tvåvägsback på den här nivån. Jag vill vara delaktig i spelet i båda ändarna av isen, säger han.

– Jag är redo för nästa steg, det är så det känns. Jag har fått bra stöttning i de tankarna av tränarteamet i Västerås också, så det känns skönt.

Vad tror du vi kan förvänta oss av Västerås som lag?
– Klubben har fått behålla många spelare och det är fin kontinuitet, så jag tycker absolut att förväntan ska vara att vi håller till på den övre halvan av tabellen.

» Transfercentralen - få full koll på silly season!

AUGUST TORNBERG OM NACKSKADAN