Truppen: "Pusslat ihop riktigt starkt lag"

29 augusti 2021 12:30

#14lag14analyser: HV71 har pusslat ihop ett riktigt starkt lag på allsvensk nivå. Här finns en fin mix med både rutin, talang, finess och arbetskapacitet.


Noterbart om HV71:s trupp:

– HV71 har just nu 24 spelare i truppen. Tio spelare är kvar sedan ifjol, Victor Sjöholm är upplyft från juniorlaget och tretton nya spelare har värvats in.

– Tommy Samuelsson kliver in som ny huvudtränare. Han kommer närmast från jobb som assisterande tränare i schweiziska ZSC Lions. Ny assisterande tränare blir HV71-legendaren Fredrik Stillman. Rutin och kunnande finns det således gott om i ledarstaben.

– Bland spelarna som valt att stanna kvar sticker Jonas Gunnarsson och Simon Önerud ut. Två trotjänare som haft fin status i SHL, men som väljer att följa med ner i HockeyAllsvenskan för att hjälpa HV71 upp igen.

– Både Nichlas Torp, Oskarshamn, och Alexander Ytterell, MoDo, valde att bryta nyskrivna kontrakt för gå till HV71. Daniel Norbe och Björklöven valde att gå skilda vägar i våras och tvåårskontraktet bröts därmed ett år i förväg. Norbe skrev sedermera på för HV71. Tre backar som därmed återvänder till klubben, alla tre har nämligen spelat där innan.

– Chad Billins är en av säsongens hetaste värvningar i HockeyAllsvenskan. Backen spelade med Brynäs i playout-mötet mot just HV71 och byter nu alltså sida. 32-åringen har en imponerande meritlista med bland annat 201 matcher i SHL, 21 matcher i KHL och tio matcher i NHL, och spelade även OS med USA 2018.

– David Ullström är en annan stjärnvärvning som vänder hem till moderklubben HV71. 32-åringen har gjort 125 matcher i SHL, 144 matcher i KHL och 49 matcher i NHL, samt vunnit SM-guld med HV71 både 2010 och 2017. Frågan är dock hur mycket spel det blir. Centern har opererat höften och det finns ännu ingen prognos för när det kan bli spel igen.

– Talangen Zion Nybeck lånades ut till Almtuna i våras. Han gjorde två mål i debuten och hann med fem poäng på tre matcher innan han kallades hem till HV71 igen.

– Bröderna Jonathan och Marcus Davidsson återförenas igen. Duon var glödheta i SHL med Djurgården för tre år sedan och bildade en av svensk hockeys mest underhållande kedjor tillsammans med Axel Jonsson Fjällby. De två senaste åren har det dock gått trögare för bröderna, och de gnistrade inte under sejouren tillsammans i Västervik förra hösten. Potentialen är enorm... får bröderna igång sitt spel igen i år?

– Taylor Matson kom till Sverige och då allsvenska Rögle 2014, och var redan under sin första säsong med och spelade upp skåningarna i SHL. Där har han spelat sedan dess. Nu är amerikanen tillbaka i HockeyAllsvenskan igen... lyckas han föra upp ett lag till?

– HV71 tappade unge och lovande forwarden Oskar Olausson i ett sent skede. Han kritade under sommaren på för Colorado Avalanche och valde att åka över till Nordamerika redan till i år.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Jonas Gunnarsson - Nytt kontrakt
Filip Larsson - NY från Grand Rapids Griffins

BACKAR
Marcus Karlström - NY från Almtuna
Nichlas Torp - NY från Oskarshamn
Emil Andrae - Nytt kontrakt
Alexander Ytterell - NY från MODO
Daniel Norbe - NY från Björklöven
Daniel Bertov - Nytt kontrakt
Victor Sjöholm - NY från HV71 J20
Chad Billins - NY från Brynäs

FORWARDS
Jonathan Wikström
Måns Lindbäck - NY från Södertälje
Christoffer Törngren - Nytt kontrakt
Zion Nybeck - Nytt kontrakt
Max Wennlund - Nytt kontrakt
Jesper Kokkonen - Nytt kontrakt
Fredrik Forsberg - Nytt kontrakt
Pontus Netterberg - NY från Jukurit
Tyler Vesel - NY från Björklöven
Taylor Matson - NY från Rögle
Simon Önerud - Nytt kontrakt
Jonathan Davidsson - NY från Ottawa Senators
Marcus Davidsson - NY från Södertälje
David Ullström - NY från Davos

TRÄNARE
Tommy Samuelsson - NY från ZCS Lions
Fredrik Stillman - NY från Metallurg Magnitogorsk

FÖRLUSTER Stephan Lundh, tr, oklart
Hugo Alnefelt, mv, Tampa Bay Lightning
Niklas Arell, b, TPS
Matt Donovan, b, Milwaukee Admirals
Emil Johansson, b, Sport
Johannes Kinnvall, b, Calgary Flames
Eric Martinsson, b, Barys Nur-Sultan
Jordan Murray, b, Wolfsburg
Didrik Strömberg, b, Timrå
Jesper Williamsson, b, slutar
Alexander Bergström, f, Krefeld
Linus Fröberg, f, Luleå
Axel Holmström, f, Sport
Arttu Ilomäki, f, Lukko
Christian Sandberg, f, AIK
Filip Sandberg, f, TPS
Miska Siikonen, f, KooKoo
Anton Wedin, f, Sibir Novosibirsk
Oskar Olausson, f, Colorado Avalanche