Panelen: "Är som en pånyttfödelse..."

3 september 2021 14:30

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Kristianstad - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
Marcus Nilsson, journalist Kristianstadsbladet
Max Strömberg Melin, skribent och poddare svenskafans.com
Thomas Melin, skribent och poddare svenskafans.com

Vad säger ni om lagbygget?

Marcus Nilsson: Det känns… som en pånyttfödelse. I alla fall betydligt mer spännande än de två föregående upplagorna i HockeyAllsvenskan. KIK har i år satsat på nyförvärv utanför Sverige och Skandinavien – men ändå inte till en viss del. Den transatlantiska kvartetten som man har knutit till sig har man nämligen hämtat till hälften från Skandinavien (Danmark och Sverige), medan en har värvats från österrikiska HC Innsbruck och en från amerikanska ECHL. Alex Rauter (från ECHL) och Deven Sideroff (från Innsbruck) anslöt inte till KIK förrän den 18 respektive 19 augusti och är fortfarande inne i någon form av anpassningsperiod. Sideroff hann dock med att göra lagets enda mål i förlustmatchen mot Mora för ett tag sedan. Kristoff Kontos (från Boden och Hockeyettan) är den som ska göra målen av de fyra nordamerikanerna, men en bruten näsa i den första träningsmatchen har gjort att Kontos inte riktigt kommit in i det på allvar än. Dock fick han hänga sin första kasse i onsdagens träningsmatch mot Nybro (seger med 5–2). Då har Trevor Cheek, från danska Rödovre, sett bättre ut – ett fint hockeyöga, bra på små ytor och dessutom hårt jobbande. Cheek har också fått ett A på bröstet och är den som ska gå i bräschen för de utländska spelarna i KIK, man har ju även värvat in en återkommande ryss i form av Nikolai Skladnichenko. På backsidan är alla nya förutom Erik Flood och kvalhjälten Rikard Olsén. Väsbys bäste back Gustav Bouramman och hemvändaren Amil Krupic är de främsta nyförvärven på backsidan. Utöver det har man hämtat unge Isak Renemark från Rögles J20-lag (utlånad till Vallentuna i fjol), Jakob Stridsberg från Vita Hästen samt Viktor Grahn och Simon Ericsson från division 1 (Karlskrona respektive Tyringe). Under sensommaren har man även plockat in unge Theo Nordlund från Frölundas J20-lag och det är en back som har visat finfina kvaliteter under försäsongen. Den största osäkerheten hittar vi längst bak – på målvaktssidan. Olof Lindbom från Mora och Frederik Dichow från danska ligan, där han mest nötte bänk under förra säsongen. Dichow var trots det andremålvakt i vårens VM men fick ingen speltid där. Båda två känns som väldigt oprövade kort där man undrar lite om Dichow överhuvudtaget håller måttet och om Olof Lindboms kurva ska kunna vända igen? Lindbom var väldigt lovande och duktig för några år sedan, men de senaste säsongerna har det gått åt fel håll. Men han är dock bara 21 år gammal och kanske kan Joel Gistedts ”målvaktsskola” få Lindboms kurva att växa åt rätt håll igen? Men så länge vi inte har svart på vitt på det så fortsätter vi att sätta ett frågetecken för firma Dichow/Lindbom.

Max Strömberg Melin: Tycker lagbygget överlag ser intressant ut inför säsongen. Man har satsat lite mer på att bygga på spets snarare än bredd. Går in med 2+8+13 i säsongen. Har bytt inriktning till viss del i år där man lämnat satsningen på att plocka in fem, sex från superelit och istället fyra nordamerikaner och en ryss. Sen finns frågetecken för hur de kan acklimatisera sig till svensk hockey. Men tre, fyra importer från andra sidan pölen har sedan tidigare spelat på stor is som kan vara en fördel. Gediget i övrigt på forwardssidan där man har värvat spelare med mer allsvensk rutin. Backsidan är den bästa vi man gått in i en säsong med under tiden jag följt KIK. Målvaktssidan behöver man få utväxlingen i någon av sina unga (Dichow och Lindbom). Men finns råtalang i båda två och med skickliga Joel Gistedt finns förutsättningar för att minst en av de kan komma upp i åtminstone närheten av vad Calle Clang var förra året.

