3 nycklar: "Måste få ihop nya gruppen"

28 september 2020 12:00

#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Västervik i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.


ÖDMJUKHETEN

Västervik brukar tippas i botten av tabellen, men har de två senaste åren slagit alla experter på fingrarna och blivit åtta i sammandraget vilket inneburit spel i Slutspelsserien. De där framgångarna, i kombination med en fin "silly season" där klubben värvat mer meriterat än brukligt, har gjort att förväntningarna utifrån skruvats upp. Förväntan handlar om att det ska bli slutspel i år snarare än att klubben i första hand ska spela för att säkra nytt kontrakt.

För Västervik handlar det om att behålla ödmjukheten.

Bara för att förväntningarna utifrån skruvas upp så kommer inget att komma gratis, utan Västervik måste stå kvar med skridskorna djupt i den småländska jorden och fortsätta göra det som man gjort så bra de senaste åren - det vill säga vara ett starkt kollektiv där alla köper sin roll.

GRUPPDYNAMIKEN

Det är inget nytt för Västervik att det är en stor omsättning i truppen mellan säsongerna. I år är åtta spelare kvar sedan ifjol, och hela nitton (!) nya spelare har anslutit. Klubben, med tränaren Mattias Karlin i spetsen har varit oerhört skickliga på att få ihop nya grupper till sammansvetsade gäng - och att lyckas med det i år igen är givetvis en stor nyckel.

Det är en brokig skara som satts samman - flera olika nationaliteter, flera olika bakgrunder, spelare från helt olika ligor - och det ska kokas ner till en fungerande grupp.

Att just kollektivet fungerar är essentiellt för Västervik. Klubben må vara bättre än någonsin spelare för spelare på pappret, men det är fortfarande l-a-g-e-t som måste göra det.

STARTEN

De två senaste åren har Västervik blivit åtta i tabellen, men trenden har varit tydlig. Laget har startat svagt under hösten, för att sedan komma igång under den andra halvan. Ifjol var klubben till exempel tredje sist i tabellen efter 36 omgångar...

Det går inte att förlita sig på att allt ska lyfta under andra halvan år efter år, även om det är logiskt att klubben behöver en startsträcka med tanke på att så mycket personal byts ut.

Att få till en bättre start än de två senaste åren känns som viktigt för Västervik, eftersom trender - som de två senaste åren - lätt förvandlas till falsk trygghet.

» #14lag14analayser