Beslut: Lukas Wernblom stängs av en match

11 januari 2021 15:00

Moras Lukas Wernblom stängs av en match för en "slashing" i matchen mot Björklöven.


BESLUT

Efter match mellan IF Björklöven och Mora IK, HockeyAllsvenskan, 2021-01-09, åläggs Lukas Wernblom, Mora IK, med upphävande av avstängningen under utredning, följande straff för slashing:

Avstängning från Mora IK:s nästföljande (1) match i HockeyAllsvenskan.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, en filmsekvens och ett yttrande från Lukas Wernblom.

Anmälan: 6.44 in i förstaperioden åker Björklövens nummer 40 Sebastian Selin från långsargen efter att han fått en tackling av Moras spelare nummer 96 Lukas Wernblom. Sebastian åker in mot slottet och Lukas åker efter Sebastian och ger honom en slashing. Lukas greppar med båda händerna högt upp på klubban och slår ett kraftigt slag mot Sebastians händer. Lukas slår slaget då Sebastian precis ska ta emot en passning. Vi bedömer slashingen som våldsam och obehärskad. Detta sker i samma spelsekvens där en Moraspelare blir tacklad och liggande skadad.

Lukas Wernblom: Jag försöker förhindra en målchans genom att slå på Björklöven spelarens klubba, jag har absolut ingen avsikt att träffa något annat än klubban och det är en desperat situation då han får pucken i slottet. Slaget är absolut inte hårt och spelaren spelar vidare nästa byte samt resten av matchen. Det här är en helt unik situation och har inget att göra med tacklingen mot min lagkamrat i ett tidigare skede

Disciplinnämnden: Anmälan vinner stöd av filmsekvensen. Det är utrett att Lukas Wernblom gjort sig skyldig till slashing som utdelats med två händer och som träffat motspelarens händer och den bedöms som obehärskad. Förseelsen är bestraffningsbar och bör leda till en avstängning. Coronapandemin innebär att det finns relativt stor risk för att matcher flyttas. Det finns därför, i serier på elitnivå, skäl att bestämma avstängningar till ett visst antal matcher istället för till viss tid (se RF stadgar 14 kap 6 § sjätte stycket p b). Den avstängning som Lukas Wernblom nu ådöms bestäms till Moras nästföljande (1) match i HockeyAllsvenskan.

Beslutet innebär att det separata beslut om avstängning under utredning som fattades den 10 januari 2021 inte längre gäller.

Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktor:
– Tacklingen medför skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 61.