Panelen: "Lagt grund för mer balanserat lag"
Publicerad: 2020-05-07
Tre experter ger sin syn på Södertäljes silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Jacob Sjölin, sportjournalist Länstidningen
Andreas Hanson, sportjournalist Länstidningen
Andreas Häggström, journalist Expressen

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Jacob Sjölin: Mikael Samuelsson och SSK har lagt grunden för ett bredare och mer balanserat lag, som ska klara av att spela en intensiv ishockey hela säsongen. Det fanns en viss brist på defensivt skickliga forwards förra säsongen. Det problemet ska vara åtgärdat. Samtidigt är de stora frågorna obesvarade. De som kommer att avgöra hur högt tak SSK-bygget får. Att ersätta Christopher Liljewall blir nog inte helt lätt, både som karaktär och som spelare. Det kan vara helt rätt att leta en ny förstacenter – och helt fel. Det känns lika sannolikt att Liljewall leder en ny kedja med en av seriens poängkungar som att kroppen börjar säga ifrån. Blomstrand-sagan kommer att bli en viktig följetong. Blir han kvar? Hugo Gustafssons nya kontrakt är en A+-förlängning.

Andtreas Hanson: Annorlunda. Det är ett lite annat tänk nu med Mikael Samuelsson som sportchef. Hittills har det varit yngre spelare som har något eller några år i ligan och som värvas med förhoppning om att de ska nå högre nivåer än tidigare i sina karriärer. Spelare med utvecklingspotential som ska vara med på en resa som är mer än bara en säsong, och där en mer strukturerad försäsongsträning och ett inarbetat spelsystem blir framgångsfaktorer. Det blir väldigt intressant att se hur Samuelssons strategi faller ut, och ifall tränarparet Falk/Bozic lyckas spinna vidare på succén – det blir helt andra förväntningar på dem nu. Men det ska ju även in fler spelare, de viktigaste värvningarna återstår.

{!A}

Andreas Häggström: Rätt… oklar. Jag skulle säga att vi har några intressanta spelare in. Eller tre stycken rättare sagt: Anton Heikkinen, Henrik Malmström och Rasmus Kahilainen. Men det är ju inga solklara ”spetsar” på så vis, utan är just det: Spännande. Samtidigt ser vi ut att tappa hela förstakedjan, som vi tidigare ändå trott ska bli kvar. Så i nuläget är truppen svagare jämfört med den som vi hade i vintras. Det är lite klurigt. Jag får inget grepp om det riktigt.

Vad är styrkan i lagbygget?

Jacob Sjölin: Just nu? Att så pass mycket är klart. Bredden och djupet i laget är på plats. Nu kan Samuelsson fokusera på att lösa nyckelspelare som återstår. Hugo Gustafsson är en fantastisk spelare att få behålla.

Andtreas Hanson: Det ser ut att bli ett lag som ska vara tufft att möta över samtliga fyra femmor – det kommer att vara fysiskt starka spelare på alla positioner, rakt genom hela truppen. Det är i alla fall Samuelssons tänk.

Andreas Häggström: Det är viktigt att vi har kvar spelare som Hugo Gustafsson, Alexander Sahlin, Måns Lindbäck och kanske Lucas Carlsson också. En slags stomme som ändå har SSK i kroppen och knoppen och vet vad som gäller. Det känns som en trygghet. Spelare som Jacob Dahlström kommer in med SSK-erfarenhet. Henrik Malmström likaså. Det här är killar som vill något för och med SSK.

Vad är svagheten i lagbygget?

Jacob Sjölin: Christopher Liljewall, Adam Wilsby och August Berg lämnar. Blomstrand är utan kontrakt. Det försvinner offensiva krafter. Förstafemman är i behov av nytt blod. Dessutom finns osäkerheten kring Nick Olesen och eventuella SHL-anbud. Blir han kvar?

{!B}

Andtreas Hanson: Just nu saknas det spets, både på forwardssidan och backsidan. Man kan också sätta frågetecken för om Alexander Sahlin och Fredrik Bergvik håller som målvaktspar. Men det går i linje med Samuelssons strategi, att spelare ska utvecklas och nå en högre nivå än de gjort tidigare.

Andreas Häggström: Offensiven, så klart. Vi har många poäng att ersätta då vi ser ut att släppa Ludwig Blomstrand också utöver Christopher Liljewall. Samt tappar Nick Olesen. Det är inget unikt problem i sig att behöva ersätta en hel förstakedja, men jag tror att alla supportrar och personer runtom klubben hoppades och trodde på att vi skulle ha kvar alla tre. En svaghet med bygget hittills är väl att vi kanske inte har förstärkt laget i ordets rätta bemärkelse, utan bytt ut spelare. Sedan kanske utfallet på isen blir jättestort, jag vet inte, men om jag utgår från ”papperet”. Sedan stör det mig att vi släppte Sebastian Bengtsson. Den klubb som snappar upp honom gör en bra värvning.

Vad mer måste in?

Jacob Sjölin: Minst en offensiv back. Av riktigt bra kaliber. En toppcenter och en forward att komplettera Olesen i förstakedjan. Sedan eventuellt en center till, beroende på Lucas Carlssons status och knäoperation.

{!C}

Andtreas Hanson: En offensiv back av Wilsby-klass, helst högerfattad. En tvåvägsback, helst högerfattad. Minst en ytterforward som är god för 40-50 poäng, om inte Blomstrand blir kvar. Försvinner Nick Olesen till SHL så måste han givetvis också ersättas. En förstecenter, nu när Liljewall inte blir kvar. Och även en center för tredje- eller fjärdefemman. Så det finns mycket att göra för Samuelsson.

Andreas Häggström: Tre spetsar framåt vilket i och för sig låter lite luddigt. Men vi måste ersätta det vi släpper och tappar i toppkedjorna. Det känns ganska baktungt just nu.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Jacob Sjölin: Det måste ju vara en back i sådana fall. Nu ryktas det ju att Dennis Fröland är klar för AIK, men en back med den profilen hade varit mycket intressant även i SSK. Högerfattad. Offensiv. I bra ålder karriärmässigt.

Andtreas Hanson: Linus Videll, om han är klar med KHL-spel så kan det bli verklighet.

Andreas Häggström: Linus Videll. Men det dröjer nog någon säsong eller två… Vore kul om Tom Wandell eller Niclas Bergfors skulle vilja vända hem snart. Men inför kommande säsong? Inte en susning.

» Transfercentralen - full koll på silly season!

Jonas Gustavsson