Bengtsson: "Ska vara offensiv spets"
Publicerad: 2020-08-29
Sebastian Bengtsson är klar för Väsby och nu berättar han om klubbvalet, uppbrottet med Södertälje, produktionen, offensiven, tänderna och förväntningarna.

Väsby har lastat in ett gäng spelare med allsvensk rutin inför premiärsäsongen i HockeyAllsvenskan.

En av spelarna som ansluter är Sebastian Bengtsson.

– Jag ser det framförallt som en spännande och tuff utmaning, att komma till en nykomling som ska in och etablera sig i HockeyAllsvenskan. Det blir en spännande resa, säger Sebastian Bengtsson.

Det finns också ett revanschsug hos 25-åringen.

I våras fick han nämligen nobben av Södertälje efter två år i klubben.

– Jag hade självklart velat vara kvar, det var mitt prio ett. Tränarna var nöjda med mig, men Mikael Samuelsson tog beslutet att jag inte skulle få vara kvar. Det är inte mycket att göra, det är så det funkar i branschen. Jag har inte grubblat mer över det, säger han.

Vad säger du om dina två år i SSK?
– Det var två lärorika år och mina första riktiga år i HockeyAllsvenskan. Första året blev det inte så mycket speltid och mycket handlade om att ta en plats i laget och försöka etablera sig. Ifjol var det mer utvecklande för mig och jag hade en stor roll. Nichlas Falk och Dennis Bozic trodde på mig och jag tog stora kliv framåt.

Bengtsson producerade 26 poäng på 42 matcher ifjol.

En väldigt fin siffra med tanke på speltiden. Sett till producerade poäng i relation till istiden så var bara Ludwig Blomstrand, Filip Ahl och Nick Olesen vassare.

– Även första året gjorde jag en del poäng trots lite istid. Jag försöker skapa varje gång jag är på isen. Jag fick också förtroende i viktiga situationer ifjol, både i powerplay och på övertid.

Det finns chans att få mer istid i Väsby, då borde poängmakandet också kunna få en skjuts?
– Precis, det hade också stor del i att jag gick till Väsby. Jag hoppas ta en bra och tydlig roll och leda laget på det sättet.

{!A}

Att det finns mycket offensivt kunnande i forwarden är det inget snack om.

Innan han fick chansen i SSK så gjorde Bengtsson 28 mål och 49 poäng på 40 matcher med Borlänge i HockeyEttan.

– Jag känner själv att jag har en offensiv som är i klass med toppen i HockeyAllsvenskan, men det finns andra delar jag måste jobba med, säger han.

– Jag hoppas på en stor roll i Väsby där jag får spela i powerplay och göra det som jag är bra på, det vill säga använda min offensiva spets.

Du har höga förväntningar?
– Jag vill ta nya steg i min utveckling och visa att jag kan leda ett lag i HockeyAllsvenskan. Vi är nykomlingar och det kommer inte bli en dans på rosor, men vi är beredda på att jobba hårt.

Vad är utmaningen offensivt i HockeyAllsvenskan?
– Jag kan bara jämföra med HockeyEttan och där kunde man få fler gratischanser på grund av misstag, men det får man inte i HockeyAllsvenskan. Här gäller det att skapa lägen på egen hand, eftersom det inte bjuds lika mycket. Det gäller att vara aktiv och kreativ, helt enkelt.

Sebastian Bengtsson lämnar inte bara Södertälje med två års allsvensk rutin i bagaget, han gör det också med en justerad tandrad…

Han fick en puck i munnen under en träning ifjol och fick spela med galler på hjälmen ett tag.

– Jag har faktiskt fortfarande lite problem med det där, jag går till tandläkaren regelbundet för att få det där klart, säger han.

– Det var inte skönt att få den där pucken i munnen kan jag säga. Det var en styrning och jag hann knappt reagera utan blev helt groggy. Jag fick in på sjukhuset och lappa ihop munnen. De var inne och sydde i munnen också, det gjorde orimligt ont.

Återstår att se hur leendet ser ut framöver, alltså.

Fokus handlar dock främst om Väsbys förehavanden på isen.

– Det blev en liten gratisbiljett till HockeyAllsvenskan, men Väsby var ändå bäst i HockeyEttan ifjol och det är inget dåligt lag på pappret. Alla jobbar stenhårt. Vi ska visa att vi inte fått den här platsen i ligan för ingenting, utan att vi förtjänar att spela på den här nivån, säger Bengtsson.

Nykomlingar brukar gå bra också…?
– Äh, det där är bara någon skröna, det är hårt jobb som gäller, inget annat. Ingen kan nå framgång om man inte jobbar hårt.

» Transfercentralen - få full koll på silly season!

Jonas Gustavsson