Gunnarsson: "Värsta jag varit med om"

13 augusti 2019 13:00

För två år sedan var han HockeyAllsvenskans främsta powerplay-målskytt. Ifjol var ett enda stort skademörker. För August Gunnarsson är sejouren i Karlskoga en nystart på många sätt och vis.


– August är en av de mest skickliga spelarna jag har tränat, han är användbar som både center och ytterforward men tanken är att han ska spela center hos oss. Får August bara vara hel och skadefri kommer han att bli otroligt nyttig.

Så sa Karlskogas sportchef Thomas Fröberg när August Gunnarsson presenterades som nyförvärv i somras.

– Sa han att jag var en av de skickligaste som han tränat? Det visste jag inte att han sagt. Det var kul och positivt att höra. Jag hade Thomas som coach under två år i Färjestads J20-lag, säger August Gunnarsson.

För August Gunnarsson blir sejouren i Karlskoga en nystart på flera sätt och vis.

Forwarden har spelat med Vita Hästen de tre senaste säsongerna. Andra året var han hela HockeyAllsvenskans bästa powerplay-målskytt med elva fullträffar i den spelformen. Statistik som skapade höga förväntningar inför den gångna vintern.

Då gick dock inget som tänkt.

Gunnarsson kämpade med skadeproblem med eller mindre hela säsongen. Det blev säsongsdebut först 20 december på grund av ryggproblem, han brottades därefter med ytterligare skador och kunde inte spela slutspurten på grund av ljumskproblem.

– Förra säsongen var skit, säger August utan omsvep.

– Det var det värsta jag varit med om. En riktigt tuff säsong.

Berätta mer...
– Jag hade en ryggskada som jag tampades med länge. Det var lite dag till dag. Ena dagen kändes det bättre, andra dagen sämre. Det gick inte säga när jag skulle vara tillbaka. Det var bara att kämpa på. Jag kunde börja spela kring jul och då kände jag mig riktigt fräsch. Jag hamnade i ett bra flow. Jag kände mig het och som den spelare jag kan och ska vara. Det var otroligt skönt. Det varade dock inte länge. Jag fick problem med handleden efter bara två matcher. Mot slutet av säsongen drog jag ljumsken. Vi gick kort om folk, jag fick spela mycket och kroppen pallade inte. Det blev en förslitning.

Du missade slutspurten, och spelade inte mycket i kvalet heller?
– Jag var tillbaka i kvalet men fick snabbt strul igen. Jag var med mest för att spela powerplay, men det var inte lätt att prestera när man bara spelade sporadiskt. Skönt att grabbarna klarade sig ändå, att Vita Hästen blev kvar i HockeyAllsvenskan. Det hade inte varit kul att lämna om klubben åkt ur.

Med tanke på den tuffa säsongen ifjol så kan det bara bli bättre i år.

Eller?

– Jo, så känns det. Jag är otroligt revanschsugen. Jag hade ett rus när jag fick spela efter skadan ifjol, det var så kul. Den känslan vill jag ha hela tiden. Jag tycker inte jag fått visa allt jag kan på allsvensk nivå ännu. Jag har gjort det stundtals i Vita Hästen, men inte hela säsonger. Jag vill bevisa för mig själv att jag är en bättre spelare än jag visat. Det är en stark drivkraft.

Bland annat vill August Gunnarsson visa sin klass i powerplay.

För två år sedan ingick han i Vita Hästens sylvassa powerplay-formation med Jesper Samuelsson, Marcus Eriksson, Rickard Palmberg och Mattias Kalin. Under hösten då öste den formationen in mål på löpande band.

Gunnarsson, som alltså gjorde elva PP-mål, hade en position framför och vid sidan om målburen där han skymde, snappade upp returer och drog på sig uppmärksamhet.

– Första halvan av säsongen var galen. Jag tror vi låg över 30 % i effektivitet. Vi hade riktigt bra stäm. Andra halvan hade vi lite skador, både jag, Kalin och Palmberg var borta, och det blev inte lika bra. Vi hade hot från alla positioner. Vi skapade hela tiden.

Vad säger du om din roll där?
– Jag hade en lite mixad position. Jag skulle stå brevid målet och underlätta för Eriksson och Palmberg på kanterna. Jag skulle sticka över pucken till andra sidan, komma in framför mål och fånga upp lösa puckar. Jag fick en hel del gratismål från den positionen.

Men det gäller att kunna peta in pucken också...?
– Jo, det går inte att stoppa in vem som helst, det gäller att ha lite känsla.

Kul titel att vara ligans bästa målskytt i PP också?
– Absolut, det kan man tycka. Det är kul att vara bäst på något.

Samtidigt blev det bara två mål i fem mot fem?
– Jo, fem mot fem-spelet hackade för hela laget den säsongen. Jag var inte vass där, jag vet inte riktigt varför. Vi kanske gick och väntade lite på powerplay-chanser istället för att ösa på i fem mot fem. Jag är glad för alla mål jag gör, i vilken spelform de kommer är inte lika viktigt.

Karlskoga blir en nystart för August Gunnarsson, men det är inte bara ett nytt lag och en hel kropp som är nyheter.

Det är också positionen.

Efter att ha gått som forward i Vita Hästen är tanken att 23-åringen ska spela center i BIK.

– Jag har spelat center innan. Det ska bli kul att se om jag har det spelet kvar i mig. Jag ser mig själv som en mer läsande spelare, alltså att jag läser spelet och agerar utifrån det. Det ska bli skitkul att spela center och få lite andra arbetsuppgifter, säger han.

Kontraktet med BIK blev klart sent under sommaren.

Gunnarsson och klubben hade haft kontakt ett tag, men ett samarbete blev realitet först efter att Gustaf Franzén lämnat klubben för SHL-spel i Oskarshamn.

Gunnarsson och Franzén känner varandra sedan innan... så Gunnarsson har en kompis att tacka för att det faktiskt blir spel i BIK.

– Ja, jag får dra ett sms till honom och tacka, säger August.

– När "Gurra" stack iväg så sa jag och BIK att vi kör. Jag har lärt mig att inte ta första bästa erbjudandet och jag har haft is i magen under våren och sommaren. Jag och BIK har haft kontakt, så jag hade funderat på det ett tag, och när erbjudandet kom så var det inte så mycket att tveka på.

Vad hoppas du den här säsongen ska ge dig?
– Jag vill visa hur bra jag kan spela och att jag kan göra det över en längre tid. Detta blir en nystart på många sätt och det ska bli en kul utmaning.

» Transfercentralen - full koll på silly season