Panelen: "Det känns ovanligt stabilt"
Publicerad: 2019-05-28
Tre experter ger sin syn på Karlskogas silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Bengt Olsson, supporter och bloggare
Emil K Lagnelius, journalist med BIK-intresse
Oliver Wåhlén, BIK-skribent på SvenskaFans.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Bengt Olsson: Silly så här långt är godkänd med plus i kanten tycker jag. Backsidan ser mycket stark ut. Speciellt glad över Kevin Ekman-Larsson som jag följt sedan juniortiden och väntat på det stora lyftet. Kommer det nu i BIK? Framåt har vi en stabil grund från förra året att stå på. Nikola Pasic visade bra egenskaper förra året som lån, och Max Wennlund känns spännande. Tråkigt att tappa Gustaf Franzén, men jag ser tappen av Julius Persson och Henrik Larsson som tyngre sett till att de är egna produkter.

Emil K Lagnelius: Först såg det riktigt bra ut. BIK:s sportchef Thomas Fröberg var snabb med att sy ihop truppen och redan i början av maj var den i stort sett spikad. Men så – pang – försvann förstecentern Gustaf Franzén till Oskarshamn. Truppen ser fortfarande stark ut, men för att slåss i toppen krävs en ersättare av Franzéns kaliber – och såna växer inte på träd.

Oliver Wåhlén: Så här långt har det varit ovanligt få förändringar i laget. Truppen från förra säsongen är i stort sett intakt. Det har endast kommit in sex nya spelare och de enda riktigt tunga tappen är centern Gustaf Franzén som var poängstarkast ifjol och backen Henrik Larsson. Truppen känns som helhet ungefär lika bra som förra säsongens trupp.

Vad är styrkan i lagbygget?

Bengt Olsson: Styrkan i lagbygget är att vi har kvar en stomme från förra året och kan plocka in rollspelare på ett annat sätt än tidigare. Jag tror att många av de vi värvade förra året från Hockeyettan kommer att vara viktiga för oss i vinter på en helt annan nivå.

{!B}

Emil K Lagnelius: BIK har flera kulturbärare som har accepterat att vara vattenbärare och inte spela förstafiolen. Spelare som ”Daggen” Eriksson, Carl Berglund och Fredrik Höggren gör alltid sitt jobb och lär nyförvärv och yngre spelare vad det är som har gjort att BIK med små resurser lyckats ta sig dit man är. Kontinuitet är ett nyckelord och hela 16 spelare är kvar från förra säsongen.

Oliver Wåhlén: Jag skulle säga att det främst är bredden på forwardssidan som är bäst. Trots att den sista pusselbiten saknas känns det redan som att truppen har 7-8 spelare med möjlighet att bli riktigt poängproducerande. Jag tror stenhårt på nyförvärven Nikola Pasic och Max Wennlund och hoppas dessutom att exempelvis Jesper Kokkonen och Jonathan Harju som kom inför förra säsongen kan ta ytterligare kliv i sin utveckling. Dessutom är toppspelarna Gustaf Thorell, Tor Immo och Fredrik Forsberg kvar från förra säsongen.

Vad är svagheten i lagbygget?

Bengt Olsson: Svagheten? Som alltid har vi en låg spelarbudget och vi måste träffa rätt med de nya i laget och hoppas att de tar ett extra steg under säsongen. Annars känns det ovanligt stabilt.

{!D}

Emil K Lagnelius: Just nu: Ingen förstecenter. Sedan saknas en till offensiv back av hög klass. Henrik Larsson var förvisso ofta en säkerhetsrisk, men hade fantastiska offensiva kvalitéer. Återstår att se om Dennis Fröland, som tog stora kliv i fjol, har möjlighet att växa ut till en toppback. Victor Berglind blandade och gav förra säsongen, men har en hög högstanivå.

Oliver Wåhlén: Frågetecken för mig är backuppsättningen som jag tycker på förhand känns betydligt mycket sämre än förra säsongens där tre av BIK:s bästa backar från förra säsongen lämnat (Henrik Larsson, Jacob Lundegård, Ricard Blidstrand) och nyförvärven känns inte lika namnstarka på förhand (Filip Roos, Wilhelm Westlund, Kevin Ekman-Larsson). I nuläget tycker jag bara att det finns två eller tre backar som håller allsvensk toppklass i truppen.

Vad mer måste in?

{!C}

Bengt Olsson: Vad som måste in är en ersättare för Gustaf Franzén. Om det sedan ska vara en center eller ytterforward…. vi har sex spelare i laget som kan centerrollen bra, men det skulle inte skada med en spelfördelande center. En ytterforward med målnäsa vore kanske ett alternativ. I alla fall ser jag det som att vi behöver en spelare för en av toppkedjorna.

Emil K Lagnelius: Givet: En förstecenter. Plus en riktig gris. Det är lite falsk marknadsföring av BIK att fortfarande kalla sig själva grisar utan att ha ett enda svin värt namnet i truppen. En Emil Kåberg-typ anno 2002 vore något.

Oliver Wåhlén: Först och främst ska det ju komma in en center till truppen som ersättare för Gustaf Franzén vilket också kommer behövas. Hade jag fått önskat helt fritt hade jag gärna sett ytterligare en backvärvning eftersom att jag tycker den lagdelen känns svagast på förhand men det kommer troligen inte hända så nio backar redan är på kontrakt till nästa säsong.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Bengt Olsson: Drömvärvning kan man fundera på olika sätt. Man kan drömma om att Johan Harju dyker upp för att få spela med brorsan Jonathan, eller man kan drömma om Viktor Ejdsell eller Marcus Nilsson. På den realistiska sidan… vet faktiskt inte inför den här säsongen.

Emil K Lagnelius: Nu är det förmodligen kört eftersom han har kontrakt med Straubing Tigers ytterligare en säsong. Men tänk vilken dröm det vore att få hem Karlskogasonen Fredrik Eriksson till Nobelhallen. En offensiv back, som en gång i tiden spelat forward i BIK. Kusinen Christian Berglund kanske kan övertala honom…?

Oliver Wåhlén: Det har spekulerats kring den förre detta BIK-centern Alexandre Lavoie tidigare men nyligen skrevs det i Karlskoga-Tidningen om att klubben inte hade råd med den värvningen. Detta får mig att tro att den centern inte kommer att bli något stort namn så länge man inte startar någon typ av supporterinsamling. Om pengarna hade funnits hade värvningen av Lavoie däremot kunnat vara en drömvärvning då han i sin förra sejour i klubben gjorde stor succé.

» Transfercentralen - full koll på silly season!

HockeyAllsvenskan