Thomas Melin: Intressant, nytänk och ett rejält omtag innebärande det helt klart, på papperet, bästa KIK-laget Mikael Gath, som nu är inne på sin fjärde KIK-säsong, har sportchefat ihop. Truppen är mer seniormeritmässigt erfaren och innehåller internationella göra skillnad-kvaliteter. Sedan är ju frågan hur headcoach Gath förvaltar det materialet. Tidigare säsonger har han, enligt mig, inte fått ut optimalt av laget, framförallt inte hittat de rätta konstellationerna. KIK gjorde klart minst HA-mål 2020-21 (=110) och Gath har nu framförallt tagit in offensiv kraft och spets som KHL-meriterade ryssen Nikolai Skladnichenko och transatlanterna Trevor Cheek, Kristoff Kontos, Alex Rauter och Deven Sideroff. På backsidan har KIK tappat poängbacken William Pethrus och powerplaymålskytten Alexander Molldén men Erik Flood är kvar och honom har jag stora förväntningar på när han nu, istället för säkerhetsrisken Pethrus bakåt, får spela med defensivt starke Rikard Olsén. Till sist; jag tycker KIK-lagbygget 2021-22, framförallt sett till anfallare, är en bra mix av spelare som är tänkta höja målskörden, som Skladnichenko och Linus Pettersson, och mer grovjobbare (som också kan göra mål) som energipolarna Herman Hansson och Malte Sjögren, tillika en stark boxplayduo som även bidrar med KIK-kontinuitet.

Vem blir poängkung?

Marcus Nilsson: Kristoff Kontos gjorde 65 poäng på 43 matcher för Boden förra säsongen. Men – det var ett hack ner i seriesystemet och Kontos är ändå ett oprövat kort på den här nivån i Sverige. Jag är inte helt såld där. Jag drar i stället till med hans landsman, Deven Sideroff. Han gjorde 38 poäng (15+23) på 48 matcher i den österrikiska högstaligan och är yngst (24 år) i den transatlantiska kvartetten. Det bäddar för en större utvecklingspotential. På försäsongen har Sideroff lirat med Dennis Svensson och Trevor Cheek och i det sällskapet ska Sideroff kunna skörda ihop en hel del poäng. Jag brukar vara ute och cykla i de här tipsen och är förmodligen det även i år, men det är ett tips så gott som något i alla fall… En annan potentiell målskytt av rang är ryssen Nikolai Skladnichenko, men jag tror att han mest kommer att synas i målligan (och inte i assistligan) och därför tror jag inte att han kommer att hota på allvar i den interna poängligan. Ungefär som Anton Heikkinen levererade säsongen 19/20. Amil Krupic då? Den offensivt skicklige backen som vann KIK:s poängliga 19/20? Nä, jag har inte den känslan för Krupic inför den här säsongen. Men med en lägre poängproduktion tillsammans med ett lite mer stabilare uppträdande i defensiven så tror jag ändå att KIK-supportrarna kan få göra tummen upp för hans tredje sejour i klubben.

Max Strömberg Melin: Inför de gick på is trodde jag till 100% de skulle bli någon av importerna, och ska säga att jag tycker alla de sett bra ut. Men sett nästan alla träningar hittills plus de tre matcherna, där har Linus Pettersson sett oerhört fin ut. Ser ut att till fullo nu växt in i seniorkostymen. Om han då kan kombinera det med sina väldigt fina offensiva kvaliteter har han väldigt hög potential. Är alltid först ut på is och är med på målvaktsträningar där han ochså bollar mycket med Joel Gistedt för att få tips om målskytte, vad som är svårast för målvakter ochså vidare. Men sitt skott, handleder och sin irrationella spelstil hoppas jag han för förtroende i offensiva situationer. Då kan KIK sitta på en ordentlig joker.

Thomas Melin: Jag har ju redan, i "KIK enligt far & son", gett mitt svar; Deven Sideroff. KIKs två tidigare HA-säsonger har en back blivit internt poängbäst, Amil Krupic respektive William Pethrus, och jag tycker det nu är dags för ett anfallstrendbrott. Den back jag nu ser som starkast utmanare till Sideroff är Erik Flood men sett till hittills under försäsongen känns det osäkert om han får spela (så mycket) powerplay så därmed faller han, i så fall, bort. Men utmanare på anfallssidan då? Ja, Nikolai Skladnichenko lär ju göra sina mål, men kanske inte så många assists. Kan inte heller utelämna Kristoff Kontos. 23+39 på 38 seriematcher inger respekt. Men det var på HE-nivå. Så; Sideroff. 15+23 på 48 matcher i "Alpligan" känns vasst och jag fick direkt ett positivt intryck av Sideroff i hans första (tränings)match i KIK-dressen då han bara hade en isträning med sina nya lagkamrater innan Mora-KIK och där gång på gång hotade, ville komma till avslut, sköt och sköt och till slut gjorde tröstmålet (Moraseger 3-1). Jag gillar Sideroffs driv, inte minst i skridskoåkningen, och transatlantiska inställning att ta sig (mer rakt) mot mål. Han känns som en sniper plus smart passnings/assistläggare.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Marcus Nilsson: Då säger jag Linus Pettersson. Och jag gör det faktiskt utan att tveka. Ynglingen, född 2000, är fostrad i Modos ungdomslag, men har inte fått det att lyfta i seniorsammanhang. Än. Förra säsongen var han utlånad till Karlskrona i division 1 och fick där göra lite poäng, 19 stycken (7+12) på 27 matcher. Det miljöombytet plus ett större ansvar och förtroende i KIK gör att 21-åringen kan få sitt riktiga genombrott den här säsongen. Jag inbillar mig det i alla fall. Fyra mål på tre träningsmatcher förstärker ju också den tesen. En annan ung spelare som nog kan få en och annan rubrik i Kristianstadsbladet den här säsongen är backen Theo Nordlund. Född 2002 och har tillhört Frölundas verksamhet sedan 2017. Har fem U18-landskamper på meritlistan och är även bokförd för tre SHL-matcher. Nordlund har gjort ett förtroendegivande och moget intryck sedan han kom till KIK.

