Gästkrönika: "Han är kungen av Himpa"

23 oktober 2018 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver Vita Hästen-supportern Niclas Lekander om Kungen av Himpa, trotjänare som är långt ifrån självklara, det största Hästen-hjärtat, den otroliga säsongen, "Macke-pass" och den givna platsen bredvid pappa i taket.


För en tid sedan hyllades Vita Hästens Marcus Eriksson för sina drygt 500 matcher i Vita Hästens A-lag.

Att en spelare gör över 500 matcher i en och samma klubb på elitnivå i dessa tider är långt från självklart. Pengarnas makt har blivit stor och i sin iver efter att nå framgång så flackar spelare fram och tillbaka mellan diverse klubbar.

Marcus däremot är nu inne på sin 15:e (!) säsong i Vita Hästens representationslag.

Killen med #20 är någon som Norrköpingspubliken har kunnat ta förgivet i laguppställningen och jag tror i ärlighetens namn knappt att någon av alla de som bänkar sig på läktarna, eller följer matcherna från TV-soffan, kan förstå hur mycket Marcus gjort och gör för Vita Hästen.

Vi snackar om en kille som liksom föddes med förväntningar på sig.

Pappa Peter ”Firsov” Eriksson är legendar i staden och har sin tröja med #4 i taket efter tjänstgöring både på isen och i båset. Marcus själv gjorde som 17-åring debut i Vita Hästens A-lag säsongen 02-03, klubben hette förvisso då Hästen Hockey, men är densamma som idag huserar i HockeyAllsvenskan.

Nu – 16 år senare så byter han fortfarande om i samma omklädningsrum, drar fortfarande ner extra applåder från publiken vid line-up och bjuder fortfarande på magi i match efter match.

Förvisso har det blivit avstickare till Troja-Ljungby i Division 1, Almtuna i HockeyAllsvenskan samt Västerås i samma serie, men det har alltid slutat med att herr Eriksson vänt hem efter ett års äventyr.

Kanske är han för hemmakär, kanske är han låst av livet som familjefader, eller också så är han bara en sann Norrköpingsikon med ett av de största Vita Hästen-hjärtan som går att finna. Jag väljer nog att tro på det sistnämnda, för jag kan för mitt liv inte tro att det INTE funnits bättre anbud för honom att testa vingarna på annan nivå högre än den HockeyAllsvenska. Att han fungerar utanför gränserna för riktnummer 011 har han redan bevisat. Eller vad sägs om 71 poäng på 50 matcher för Troja-Ljungby i Division 1 eller för den delen 22 poäng på 49 matcher i Västerås-tröjan.

När man får förfrågan att skriva en sådan här krönika för att försöka förklara hur stor Marcus är i Norrköping och vad han har gjort för hockeyn i staden så kände jag lite så här:

Var ska man egentligen börja?

Men vad sägs om: flest antal matcher i klubben, flest antal mål, flest antal assist, flest antal poäng, tagit upp klubben från Division 1 till HockeyAllsvenskan och nu levererat hög poängskörd på den nivån fyra säsonger i rad, trots Vita Hästens tillbakagång i tabellen.

Frågar man honom själv vad han anser är toppen på karriären hittills, så har han förmodligen ett annat svar, men enligt mig kommer nog varken han själv eller publiken i Norrköping någonsin få uppleva det som han bjöd på under säsongen 13/14 – Säsongen då Vita Hästen med #20 i fronten äntligen tog steget upp till ishockeyns finrum igen – HockeyAllsvenskan.

Med 89 poäng på 52 matcher genom hela säsongen var han i högsta grad delaktig i avancemanget. Det är inte bara poängen som beskriver kvalitéerna han visade upp, utan sättet han gjorde detta på. Som tur är finns nog det mesta från den säsongen sparat för den som vill uppleva det igen. Men det var under säsongen 13/14 som begreppen ”Macke-pass”, ”Mr-Vita Hästen” samt ”Kungen av Himpa” myntades och användes flitigt på sociala medier.

Han vände 0-3 underläge mot Tingsryd hemma nästan på egen hand. Han fintade tillsammans med Jesper Samuelsson upp Troja-Ljungbys målvakt Christoffer Bengtsberg på läktaren och gjorde dessutom fyra poäng i samma match. Det finns så oerhört mycket att säga om det Marcus Eriksson mäktade med under denna säsong, men det orkar varken ni läsare med eller räcker dessa rader till.

Den 5/4-2014 intervjuades Marcus på isen efter att man besegrat Piteå i den sista kvalseriematchen och avancemanget var verklighet. Mackes ord då ljöd något i stil med:

– Målet med att skriva på och komma hem från Västerås till denna säsongen var att föra Vita Hästen till HockeyAllsvenskan. Nu är vi där.

Jag vet inte vilka fler mål ”Macke” lagt upp efter det eller tidigare i sin karriär. Men det känns som att hans säsonger därefter med 40+ poäng borde uppfyllt dessa också.

Vi - publiken i Norrköping, våra mål och önskningar har du redan uppfyllt för länge sedan.

Den dagen du slutar spela ishockey Marcus Eriksson, kommer du lämna ett stort tomrum i både laguppställning och poängliga, den platsen kommer nog någon aldrig kunna fylla.

Något som dock kommer bli lättare att fylla är tomrummet bredvid farsans tröja i taket. Där är det nämligen ingen fråga om den ska upp, frågan är när och under vilka former.

Men innan dess vill jag se dig i Vita Hästen minst 500 matcher till.

Kungen av Himpa.

Niclas Lekander
Vita Hästen-supporter