Björklund: "Att bli bäst är en rolig grej"

18 juni 2020 09:00

Henrik Björklund är klar för en återkomst i Karlskoga och nu berättar forwarden om rekordjakten, defensiva rollen i MODO, målskyttet, BIK-andan och SHL-drömmen.


Efter fyra säsonger på vift så är Henrik Björklund klar för en comeback i Karlskoga där han gjort fyra säsonger sedan tidigare.

Det kontraktet innebär också att 29-åringen med största sannolikhet kommer att bli HockeyAllsvenskans främsta poänggörare någonsin under kommande säsong. Ligan drog igång 2005 och just nu toppar Jens Jakobs den totala poängstatistiken med 316 poäng.

Björklund är tvåa med 314 poäng.

– Det får man verkligen hoppas, två poäng måste jag klara av, säger Henrik Björklund.

– Att bli bäst är en rolig grej när man ändå varit i ligan så länge och levererat som jag gjort.

Statistiken kan ses på två olika sätt: den är å ena sidan smickrande, den är å andra sidan ett bevis på att Björklund "fastnat" i HockeyAllsvenskan.

– Det är väl lite så jag känner också. Mitt mål var kanske inte att spela i HockeyAllsvenskan hela karriären, utan jag ville som alla andra upp i SHL eller kanske till och med ännu högre. Det var ju planen. Sedan är det så klart kul att ha levererat under så lång tid, även om det är i HockeyAllsvenskan. Det känner jag stolthet över.

29 år... ger du upp SHL-drömmen nu?
– Nja, det ska jag inte säga. Jag närmar mig 30 år och det kommer inte hagla SHL-erbjudaden för mig personligen, det är jag medveten om, men däremot finns chansen om jag lyckas vara med och gå upp med ett lag. Det är den vägen jag ser framför mig. Mitt största mål nu är att ta upp Karlskoga i SHL, det hade varit fantastiskt.

Henrik Björklund är juniorskolad i Färjestad och var ett ständigt inslag i landslagssammang i ungdoms- och junioråren, men hade en strulig start på seniorkarriären. Det blev flera utlåningar och han hade spelat i fyra seniorlag på två år innan han 2012 kom till Karlskoga.

Då föll pusselbitarna på plats.

Sedan dess har "Björka" varit en skarp målskytt i ligan.

Med sina 164 fullträffar är han HockeyAllsvenskans främsta målskytt genom tiderna. Han har spelat åtta raka allsvenska år där han gjort minst tolv mål varje år, och tre av de fyra senaste åren, där han spelat i MODO, har han gjort 20 mål.

Det trots att han haft en ganska defensiv roll de två senaste åren...

– Fokus de senaste åren i MODO har varit att starta i egen zon och ta ner pucken i anfallszon, och sedan byta in mer offensiva spelare. Som den gångna säsongen när vi lämnade över spelet till Jonathan Johnson och grabbarna. Sedan fick jag spela i powerplay, och då blir det ändå en hel del mål. Jag tog min an rollen framför mål där, och det gick bra. Inget kommer gratis bara för att man får spela powerplay, men det är klart att det är enklare att göra mål och poäng då, säger han.

Hoppas du få en mer offensiv roll i Karlskoga?
– Jag ska vara en hårt jobbande spelare och ska driva på både mig själv och andra, men jag har spets i offensiven och vill gärna få mer utlopp framåt i fem mot fem.

Du har plågats av skador tidigare år, hur mår kroppen nu?
– Jag har nog aldrig varit bättre tränad. Jag känner att kroppen är äldre, men skavankerna har tagits om hand och jag är noggrann med vad jag gör. Jag hade ju en ryggskada som förstörde mycket för mig. Det var väl ungefär tio år sedan jag fick problem och det plågade mig i fyra, fem år. I det kom lite otursskador också, med en bruten handled och skadad armbåge. Det var en tuff period. Nu har jag fått ordning på ryggen och byggt upp den igen, och känner mig stark.

Henrik Björklund hymlar inte med att det hela tiden funnits en plan att återvända till Karlskoga.

– Karlskoga som klubb, med kulturen som finns där, har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag har sagt att jag skulle komma tillbaka någon dag, men att det skulle bli just i år var väl inte planerat. Känslan i MODO var att det var i år vi skulle gå upp, men nu blev det inte så, mitt kontrakt gick ut och jag valde att kolla runt lite. Det landade i en återkomst.

Vad är det du gillar med BIK?
– Det finns en härlig tävlingskultur. En "vi mot dem"-känsla. Gruppen tar hand om varandra och det är ett tajt gäng. Nu har en del slutat sedan jag var här sist, men det finns nya spelare som tagit över och fört andan vidare, som Mikael Eriksson, Calle Berglund och Gustaf Thorell. Förhoppningsvis kan jag kliva in där och bidra också.

Vad ska vi ha för förväntningar?
– Det känns som vi har en stark grupp och det kommer bli intressant med en helt ny tränare, så det är inget att hymla om att vi ska vara med i toppen kommande säsong. Något annat finns inte.

» Transfercentralen - full koll på silly season!