Max Strömberg Melin: Vinner Linus Pettersson poängligan så är det ju klart att det kommer klassas som ett ordentligt genombrott. Men jag måste säga Theo Nordlund (kom in sent när Simon Ericsson behövde opereras) som har sett väldigt fin ut hittills. Driver pucken på ett bra sätt med hjälp av sin skridskoåkning, skicklig på att starta anfall och spela sig ur trängda situationer på ett konstruktivt och bra sätt. Gillar hur han behärskar det defensiva spelet genom att vara smart snarare än att spela fysiskt hela tiden. Gör Malte Sjögren eller Herman Hansson tio poäng till vardera kommer de få den uppskattning de är värda även utanför Kristianstad.

Thomas Melin: Ja, med träningsmatchen mot Nybro i färskt minne, KIK-seger med 5-2 efter två mål och en smart assist av Linus Pettersson, så blir det nyförvärvet Pettersson. Jag hoppas att Gath kommer ge "LP28" plats i någon av de två första kedjorna och en powerplayplats - även när det är HA-allvar. Pettersson har så mycket hockey i sig. Han visade redan på ispremiären med ett publikfriande konstmål att han kan göra det oväntade - och göra det bra. Hittills har han gjort fyra av KIKs nio försäsongsmål. Mot Nybro två helt olika mål. Det första, i powerplay, ett distinkt direktskott rätt upp i närmsta krysset, det andra en styrning framför mål. Sedan tycker jag också backen Theo Nordlund ser intressant ut. Nyss fyllda 19 år, men rörlig, bra blick för spelet och initiativförmåga. Sedan vill jag också som outsider nämna Kevin Wennström. Jag har inte alltid skrivit så snällt om honom. Men nu när han är (mer) permanent i KIK har han fått allt större ansvar - och tar ansvar. Jobbar hårt, smart och laglojalt plus att han har ett mycket bra skott. Är nog en av de KIK-spelare som kommer spela mest=nyttig i både powerplay och boxplay.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Marcus Nilsson: Förväntningarna ska vara högre i år. De säger själva att det får vara slut på kval och strid i den absoluta bottenstriden. Man har värvat betydligt fler rutinerade spelare och med två jänkare och två kanadensare har man också fått in en lite annan attityd, lite annat tugg och lite annat klimat i laget. Som Dennis Svensson sa i en intervju med oss häromdagen: ”Vi har varit för valpiga de andra åren”. Och det ligger en hel del i det. Nu ställs framför allt hoppet till en spetsigare offensiv då man tror sig ha värvat spelare som kan krydda den tidigare smaklösa offensiven som rått i laget. Förra säsongen gjorde KIK 110 mål på 52 matcher – ett snitt på 2,12 mål per match – och det är naturligtvis på tok för dåligt. Med det var man överlägset sämst i HockeyAllsvenskan. Västervik var näst sämst med 134 mål men å andra sidan släppte de bara in 134 – det att jämföra med KIK:s 170 insläppta. 170 insläppta är så klart inte bra (3,27 mål per match) men man hade ändå tre lag bakom sig i den kolumnen och även om man behöver få ner den siffran så är det produktionen framåt som behöver bli avsevärt vassare om inte KIK på nytt ska landa i ännu ett playout fram till våren. Konkurrensen är som alla vet stenhård i den här serien och det skulle ändå förvåna mig en smula om KIK kan andas ut när det gäller plats 13 och 14 när vi börjar närma oss februari-mars nästa år. De flesta lär tippa dem på någon av de där placeringarna men jag tippar ändå dem tolva och att de därmed slipper ett gastkramande kval.

