Öppet brev angående serie- & kvalsystem

8 maj 2019 16:00

Öppet brev till samtliga Distriktsförbund inom svensk ishockey angående motion om nytt serie- och kvalsystem.


Avsändare: AIK, Almtuna IS, BIK Karlskoga, IK Oskarshamn, Karlskrona HK, Kristianstad IK, IK Pantern, Södertälje SK, Tingsryds AIF, Vita Hästen, Västervik IK, Västerås IK, Boden Hockey, Kalix HC, Kiruna AIF, Kiruna IF, Piteå HC, SK Lejon Skellefteå, Tegs SK Hockey, Vännäs HC, Örnsköldsvik HF, Östersunds IK, Enköpings SK HK, Hammarby IF, Hanviken SK, Huddinge IK, Hudiksvalls HC, IF Vallentuna BK, Nyköpings HF Ungdom, Segeltorps IF, Sollentuna HC, Trångsunds IF, Visby/Roma HK, Väsby IK HK, Borlänge HF, Forshaga IF, Grums IK, IFK Arboga IK, Kumla HC Black Bulls, Köping Hockey, Lindlövens IF, Malungs IF, Mariestad BoIS HC, Skövde IK, Surahammars IF, Tranås AIF, Halmstad HF, Hanhals IF, HC Dalen, Helsingborgs HC, IF Troja-Ljungby, Kallinge/Ronneby IF, Kalmar HC, Mörrums GoIS IK, Nybro Vikings IF, Tyringe SoSS, Vimmerby HC, AHF HockeyAllsvenskan AB och HockeyEttan.

Ligaorganisationerna HockeyAllsvenskan och HockeyEttan med sina medlemsföreningar uppmanar samtliga Distriktsförbund inom svensk ishockey att rösta nej till motionen om serie -och kvalförändring på förbundsmötet i Stockholm den 15 juni 2019.

Detta då förslaget försämrar rörligheten inom svensk hockey och har direkta negativa konsekvenser för klubbarna såväl för ekonomi som för intresset för sporten.

Sammanfattning - Bakgrund

Vår gemensamma uppfattning är att SIF och SHL tillsammans bestämmer vad som är bäst för svensk ishockey utan att lyssna på och ta hänsyn till distrikt samt klubbarna i HockeyAllsvenskan och HockeyEttan.

För att vara tydliga, vi har inte problem med att SHL verkar för sitt bästa. Men SIF har ett ansvar för att verka för hela hockeysveriges bästa och inte bara lyssna på SHL när de ska bestämma vägen framåt för svensk hockey.

SIF:s styrelse vägrar dela information, vägrar lyssna på inblandade parter och till sist försöker de ta den demokratiska makten från distrikten och istället centralisera den hos SIF och SHL.

Vi begär en transparant process där samtalet och besluten kring distrikt och klubbar sker öppet och inte i stängda möten mellan SIF och SHL.

HockeyAllsvenskan och HockeyEttan tillsammans med sina klubbar ställer sig inte bakom förslaget till nytt seriesystem och med tillhörande kvalsystem som Svenska Ishockeyförbundets styrelse har presenterat.

Vår uppfattning är att Svenska Ishockeyförbundets styrelse har valt att helt bortse ifrån de remissvar på serieutredningen som HockeyAllsvenskan och HockeyEttan lämnat. Utredaren har dessutom inte redovisat övriga remissvar samt ensidigt valt att endast hantera två av de tre utredda serierna.

Mot den bakgrunden uppmanar HockeyAllsvenskan och HockeyEttan samtliga distriktsförbund att rösta nej till motionen om nytt serie -och kvalsystem som ska beslutas på förbundsmötet den 15 juni 2019 i Stockholm.

Nedan följer några de viktigaste invändningar som HockeyAllsvenskan och HockeyEttan har mot förslaget:

1 Utformningen av kvalificering till högre serie.

a) Förslaget reducerar antalet lag till hälften som har möjligheterna att avancera i seriesystemet.

b) Förslaget med slutspel är inte bra med anledning av;

– att förslaget halverar antalet platser att spela om vilket försämrar möjligheterna att skapa en spännande grundserie med så många avgörande matcher som möjligt.

– att förslaget tar bort HockeyEttans möjligheter att öka det kommersiella värdet och det totala intresset och därmed intäkterna till klubbarna.

– att förslaget konkurrerar tidsmässigt med varandra i samtliga seriers slutspel.

– att förslaget innebär att antalet matcher kan variera med plus/minus 20 i slutspelet för HockeyAllsvenskan.

– att förslaget motverkar möjligheterna i ett slutspel till planering och framförhållning för marknadsföring, biljettförsäljning, bokning av loger, restauranger och all övrig försäljning.

– att förslaget påverkar samtliga seriers slutspel i menligt bokningen av arenor, i de flesta fall kommunalägda.

– att förslaget i samtliga seriers slutspel är negativt ur ekonomisk synvinkel då det gäller möjligheterna till att planera och boka resor över hela landet i bäst av fem och/eller bäst av sju matcher.

– att förslaget påverkar den sportsliga kvalitén negativt från åttondelsfinal med spel varannan dag med bussresor över hela landet.

c) Förslaget hanterar inte HockeyEttan konsekvent avseende att bibehålla seriestrukturen men ändra kvalificeringen till HockeyAllsvenskan.

– att förslaget innebär en halvering för HockeyEttan med 46 lag som i kvalserien endast spelar om en plats upp till HockeyAllsvenskan, lika många som överliggande serier har med 14 lag.

2 Diskussionen om serieförslaget har från SIFs sida kopplats samman med frågan om sportkontoren som förts mellan SIF och SHL där varken HockeyAllsvenskan eller Hockeyettan varit tillfrågade och därmed involverade.

Uppmaning inför Svenska Ishockeyförbundets Förbundsmöte den 15 juni 2019:

Då distrikten är våra klubbars representanter på Svenska Ishockeyförbundets förbundsmöte i Stockholm den 15 juni 2019 så uppmanar vi härmed samtliga distrikt att rösta nej och avslå SIF:s styrelses förlag till ny serie -och kvalsystem gällande HockeyEttan, HockeyAllsvenskan och SHL.

Det är vår förhoppning att distrikten i sann demokratisk anda ska lyssna på den rad av tunga argument som berörda medlemmar framför i en för dem ödesfråga.

SIF:s ledning talar med tomma ord om den demokratiska processen och att ishockeyrörelsen ska arbeta tillsammans för att vara starka men i denna fråga har man gett prov på att det bara är tomma ord.

Avslutningsvis, vi vill gärna samarbeta för Svensk Ishockey i den anda av sammanhållning som Svenska Ishockeyförbundet uppmanar till men i denna fråga ser vi oss inte inbjudna till att medverka till utformningen av ett slagkraftigt serieförslag som tar hänsyn till alla sportsliga, kommersiella och ekonomiska värden.