Karlsson: "Jag har utvecklat offensiven"

12 juli 2020 09:00

Anton Karlsson är tillbaka i Sverige igen och nu berättar han om valet av AIK, utvecklingen i Österrike, förhoppningen om en offensiv roll, mångsidigheten och drömmen om ett tredje SHL-avancemang.


Är Anton Karlssons världens äldsta 23-åring?

Han har redan hunnit med två SHL-avancemang med Leksand, spelat 40 matcher i SHL och 178 matcher i HockeyAllsvenskan, varit utomlands i Österrike samt spelat hela tre JVM-turneringar.

Därtill är han redan tvåbarnspappa.

– Haha, att jag är gammal har fått höra några gånger, säger Anton Karlsson.

– Jag vet inte varför folk säger så, även om jag varit med om en hel del redan. Jag tror man hakar upp sig på de där tre JVM-turneringarna. Jag är fortfarande ung och har massor kvar att utveckla och uppleva. Men visst, det har varit en ganska lång resa hittills och jag har lärt mig mycket.

Nu går den unga men ändå redan långa hockeyresan vidare i AIK.

– Jag tycker deras satsning känns intressant. Jag har sett hur truppen ser ut och gillar tankarna om framtiden. De vill spela bra hockey igen efter den jobbiga säsongen ifjol, och jag tycker det känns spännande.

Anton Karlsson har alltid varit känt som en effektiv tvåvägsspelare som framförallt bidrar i defensiven och i boxplay.

Kommande säsong hoppas han få chansen att ta en större roll i offensiven.

Just offensiven var något som lossnade på allvar den gångna vintern när han gjorde sitt första utlandsäventyr. Karlsson levererade 34 poäng på 48 matcher i österrikiska Villacher.

– Det var jäkligt kul att testa något nytt. Både land och spelsätt. Det var nog bra för mig att komma ifrån Sverige lite och få utveckla spelet med puck, säger han.

Du fick en mer offensiv roll?
– Ja, absolut. Jag fick spela powerplay direkt och hade en annorlunda roll där. Hemma har jag ofta stått framför mål i powerplay, men nu var jag mer delaktig i själva spelet. Det är inget fel med att stå framför mål, men det var kul att få den här chansen. Alla vill ju skjuta, och nu fick jag chansen till det. Det är mitt bästa år som senior, helt klart. Det är klart att det finns saker att utveckla, men det var en bra och viktig säsong för mig just när det kommer till att utveckla den offensiva delen av mitt spel.

Den offensiven vill du ta med dig hem?
– Så är tanken. Jag vill använda mitt skott mer i Sverige och förhoppningsvis hitta lite nya vägar i mitt spel.

Det kan alltså bli så att vi får se en mer offensiv Anton Karlsson i höst.

– AIK har sagt att de vill få ut offensivt spel av mig och de tror verkligen att jag kan utveckla just mitt offensiva spel. Jag vill bevisa att jag kan spela i en första- eller andrafemma i HockeyAllsvenskan, säger han.

– Med det sagt så ska jag inte försumma defensiven eller mitt spel i boxplay, det har jag alltid med mig, men jag kanske kan bli mer komplett som spelare.

Du är en spelare som hanterar många olika roller, är det en för- eller nackdel?
– I Sverige har jag varit lite överallt i olika roller och jag ser väl det som en fördel att jag kan användas på olika sätt. Sedan har jag sällan haft en producerande roll, utan jag har mest skapat vägar för andra. Men så är det, producerar man inte själv så får man se till att andra får möjligheten att göra det. Nu hoppas jag få producera lite mer själv.

Men Anton Karlsson ska inte bara bidra med skarpt tvåvägsspel i AIK.

Han bidrar också med en hel del rutin.

Han har gått upp i SHL med Leksand två gånger, och således gjort den resa som AIK drömmer om att göra. Båda gångerna har Leksand dessutom varit illa ute, men ändå lyckats till slut, vilket är viktiga erfarenheter att ta med sig.

– Förutom barnen så är SHL-avancemangen det största som har hänt mig. Det är något som jag alltid kommer bära med mig. Det jag tagit med mig är att det är otroligt svårt att gå upp. Samtidigt är hoppet aldrig ute. Jag kommer till exempel aldrig glömma kvalmatcherna mot MODO, det kändes inte som vi hade så mycket att hämta och de spelade ut oss, men någonstans så lyckades vi ändå. Andra gången så hade vi nio raka torsk under serien, men lyckades vända på det och gå upp ändå. Det gäller att tro på det hela vägen, då finns alltid chansen, säger han.

– Jag skulle absolut inte tacka nej till att gå upp en tredje gång och göra resan med AIK. Det hade varit fantastiskt.

Vad talar för att AIK kan nå SHL?
– Det är bara att se för två år sedan när AIK vann HockeyAllsvenskan. Då spelade man fruktansvärt bra. Det gäller att hitta tillbaka dit, då är det absolut möjligt. Vi har fått in en bra tränare i Håkan Åhlund och flera spelare från laget för två år sedan är tillbaka, som Fredric Weigel och Anton Holm, så jag tycker det ser väldigt bra ut. Vi ska sikta högt.

» Transfercentralen - få full koll på silly season!