Max Strömberg Melin: Förväntningarna utifrån måste väl vara att man ska etablera sig ordentlig i år utan att behöva kvala sig kvar denna säsongen med. Men jag tycker uppsidan i årets lagbygge är så pass stor att man ska vara ett slutspelslag. Starten är oerhört tuff med Modox2, Lövenx2, Västeråsx2 och Karlskoga i de första åtta omgångarna. Men får man med sig resultat där kan man bygga vidare på det. Jag tycker det är dags i år att man tar minst ett steg framåt och inte bara spelar för att hålla sig kvar. Det är såklart prio ett, men under sin tredje säsong ska man ha tagit fler steg och då också utmana uppåt. Framförallt när lagbygget visar att man ger sig ordentliga förutsättningar för det.

Thomas Melin: Mina lägst ställda förväntningar är att det ska bli tredje gången gillt såtillvida att KIK inte - dessutom förgäves - ska behöva kämpa för att försöka undvika att hamna under nedersta tabellstrecket. Mina just nu- och realistiska-förväntningar är att KIK ska sluta nia-tia. Men så är det ju bara den där lilla detaljen att HA, enligt mig, är en ruggigt tuff serie. Ja, KIK ser, på papperet, bättre och inte minst målskyttestarkare ut den här säsongen jämfört med 19-20 och 20-21. Men det är ett till stora delar nytt KIK-lag, från säsongsstart 18 (av 24) nya spelare, det kommer nog ta tid att få ihop laget och de rätta konstellationerna (men får inte ta för lång tid). Och ytterligare ett men eller aber som kan sätta käppar i KIK-hjulet; KIK har "fått" en ruggigt tuff HA-inledning där laget och dess slagstyrka i inte minst de åtta första matcherna sätts rejält på prov och man brukar ju säga att det är viktigt med en bra start...

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Marcus Nilsson: Ja, har ju redan varit inne och petat i de flesta lagdelar nu och som jag skrev ovan så blir det viktigt att den offensiva produktionen höjs med ett par snäpp. Men när det gäller defensiven så måste vi också ha i åtanke att man hade en alldeles briljant Calle Clang mellan stolparna förra säsongen. Utan honom hade KIK varit ett division 1-lag i dag. Det är jag nästan säker på. Så även om man nu lyckas höja den offensiva kvalitén så får man ju inte göra som Väsby gjorde i fjol och släppa in 211 mål. Då lär det – lik förbannat – bli ett ångestladdat playout även den här säsongen. Min sista förhandskänsla att förmedla blir att KIK:s målvaktspar inte kommer att heta Olof Lindbom och Frederik Dichow i 52 matcher säsongen 2021/2022. Och då tänker jag inte på eventuella skador…

Max Strömberg Melin: Nyckeln till att man ska lyckas är ju givetvis att man får det utfallet av sina nyförvärv som man hoppas man ska få. Dels att importerna lyckas vara den skillnaden som de är värvade för att vara. Att någon av målvakterna slår väll ut. Att Flood-Olsén växer ut till det toppbackpar de visade stundtals förra året. Men sen är det att man fortsätter bygga vidare på det spelet som man började skapa förra året, där man har ett eget system som man litar på. Skillnaden från år ett till två var stort i hur man kunde föra matcherna och styra spelbilden till sin egen fördel. Därifrån måste man bli mer spetsiga och få utdelning på det. Komma in i zonerna där man gör mål. Gath är en skicklig tränare och vet hur han vill spela sin hockey, vilket han ofta lyckas få ut. Nu när spelarmaterialet är än vassare kombinerat med det så hoppas jag det ska ge resultat. Sen är jag lite förvånad av mig själv inför denna säsongen, brukar vara väldigt skeptisk men känner en stor förhoppning inför denna säsongen.

Thomas Melin: Den (allra) svåraste frågan till sist. Jag har svårt att rangordna att, eftersom jag är tveksam till målvaktssidan, 1) åtminstone en keeper ska visa den potential som bevisligen finns (båda är draftade), 2) att målskyttet och då inte minst i powerplay höjs avsevärt jämfört med 20-21 samt att 3) Mikael Gath (äntligen) ska lyckas få till de rätta konstellationerna. Sett i ett tillbakablicksperspektiv var det ju Calle Clangs utveckling under 2020-21 som, enligt mig, i dubbel bemärkelse räddade kvar KIK i HA. Så eftersom, som jag hört kloka tränare mynta, ett (starkt) lag byggs bakifrån så får den efterfrågade nyckeln bli att åtminstone en av Olof Lindbom och Frederik Dichow (givetvis helst båda så det i så fall blir ett lyxproblem för Gath&"Piva"&Gistedt) "gör en Clang", det skulle sprida ett lugn bakifrån, göra att utespelarna känner sig trygga och kan spela ut på ett annat sätt offensivt så det förhoppningsvis även ger höjd målmässig effekt, inte minst då i samband med snabba spelvändningar efter målvaktsräddningar.