Farley: "Handlar om hur stort hjärtat är"

16 november 2017 12:00

Trots misslyckandet i MODO gav inte Austin Farley upp karriären i Sverige - och nu är Björklövens forward en av HockeyAllsvenskans hetaste målskyttar.


Austin Farley har gjort nio mål i HockeyAllsvenskan i år och ligger delad tvåa i skytteligan, men vägen till firad målskytt har sannerligen inte varit smärtfri för amerikanen.

Efter att ha avslutat sina collegestudier i USA ifjol valde 24-åringen att lämna Nordamerika för Europa och hamnade i MODO. Det blev 19 matcher och två mål innan kontraktet bröts och Farley skrev istället på för Björklöven.

Där lossnade det snabbt. Han gjorde mål i sin tredje match vilket inledde en svit med mål i fem (!) raka matcher. Men efter sju mål på 17 matcher så blev han skadad och missade resten av säsongen.

I somras kritade han på för Löven igen - och har alltså fortsatt producera.

– Säsongen har varit ganska bra, säger amerikanen.

Det är blygsamt sagt, kedjan med Farley, Axel Ottosson och David Lindquist har varit Lövens genomgående bästa formation sett över hela hösten.

– Det är två speciella spelare att spela med, inte bara i vårt lag utan i hela serien. Ottosson spelar otroligt fort, har fina handleder och ett bra skott medan Lindquist gör otroliga saker med pucken och slår passningar som man inte förstår hur han hittar, säger Farley.

– Vi har spelat ihop nästan hela tiden och det är något som jag trivs med. Vi har fart och vet hela tiden hur de andra tänker och placerar sig, är man i en viss position så vet man var de andra är och sådant kommer av att vi byggt kemi. Vi har en trygghet och behöver inte tänka så mycket.

En stor kedja i spelet, men ingen stor kedja mätt i centimeter (Ottsson 179 cm, Lindquist 179 cm, Farley 173 cm).

– Spelet idag handlar mer om fart än storlek som det kanske var förr. Jag tror inte storlek spelar så stor roll, det handlar mer om inställning och hur man tävlar. Att vara liten kan vara en nackdel i kamperna kring sargerna, men har du viljan och modet så kan du vinna de närkamperna också. Vi som kedja spelar efter våra styrkor som är fart och kreativitet.

Som liten spelare hittade Austin Farley tidigt en förebild i NHL-legendaren Martin St Louis. Kanadensaren är 173 cm lång och visade att man kan lyckas i världens bästa liga trots att man inte har storleken. St Louis vann NHL:s poängliga två gånger, gjorde 1033 poäng på 1134 matcher och blev en inspirationskälla för många mindre spelare.

– Han var en speciell spelare, säger Farley.

– Jag såg framförallt upp till hans arbetsmoral. Hur han tog tag i spelet, jobbade hårt och gick in i närkamper trots att motståndarna var mycket, mycket större. Han använde fötterna och farten i alla lägen.

Hur har du hanterat att vara en mindre spelare?
– Jag har lagt ner mycket tid på att bli starkare, lägga på mig vikt och inte bli så enkel att ta pucken ifrån. När folk snackar om storlek så tänker jag att det handlar om hur stort hjärtat är, hur driven du är. Jag tar stor stolthet i det hårda jobbet. Jag har alltid haft ett driv och en kämparanda i mig, jag går in i hörnen och vill vinna kampen oavsett hur stora mina motståndare är.

Drivet och kämparandan utvecklade han hemma i unga år.

Austin Farley har sex syskon och var näst yngst av sex bröder.

– Mina föräldrar köpte en syntetisk is som vi hade på gården och där spelade vi syskon hela tiden. Att vara ett av de minsta syskonen var inte helt enkelt alla gånger, men det har gjort mig starkare. Jag fick hela tiden kämpa mot de som var större. Jag fick jobba för att ta mig fram och kunde aldrig ta något för givet. Allt det där pushade mig att bli bättre.Då spelade alla i familjen ishockey, men idag är det bara Austin som spelar.

Han hade en annan drivkraft än resten av syskonen.

– För mig var det tidigt en dröm att spela ishockey, de andra hade nog inte samma drömmar.

Drömmen driver hon honom fortfarande och att han valde att stanna i Sverige och HockeyAllsvenskan efter misslyckandet i MODO ifjol visar på en kille som inte ger sig i första taget.

– Jag var inte klar i den här ligan, säger han.

– Det var inget kul att bryta kontraktet med MODO men jag har inget emot organisationen eller fansen och har många goda vänner kvar där, det finns inga "hard feelings" från mig. Jag kan inte peka på exakt vad som gick fel, men det passade bara inte. Det var en annorlunda ishockey och min första säsong som proffs, så jag kanske behövde lite tid på mig.

I Björklöven lossnade det direkt?
– När jag kom till Björklöven så försökte jag bara fokusera på positiva saker. Spelarna och coacherna välkomnade verligen mig, de sa att jag skulle spela mitt spel och ha kul. Jag började med att jobba klart defensiven och sedan växte offensiven fram. De gav mig chansen och det fungerade.

I Björklöven så hittade han också trygghet i Cody Murphy.

– Vi är från Chicago både två. Han är lite äldre än mig men vi har haft koll på varandra. Vi började umgås mycket ifjol och jag bodde hos honom också. Nu har han dock flyttat ihop med sin flickvän så jag är utslängd, haha.

I Björklöven har målskyttet alltså lossnat, men Austin Farley vill bli jämnare i produktionen.

Ser man på statistiken så är han en "streaky" målskytt. Sex av årets nio mål kom inom ramen av tre matcher, till exempel. Ifjol gjorde han mål i fem raka matcher, men var också mållös i många raka matcher.

– Jämnheten är en stor grej för mig. Coacherna har pratat om det också, att bidra oavsett vilka vi möter. Jag är nöjd med mina offensiva siffror hittills, men jag vill hitta en jämnare nivå och undvika dipparna, säger Farley.

Han gjorde ju faktiskt fyra mål mot Tingsryd.

Trodde alla i alla fall - för i efterhand så tappade han ett mål till Axel Ottosson.

– Rätt ska vara rätt, tydligen var Axel på den pucken. Men det var ändå en speciell match för mig med fem poäng. Det händer inte så ofta, men får gärna hända fler gånger.

Det gör det säkert.

Austin Farley verkar efter en knackig start ha hittat rätt i HockeyAllsvenskan.