Transferveckan: "VIK- och KIK-fest"
Publicerad: 2020-07-27
Varje vecka i Transfercentralen så summerar vi den senaste veckans "silly season" i HockeyAllsvenskan - de hetaste noteringarna, intressanta detaljer, heta rykten och en sammanställning över veckans nyheter.

I BLICKFÅNGET

Hetaste noteringarna från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan.

HEMMA I SVERIGE IGEN

Åtta av de nio senaste säsongerna har spenderats utomlands. Oscar Eklund har onekligen byggt en fin karriär utanför Sverige, där han varit i Finland, Tyskland och nu senast i Tjeckien. Det var sex år sedan backen spelade i hemlandet senast, då med Brynäs i SHL, men nu blir det alltså en hemkomst igen. Känslan är att 31-åringen borde vara SHL-mässig, så Södertälje kan mycket väl ha gjort ett kap i den stabila och rutinerade tvåvägsbacken. Eklund har gjort nitton allsvenska matcher tidigare (2007-09), samtliga som utlånad, och spelade då med Nyköping, Almtuna och Huddinge.

{!A}

NYHETSKAVALKAD I VIK…

Efter en vår och sommar som varit otroligt tyst till följd av ett anställningsstopp så rullade nyheterna ut en strid ström i Västerås den gångna veckan. Klubben presenterade inte mindre än sex (!) spelare. Det handlade om fyra kontraktsförlängningar samt två nyförvärv, där Lukas Zetterberg var det stora namnet som stack ut. Forwarden gjorde VIK-succé för två år sedan, skrev på för Brynäs, hamnade på bänken, återvände till VIK under den gångna vintern och är nu tillbaka på permanent basis. Kan han hitta den forna målformen igen?

… PRECIS SOM I KIK

Inte bara Västerås presenterade ett koppel spelare i veckan, det gjorde även Kristianstad. Det var förvisso inte VIK-frekvens på nyheterna, men tre nyheter smäller ändå högt. Erik Santesson förlänger, Erik Flood ansluter och - framförallt - rutinerade Gunnar Persson ansluter som ny assisterande tränare. Persson ersätter därmed Andreas Lilja som dragit till Malmö, och kommer att leda laget tillsammans med huvudtränaren Mikael Gath.

{!B}

BÄSTA MÅLVAKTSPARET…?

"Vi vet hur viktigt det är med bra målvakter och med Tim och Stefan tror och hoppas vi att vi har ett av HockeyAllsvenskans bästa målvaktspar", sa klubbchefen Torsten Yngevson i samband med att Karlskoga presenterade nyförvärvet Stefan Steen den gångna veckan. Inga blyga ord, men det finns fog för förväntingen. Tim Juel gjorde succé under sin allsvenska debutsäsong ifjol, och nyvärvade Steen har en tung meritlista att luta sig mot. Han har spelat SHL-hockey i fyra klubbar, och kommer närmast från Sport i finska högstaligan.

**

VISSTE DU ATT…

{!C}

… Gunnar Persson varit huvudtränare i HockeyAllsvenskan tidigare? Kristianstads nye assisterande tränare, som närmast kommer från Leksand, har haft huvudansvaret i både Rögle och Borås. Sedan 2010 har han dock bara haft jobb som assisterande tränare på seniornivå, men har under den perioden varit huvudtränare i Rögle på J20 SuperElit-nivå.

… August Tornberg var HockeyAllsvenskans bästa plusminus-back ifjol? 28-åringen noterade +27 under vintern i Björklöven, vilket var bäst av alla i hela ligan. Ett rejält lyft mot året innan då han gick -6. I veckan blev det klart att han byter klubb, från Löven till Västerås.

**

RYKTENA

Hetaste ryktena i HockeyAllsvenskan.

» Nyligen så förlängde Tommy Enström med MODO. Men hur blir det med Tobias Enström? Det är inte omöjligt att 35-åringen avslutar karriären… "Jag är ju inte jätteung längre och det är ju ingen hemlighet att tankarna på att sluta finns där", säger Enström till allehanda.se.

» Björklöven har en backplats kvar att fylla för att nå åtta backar. Uppgifter gör gällande att Erik Ullman, senast i Västervik, är klar, men nu uppger sportchefen Per Kenttä att dörren inte är stängd för Zach Palmquist. Den 29-årige amerikanen kom under säsongen ifjol och blev omgående en nyckelspelare. "Vi har inte stängt någon dörr så får vi se vad som händer", säger Kenttä till vk.se.

{!D}

» Jens Holmström levererade 30 poäng på 43 matcher med Vita Hästen den gångna säsongen. Nu ser det ut som att 29-åringen blir kvar i klubben. Enligt uppgifter till Norrköpings Tidningar så ska det vara klart, även om det inte är officiellt ännu.

» Enligt uppgifter till st.nu så ska backen Filip Westerlund ha tagit beslut om framtiden nu. Enligt tidningen har han valt en fortsättning i Timrå. Westerlund spelade på två korttidsavtal med TIK ifjol innan han skrev på för resten av säsongen, och han spelade en nyckelroll i laget.

**

VECKANS NYHETER

Alla spelarnyheter i HockeyAllsvenskan den gångna veckan.

» Sebastian Benker, f, nytt kontrakt med Västerås

» Carl Ehrnberg, b, nytt kontrakt med Västerås

» Erik Flood, b, från Hudiksvall till Kristianstad

» Lukas Zetterberg, f, från Brynäs till Västerås

» Marcus Bergman, f, nytt kontrakt med Västerås

» Oscar Eklund, b, från Hradec Kralove till Södertälje

» Erik Santesson, f, nytt kontrakt med Kristianstad

» Mattias Zackrisson, tr, från Djurgården J20 till Almtuna

» Serhan Cicek, tr, från Almtuna J20 till Almtuna

» Stefan Steen, mv, från Sport till Karlskoga

» August Tornberg, b, från Björklöven till Västerås

» Alexander Lunsjö, f, nytt kontrakt med Västerås

» Gunnar Persson, tr, från Leksand till Kristianstad

TRANSFERCENTRALEN

Uppdateringar om silly season varje dag:

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson