Molldén: "Växte av att spela med honom"

10 januari 2021 10:00

Alexander Molldén öser in mål i powerplay för tillfället och nu berättar backen om sin resa, tuffa starten, höga förväntningarna, William Lagesson, offensiven och Kristianstads säsong.


HockeyAllsvenskans just nu hetaste skytt i powerplay?

Ja, han heter Alexander Molldén och lirar i Kristianstad. Backen har gjort fem mål den här säsongen och samtliga har kommit i powerplay. Fyra av dem har han smackat in i de fem senaste matcherna.

PP-klubban är het just nu...

– Haha, ja, det får man säga, säger Alexander Molldén och skrattar.

– Det går bra nu och hela vårt powerplay har börjat rulla. Jag har försökt hitta min roll som skytt och nu börjar det sitta. Jag har hittat rätt yta och varje gång jag får pucken är det sagt att jag ska skjuta. Just nu trillar puckarna in.

Du står på vänsterkanten, är det bättre än att stå på "pointen"?
– Jag har stått på blå innan men har hittat min plats på vänsterkanten.

Hur länge har du stått där?
– Det har jag väl egentligen gjort de tre senaste säsongerna. När jag stod uppe på blå så hade jag en tendens att skjuta för högt och missade målet, nu är jag en bit ner i zon och då sitter de höga puckarna bättre.

Resan till att vara HockeyAllsvenskans hetaste powerplay-skytt har dock inte varit spikrak.

Alexander Molldén har Kristianstad som moderklubb men lämnade 2017 och har sedan dess spelat i HockeyEttan med Nyköping och Mörrum. I samband med transferstoppet förra säsongen så fick Molldén chansen att komma tillbaka till Kristianstad och gjorde då sin allsvenska debut och totalt fyra matcher.

Det inhoppet räckte för att få ett avtal till den här säsongen.

– Jag lämnade Kristianstad för att jag stod och stampade på samma ställe och det var först i Mörrum ifjol som alla pusselbitar föll på plats. Då kände jag för första gången att HockeyAllsvenskan var realistiskt. Innan hade jag nästan känt mig som en medelmåtta på HockeyEttan-nivå...

Medelmåtta på HockeyEttan-nivå, vad drev dig när du tänkte så?
– Det var sporten i sig. Att komma ner till träningarna och hänga med grabbarna. Hockeyn är och har varit en stor del av mitt liv, det är ett driv att bara vara med. Sedan när man får hugg på en högre nivå så blir drivkraften ännu större.

Nu gör 25-åringen sin första riktiga säsong i HockeyAllsvenskan.

Kurvan pekar uppåt. I början blev det knappt någon speltid alls, men de senaste månaderna har förtroendet vuxit rejält.

En stor nyckel?

NHL-lånet William Lagesson som gjorde några matcher med Kristianstad i höstas.

– Han är en grymt duktig back som gjorde allt rätt. Jag fick chansen att spela med honom och då vände allt för mig. Han sa till mig att aldrig stå still på isen utan att om jag vill dra iväg med pucken så ska jag göra det. Det var i första matchen med honom, mot Almtuna, som jag gjorde mitt första mål. Jag hade väl tre uppåkningar med pucken eller något, och allt bara lossnade. Jag växte enormt av att spela med honom, säger Molldén.

Det är små detaljer som får det att vända?
– Så är det verkligen. William Lagesson fick min säsong att få en skjuts.

Alexander Molldén klev annars in i säsongen med höga förväntningar på sig själv.

– Jag tänkte att jag skulle in och ha en stor roll och spela powerplay direkt, men det var nog lite naivt. Det är ändå min första säsong i HockeyAllsvenskan och jag insåg ganska snabbt att jag måste förtjäna min roll. Starten på säsongen var ett uppvaknande. Jag fick inte spela och började fundera kring varför, säger han.

– Jag var sjundeback i början och spelade väl knappt ett enda byte de tio första omgångarna. Jag vill som alla andra spela så det var bara att ta tag i mig själv och mitt spel.

Vad gjorde du?
– Jag jobbade mycket med Gunnar (Persson, assisterande tränare) med min fysik och kring allt som krävs för att vara en offensiv back i den här ligan. Jag har lagt ner mycket tid på att bli bättre i egen zon. Samtidigt har Mikael Gath (tränare) verkligen pushat mig och velat att jag ska visa varför jag ska få speltid.

Känner du att det varit ett tufft kliv upp från ettan?
– Det är klart att det är så. Alla är skickligare och det går snabbare.

Jobbet med Gunnar Persson, pushningen av William Lagesson och effektiviteten i powerplay-skyttet är alla pusselbitar som lett fram till att det nu lossnat för Molldén.

– Jag har börjat få det självförtroende som krävs för att vara den där offensiva backen som jag vill vara. Jag ska följa med i anfallen och jag ska göra poäng. Det går uppåt men det finns fortfarande saker att jobba på, säger han.

Det offensiva sinnet kommer från Alexander Molldéns tid som forward. Det spelade han fram tills 18-19-årsåldern.

– Jag har bara varit back i fem, sex år. Dåvarande tränaren Fredrik Hallberg i Kristianstad skolade om mig till back under ett träningsläger i Tyringe. Vi hade ont om backar och han frågade om någon ville testa att spela back, och jag nappade på det. Jag alternaterade ett tag innan jag blev back på heltid.

Alexander Molldén glöder alltså just nu, men laget Kristianstad har haft en tung säsong.

Skåningarna är sist i tabellen.

– Vi kan inte snacka bort vår tabellplacering. Vi ligger där vi ligger och så är det. Jag tycker inte att vi gjort några dåliga matcher över 60 minuter, men vi har djupa dippar. Vi jobbar varje dag för att det ska bli bättre men vet också att det inte är någon spikrak väg uppåt. Alla krigar och det finns ingen som lägger sig ner bara för att vi ligger sist. Glöden finns där och vi kämpar i varje match. Glädjen i senaste vinsten mot Karlskoga visar hur mycket vi brinner för det här, säger Molldén.

– Vårt mål är att ta oss över det negativa kvalstrecket. Vi kan inte sluta tro på det förrän säsongen är över. Vi ska ta alla vinster vi kan och verkligen ge det en chans. Jag tycker att Kristianstad ska vara i HockeyAllsvenskan, det är inget snack om saken.

Nu har Kristianstad i alla fall hittat ett riktigt bra vapen.

Alexander Molldéns PP-skytte.

– Jag har några speciella klubbor för speciella tillfällen och har en eller två som jag sparat på, det är de som är heta nu, säger han.

Då blir det fler PP-mål framöver?
– Det hoppas jag verkligen.