Panelen: "Är ligans roligaste bygge...?"

1 september 2020 09:00

Tre experter ger sin syn på Västervik - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
Jonathan Åhman, journalist Västerviks-Tidningen
Joakim Englund, allsvensk bloggare hockeysverige.se
Andreas Hanson, Västerviks-bördig journalist på hockeypuls.se

Vad säger ni om lagbygget?

Jonathan Åhman: Lagbygget liknar sportchef Georgssons två tidigare upplagor med nordamerikansk spets. En skillnad är dock att j20-spåret är bytt mot lite äldre spelare från division 1. Annars är det spelare som kanske hamnat i skymundan i sina tidigare lag och som man hoppas ska nå sin potential i VIK.

Joakim Englund: Lagbygget ser helt klart intressant ut. Inför den här säsongen har man valt att bygga laget på svenska spelare i större utsträckning än tidigare säsonger. Endast fyra utländska spelare återfinns i årets trupp varav en av dessa är återvändare i form av Kellen Jones. Som sagt, lagbygget ser helt klart intressant ut vilket i och för sig kan ha att göra med att det är lättare att identifiera sig med, och hålla koll på, spelarnas kaliber och egenskaper när de spelat i HockeyAllsvenskan tidigare. En intressant mix av spelare där många inte nått sin "peak" som hockeyspelare än.

Andreas Hanson: Det här kan vara HockeyAllsvenskans roligaste lagbygge. Västervik har med små medel fått ihop ett lag med många intressanta komponenter och karaktärer, och nu har man även varit heta och huggit på Karlskronaspelare som blivit lediga i samband med KHK:s fall. Viktor Liljegren är ju ett kap. En del av lagets framgång hänger på att Gerry Fitzgerald är bra nog för att vara en ledande center, och att Saku Kinnunen och Michael Kapla visar sig vara säkra backar. Men allt står inte och faller med dem – att Västervik får in Kellen Jones igen är jättebra, och det finns ändå ett visst mått av kontinuitet också. Frågetecknet är målvaktssidan som känns som 50/50.

Vem blir poängkung?

Jonathan Åhman: Poängkungen på förhand är Gerry Fitzgerald. Han ska vara en producerande center likt Rob Bordson ifjol.

Joakim Englund: Det finns några kandidater som kan knipa titeln. Bland andra har vi kanadensarna Kellen Jones och Gerry Fitzgerald där jag förväntar mig att båda ska husera högt upp i den interna poängligan. Att Kellen kommer att göra det vet vi sedan tidigare och jag tror att även Gerry har betalt för att producera poäng. Viktor Liljegren och Anton Blomberg är duktiga spelare som dessutom är i bra ålder och bör ha goda möjligheter att producera en fin poängskörd. Men den spelare jag tror kommer vinna interna poängligan är Victor Öhman. Ända sedan han kom till Västervik, säsongen 15/16, har han varit en produktiv spelare som i sömnen kan hitta målets övre nätmaskor i Plivit Arenas målbur. Som jag ser det är det endast skador som kan hindra honom från att tidigt ta täten i den interna poängligan och sedan hålla hela distansen ut.

Andreas Hanson: Victor Öhman får anses vara favorit, jag tror på personligt poängrekord för honom, det vill säga runt 40 pinnar.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Jonathan Åhman: Den som står närmast ett genombrott är Tim Wahlgren. Han har alla verktygen som krävs för att vara en bra spelare på nivån och det gäller för honom att få ihop det och vara en pålitlig spelare över 52 omgångar.

Joakim Englund: Här finns det en rad spelare som har stor genombrottspotential. Bland andra ser jag en stor offensiv uppsida i Oskar Pettersson. Med två hela säsonger i HockeyAllsvenskan har han vuxit in i seniorhockeyn och bör ha stora möjligheter att få ut mer av sina offensiva skills som han faktiskt besitter. Jag blir inte överraskad om han gör över 20 poäng i vinter. Även Anton Blomberg och Simon Krekula har potential att blomstra under Karlins ledning i vinter. Den som jag dock tror mest på är den lilla liraren som hämtas in från Timrå, Gustav Nielsen. Jag föll för honom redan för två säsonger sedan när jag följde kvalspelet mellan Timrå och Oskarshamn på nära håll. Vad som sedan hände förra året låter jag vara osagt men jag både hoppas och tror att han kan ta stora kliv och bli vinterns utropstecken.

Andreas Hanson: Jag har några personliga favoriter som jag verkligen gillat det jag sett av i andra klubbar, men som av olika skäl inte fått allt att stämma än. Alexander Anderberg har potential att vara en riktigt bra allsvensk back, om han kan fixa till jämnheten. Tim Wahlgren står på gränsen till ett genombrott - väldigt klok center som egentligen har allt som krävs. Och Simon Krekula är en väldigt smart forward som kan överraska stort om han får vara skadefri.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Jonathan Åhman: Jag tycker absolut att man kan förvänta sig att VIK ska vara med och fightas kring topp 6. Med det menar jag inte att det är självklart att se ska dit men ligan är, under de största drakarna, väldigt jämn. 6-8 nånstans, tippar jag på.

Joakim Englund: Laget brukar vara ganska nederlagstippat men i år är jag ganska övertygad om att man, till och med på papperet, har fyra eller fem lag bakom sig i tabellen. Normalt brukar Västervik vara, mer eller mindre, bottentippat och ändå ha fyra till sex lag bakom sig. Jag tror att laget, i vanlig ordning kommer vara med och hugga om en topp åtta-placering när serien summeras. Sedan om det blir placering sex eller tio är svårt att säga i dagsläget.

Andreas Hanson: Eftersom tio lag går till slutspel så förväntar jag mig att Västervik ska ta sig dit, inte för att det blir lätt men jag tror på det. Man kommer vara underdog att ta sig förbi åttondelen, men kan skrälla.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Jonathan Åhman: Den enskilt största nyckeln till att lyckas är att de får vara skadefria. Det lag som lyckas bäst eller har mest tur på den fronten kommer vinna mycket på det.

Joakim Englund: Att Karlin kan få ihop grupper och få spelarna att dra åt samma håll, det vet vi vid det här laget. Det blir givetvis en viktig nyckel även denna säsong. I övrigt gäller det att vara med i matcherna så länge som möjligt även sämre dagar rent spelmässigt. Är man det har man tillräckligt många matchvinnare i truppen som kan avgöra matcher även när det regnar ute. Med det sagt menar jag förmågan att ta poäng/vinna matcher när inte spelet stämmer.

Andreas Hanson: Målvaktssidan. Daniel Marmenlind eller Zackarias Skog måste vara bra nog för att ge Västervik chansen att vinna varje kväll. Eller Samuel Ward förstås, när han kommer tillbaka från sin höftoperation.

» Transfercentralen - full koll på silly season!